Pozdrav svima! Imam 51 godinu, petero djece i zaposlena sam. Ovo posljednje je najstresnije. Ušla sam u menupauzu i tad su počeli moji zdrastveni problemi. Vjerujem da će mi zeleni kašasti sokovi pomoći, ali…Šesti dan pijem kašaste sokove. Jedem i kuhanu hranu što je pripremam za svoju obitelj.Jučer kad sam došla s posla izmiksala sam malo više od pol litre (cikla korijen i list, mrkva list, zelje list, bananu i malo lubenice umjesto vode). Popila sam skoro sve navečer, ostavila sam jednu čašu za jutro. To sam popila i još pojela jednu cijelu bananu i sad sam već užasno gladna, a tek je 10 sati! Imam 57 kg – hoću reći nikad mi kile nisu bile problem. Mislim da je nešto sa želučanom kiselinom. Ali zašto toliki osjećaj gladi? I noću me to probudi. Noćas sam uzela žličicu meda i čašu vode da bih ponovo zaspala. Da li je netko bio gladan sat vremena nakon što je popio čašu kašastog soka? Skinula sam s neta knjige koje spominjete, sad sam tek pročitala Zeleno za zdravlje...i prava sam neznalica po pitanju sirove prehrane, ali uvijek mi se više sviđalo voće nego kolači, i povrće više od mesa.
da, to sa gladi može biti veliki problem kada se prelazi na prehranu isključivo sirovim namirnicama...ja se ne hranim samo sirovom hranom već i kuhanom tako da neki savjet i ne mogu dati...
preporučam da se sokovi prave po receptima jer ukoliko se ne ukombiniraju kompatibilne namirnice ili se nečega stavi previše, može doći do pojave probavnih problema... ja koristim samo recepte za svježe cijeđene sokove po Dr. Walker-u i kod njega je najčešće mrkva baza...nikada nisam koristio recepte za kašaste sokove, tako da tu baš i ne mogu pomoći...
još jedna bitna stvar je piti ih natašte ili par sati nakon nekog drugog obroka...
ponekada je potrebno isprobati par recepata dok ne dođemo do kombinacije koja nam paše...
meni npr. izuzetno paše kombinacija mrkve i jabuke, a ponekada dodam i malo cikle i celera...inače imam osjetljiv želudac, ali ova kombinacija ujutro mi izuzetno paše...naravno ovo su cijeđeni sokovi a ne kaše...
mama5 nadam se da ćeš naći svoju idealnu kombinaciju...
mislim da na forumu ima još ljudi koji su isključivo na sirovoj hrani, pa neka nam opišu malo svoja iskustva, daju neke lagane i korisne recepte...
Prvih tjedan dana držala sam se strogo knjige i recepata iz nje a onda sam počela i sama neke kombinacije jer mi se dešavalo da nekad nemam baš sve potrebne namirnice (naravno, zaboravim kupit bar nešto-to se u mom selu zove senilnost)Zato ono što se ima i malo se poigrati, istraživati šta paše.
Glad me hvatala popodne i to pol sata nakon obroka(neshvatljivo) i moram priznat da sam skoro odustala, a onda sam pojela jednu mrkvu ili jabuku ili salatu samo dobro opranu i nema gladi. Ponekad popijem topli čaj od mente i to me osvježi pa na glad i ne mislim više. Cilj mi je mjesec dana da se organizam dobro očisti a onda ću uvesti jedan kuhani obrok ali nastaviti sa sirovom hranom.
www.ikm.hr
Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanja
I ja pijem zelene kašaste sokove već 4-5 mjeseci. Ne baš svaki dan, ali bar 5 puta tjedno po litru dnevno.
Promjene koje sam primijetila je bolje raspoloženje. vratila mi se životna radost :), daleko viši energetski nivo, ten mi se pročistio i u zadnje vrijeme primijećujem podosta novih mladih vlasi, a inače imam rijetku i tanku kosu. Sad mi se zaista čini da bolje izgleda!
Prošlo je puna dva mjeseca kako sam na sirovim kašastim sokovima.Jedem i kuhanu hranu jednom dnevno. Glad o kojoj sam vam pisala je nestala pošto sam poslušala savjet da popijem čašu vode kad me noću probudi glad. Nije mi pasala voda, ali sam bila ustrajna nekoliko noći i sad više ni danju nemam taj gadni osjećaj gladi. Hvala na savjetu i svima drugima koji se javljaju na forumu, ja često posjećujem stranice iako ne pišem. Vaša iskustva su mi pomogla da se dotjeram u red. Ne mješam više vrsta voća i povrća (to mi je isto bila pogreška na početku). Koristim jedno voće i lišće jednog povrća. Isprobala sam i jestive korive (sirove naravno)-njih miksam sa bananom, a koristim lišće mlade lobode, tušt (cijelu biljku), list trpuca, listove i vrhove koprive. Za sada samo te, dok ne budem sigurna prepoznati i ostale. Samo moje najmlađe dijete (13 gogina) je prihvatilo kašaste sokove (za sada bananu i list peršuna ili celera – zapravo nije bitno što stavim za zeleno)...budite mi zdravi i ustrajni – mnogi vas slijede i prate vaša iskustva. Samo da velim da sam se riješila vrtoglavica u potpunosti. Također imam puno, puno više energije nego prije dva mjeseca. Kao da imam turbo pogon...nevjerojatno što se može uz ovoliko malo izmjena samo u načinu prehrane! Ah da, kruh sam u potpunosti izbacila, ali ostavila dvije kave dnevno - to je više kao ritual sa suprugom prije i poslije posla...
Isprobala sam i jestive korive (sirove naravno)-njih miksam sa bananom, a koristim lišće mlade lobode, tušt (cijelu biljku), list trpuca, listove i vrhove koprive.
...
(za sada bananu i list peršuna ili celera – zapravo nije bitno što stavim za zeleno)...budite mi zdravi i ustrajni – mnogi vas slijede i prate vaša iskustva.
A gdje bereš te jestive korove?
Vidim da i lišće selena koristiš...ja se nisam usudila...bojala sam se da je preintenzivnog okusa!
''Svi smo mi anđeli samo s jednim krilom.Možemo letjeti tek kad zagrlimo nekog.''
Ovaj selen, to je taj moj tušt? Njega imam u svom vrtu, koji je eko-vrt bez špricanja i umjetnih gnojiva. Donedavno nisam ni znala da je taj drač jestiv, a kad sam probala sažvakati njegove listiće iznenadila sam se divnom, kiselkastom okusu. Čitala sam jedino da ga treba malo konzumirati zbog nekog sastojka koji nisam upamtila, a kojeg tijelo ne treba previše. Koprivu naberem u vrtu kod bake – kad ostarnu ona ih pokosi i opet izrastu lijepe, mlade. Lobode i trpuca ima ponešto na mom vrtu, nešto kod bake...i tako, kad nađem miksam to, a ostalo zelenilo je list mrkve, cikle, peršina, celera, kelja, zelja.
Pozdrav svima!
I ja sam krenula od jučer sa sokićima jer sam primjetila strašan umor u zadnje vrijeme i moram priznati da sam se već od prvog osjećala dobro, nemam sokovnik pa ja to miksam sa štapnim mikserom.
Jučer sam zmiksala 3 lista zelene salate, svežnjić peršina i slatku veću jabuku, naribala malo korjena od celera i dolila vode, bilo je prefino no današnji miks rajčice, zelene salate i peršina mi nije sjeo pa ga neću više raditi! Volim mrkvu sa ciklom, taj mi je najdraži!
Što je to selen ? Ima to za kupiti na placu?