Ipak moram ostati pri svojoj prvobitnoj tvrdnji: B12 se nalazi SAMO u proizvodima životinjskog porijekla
Cobalamin se proizvodi u crijevima životinja i jedini je vitamin koji ne možemo dobiti preko biljaka i Sunčeve svjetlosti. Biljke ne trebaju B12 pa ga ni ne pohranjuju.
Ustaljeni mit među veganima i vegeterijancima je kako je moguće unijeti B12 iz : soje, algi, spiruline, pivskog kvasca i nekih drugih biljaka ALI biljna hrana za koju se navodi da sadrži B12, zapravo sadrži analoge B12, takozvane kobamide-tvari koje blokiraju unos pravog B12 i zapravo povećavaju potrebu za pravim B12.
Ovo objašnjava zašto studije pokazuju da 50 % dugogodišnjih vegeterijanaca, i 80 % vegana imaju nedostatak vitamina B12.
Ipak moram ostati pri svojoj prvobitnoj tvrdnji: B12 se nalazi SAMO u proizvodima životinjskog porijekla
B12.
Ovo je djelomično točno.
Citat:
Originally Posted by frust
Biljke ga dobiju na svojoj povrsini, nakon sto padnu na zemlju ili je dodiruju, ali ako se prskaju i peru, mora se suplementirati ili lizati zemlju kao mravojed.
Životinje na isti način dolaze do B12: pokupe ga s tla jedući hranu.
To nas dovodi do zaključka da industrijsko meso ne sadrži B12.
Jasno, kod svejeda se pretpostavlja da ga dobivaju iz životinjskog mesa pa se kod njih u startu ne pomišlja na deficit B12 pa se ni ne dijagnosticira nedostatak istog.
Životinje na isti način dolaze do B12: pokupe ga s tla jedući hranu.
To nas dovodi do zaključka da industrijsko meso ne sadrži B12.
Jasno, kod svejeda se pretpostavlja da ga dobivaju iz životinjskog mesa pa se kod njih u startu ne pomišlja na deficit B12 pa se ni ne dijagnosticira nedostatak istog.
Ne znam zašto ne bi ind. meso sadržavalo B12? Pa te se životinje isto hrane? Možda manje kvalitetno, pa sadrže manje B12, ali ipak sadrže. No, to je svakako validna napomena. Trebalo bi malo temeljitije istražiti - ne znam postoje li takva istraživanja.
U svakom slučaju - očigledno su istraživanja pokazala da vegani i vegatarijanci u odnosu na svejede imaju veći manjak B12.
Vrlo lako je provjeriti - ako si vegan, odeš u prvi bolji labos, izvadiš krv i vidiš kakvo je stanje s B12.
Ne znam zašto ne bi ind. meso sadržavalo B12? Pa te se životinje isto hrane? Možda manje kvalitetno, pa sadrže manje B12, ali ipak sadrže. No, to je svakako validna napomena. Trebalo bi malo temeljitije istražiti - ne znam postoje li takva istraživanja.
Logično je: u industrijskom uzgoju životinja daje im se industrijska hrana pa životinje ne mogu s tla pokupiti B12.
Kako će životinja koja nije u prirodi pokupiti B12 s tla? Nešto sumnjam da ga ima po betonu...
A naravno da im uzgajivači ne dodaju B12 u hranu jer to košta.
Citat:
U svakom slučaju - očigledno su istraživanja pokazala da vegani i vegatarijanci u odnosu na svejede imaju veći manjak B12.
S ovim ću se ozbiljnije pozabaviti kad ufatim vremena za istražiti.
Citat:
Vrlo lako je provjeriti - ako si vegan, odeš u prvi bolji labos, izvadiš krv i vidiš kakvo je stanje s B12.
E, vidiš - solidna trojka je nedovoljno. To je i mene dovelo u konačnici do sloma. Razina mora biti na samoj gornjoj granici pa čak i više - jer su ovi rasponi vrlo neprecizno zadani.
Cit: Molekula vitamina B12 otporna je na temperature koje prelaze točku vrenja, osim ako je izložena lužnatom mediju. Molekula se raspada pri 250° C. Tako se B12 uništava na površini mesa s roštilja no ne i u unutrašnjosti. Osam posto B12 iz jetre gubi se kuhanjem tijekom 5 minuta.9 Dakle, lagano pirjanje ili priprema odrezaka na polusirovo ili srednje pečeno najbolje čuva B12 iz mesa.
Ovo bi mogao biti problem jer se u zadnje vrijeme jako potencira lužnatost organizma a nejedenjem mesa i mlječnih proizvoda ona se i postiže.
Cit: Većina vegetarijanske literature danas ne upozorava na vrlo stvarnu vjerojatnost iscrpljenja B12 i preporuča rutinsku nadopunu vitaminom B12. Sad znamo da je izvor B12 u tropskoj, većinom vegetarijanskoj prehrani u Indiji bio izmet kukaca i njihovi komadići u pohranjenim žitaricama i grahoricama.11 Ovo je bilo neizbježno u tradicionalnoj prehrani u vrućim podnebljima sve do dolaska moderne sterilizacije i tehnika skladištenja. Biljni izvori za koje se navodi da su izvor B12 zapravo sadržavaju analoge B12 (tzv. kobamide) – tvari koje blokiraju unos pravog B12 i povećavaju potrebu organizma za njim.12 Izvor kobamida koji iznenađuje je prekomjerno množenje bakterija u tankom crijevu, koje stvara analoge B12.13 Uporaba antibiotika ili prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima može potaknuti ovakvo prekomjerno množenje bakterija i dovesti do nedostatka B12.
Organizam pohranjuje razmjerno veliku količinu B12 u jetri. Stoga između prelaska na vegetarijansku prehranu (ili početka problema s apsorpcijom) i pojave simptoma nedostatka može proći i 5-10 godina. Zanimljivo je da organizam može reciklirati preko 75 posto B12 koji koristi.16 Iskorišteni se B12 izlučuje putem žuči i potom reapsorbira u tankom crijevu istim kompleksnim procesom opisanim ranije. Neke osobe imaju učinkovitiji sustav recikliranja od drugih pa stoga mogu izdržati dulje na vegetarijanskoj prehrani bez znakova nedostatka. Ipak, više se B12 izlučuje kad je u prehrani prisutno više vlakana, što je u vegetarijanskoj prehrani čest slučaj.
E, vidiš - solidna trojka je nedovoljno. To je i mene dovelo u konačnici do sloma. Razina mora biti na samoj gornjoj granici pa čak i više - jer su ovi rasponi vrlo neprecizno zadani.
Cit: Molekula vitamina B12 otporna je na temperature koje prelaze točku vrenja, osim ako je izložena lužnatom mediju. Molekula se raspada pri 250° C. Tako se B12 uništava na površini mesa s roštilja no ne i u unutrašnjosti. Osam posto B12 iz jetre gubi se kuhanjem tijekom 5 minuta.9 Dakle, lagano pirjanje ili priprema odrezaka na polusirovo ili srednje pečeno najbolje čuva B12 iz mesa.
Ovo bi mogao biti problem jer se u zadnje vrijeme jako potencira lužnatost organizma a nejedenjem mesa i mlječnih proizvoda ona se i postiže.
Ne postoji lužnatost organizma.
Postoji samo hrana bogata dušikom i sumporom (namirnice životinjskog porijekla - točnije bjelančevine životinjskog porijekla) koja uzrokuje povećano stvaranje kiseline u probavnom traktu, što rezultira otpuštanjem kalcija kako bi se ta kiselina neutralizirala. itd. itd.
Daklem upravo suprotno: nejedenjem mesa i mliječnih proizvoda postiže se lužnat ph probavnog trakta.
Obzirom da i neke namirnice biljnog porijekla sadrže u većim količinama dušik i sumpor, uravnoteženom se biljnom prehranom dolazi do lužnatog ph probavnog trakta, što nije zapreka, jer se radi o vrlo blagoj lužnatosti.
Piše ti u tekstu da treba izbjegavati antacide. A zašto ljudi uopće uzimaju antacide? Jer im je u želucu toliko kisela sredina da je moraju nečim neutralizirati, kad organizam sam više to ne može. A zašto im je toliko kisela sredina u želucu? Upravo zbog toga što mliječni proizvodi (fermentirani sirevi) su rekorderi u stvaranju kiseline, više i od mesa.
Citat:
Cit: Zanimljivo je da organizam može reciklirati preko 75 posto B12 koji koristi.16 Iskorišteni se B12 izlučuje putem žuči i potom reapsorbira u tankom crijevu istim kompleksnim procesom opisanim ranije. Neke osobe imaju učinkovitiji sustav recikliranja od drugih pa stoga mogu izdržati dulje na vegetarijanskoj prehrani bez znakova nedostatka. Ipak, više se B12 izlučuje kad je u prehrani prisutno više vlakana, što je u vegetarijanskoj prehrani čest slučaj.
to je ujedno i objašnjenje na tvoje prvo pitanje/primjedbu.
Postoji samo hrana bogata dušikom i sumporom (namirnice životinjskog porijekla - točnije bjelančevine životinjskog porijekla) koja uzrokuje povećano stvaranje kiseline u probavnom traktu, što rezultira otpuštanjem kalcija kako bi se ta kiselina neutralizirala. itd. itd.
Pa upravo tako, na to sam mislila - a može i organizam biti kiseliji ili lužnatiji sve do kože - itekako.
Citat:
Originally Posted by sinkezg
Daklem upravo suprotno: nejedenjem mesa i mliječnih proizvoda postiže se lužnat ph probavnog trakta.
To sam i rekla.
Citat:
Originally Posted by sinkezg
Piše ti u tekstu da treba izbjegavati antacide. A zašto ljudi uopće uzimaju antacide? Jer im je u želucu toliko kisela sredina da je moraju nečim neutralizirati, kad organizam sam više to ne može. A zašto im je toliko kisela sredina u želucu? Upravo zbog toga što mliječni proizvodi (fermentirani sirevi) su rekorderi u stvaranju kiseline, više i od mesa.
Manjak želučane kiseline je daleko češća pojava nego što se misli - pa čak nekad ima slične simptome kao višak i onda ljude bzvze uzimaju još dodatno antacide i naprave si štetu.
Pa upravo tako, na to sam mislila - a može i organizam biti kiseliji ili lužnatiji sve do kože - itekako.
Ne postoji nešto takvo kao kiselost ili lužnatost organizma. Svaki organ ima svoj phi on može varirati u vrlo malim granicama. Koža također može mijenjati ph, ovisno o potrebi obrane od bakterija, recimo stvaranjem vodikovog peroksida.
Kod probave je situacija specifična jer za razgradnju hrane potrebno je više ili manje kiseline ali tu je stvar specifična upravo zato jer ph probavnog trakta ovisi o onome što jedemo.
Ustaljeni mit među veganima i vegeterijancima je kako je moguće unijeti B12 iz soje, algi, spiruline, pivskog kvasca i nekih drugih biljaka ALI biljna hrana za koju se navodi da sadrži B12, zapravo sadrži analoge B12, takozvane kobamide-tvari koje blokiraju unos pravog B12 i zapravo povećavaju potrebu za pravim B12.