Ovo je diskusija na temu Domaći kefir i drugi probiotici u podforumu Zdrava hrana Pozdrav,
Znaći zanima me što je kvalitetnije za uzimati domaći kefir ...
Pozdrav,
Znaći zanima me što je kvalitetnije za uzimati domaći kefir spravljenod kefirnih zrnaca ili sintetičke kupovne probiotike, u biti razmišljao sam da kupim nekakav Vip probiotic cijena mu je preko 300 kn, ali ne mogu razumjeti dali je moguće da je kvalitetniji od domaćeg kefira, i kako je moguće da su bakterije u tom kupovnom uopće žive ?
Pozdrav
Pozdrav,
Znaći zanima me što je kvalitetnije za uzimati domaći kefir spravljenod kefirnih zrnaca ili sintetičke kupovne probiotike, u biti razmišljao sam da kupim nekakav Vip probiotic cijena mu je preko 300 kn, ali ne mogu razumjeti dali je moguće da je kvalitetniji od domaćeg kefira, i kako je moguće da su bakterije u tom kupovnom uopće žive ?
Pozdrav
Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk
Moj neki dojam od svega sto sam probao jest da je jednostavno najbolje uzeti ono sto mislis normalno jesti kao hranu pa ce ti tako biti i dio probave..
Bilo da su oni kupovni kefiri, jogurti, acidofilna mlijeka itd. ili pak domaci spravljeni.
Dao bih ipak prednost kefiru ovom sto ga mozes sam napraviti ako to pomaze. Pogotovo onom tko ima pristup sirovom mlijeku.
Da li ovi probiotici u prahovima i kapsulama iz ljekarne ista rade zbilja ne znam, nisam nikad nista primjetio od svih koje sam probao, ukljucujuci i taj vip, moje misljenje jest da je bacanje novaca..
Ovo je link na jednu stariju temu sa foruma mozda ima stogod korisno napisano u njoj.
Kupovni mlječni proizvodi nemaju ničeg živog u sebi jer se radi o pasteriziranim proizvodima.
Kefir koji se radi od domaćeg mlijeka i kefirnih zrnaca (gljive) je dobra opcija za onog tko podnosi mlječne proizvode.
No, probiotika ima i u drugim fermentiranim proizvodima, poput kiselog zelja (isto mora biti domaće jer je kupovno pasterizirano, što znači da je uništeno sve što je vrijedno), kimčija, miso i sl.
Kvalitetni kupovni suplementi probiotika moraju se čuvati na hladnom, osim ako nisu posebno pripravljeni da mogu izdržati i nešto više temperature a to piše u opisu proizvoda. Kod nas nema kvalitetnih probiotika ali na iHerbu ima. Trebali bi sadržavati najmanje 50-100 mlrdi UJ.
P.S. ne razumijem naslov teme: "Protiv" probiotika??? Greška, ili?
Nisam protiv kupovnih probiotika, nego me jw nekoliko ljudi uvjeravalo da su kupovni u vidu tableta kvalitetniji od domaćih sojeva kojih ima moj kefir iz kučne pripreme