Zanima me da li je netko probao raditi seitan kod kuće?I kakvi su dojmovi?
Čini mi se da je jako jednostavno, brašno se toliko dugo ispire dok se ne ispere škrob iz njega.
"Seitan je zapravo samo začinjeni gluten koji ostoje nakon ispiranja pšeničnog brašna. Priprema se na sljedeći način: kilogram brašna tip 850 stavi se u veliku posudu, u koju se dolijeva topla voda i miješa se dok masa ne postane po gustoći slična tijestu za kolače. Nakon toga ostavi se da stoji oko 30 minuta, potom se stavi u posudu s mlakom vodom. Tijesto se ispire, a vodu je potrebno promijeniti čim postane bijela. Postupak se ponavlja sve dok voda prestane biti bijela od škroba te dok ne dobijemo čvrstu smeđu grudu glutena, koja izgledom podsjeća na meso. Ona se zatim zaveže u krpu i kuha u dvije litre vode, koju se po želji začini (sol, umak od soje, đumbir...). Potrebno je kuhati oko 45 minuta, a nakon toga se može pripremati na isti način kao i meso."
--- On Sun, 12/4/11, Sasa Cestar <sasa.cestar@gmail.com> wrote:
From: Sasa Cestar <sasa.cestar@gmail.com>
Subject: Ponuda zdrave klope!
To: "božica" <bozica_33@yahoo.com>
Date: Sunday, December 4, 2011, 1:17 PM
Pozdrav ljudi!
Ovaj mail dobili ste jer ste:
1. prijavili se sami, na sajmovima :)
2. naručivali "Cijelo Jelo" makrobiotičke obroke :)
3. jer ste nam u listi prijatelja :)
Evo ponuda za nadolazeći tjedan. Ima nešto novo, nešto drugačije i nešto staro.
Neke stvari su naravno sezonske i nema ih mnogo, neke se uvode za stalno!
Pa hajmo redom! :)
__________________________________________________________________________________
Nešto novo, nešto stalno!
Zlato! Integralne domaće tjestenine. Rukama mješene od eko brašna.
Ove tjestenine će biti u stalnoj ponudi! Kako valjda ne postoji kuhinja bez barem jednog paketića pašte,
želja nam je bila ponuditi bolju i kvalitetniju varijantu. Mnogi naši prijatelji su se dobrano razveselili,
nadamo se da ćete se i vi :) U slast!
1. Mlinci od eko brašna sa bundevom i kurkumom. 500g - 17kn!
Domaći rukama rađeni Seitan!
Seitan pripremamo kuhanjem u umacima ili pečenjem. Dobro ga je pirjati s raznoraznim kombinacijama povrća,
a izvrstan je u pomidorovom šugu. Koristimo ga i u sendvičima. Ukoliko se odlučite za pečenje dobro ga je prethodno
marinirati sa začinima ili jednostavno nakapamo tamarijem. Možete ga uvaljati u integralno brašno i popržiti.
Crveno zlato! Namaz od čistog, zrelog Šipka. Kako bi imao potpunu vrijednost i kvalitetu,
te bio puna podrška našem zdravlju u ove kasno jesenje i zimske dane,
bez ikakvih je dodataka, pa tako i bez šećera. Napravljen od samo zrelih šipaka!
Kruške! Natural blage -kruška, malo jabuke - bez dodatnog šećera i konzervansa - čuvati na hladnom!
220g - 25kn
Ljute sa začinima - kruška, đumbir, cimet, jabuka - ne špricano voće - bez dodatnog šećera i konzervansa.
-čuvati na hladnom! 220g - 25kn
Pa...hm... ispalo je bolje od očekivanog! Ali moram priznati da mi se ne sviđa baš okus
Izgleda da znam izraditi, ali ne i pripremiti
Savjeti su dobrodošli!
Pa...hm... ispalo je bolje od očekivanog! Ali moram priznati da mi se ne sviđa baš okus
Izgleda da znam izraditi, ali ne i pripremiti
Savjeti su dobrodošli!
i ja sam radila po receptu koji si stavila i tkđ.ispao je super.radila sam samo na 3 načina-pečene kao šnicle (au natural),nekakvu štrucu i kao gulaš...štruca je bila tak-tak,očekivala sam više,al možda je do punjenja; gulaš je bio baš dobar;šnicle su mi bile bljak...možda da malo proroštaš recepte i nađeš kae tebi naj?...
Kada sam vidjela cijene po dućanima odlučila sam ga sama napraviti, ispao je super čak sam i škrob uspjela uhvatiti i osušiti (koristim ga kao zamjenu za jaja uz malo kurkume). Sejtan sam natopila u vodu i soja sos, sve 5 ali : o-d-v-r-a-t-a-n je !
Jedva sam ga uspjela pojesti jer mrzim bacati hranu, pržila, pekla, pohala, kuhala... svejedno mi je bljak. Kad opet skupim hrabrosti kupit ću dimljeni za probu.