Alternativa Forum

Istina o mlijeku

Ovo je diskusija na temu Istina o mlijeku u podforumu Veganstvo
Što je najzdravije što se može naći u kući? Mlijeko - ...

Natrag   Alternativa Forum > Prehrana i zdravlje > Veganstvo

Alternativa Forum


Veganstvo Prehrana bez proizvoda životinjskog porijekla

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 01-09-09, 10:28   #1
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani Istina o mlijeku

Što je najzdravije što se može naći u kući? Mlijeko - odgovorit će većina, vjerojatno ponavljajući neku od reklama gdje nasmiješena krava nudi svoje mlijeko djetetu i hvali ga kao najzdraviji i najbolji način da se postane snažan, lijep, zdrav i pametan.

Marketing mliječne industrije koristi prizore krava na pašnjacima sa zvonom oko vrata, obasjanih suncem, nasmiješenih i veselih, dok je istina o pravim farmama mlijeka skrivena iza visokih ograda i zidova.
Zašto na omot čokolade ne stavimo stvarnu sliku krave i pokažemo muke kroz koje ta krava prolazi?

Odgovor na to je jednostavan: zato jer ljudi žive u laži i vole živjeti u laži kako bi si olakšali uživanje u okusima i tako opravdali zločin koji se neprekidno odvija nad milijardama životinja. S druge strane, mliječna industrija ne želi izgubiti ugled koji trenutno ima pa je stoga, uz mesnu industriju, vodeći sponzor zdravstvenih programa koji se temelje na lažima o prednostima konzumiranja mesa, mlijeka i jaja. Svakoj čaši mlijeka, svakom mliječnom proizvodu prethodi višegodišnja patnja krava, čije se prirodne sposobnosti iskorištavaju u industriji koja profitira na jednom od najmučnijih i najbizarnijih oblika zlostavljanja životinja.
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), manaro (05-10-12), Skylight (22-09-11)

Nepročitano 01-09-09, 10:30   #2
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Zašto mlijeko nije zdravo?

U svom životu ste sigurno čuli i vidjeli brojne propagandne materijale i programe koji reklamiraju važnost, neophodnost i dobrobiti korištenja mlijeka i mliječnih proizvoda u našoj prehrani. Zahvaljujući veličini i financijskoj moći, kao i utjecaju mliječne industrije, ona je uspjela u naše umove usaditi lažna uvjerenja kako bez njenih proizvoda nema zdravlja, nema rasta i razvoja, nema 'čvrstih kostiju' i tome slično.

Danas, kada su po cijelom svijetu aktualne afere o kravljem ludilu, počinjemo shvaćati pravu istinu - onu koju godinama nepotkupljivi stručnjaci i nutricionisti pokušavaju iznijeti javnosti: Mlijeko i mliječni proizvodi, ne samo da nisu neophodni u prehrani djece i odraslih (osim u dojenačkom periodu, i to u prvom redu majčinim mlijekom ili eventualno punovrijednim zamjenama, bez primjesa kravljeg mlijeka), nego su sve opasniji za uporabu.

Prema riječima R. Katačić, dr. med., bolesti koje se na neki način dovode u vezu sa upotrebom kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda su slijedeće:
  1. nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera) radi nedostatka enzima laktaze (statistički gledano narodi Europe puno manje obolijevaju od ostalih naroda svijeta). Simptomi intolerancije laktoze očituju se kao nadutost i pojačani 'plinovi', bolovi i grčevi u trbuhu, vodenasti proljevi, mučnina i 'krčanje' u trbuhu
  2. povećana sklonost arteriosklerozi i posljedicama - kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti
  3. povećani rizik za obolijevanjem od pojedinih vrsta raka - posebno se spominju rak prostate, rektuma i dojke
  4. za neke teške neurološke bolesti poput amiotrofične lateralne skleroze smatra se da bi mogle biti povezane s upotrebom mlijeka
  5. alergijske reakcije ne samo na mliječne bjelančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mlijeka
  6. zarazne bolesti uzrokovane raznim vrstama bakterija (Salmonella, Yersinia, Campylobacter, Listeria) i virusa i drugih mikroorganizama, kojima mlijeko i mliječni proizvodi mogu ponekad biti zaraženi
  7. 'bolest kravljeg ludila' - Goveđa spongiformna encefalopatija
  8. rezistencija na antibiotike radi učestale izloženosti antibioticima iz kravljeg mlijeka
  9. utjecaj hormona, nataloženih pesticida i ostalog zagađenja
  10. osteoporoza
  11. moguća povezanost raznih vrsta leukemija sa kravljim virusom leukemije, kao i brojna druga stanja.
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), manaro (05-10-12), Skylight (22-09-11)
Nepročitano 01-09-09, 10:31   #3
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

U djetinjstvu također postoji čitav niz stanja uz koja bismo mogli povezati upotrebu kravljeg mlijeka: alergije, sideropenična anemija i posljedična nešto niža inteligencija, rani početak arteriosklerotičnih promjena na krvnim žilama, juvenilni dijabetes (tip I) - iz tog razloga 'American Academy of Pediatrics' preporučuje da se upotreba kravljeg mlijeka započinje najranije u dobi od 12 mjeseci, akne, reumatoidni artritis, karijes, zarazne bolesti.


Kako bi se poštedjeli svih gore navedenih bolesti i opasnosti vezanih uz mlijeko i mliječnu prehranu, R. Katačić nas dalje poziva da otkrijemo i oduševimo se ukusnim zamjenama za mlijeko i mliječne proizvode iz široke palete vegetarijanskih proizvoda kao što su sojino mlijeko, rižino mlijeko, mlijeko iz orašastih plodova, sojin sir, sir raznih orašastih plodova itd. Juvenilni dijabetes ili dijabetes tipa I jest teška bolest od koje obolijevaju djeca i mlade osobe koje su kasnije doživotno vezana za inzulin.


Posljednjih godina brojne studije pokušavaju shvatiti povezanost te bolesti sa prehranom. Rezultati govore kako postoji velika vjerojatnost da upotreba kravljeg mlijeka u prehrani djece (naročito ako se ono koristi u prvim mjesecima života djeteta, ili ako se obilno upotrebljava) jako povećava rizik za obolijevanjem od te bolesti.

Naime, u kravljem je mlijeku određeni peptid građen od 17 aminokiselina veoma sličan jednom peptidu našega tijela, koji se nalazi u stanicama naše gušterače koje proizvode inzulin. Budući da naše tijelo često taj kravlji protein prepoznaje kao strano tijelo, naš imunološki sustav stvori antitijela na njega. Kasnije, ta ista antitijela napadaju naš protein iz gušterače, čime nastaje tzv. autoimuna reakcija na dio naše vlastite gušterače, koji se time uništi. Nema više biosinteze inzulina, i pacijent ga mora doživotno uzimati izvana.

Juvenilni dijabetes, bez obzira na redovito uzimanje inzulina, naročito ako se ne tretira najpravilnijom vegetarijanskom prehranom, potiče razvoj mnogih komplikacija kod bolesnika.
Kao česti razlog neophodnosti upotrebe kravljeg mlijeka navodi se sprječavanje osteoporotičnih promjena na kostima. Brojna novija istraživanja, međutim, iznose sasvim suprotne činjenice. Kravlje mlijeko je visokoproteinska namirnica, prebogata bjelančevinama, a upravo previsok unos koncentriranih bjelančevina kroz upotrebu hrane životinjskog podrijetla (mesa i prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda i jaja) dovodi do gubitka kalcija iz kostiju. To se 'korištenje kalcija iz kostiju' događa zato što je taj kalcij potreban za neutralizaciju aminokiselina - kiselih 'građevnih jedinica' bjelančevina. Bogatstvo kalcija u mlijeku tu ne pomaže mnogo.


Epidemiološke studije nad mnogim narodima svijeta potvrđuju spomenute činjenice. Naime, što više ti ljudi koriste životinjske bjelančevine u prehrani, više obolijevaju od osteoporoze, bez obzira na količinu unijetog kalcija.
Klasičan primjer su Eskimi s Aljaske i to zahvaljujući svojoj specifičnoj prehrani. Ti ljudi jedu izrazito visoke količine kalcija dnevno (kroz ribu i riblje kosti), ali istodobno i jako puno životinjskih bjelančevina (ribe, morževi, kitovi). Taj im kalcij ne pomaže puno, budući da su Eskimi vodeći u svijetu po obolijevanju od osteoporoze, što se posebno očituje jako povećanom sklonošću za lomovima kosti.

Godinama smo učeni kako ćemo izbjeći probleme osteoporoze konzumiranjem mlijeka, sireva i jogurta. No, uz izobilnu upotrebu tih namirnica bogatima kalcijem, preostaje povišeni rizik za dobivanjem osteoporoze zbog obilja bjelančevina koje su nam kroz njih servirane!
Još samo jedan podatak - meso također povisuje rizik za obolijevanjem od osteoporoze i to ne samo zbog velike koncentracije bjelančevina, već i zbog povišenog unosa fosfora i sumpora kroz tu namirnicu. Vegetarijanska prehrana u sebi sadrži obilje kalcija, bez štetnosti visokoproteinske prehrane, koje su mnogo šire od spomenutog gubitka kalcija.
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), manaro (05-10-12)
Nepročitano 01-09-09, 10:32   #4
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

No, bez obzira na sve pretpostavke i 'smatranja', danas nitko ne može sa sigurnošću i 100% tvrditi da ne postoji nikakva opasnost od obolijevanja konzumiranjem mlijeka i to iz nekoliko razloga:
  • Kao prvo, inkubacija (period od trenutka zaraze, pa do pokazivanja prvih znakova bolesti) kod tih bolesti traje godinama, kako kod oboljelih životinja, tako i kod ljudi. Za to vrijeme se nikako ne može utvrditi zaraženost. Nakon izbijanja znakova bolesti kod čovjeka, nemoguće je nakon tolikog vremena odrediti točan izvor infekcije.
  • Iako se smatra da je mlijeko izvan opasnosti, zakonom je zabranjena prodaja mlijeka zaraženih životinja. No, životinja može i godinama biti zaražena bez znakova bolesti, i za to vrijeme se njeno mlijeko slobodno prodaje. Prije toga se mlijeko zaražene životinje miješa u procesu proizvodnje s mlijekom zdravih krava, čime velike količine mlijeka teoretski mogu doći u dodir s prionima. Pasterizacija i slični postupci ne pomažu kod prionima prouzrokovanih bolesti.
  • Dokazano je da se tele može zaraziti mlijekom svoje majke, također je u Japanu registriran slučaj u kojem je rodilja koja je bila zaražena sa CJB u svom kolostrumu (ženino mlijeko iz prvih dana nakon poroda) izlučivala i smrtonosne prione.
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), manaro (05-10-12)
Nepročitano 01-09-09, 10:33   #5
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Ukratko - zašto mlijeko nije zdravo?

Kravlje mlijeko je dobro za njezino mlado. Za ljude ono nije zdravo jer sadrži kolesterol, ogromne količine masnoće i mnogo toga lošeg po čovjekovo zdravlje.

Čisto mlijeko sadrži 49% kalorija koje dolaze iz masnoće. Mlijeko s oko '2%' masnoća sadrži 35% kalorija koje dolaze iz masnoće. Sir sadrži 74% kalorija što dolazi iz masnoće dok maslac sadrži 100% kalorija što dolaze iz masnoće.
Ovakvo je mlijeko dobro za mladunče životinje od kojeg će to mladunče za kratko vrijeme narasti i dobiti 250 kilograma, ali za ljude nije preporučljivo jer je našemu tijelu teško preraditi tolike količine masnoće pa nije ni čudo što se čovjek brzo udeblja kad jede proizvode koji u sebi imaju kravlje mlijeko. Takvi proizvodi su sladoled, margarin, maslac, sir, mlijeko, čokolade, torte, keksi, kolači, itd.


Nadalje, mlijeko sadrži mnogo toga što bi mogli svrstati u otrove. Kravlje mlijeko sadrži 59 aktivnih hormona, razne supstance što izazivaju alergiju, velike količine masnoće, kolesterol, herbicide, pesticide, 52 vrlo snažna antibiotika, krv, bakterije i viruse. Sve je to povezano s modernim uzgojem odnosno iskorištavanjem krava, jer im se daju hormoni, antibiotici i razni otrovi kako bi proizvele što više mlijeka. U mnogim slučajevima krava više ne može stajati na nogama od opterećenja jer je pretvorena u stroj za davanje mlijeka, umjetno ju oplođujući i otimajući joj mladunče nekoliko sati nakon što ga rodi. Česti su slučajevi da krava iskoči iz zatvora gdje je čuvaju da bi tražila svoje mladunče. Jer svaka majka voli svoju bebu, bila ona životinja ili čovjek.

Propaganda mliječne industrije nas uvjerava da kravlje mlijeko trebamo piti zbog kalcija. To je najobičnija laž. Kao prvo, krave dobivaju kalcij jedući biljke. Kao drugo, krave mogu upiti sav taj kalcij u tijelo jer imaju isto tako velike količine magnezija. Da bi tijelo upilo kalcij i koristilo ga, mora se imati isto toliko magnezija. Pijenje mlijeka onda nema nikakvog učinka jer se i magnezij dobiva isključivo iz biljki.

Mlijeko sadrži velike količine proteina pa ga zato mnogi nazivaju tekuće meso. A dokazano je da taj protein izvlači kalcij iz ljudskoga tijela. Dakle, konzumirajući mlijeko ne samo da ne dobivamo kalcij nego još iz tijela gubimo kalcij koji dobivamo iz drugih izvora. Dokaz? Zemlje sa najvećom upotrebom mesa, mliječnih proizvoda i jaja imaju najviše slučajeva osteoporoze.
Velik broj žena kaže da se osjećaju manje napuhnute nakon što se odreknu mliječnih proizvoda. Onaj poznati osjećaj nadutosti u trbuhu prema kraju dana nestaje prilično brzo nakon prestanka pijenja životinjskog mlijeka.
Većina krava na farmama za masovnu proizvodnju mlijeka jedva preživi 2 do 4 godine. Umiru u velikim bolovima od upale vimena uzrokovanim načinom mužnje, hiperprodukcijom, i njihovim načinom života na tim farmama. Mlijeko i mliječni proizvodi su nehumani i potpuno nepotrebni.

Odricanje od mliječnih proizvoda nikada nije bilo popularnije. Prema nekim podacima, u Velikoj Britaniji, primjerice, čak 31 posto ljudi pokušava reducirati konzumaciju mliječnih proizvoda. 13 posto nikad ili gotovo uopće ne jede mliječne proizvode, a 22 posto redovito koristi alternativne ne-mliječne proizvode kao što su sojino, rižino i zobeno mlijeko, mlijeko iz orašastih proizvoda, sojino vrhnje, te sojini sirevi i sirevi raznoraznih orašastih plodova, koji ne samo da su jeftiniji za proizvodnju, nego i bogatstvom svojeg okusa ništa manje ne draškaju naše nepce navikle na tek 'glavnostrujaških' mliječnih proizvoda.
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), manaro (05-10-12)
Nepročitano 01-09-09, 10:35   #6
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Mliječni proizvodi i bolesti

Raširena je spoznaja da zasićene masnoće podižu kolesterol i povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Službene prehrambene smjernice preporučuju da ne bi smjelo više od 10% kalorija dolaziti od zasićenih masnoća. U Velikoj Britaniji, mliječne namirnice pridonose oko 20% ukupnog unosa masnoća i preko trećine zasićenih masnoća; u SAD-u, mliječne namirnice pridonose oko 15% ukupnih masnoća i 30% zasićenih masnoća. Samo zasićene masnoće iz mliječnih namirnica iznose do 5% ukupnih kalorija – otprilike pola preporuke za maksimalni unos.

Poruka da se smanje mliječne masnoće za unapređenje zdravlja je jasna, međutim umjesto da prihvati tu poruku i radi prema njoj, mliječna industrija je izabrala pretpostaviti profit zdravlju i nastaviti nametati mliječnu mast u opskrbu tržišta. Kada su potrošači glasovali svojim novčanicima protiv mliječne masnoće prebacujući se na nemasno mlijeko, mliječna industrija odgovorila je reciklirajući mast natrag u potrošače drugim putovima (sir, vrhnje, sladoled i gotove namirnice) i naplaćujući im dvostruko za tu privilegiju. Uspjeh mliječne industrije u recikliranju neželjene masti vidi se iz činjenice da je količina masti i bjelančevina isporučena kroz mliječne proizvode osim maslaca ostala ista u Velikoj Britaniji i SAD-u u posljednja četiri desetljeća unatoč vrtoglavom padu prodaje neobranog mlijeka.


Na osnovi studije s 80.000 žena kroz period od 14 godina, profesor Walter Willett zapaža da će 'zamjena 5% kalorija iz zasićenih masnoća s nezasićenim masnoćama smanjiti rizik od srčanog udara za 40%'. Drugim riječima, ako 5% ukupnih kalorija koje trenutačno dolaze iz mliječnih proizvoda kao zasićene masnoće budu zamijenjene nezasićenim masnoćama kao što su iz maslinovog ulja, arašida i sjemenki, može se očekivati značajan pad srčanih oboljenja.


'Vijeće za mlijeko Velike Britanije' čini složne napore da umanji ovu zdravstvenu poruku tvrdnjama kao što su: 'Raste broj dokaza... da samo mlijeko ne povisuje kolesterol u krvi.'; 'Novo istraživanje je potvrdilo da si redovni konzumenti mlijeka ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja.'

Istovjetne tvrdnje izriče i 'Priručnik za mliječne namirnice nacionalnog vijeća za mlijeko i ishranu SAD-a' (2000) koji ide tako daleko da tvrdi: 'Novija otkrića ne podupiru generalne preporuke da se smanje unosi masnoća životinjskoga podrijetla kao što je mliječna masnoća, da bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i drugih teških bolesti. Radije se preporuča umjerenost u ukupnom unosu masnoća oba podrijetla, životinjskog i biljnog.'
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), manaro (05-10-12)
Nepročitano 01-09-09, 10:36   #7
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Tvrdnja br. 1: Mliječni proizvodi su neophodni za osiguravanje dovoljno kalcija zbog sprječavanja osteoporoze, bez obzira na štetne posljedice.

Kalcij je vrlo dobra stvar, ali podizanje unosa kalcija s 500 mg/dan na 1500 mg/dan dodat će manje od 90 mg/dan prosječno unesenom kalciju kod većine odraslih, te 50 mg/dan za 10% odraslih s najnižom apsorpcijom kalcija koji su posebno ugroženi od osteoporoze.

Drugi aspekti prehrane su podjednako značajni. Deset grama soli dnevno oduzet će oko 70 mg/dan unesenog kalcija povećavajući njegov gubitak u urinu, dok će 4000 mg dodatnog kalija iz prehrane bogate povrćem, voćem i drugim neprerađenim biljnim namirnicama dodati 60 mg/dan unesenom kalciju smanjujući njegov odljev.
Vitamin K posebno je važan za zdravlje kostiju i smanjivanje gubitaka kalcija, naročito kod žena nakon menopauze.
Drugim riječima, oslanjanje na sami kalcij u sprječavanju osteoporoze je kao planiranje nogometnog tima sa samim napadačima bez obrambenih igrača.

Mliječni proizvodi nisu najbolji izvor kalcija jer osiguravajući kalcij u isto vrijeme uzrokuju i njegov gubitak. Trećina kalcija apsorbirana iz mlijeka i više od dvije trećine kalcija apsorbiranog iz sira izgubljeno je na ovaj način. Kao suprotni primjer, zeleno lisnato povrće kao što je kelj i proljetno zelenje osiguravaju obilje dobro apsorbiranog kalcija u isto vrijeme reducirajući njegove gubitke.

Naši su pretpovijesni preci dobivali obilje kalcija iz biljne hrane dok su mliječni proizvodi nedavna i nepotrebna inovacija. Veganska prehrana imat će obilne količine kalcija i kalija kao i mnogo vitamina K – ključni prehrambeni sastojak za zdravlje kostiju koji očigledno nedostaje u mlijeku, ali je izdašan u zelenom lisnatom povrću.

Mliječni proizvodi su izuzetan izvor kalcija, ali u odnosu na preporučene unose oni su i jednako izuzetan izvor zasićene masnoće. Preporučeni dnevni maksimum konzumacije zasićenih masnoća u prehrani od 2000 kcal (tipičan za mnoge žene) je 22 grama. 1000 mg kalcija iz mliječnih proizvoda dolazi sa 17 g zasićenih masnoća dok 1000 mg kalcija iz sira cheddar dolazi sa zapanjujućih 30 g zasićene masnoće. Mliječna industrija naplaćuje za obrano mlijeko jednako kao za bilo koje drugo stvarajući jeftini izvor neželjene i nezdrave masnoće koju upumpava natrag u namirnice, poništavajući bilo kakvu korist za populaciju.
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), egzorcist (06-11-11), manaro (05-10-12)
Nepročitano 01-09-09, 10:37   #8
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Tvrdnja br. 2: Mliječni proizvodi korisni su za zdravlje srca unatoč povisivanju kolesterola.

'Novo istraživanje' koje je potvrdilo 'da si redovni konzumenti mlijeka ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja' odnosi se na studiju Andya Nessa i drugih objavljenu pod naslovom 'Mlijeko, koronarne srčane bolesti i smrtnost'. Kao i prije citirana Willettova studija i ova je studija mjerila neke aspekte prehrane i načina života i posljedične smrti, ali je uključila manje od desetine broja subjekata od Willettove studije.

Autori bilježe statistički značajno smanjenje smrti od srčanih bolesti kod povećane konzumacije mlijeka (11% kod sredovječne grupe i 32% kod starije grupe) prije prilagodbe po drugim rizičnim čimbenicima osim godina. Ovaj odnos ostaje uglavnom nepromijenjen nakon prilagodbe po drugim rizičnim čimbenicima, ali je ustanovljeno da postoji mogućnost od 1:10 da je to nasumična zapažanje – drugim riječima prestaje biti statistički bitno.

S druge strane, studija na američkim medicinskim sestrama Hua i Willetta, puni rizik od srčanih oboljenja u onih koje su konzumirale dvije čaše neobranog mlijeka dnevno bio je 67% veći nego kod onih koje ga nisu konzumirale, sa mogućnošću manjom od 1:10.000 da je povećan rizik nasumično zapažanje. Ova studija nije zabilježila značajnije razlike kod obranog mlijeka.

Obje studije su podložne kritici da je teško prilagoditi sve značajne karakteristike kod osoba koje slobodno biraju svoju prehranu i način života. Još je teže uvjeriti ljude da naprave dugoročne promjene u svojoj prehrani točno prema uputama, tako da su studije kao što su ove citirane, često najbolji dostupni dokaz. Ipak, ovo nije slučaj kod mlijeka i srčanih oboljenja.
Pedesetih godina vladala je uobičajena zabluda da su visoko-mliječne dijete ('Sippy') dobre protiv čira na želucu. Neki liječnici prepisivali su većini svojih pacijenata oboljelih od čira na želucu visoko-mliječne dijete dok drugi nisu baš vjerovali u to. Tako je kreiran jedinstveni eksperiment učinaka visoko-mliječnih dijeta na ispitanike.

Studija Sippy dijete iz 1960. uspoređuje pacijente u Velikoj Britaniji i SAD-u prema tome jesu li bili podvrgnuti 'Sippy' dijeti ili ne. Pacijenti s čirom na Sippy dijeti uspoređeni su kako s pacijentima na drugim dijetama tako i s ostalim pacijentima u terminima koji pokazuju postotak srčanih udara pronađenih prilikom autopsije. Rezultati su bili zapanjujući:

Pacijenti s čirom na Sippy dijeti
Velika Britanija 18%
SAD 36%

Pacijenti s čirom na drugim dijetama
Velika Britanija 3%
SAD 15%

Pacijenti bez čira
Velika Britanija 8%
SAD 15%

U Velikoj Britaniji je mogućnost da je razlika između Sippy grupe i drugih grupa nasumičan nalaz bila manja od 1:20 dok je u SAD to bilo manje od 1:100. Studija prema tome osigurava jedinstveni jaki dokaz da visoko-mliječna dijeta znatno povećava rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom.

Mliječna industrija također predlaže dvije indirektne prednosti mlijeka kao zaštitnog faktora zahvaljujući nemasnim komponentama, a to su kalcij i B12.
Postoje dobri dokazi da povišeni unosi kalcija u kombinaciji s povišenim kalijem i smanjenjem natrija doprinose snižavanju krvnog pritiska i smanjuju rizik od udara i srčanih oboljenja. Kao što je već zabilježeno, zdrava veganska prehrana osigurava obilje kalcija bez opasnih zasićenih masnoća koje ga prate u mliječnim proizvodima.

Mlijeko je također izvor B12 čija je dovoljna količina neophodna da se izbjegnu visoke razine homocisteina – velikog uzročnika srčanih oboljenja i smrtnosti. Većina neljudskih primata dobiva dovoljno B12 iz biljne hrane onečišćene zemljom i insektima. Moderni vegani pošteđuju kukce i izbjegavaju moguće loše posljedice nečiste zemlje pa se zato savjetuju da unesu bar 3 mikrograma B12 dnevno iz obogaćene hrane ili dodataka. Ovo je, zajedno s obiljem folata i B6 iz lisnatog zelenog povrća i druge biljne hrane, dovoljno da se minimiziraju razine homocisteina.
Da ponovimo, veganska prehrana osigurava sve što ljudi trebaju za zdravlje. Dodavanje mliječnih namirnica s njihovim pratećim zasićenim masnim kiselinama nudi samo nedostatke kad govorimo o zdravlju.
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), egzorcist (06-11-11), manaro (05-10-12)
Nepročitano 01-09-09, 10:38   #9
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Tvrdnja br. 3: Mliječni proizvodi uostalom i onako ne podižu kolesterol.

Prve su dvije tvrdnje bile labave i neosnovane, međutim ova tvrdnja odlazi čak dublje u područje fantazije. Američki Priručnik vijeća za mliječne namirnice donosi 178 referenci u odlomku 'Mliječni proizvodi i kardiovaskularno zdravlje' i naglašava studiju iz 1977. Howarda i Marksa sugerirajući da konzumacija mlijeka uzrokuje značajan pad kolesterola. Također uključuje mnoštvo drugih studija iz tog vremena. Bez iznenađenja, u potpunosti ignorira kasniji rad Howarda i Marksa koji tvrdi: 'Roberts i suradnici izvješćuju da ne mogu pronaći nikakav dokaz da mlijeko sadržava uzročnike pada klesterola kao što smo mi ranije ustvrdili. Nakon provjere njihovih dokaza, našeg kasnijeg objavljenog rada i najnovijih neobjavljenih rezultata, slažemo se da je zaista tako.' Priručnik također zaboravlja spomenuti rad Robertsa sa suradnicima koji pokazuje 9%-tno povećanje kolesterola s jednom litrom neobranog mlijeka dnevno – gubljenje jedne reference može se smatrati slučajnošću, gubljenje dvije je (u najboljem slučaju) nemar.

Zaključci

Dodavanje mliječnih proizvoda prehrani značajno će oslabiti zdravlje. Mliječna industrija bi trebala prestati s selektivnim citiranjima i prestati reciklirati masnoće iz nemasnih mliječnih proizvoda natrag u namirnice te prestati promovirati mliječne namirnice kao zdrave.
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), egzorcist (06-11-11), manaro (05-10-12)
Nepročitano 01-09-09, 10:41   #10
Okupan svjetlošću
 
Acarya's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2009
Postovi: 2,191
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Acarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond reputeAcarya has a reputation beyond repute
Zadani

Što je s kalcijem?

Općenito gledano, struktura svjetske prehrane pokazuje da su zemlje u kojima ljudi unose velike količine kalcija ujedno i zemlje gdje ljudi konzumiraju izuzetno velike količine proteina životinjskog podrijetla, poput Sjedinjenih Država i Sjeverne Europe. Te iste zemlje bilježe gotovo najveću učestalost fraktura uzrokovanih osteoporozom, bolešću koju karakteriziraju slabe i porozne kosti. 'Odnos između konzumacije proteina životinjskog podrijetla i učestalosti fraktura u raznim društvima jednako je jak kao i veza između raka pluća i pušenja' kaže Colin T. Campbell, profesor prehrambene biokemije sa sveučilišta Cornell.


Konzumacija proteina životinjskog podrijetla koji sadrži visok postotak amino kiselina sa sumporom, tjera organizam da na neki način suzbije učinak tih amino kiselina. Organizam to čini oslobađanjem kalcija iz kostiju, doslovce kroz mokraću. Robert Heaney, profesor medicine na Creighton University School of Medicine i pobornik konzumacije velike količine mliječnih proizvoda, ipak priznaje da njegovo istraživanje pokazuje da je 'daleko najvažnija odrednica' brzine povećanja koštane mase u mladih žena, ne količina kalcija koju uzimaju, nego koliko kalcija konzumiraju u odnosu na protein životinjskog podrijetla. Što se više proteina konzumira, mora se uzimati i više kalcija kako bi se nadoknadio njegov gubitak.

Nažalost, većina ljudi u SAD-u i Sjevernoj Europi jede više nego dvostruku količinu preporučene dnevne doze proteina, te četiri do pet puta veću količinu proteina nego što je potrebno - od čega je 70 posto životinjskog podrijetla.

Dobar dan, osteoporozo.


Iako mnogi ljudi smatraju kalcij korisnim sastojkom prehrane zbog zaštite kostiju, priča o kalciju znatno je složenija. Tako dvanaestogodišnja studija provedena na Harvardu na uzorku od 78.000 žena pokazuje da su žene koje su najviše kalcija dobivale iz mliječnih proizvoda slomile više kostiju nego žene koje su rijetko konzumirale mlijeko.

Slične rezultate pokazala je i studija provedena u Sydneyju u Australiji na starijim muškarcima i ženama, gdje je veća konzumacija mliječnih proizvoda bila povezana s povećanim rizikom fraktura. Oni koji su konzumirali najveću količinu mliječnih proizvoda bili su izloženi otprilike dvostruko većem riziku frakture kuka u usporedbi s onima koji su konzumirali manje mliječnih proizvoda. Rezultati studije provedene na djevojkama u pubertetu, u dobi od 12 do 18 godina, pokazali su da količina kalcija koju su uzimale nije imala nikakvog utjecaja na razvoj mineralne gustoće kostiju (BMD) u godinama kad žene razviju između 40 i 60 posto svoje koštane mase.

Ono što je značajno za osteoporozu jest da znanstvena literatura sadrži cijeli niz proturječnih zaključaka o kalciju koje tek treba uskladiti. Postoje studije koje pokazuju da vegani ili gotovo-vegani imaju manju mineralnu gustoću kostiju (BMD) od ljudi čija prehrana uključuje sve namirnice i vegetarijanaca koji konzumiraju mliječne proizvode i jaja. Doktor T. Colin Campbell koautor je studije koja pokazuje da Kineskinje koje žive u provincijama gdje je konzumacija mliječnih proizvoda slaba imaju niži BMD nego žene u provincijama gdje se konzumiraju veće količine mliječnih proizvoda. Nije se, međutim, pokazalo da su te žene bile podložnije osteoporozi.

Istina je da nitko ne zna koja je odgovarajuća količina kalcija koju trebaju uzimati vegani. Ako se uzme u obzir koliko se malo u stvari zna, ako ste vegan vjerojatno vam neće škoditi da konzumirate preporučenu dnevnu količinu kalcija. Dobri veganski izvori kalcija su razno povrće poput raštika, brokula, kelj, a ti su i napitci kojima je dodan kalcij poput soka od naranče, te sojinog i rižinog mlijeka (provjerite sastojke na pakiranju.)
Acarya je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
dodo (16-02-13), egzorcist (06-11-11), manaro (05-10-12)
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 08:34 sati.





Iz ponude izdvajamo:













Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0