Što ste danas kuhali za ručak (bez životinjskog mesa)
Ovo je diskusija na temu Što ste danas kuhali za ručak (bez životinjskog mesa) u podforumu Recepti Eto, temeljem jednostrane odluke donesene unatoč demokratskom izražavanju volje 75 % ...
Što ste danas kuhali za ručak (bez životinjskog mesa)
Eto, temeljem jednostrane odluke donesene unatoč demokratskom izražavanju volje 75 % većine koji su se izjasnili do ovog trenutka sumraka demokracije...
Eto, temeljem jednostrane odluke donesene unatoč demokratskom izražavanju volje 75 % većine koji su se izjasnili do ovog trenutka sumraka demokracije...
Ne kužim? Pa većina je i glasala da tema ostane kakva je - sve zajedno.
Većina je glasala da ostane kao i prije (jedna tema na vege sekciji, i sa mesom) a onda je Evita Peron odlučila temu preseliti na Brbljaonicu, a vege sekcija nek si otvori novu temu. Pa sam otvorio...
Većina je glasala da ostane kao i prije (jedna tema na vege sekciji, i sa mesom) a onda je Evita Peronodlučila temu preseliti na Brbljaonicu, a vege sekcija nek si otvori novu temu. Pa sam otvorio...
Al nemoj bit baš tako nefer - kakav bi ti sam sebi bio moderator?
Ja znam da bi ja samoj sebi svaki dan trajni ban udjelila...
~ There are quite a few things a hot bath won't cure,
but I don't know many of them... ~
Ne bi se štela mešati , ali rada bi stavila jedan skroz jednostavan receptić koji stalno radim:
Pogačice od brašna bučinih sjemenki
Nešto brzo i fino, savršeno za ponijeti na posao ili izlete - radim ih stalno:
2 jaja
6 žlica brašna bučinih sjemenki
6 žlica lana
6 žlica sezama
6 žlica zobenih mekinja
6 žlica badema ili lješnjaka
1 žlica psyllium praška
1 dl vode
2 žlica chia sjemenki
kim, morska sol i maslinovo ulje po želji
Opcionalno: 1 žličica sode bikarbone (budu prozračniji)
Umutiti jaja, suhe sastojke samljeti i dodati jajima. Po želji dodati cijele sezamove i bučine sjemenke kako bi malo ušarenile tijesto.
Peći u kalupima za muffine oko pola sata na 180 C.
Količina sastojaka je za napuniti jedan pleh muffina (znači 12 kom) - vode i maslinovog ulja dodati koliko treba da smjesa bude žitka - ja dodam i bademovo ili kokosovo mlijeko.
Okus ovisi o kombinaciji i količini odabranih sastojaka.
Može se dodati i malo usitnjenog špinata ili blitve.
Fine polpete od prosa i blitve, bez jaja i prženja, s laganim umakom od korjenastog povrća.
Sastojci:
• 1 manja šalica prosa (2 dcl)
• 3 šalice vode
• 1 pušlek blitve
• sol
• papar
• 1 režanj češnjaka
• maslinovo ulje
• prezle (može i sezam)
Proso isprati u cjediljki pod mlazom hladne vode.
U posudu uliti 3 šalice vode, kad zakipi dodati 1 šalicu prosa i kuhati na laganoj vatri oko 10-15 minuta, odnosno dok se tekućina skroz ne reducira.
Maknuti s vatre i ostaviti nek se prohladi, oko 10-tak minuta.
Smjesa treba biti gusta, kašasta, bez tekućine.
Zatim proso posoliti, uliti 2 žlice maslinovog ulja i promiješati.
Blitvu oprati i ubaciti u lonac s kipućom vodom, kratko prokuhati, samo par minuta.
Dobro je ocijediti, posušiti i sitno narezati.
U veću zdjelu staviti proso, narezanu blitvu, dodati malo papra, iscijeđeni češnjak, 2-3 žlice maslinovog ulja i nekoliko žlica mrvica da se smjesa fino poveže.
Oblikovati polpete i uvaljati ih u prezle/sezam.
Pleh od pećnice prekriti papirom za pečenje, gore poslagati polpete, pokapati ih maslinovim uljem i ispeći u pećnici dok ne dobiju malo bojice.
Napraviti umak od zblendanog kratko kuhanog korjenastog povrća (celer, peršin, daikon, mrkva ... prema izboru i ukusu) u koji se može staviti malo sojinog ili kokosovog vrhnja te začini po želji (kurkuma ide fino, ili čili za one koji vole ljuto)