UMF i MGO manuka med su isti med s Novog Zelanda. To sam više puta rekao...
Razlika je u mjerenju. MGO mjeri količinu relevantne/ aktivne tvari u manuka medu- dok UMF to ne radi.
To je istina i nikakva obmana javnosti.
Tvoji linkovi...
Wikipedia definitivno nije znanstveno relevantno mjesto, kao ni stranica UMF-a.
Istraživanje i mišljenja svjetski priznatog stručnjaka dr.prof. Henlea (institut u Dresdenu) i doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing. imaju zasigurno veći značaj (evo na hrvatskom tekst). http://www.lavandamia.hr/userfiles/i...nuka%20med.pdf
Da citiram sam sebe, jer vidim da se čita samo što se želi pročitati...
'Dakako, UMF sadrži metilglioksal, al ne znaju koliko- odnosno, ne piše koliko, a to je glavni razlog konzumiranja manuka meda'.
Bio sam na predavanju prof. Henlea koji je otkrio aktivnu tvar - metilglioksal- i sve sam tamo saznao i naučio.
Složili ste se sa mnom da je metiglioksal aktivna tvar (taj jedinstveni manuka faktor).
Ja samo govorim da je meni bolje znati koliko taj moj med ima te aktivne tvari zbog koje kupujem manuka med, nego da ne znam.
Zamolio bi te da nam svima pošalješ jedan primjer UMF manuka meda koji na pakiranju ima napisano koliko ima metilglioksala po KG meda.
Unaprijed hvala.
Opet Vi obmanjujete ljude...
Opet ponavljam "svaki orginalni manuka med sadži MGO jer je to prirodna komponenta koja koja se nalazi u SVAKOM manuka medu". Bitno je znati koliki je udio MGO u manuka medu.
Na Novom Zelandu postoji 3 načina označavanja a to su UMF, NPA i MGO.
99% proizvođača manuka meda (cca 70 proizvođača) označavaju svoj med sa UMF oznakom jer se za tu oznaku zna preko 35 godina i ljudi vjeruju oznaci i orginalnosti meda. Da bi se mogao med označiti sa UMF oznakom mora zadovoljiti stroge kriterije koje su postavljenje od strane UMF organizacije. To su:
1. Da ima određeni udio MGO-a
2. Da sadrži udio DHA koji potvrđuje da je MGO dobiven prirodnim putem
3. Da se radi o 100% manuka medu
Dr. Henle je u svakom slučaju zaslužan za otkriće MGO-a u manuka medu i treba pohvaliti njegovo istraživanje.
Dr. Bender koja je inače nutrionistica, nije nikad radila na istraživanju Manuka meda niti je sudjelovala u istraživanju Dr. Henle-a. Opet pokušavate obmanuti čitatelje. Nju pamtim po LEDO reklami gdje je na TV-u tvrdila kako je uvozna - smrznuta riba zdravija od svježe ribe na ribarnici. Osim toga molim da nam daš neki službeni link istraživanja Dr. Bender (ne neki plaćeni članak) o manuka medu koji potvrđuje ovo što je ona napisala?
Zanimljivo je kako nijedan link koji dokazuje ovo što pričam ne smatrate relevantnim osim nekog plaćenog oglasa (BTW obrisana je reklama MGO meda u dnu linka s podacima zastupnika).
Nije Vam relevantna stranica UMF-a koja je odobrena od strane Novog Zelanda? Jesu li vam lab.analize relevantne ili i to smatrate ne-relevantnim?
Vi imate svoje mišljenje i to svakako cijenim. Jedite bilo koji Manuka med ukoliko smatrate da je orginalan. Oznaka nije bitna ukoliko potvrđuje gore navedeno.
Ne govorim ništa krivo.
Rekao sam da su i MGO i UMF medovi manuka medovi s Novog Zelanda i da sadrže metilglioksal (aktivnu tvar).
Jedina razlika je da MGO ima jasno prikazanu količinu metilglioksala, dok UMF nema.
Tablica koje uspoređuju UMF i MGO ima mnogo i što se toga tiče, nema precizne tablice (SAMO OKVIRNO).
Svatko neka odluči sam. Meni ima više smisla kupiti MGO jer znam koliko aktivne tvari (metiglioksala) točno dobivam.
Svima sve najbolje želim.
Pozdrav.