All vitamin B12 is produced by bacteria and all animals in their natural environment get enough B12. Most species consume B12 in their diet, but ruminants such as cattle and sheep have extra stomachs which allow bacteria to produce B12 internally provided the animals are consuming enough cobalt. Our great ape relatives consume up to 5% animal products with even the gorilla consuming up to 1% as insect contamination of their natural diet of leaves and fruit.
Iz čega slijedi da ga nema u biljkama nego ga proizvode bakterije, a to ipak nije isto.
I koji god bio razlog - vraćamo se na činjenicu da ga danas ne možemo dobiti iz biljaka, nego samo iz mesa, što znači da ga treba suplementirati, što je i poanta na koju sam htjela ukazati.
Biljke ga dobiju na svojoj povrsini, nakon sto padnu na zemlju ili je dodiruju, ali ako se prskaju i peru, mora se suplementirati ili lizati zemlju kao mravojed.
Vitamin B12 dobija se iz bakterije koja se pre ere prskanja i pranja voca i povrca, u vise nego dovoljnoj kolicini dobijala iz biljaka. Zivotinje koje ljudi jedu, same jedu prljavu hranu, i tako dolaze do B12. Tako da se ne moze tvrditi da se preko prirodnog veganskog nacina ishrane ne moze dobiti taj vitamin. Tablete, sprejevi i injekcije B12 se koriste samo zbog zaprasivanja i temeljnog pranja voca i povrca, sto je posledica moderne civilizacije koja ga eliminise iz biljaka.
da, ali u praksi možeš zaboraviti na taj način dobivanja B12 pa smatram da je higijenskije uzeti tabletu nego zmazanu hranu.
(Postovi u kojima nema neistinitih tvrdnji iz "copy paste izvora", trolanja, off i ad hominema dobiju fine i kulturne odgovore. Opetovano ponavljanje ranije opisanih postova dobiva po zasluzi.)
Sinke, ok - shvatila sam. Stvarno cjepidlačiš. Objasnila sam što sam mislila pod "nije hrana nego suplement", ali ti i dalje piliš piljevinu.
Ispravit ću post #2 i amen.
Evo Sinke - samo za tebe. Možeš mirno otići na počinak, nepravda je ispravljena:
Citat:
Originally Posted by Jesam
B12 se nalazi ugl. samo u proizvodima životinjskog porijekla (s iznimkom biljke mace)
B12 je jedini vitamin koji sadrži element u tragovima (kobalt) i zato je i nazvan kobalmin.
Kobalmin se proizvodi u crijevima životinja i jedini je vitamin koji ne možemo dobiti preko biljaka i Sunčeve svjetlosti. Biljke ne trebaju B12 pa ga ni ne pohranjuju.
Rizik za nedostatak B12 imaju:
-vegeterijanci i vegani
-stariji od 60 godina
-osobe koje koriste lijekove za želučanu kiselinu i gastritis
-osobe koje imaju dijabetes i koriste lijekove kao Metmorfin
-oboljeli od Chronove bolesti,celijakije,ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnih crijeva (IBS)
-žene koje su imale spontane pobačaje i problema sa neplodosti
-trudnice
-djeca
Citat:
Originally Posted by Jesam
činjenica da je puno ljudi u deficitu s B12 i da ga je potrebno suplementirati.
...što nas dovodi do tableta koje, kao što možemo vidjeti, jednako mogu biti potrebne svim rizičnim skupinama pa tu vegani i vegetarijanci nisu u riskantnijoj skupini od rizičnih skupina svejeda.
All vitamin B12 is produced by bacteria and all animals in their natural environment get enough B12. Most species consume B12 in their diet, but ruminants such as cattle and sheep have extra stomachs which allow bacteria to produce B12 internally provided the animals are consuming enough cobalt. Our great ape relatives consume up to 5% animal products with even the gorilla consuming up to 1% as insect contamination of their natural diet of leaves and fruit.
Iz čega slijedi da ga nema u biljkama nego ga proizvode bakterije, a to ipak nije isto.
Ima ga u maca korijenu (ne na korijenu nego u korijenu), otprilike koliko i u jajima.
Ima ga u još jednoj namirnici biljnog porijekla (uzgajanoj na našem podneblju), isto u sitnim količinama ali trebalo bi dodatnih ispitivanja.
Citat:
I koji god bio razlog - vraćamo se na činjenicu da ga danas ne možemo dobiti iz biljaka, nego samo iz mesa, što znači da ga treba suplementirati, što je i poanta na koju sam htjela ukazati.
To je stanje koje se zove PERNICIOZNA ANEMIJA (pernicious anemia/B12 deficiency). Jaki neurološki i psihijatrijski simptomi (iznenadno ludilo, agresija, neuračunjivost) uvelike prethode hematološkim manifestacijama bolesti. Kao i kod većine drugih nalaza, interval je vrlo, vrlo širok, a samo rezultati iznad 300 ng/L smatraju se nisko normalnim (low normal), a samo najgornjih 15% intervala je optimalno. Ne morate imati nedostatak željeza da bolujete od perniciozne anemije! U prošlosti su tu bolest zvali MEGALOBLASTIČNO LUDILO (megaloblastic madness) zbog izrazito teških psihijatrijskih manifestacija bolesti.
B12 također utječe na proizvodnju serotonina.
Nedostatak B12 povećava razine homocisteina i rizik od srčanih bolesti, jer je homocistein toksičan za živce i vene. Nedostatak B12 često se i danas krivo dijagnosticira kao multipla skleroza, jer je B12 ključan za mijelinsku ovojnicu živaca i prijenos živčanih impulsa, te ako je dugo neliječen, uzrokuje subakutnu kombiniranu degeneraciju kralježničke moždine, a pridonosi i razvoju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. U SAD-u je obavezno suplementiranje svih pšeničnih/žitnih proizvoda folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9, i to sintetskim, jer desetljećima kola fama da je važno uzimati B9 (pogotovo trudnice). Istraživanja pokazuju da se nemetabolizirani sintetski B9 (folna kiselina) taloži u organizmu i pogoršava stanje kod oboljelih, odnosno visoke razine B9 u kombinaciji s niskim razinama B12 samo maskiraju krvnu sliku. Puno je manje opasno imati niske razine i B9 i B12, nego optimalne razine B9, a niske razine B12.
Pojednostavljeno, bez vitamina B12 se umire lud i u užasnim bolovima, u kolicima ili potpuno nepokretan.
Ispravan oblik B12 jest methylcobalamin.
Izvori i više informacija ovdje:
The American Journal of Clinical Nutrition, Lindsay H. Allen, How common is vitamin B12 deficiency?
Tufts University, Health Sciences, Vitamin B-12 Function May Be Diminished By Excessive Folate
Victor Herbert, M.D., Potential Harmful Effects of Folate Food Fortification without Added Cobalamin
The American Journal of Clinical Nutrition, David Smith, Folic acid fortification: the good, the bad, and the puzzle of vitamin B-12