Alternativa Forum

Tartufi

Ovo je diskusija na temu Tartufi u podforumu Zdrava hrana
Tartufi su podzemne ili polupodzemne ektomikorizne, odnosno simbiontne gljive, kojima je ...

Natrag   Alternativa Forum > Prehrana i zdravlje > Zdrava hrana

Alternativa Forum


Zdrava hrana Kako se hraniti zdravo?

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 08-03-10, 10:15   #1
Alternativa addict
 
NIMFODORA's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Beograd-Srbija
Postovi: 108
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
Zadani Tartufi

Tartufi su podzemne ili polupodzemne ektomikorizne, odnosno simbiontne gljive, kojima je priroda dodelila sudbinu skrivenog nacina života. Zivotno su vezane za korenove veceg broja šumskog drveca i žbunova, bez kojih, prakticno ne bi mogle da opstanu.

O ovoj gljivi su pisane knjige i knjige, iako se još uvek o njoj malo zna. Poznata još od antičkih vremena, obavezna na meniju u gotovo svim restoranima po sredozemlju, a poslednjih nekoliko decenija.

Raste pod zemljom na oko 10-30 cm dubine, i to kao “parazit” na žilama korenja hrasta, topole, ili vrbe (ustvari nije parazit već je u pitanju savršena simbioza stabla i gljive).

Inače, tartufi “uspevaju” na određenoj geografskoj širini i ima ih od Amerike do Kine. Kvalitet ove retke i zbog toga dragocene gljive zavisi od zemljišta u kome raste. Najčešće su to topoljnjaci, vrbaci, a ima ih i u hrastovim šumama. Ako raste na rastresitom zemljištu, lepšeg je oblika ali manje specifične težine. Na tvrđem terenu ima nepravilan oblik, ali je zato čvršći.

Legenda kaže da su bogovi, stvarajući svet za sebe napravili hranu tartuf, čudesnu izraslinu koja raste u zemlji, opojnog mirisa i ukusa i za čoveka nevidljivu. Gastronomi ne mogu da se slože da li je ova gljiva začin ili hrana. Bilo kako bilo, tartufe su još u starom veku upotrebljavali Egipćani, Grci, Rimljani, pominje ih Plutarh, Ciceron ih naziva sinovima zemlje, a Plinije čudom prirode.
Cene tertufa su astronomske (preterane) i u zavisnosti od sezone, kvaliteta i mirisa kreću se od 2.500 do 3.000 Eura po kilogramu. Ako se nadje primerak teži od 100 grama, taj ne ide na vagu već na licitaciju i takve primerke nazivaju još i “Džokerima”. Zvanični vlasnik Ginisovog belog tartufa je Đankarlo Zigante iz Grožnjana koji je pronašao tartuf težak 1,310 kg. Neki manji primerci od oko kile su prodavani i po 200.000 dolara!
Koliko je tartuf na ceni najbolje govori podatak da je prošle godine u novembru na Međunarodnoj dobrotvornoj aukciji u Italiji beli tartuf, težak 1,2 kilograma prodat za 95 hiljada evra (prosečna postignuta cena za gram je bila 3,25 evra).
Najskuplji su beli tartufi(Tuber magnatum) zbog sporijeg uzgoja.U Italiji i Francuskoj se već uzgajaju plantažno.Posao je isplativ,jedino se do prvih plodova dolazi nakon tri godine čekanja,ali se posle beru dugo godina.Kod nas ima nekoliko uzgajivača.


Topole brzo rastu pa sa njima i tartufi ranije pocnu da radjaju. Hrast luznjak sa druge strane raste mnogo sporije i ima mnogo vecu cenu pa su sume tog hrasta znacajno proredjene. I hrast i topola javljaju se na terenima gde je relativno visok nivo podzemne vode. Blizina reka,recica i potoka je jedan od pokazatelja moguceg prisustva belog tartufa. Ti (beli) tartufi vole terene nastale recnim nanosima koji osim toga moraju da budu dovoljno porozni, propustljivi za vazduh . Pored hrastova i topola beli tartuf javlja se i pored lipa, lesnika i....


Samo u Evropi je za sada poznato blizu 200 vrsta, svrstanih u vise rodova. Rodu Tuber spp. pripadaju pravi tartufi – gastronomski i komercijalno najcenjenije i najskuplje gljive na svetu!
Podijeli post!

NIMFODORA je offline   Reply With Quote
NIMFODORA, hvala ti na korisnom postu!
ram (08-03-10)

Nepročitano 08-03-10, 10:17   #2
Alternativa addict
 
NIMFODORA's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Beograd-Srbija
Postovi: 108
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
Zadani

Osnovna laicka podela, ucinjena prema preovladjujucoj boji omotaca je na:

MALI BELI TARTUF, MARTOVSKI TARTUF-(Tuber borchii)
Medju belim tartufima, po kvalitetu je iza pravog belog, ali daleko iznad svih ostalih “belih” vrsta. Ime Tuber borchii dobio po De Borchu, mikologu koji ga je prvi opisao. To je sitnija vrsta, sa plodnim telima dimenzija 2-3 cm, retko do velicine manje mandarine. Peridija bez bradavica, na dodir baršunasta, najpre belicasta, kasnije žuckasto-okerasta sa primetnim tamnijim površinama. Na preseku, gleba u pocetku svetla, mramorirana, kasnije mrko-ružicasta, sa belicastim, cesto razlivenim venama. Mirisa dopadljivog, uglavnom na beli luk.
U Italiji je cenjena vrsta, sakupljaju ga uprirodi, ali i rado veštacki gaje. Sakuplja se po pravilu u martu i aprilu, ali se sezona branja nekada proteže od novembra do maja. Uspeva pod razlicitim vrstama drveca, do 1600 m nad morem, pa cak i u uskom litoralnom pojasu. Difuzno prisutan u Citavoj Evropi, u Srbiji pronadjen za sada samo na nekoliko mesta. Zbog privlacnog mirisa i ukusa, široko se koristi kod delikatesnih preradjevina od mesa i sira.

LETNJI TARTUF, BURGONJSKI (Tuber aestivum)
Njegovo ime (strucno, domace), sasvim jasno otkriva vreme njegovog dozrevanja. Ovo je široko rasprostranjena i jedna od najpoznatijih vrsta jestivih tartufa. U simbiozi sa razlicitim vrstama drveca raste u razlicitim staništima sve do 1600 m nad morem. Nalažen je od severa Afrike, širom Evrope do Skandinavije. Plodna tela formira plitko, cesto vire iz zemlje. To je tartuf sa najkrupnijim, grubim i cesto ispucalim bradavicama, pa deluje bodljikavo. Boja peridije pretežno crna sa cestom primesom ridjih tonova. Na preseku, gleba, u zavisnosti od stepena zrelosti, od svetle žuckaste do okeraste, sa kratkim venama. Velicine je od klikera i oraha do srednje pomorandze. Ekstremno oko 1 kg! Mirisa je blagog, više na gljive i spada u tartufe srednjeg kvaliteta.

JESENJI TARTUF (Tuber macrosporum)
Naucno ime je dobio po upadljivo krupnim sporama zbog cega je nemoguca zamena sa drugom vrstom. To je malo proucena, retka i malo poznata evropska vrsta. Plodna tela su uglavnom mala, prosecno od velicine klikera do velicine jajeta. Teži od 100 g su veoma retki! Omotac je tanak, sacinjen od niskih, pljosnatih bradavica, crnkaste boje sa površinama boje rdje. Na preseku je sivkasto-mrko-crne boje, sa tankim belicastim venama. Raste na slicnim mestima i pod istim drvecem kao i beli tartuf, ali ima širu ekološku valencu, pa ga je moguce naci i u nekarbonatnim zemljištima i tamo gde belog tartufa nema. Prema oceni malobrojnih poznavalaca i gastronomskih iskušenika, ova vrsta, po kvalitetu spada u sam vrh najboljih konzumnih tartufa i pravo je otkrice za svakog novog sladokusca! Novija istraživanja ove vrste u Italiji, pokazala su da je jesenji tartuf gljiva izvrsnih svojstava i da je jako dugo neopravdano zapostavljan! Kolicina koja se ubere i ponudi tržištu u citavoj Evropi, trenutno ne prelazi 1000 kg!

OBICAN CRNI TARTUF (Tuber mesentericum)
Ima ga vise vrsta. Najrasprostranjeniji je Letnji tartuf, Tuber aestivum, koji raste od severne Afrike do Engleske. Spada u srednje vredne tartufe i ima cenu od nekoliko stotina €. Najlakse se gaji. Pod uslovom da se izabere dobra lokacija, da se teren dobro pripremi, da se nabave ispravno mikorizovane sadnice, da se obezbedi dobro navodnjavanje i ispravna obrada zemljista ovaj tartuf redovno i izdasno radja.
Cena ni izdaleka nije tako privlacna kao kada je rec o belom tartufu ovaj tartuf moze, shvatite ovo vrlo uslovno, da da i preko 700grama po sadnici godisnje. Sa gustinom od 500 sadnica po ha to je 350 kg/ha pomnozeno sa cenom od 200€ na primer to je 70.000 €/ha.A cena moze da bude i znatno veca.
Najinteresantniji crni tartuf je Tuber melanosporum. Njegova cena je nesto niza od cene belog. I on se gaji. Znatno lakse od belog i znatno teze od letnjeg.


ZIMSKI TARTUF (Tuber brumale)
Zbog sazrevanja u zimskim mesecima, ime mu potice od latinske reci brumalis, što znaci - zimski. Sezona sakupljanja je obicno od novembra do marta, ali prvi primerci mogu da se nadju vec u septembru, i ranije. Plodna tela manje-više okruglasta, pretežno crne boje, po koji put sa udubljenjem ili malom šupljinom. Dimenzija najcešce malih, od velicine lešnika i oraha, retko kao pomorandža. Bradavice kod ove vrste su veoma varijabilne po velicini i obliku, pa vizuelno, po koji takav primerak, moguce je zameniti sa plodnim telima drugih crnih vrsta! Ipak, karakteristican i dopadljiv miris, sa parfemskom notom ukoliko je ubran u pravo vreme, odvaja ga od svake druge vrste! Gleba na preseku kod mladih primeraka bela, sa starenjem prolazi svetlu i tamnosivu fazu do konacno mrko-crne, sa karakteristicnim, širokim belim venama. U Evropi, to je obicna i kod nas dosta cesta vrsta. Uspeva na razlicitim zemljištima, pod razlicitim vrstama drveca, od dolinskih do planinskih šuma.
Karakteristika zimskog tartufa je da se peridija, vec pri osrednje intenzivnom cetkanju prilikom pranja, lako odlubljuje od plodnog tela.
Pomenuti beli tartuf, najskupoceniji proizvod šume, najskuplji tartuf i jedna od najukusnijih gljiva uopšte, osim u nekoliko pokrajina Italije, Istri, ogranicenom podrucju Madjarske, oficijelno je poznat i iz šireg prostora Srbije!
Podijeli post!

NIMFODORA je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
kurta (29-06-16), ram (08-03-10)
Nepročitano 08-03-10, 10:19   #3
Alternativa addict
 
NIMFODORA's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Beograd-Srbija
Postovi: 108
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
Zadani

Još davne 1778 godine, Fridrih Vilhelm fon Taube, vladin savetnik carske krune - carice Marije Terezije, putešestvenik i plodan putopisac, pohodeci podrucja Slavonije i Srema, piše da u tadašnjim sremskim šumama “u trifama vlada obilje”
, za koje nadalje kaže da “ni u cem ne zaostaju za pijemonteskim” (cuvena pokrajina u Italiji).


U poslednjoj deceniji prošlog veka, pa sve do današnjih dana, odvijaju se u Srbiji, do sad najobuhvatnija i plodna naucna istraživanja tartufa. Pocev od 1991 godine, na ukupnom prostoru Srbije, na preko 200 lokaliteta, otkriveno je preko 40 vrsta podzemnih i polupodzemnih gljiva. Samo iz roda pravih tartufa pronadjeno je 13 vrsta . To prakticno znaci da je do sada u Srbiji, na relativno malom delu evropskog kopna, pronadjena približno polovina svih do sada poznatih evropskih pravih tartufa što neosporno govori o znacajnom bogatstvu naše zemlje u pogledu hipogeicnih gljiva.

Srbija je jedno od najvećih nalazišta najskupocenije pečurke na svetu - tartufa! Neverovatno bogatstvo koje leži pod zemljom, na svetu se može pronaći samo još u Italiji i Istri.

Srbija je prirodno stanište tartufa u kojoj zbog neznanja godišnje istruli nekoliko stotina tona tartufa velike vrednosti. Na velikom broju staništa raste beli tartuf, ekstra klase. Kod nas gljivu najčešće pronalaze specijalni psi, Francuzi koriste dresirane svinje, a Rusi pripitomljene medvede. Sakupljanje i proizvodnja tartufa je unosan posao, potražnja je u svetu mnogo veća od ponude, kilogram kvalitetnog tartufa košta oko hiljadu evra.

Pored prirodnog staništa, uspeva i na plantažama. Za kontrolisano uzgajanje najbolja podloga je “hibrid” leske i hrasta na čijem korenu se nalaze mikorize tartufa. Na rod se čeka od pet do 15 godina i sa jednog hektara može da se “ubere” i do 100 kilograma.
Mikorizacija sadnica moze da se radi u apsolutno sterilnim laboratorijskim uslovima gde je rezultat skoro siguran.
Sasvim suprotan postupak je da se zreo tartuf razmlja i tako razmrljan razmuti u vodi. Prirodno voda ne sme da bude vodovodska (hlorisana). Tom "supom" zaliju se mlade sadnice i, uz puno srece dobije se mikoriza.


Najveći proizvođači tartufa su Francuzi koji godišnje na prirodnim staništima i veštačkim tartufištima sakupe 1,5 hiljadu tona. Daleko iza njih su Italijani, koji za godinu “ulove” oko 100 tona. Španci, na trećem mestu, pronađu manje od 100 tona.
Podijeli post!

NIMFODORA je offline   Reply With Quote
NIMFODORA, hvala ti na korisnom postu!
ram (08-03-10)
Nepročitano 08-03-10, 10:21   #4
Alternativa addict
 
NIMFODORA's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Beograd-Srbija
Postovi: 108
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
Zadani

BELI TARTUF - Tuber magnatum pico
Po mnogo cemu, beli tartuf (Tuber magnatum Pico), jeste istinski kralj medju tartufima. Pre svega, on je i »naucno verifikovani kralj« podzemnih gljiva. Jer za razliku od latinskih imena drugih vrsta pravih tartufa – macrosporum, maculatum, aestivum, excavatum…(u prevodu: krupnospori, pegavi, letnji, šuplji,... ), naucni naziv MAGNATUM koji u svojoj osnovi sadrži latinsku rec MAGNUS (sa znacenjem: veliki, ugledan), istice ne samo njegov veliki fizicki porast, vec i njegov “visoki staleški položaj” medju pravim tartufima. Po velicini to i jeste najkrupnija vrsta, a po cenjenosti medju gastronomima – ipak vrsta broj jedan! Prosecna težina plodnih tela krece se izmedju 25 i 50 g i prema literaturi može da dostigne velicinu manje dinje što zaista pretstavlja izuzetnu retkost!

Sezona “lova” na Bele tartufe počinje krajem jeseni i traje celu zimu sve do proleća. U tom periodu tartuf je najbolji, najmirisniji i zbog niskih temperatura ima i manje štetočina. U potragu je najbolje ići noću ili rano ujutro i to više puta. Ne ide se na slepo već na proverena mesta gde ste ih ranije nalazili i naravno ta mesta čuvate kao najstrožu tajnu. Tartuf neverovatno brzo raste, crvi i ostale podzemne živuljke ga prosto obožavaju i to je jedan od razloga zašto stalno treba visiti u šumi i iskopati ga što pre.
Najlakši način za pronalaženje tartufa jeste praćenje tragova divljih veprova, za koje se veruje da jedući ovu pečurku jačaju svoju seksualnu moć. Legenda kaže i da je Napoleon Bonaparta bolovao od impotencije, a da se izlečio baš zahvaljujući tartufima.
Podzemne su pečurke, pa njihovo otkrivanje nije nimalo lako. Nekada su se za njihovo otkrivanje koristile svinje, ali sada se one "izbacuju iz posla" jer tartuf pojedu čim ga pronađu. Zbog toga ove gljive sada traže psi tragači, koji se posebno obučavaju za to. To može biti bilo koja vrsta psa.
Svinje najbolje pronalaze tartufe i to mišljenje potiče iz Francuske. Sve je počelo tako što je svinja nekog domaćina, u nekim gladnim godinama, iskopala čudnu gljivu koju je domaćin probao i ispostavilo se da reč o veoma vrednoj gljivi koja raste ispod zemlje. Svinje dobro pronalaze tartufe, ali one to čine radi sebe, pa se najčešće desi da pojede tartuf koji je pronašla. Takođe, tartufari idu i za divljim svinjama i tartufe traže tamo gde su one rile, ali, ipak, najsigurniji su i najbolji psi tragači.
Dobro izdresiran pas za traženje tartufa vredi od 1.000 do 10.000 evra, pa i više, ali se retko dešava da neko proda kera. Suština je u tome što svaki vlasnik na poseban način, takoreći šifrovano, obučava svog psa tako da on razume komande samo onoga ko ga je obučavao. S kerom za traženje tartufa se razvija poseban odnos, a za obuku psa je potrebno oko dve godine svakodnevnog rada od desetak sati.

Oni koji se bave sakupljanjem beloga tartufa (Tuber magnatum Pico) kažu da je izuzetno uzbudljivo kada vam pas počne kopati po zemlji. Nezna se veličina onoga što je našao, čak ni dali ima išta na tom mestu, i oseća se prijatna neizvesnost.

Pas je ipak nezamenjiv, lako se dresira, i nije potrebna neka specijalna i skupa rasa. Ono što je bitno je da ne bude neki gonič ili krvolok jer kad namiriše zeca, srnu a bogami i fazana odjuri pa ga nema sat-dva.

Važno je biti tik uz psa i skloniti ga na vreme sa rupe da ne dodje do oštećenja tartufa jer mu tada cena pada. Kada se pojavi “krompirić”, prstima i uz pomoć male specijalne tartufarske lopatice, pristupa se vađenju, maksimalno pažljivo, kao da vadite neeksplodiranu minu.

Na kraju, OBAVEZNO sledi nagrada. Komadići sira, neke salame ili viršle predhodno potopljene u maslinovo ulje sa aromom tartufa. Psi to prosto obožavaju. Jako je važno zatrpati rupu kako bi tartuf ponovo mogao rađati.
Podijeli post!

NIMFODORA je offline   Reply With Quote
NIMFODORA, hvala ti na korisnom postu!
ram (08-03-10)
Nepročitano 08-03-10, 10:23   #5
Alternativa addict
 
NIMFODORA's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Beograd-Srbija
Postovi: 108
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
Zadani

Tartufi se mogu pronalaziti (sa više ili manje uspeha) i radiestezijskim instrumentima: visak, rašlje, L-antene. Takođe, jedan od posrednih indikatora prisustva tartufa je prisustvo roja sitnih mušica oko donjeg dela stabla drveta.

Treba naglasiti da nisu svi pronađeni gomolji tartufi, te je potrebno da se osoba prethodno bliže obavesti iz stručne i naučne literature !!!


Iskopanu zemlju treba vratiti na korenje obrnutim redom od onog tokom kopanja (da se, koliko-toliko, ponovo uspostavi prirodna ravnoteža koja je postojala pre kopanja) !!!
Tartuf ima hranljivu vrednost, mada je na velikoj ceni zbog mirisa. Doduše, mnogi mu pridaju afrodizijačka svojstva, što takođe može biti jak razlog za veću tražnju od ponude.

Tajna tartufa leži u njegovom mirisu koji jedne "opija", a drugima smrdi. Tartufi se koriste kao začin, čudnog su, nedefinisanog oblika, liče na korenje. S obzirom na to da se vade iz zemlje, bitno je da se dobro operu. Koriste se u sirovom obliku, izrendani na kajganu, špagete, njoke, ...


TARTUFARSKI KODEKS

Covek, od vajkada, kao i sva druga živa bica, ima pravo da skuplja i koristi plodove prirode.


Tartufar sakuplja podzemne gljive na jedinstven nacin – iskljucivo pomocu posebno obucenog psa.
Tartufar treba da sakuplja podzemne gljive na razuman, eticki i ekološki održiv nacin.
Tartufar sakuplja samo zrele i zdrave tartufe ostavljajuci sve trule ili njihove delove u istoj šumi.
Tartufar redovno zatrpava ležiste tartufa posle vadjenja.
Tartufar otkopava dragocenu gljivu pažljivo i pomocu malih alatki, minimalno oštecujuci okolno korenje.
Tartufar tokom traženja koristi samo jednog radnog psa, uz koga može da obucava najviše jednog mladog psa.
Tartufar koristi iskljucivo psa koji je poslušan, ne proganja divljac i ne pokazuje interes za nju.
Tartufar od uvek zna da su jedini i nezamenljivi izvor dragocenih tartufa - šuma i pojedinacno drvece.
Tartufar je u stalnoj misiji zaštite i unapredjenja svih izvornih šuma i stabala koja radjaju tartufe.
Tartufar treba da obavlja sakupljanje tartufa samo od izlaska do zalaska sunca.
Tartufar ostavlja šumu koja radja tartufe, onakvom kakvu želi da zatekne.
Tartufar poštuje propise društva i odgovarajuca zakonska
akta.
Tartufar otkriva nova nalazista aktivnim traženjem.
Tartufar ne zloupotrebljava saznanje o tudjem
nalazištu.
Tartufar nikada ne zaboravlja da je samo delic prirode koju domacinski
treba da cuva i razumno unapredjuje – ostavljajuci je novim generacijama.


Izvori: Kurir, mondo, ekonomist, poljoprivredni forum...
Podijeli post!

NIMFODORA je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Moonelf (23-03-14), ram (08-03-10), Spring (17-04-10)
Nepročitano 17-04-10, 12:40   #6
Alternativa addict
 
NIMFODORA's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Beograd-Srbija
Postovi: 108
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
NIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to beholdNIMFODORA is a splendid one to behold
Zadani

Drustvo ocemo li u branje tartufa, da malo povecamo budzet?
Podijeli post!

NIMFODORA je offline   Reply With Quote
Nepročitano 17-04-10, 22:29   #7
Administrator
 
Spring's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 5,572
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Spring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond reputeSpring has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by NIMFODORA Pogledaj Post
Drustvo ocemo li u branje tartufa, da malo povecamo budzet?
Naravno!!!

Spring je offline   Reply With Quote
Nepročitano 24-11-10, 14:38   #8
Alternativa addict
 
pips's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Stari Grad
Postovi: 155
pips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud of
pips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud of
Zadani

Ova tema mi je vrlo omiljena.
Nimfodora je dala podosta podataka o tartufima.
Svi smo, makar u jesen ponešto o njima pročitali.
Primjetili smo barem cijenu ponekog rijetko velikog uzorka.
Ima li među nama tartufara?
Ima li netko bliskih iskustava sa tartufima:
-u traženju,
-mikoriziranju,
-uvozu mikoriziranih sadnica,
-uzgoju,
-dresiranju pasa ili svinja ili
-možda sa šumarijom u eksploatiranju ovih šumskih plodova?
O popravljanju budžeta neću pitat,ali zar nikome makar maštu ne golica?
Nimfodora je napisala da ih ima na svim našim prostorima.
Da li je moguće da nikoga ne interesira ova gljiva?
Stanište najcjenjenijeg tartufa je na korjenu hrasta lužnjaka.
Ima li forumaša koji žive u blizini ovakvih šuma?
Da li znate,da iskopani tartuf može stajati u hladnjaku dva tjedna i više,a da ne gubi na kvaliteti?
Neću više nizat pitanja,ali ako ima netko bilo kakvih iskustava osim u konzumaciji,bilo bi lijepo da ih s nama podijeli.
pips je offline   Reply With Quote
Nepročitano 25-11-10, 02:53   #9
Guru
 
Tina's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Postovi: 1,036
Tina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond repute
Tina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond reputeTina has a reputation beyond repute
Zadani

Iskustva osim u konzumaciji (mljac ) imam takva što sam imala pasicu(brečicu jel ) dok sam živjela u Istri ,koja je bez dresure nalazila tartufe .

Ona je bila čudo, pa su padale ponude primamljive novčanog tipa , kad nije upalilo, par pokušaja krađe pasice.
Inače je jako ružno, bar prema onom što sam ja vidjela Tretiranje tih pasa tragača, nadam se da su to bile iznimke.

Što se tiče konzumacije, obožavam domaći sir s crnim tartufima.
Tina je offline   Reply With Quote
Nepročitano 25-11-10, 03:17   #10
Alternativa addict
 
pips's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: Stari Grad
Postovi: 155
pips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud of
pips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud ofpips has much to be proud of
Zadani

Tina@


Ja sam imala špringer španijelku trobojnu,koja je isto kao tvoj bretonac uz labradore najzahvalnija vrsta pasa za traženje tartufa.
Vrlo lako se izdresiraju,jer između ostalih karakteristika njuše po podu.
Inače,tamo gdje ti ih je paso nalazio,mogla bi ih i danas naći,jer tartufi ostaju na svom staništu.
pips je offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 19:25 sati.Iz ponude izdvajamo:

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0