Kefir je fermentirani mliječni napitak koji se može vrlo jednostavno proizvesti u kućnoj radinosti. Može se, naravno, kupiti i u dućanu, ali, osim po imenu, ta dva napitka nisu jednaka.
Domaći kefir radi se pomoću gljive Kefira. Gljiva Kefir se tako konvencionalno naziva, ona zapravo nije gljiva nego zajednica korisnih bakterija i čestica mliječne masti. Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru. Takav kefir nema istu nutricionističku vrijednost kao domaći. Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive Kefir? Razlozi su sljedeći- domaći kefir je osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji okus po ljetu nego po zimi. Industrijski kefir se može proizvoditi brže i u velikim količinama. No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše zdravlje koja industrijski kefir nema.
DOMAĆI KEFIR BLAGOTVORNO DJELUJE:
na regulaciju krvnog tlaka
na jačanja imunitet
kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora
kod oboljenja jetre i bubrega
kod unutarnjih i vanjskih čireva
Kako napraviti domaći kefir?
Ovo je vrlo jednostavno. Treba vam gljiva Kefir, mlijeko i posuda. Ubacite gljivu i mlijeko u posudu, ostavite na nekom mjestu (temperatura treba biti veća od 10 C’) i nakon dan do dva izvadite gljivu iz posude. Ono što je ostalo je domaći kefir. Gljivu ubacite u novu posudu za novi kefir. Ukoliko ne želite odmah raditi novi kefir, možete ju skladištiti u vodi.
Gdje nabaviti gljivu Kefir?
Gljive Kefir se ne prodaju po dućanima. Gljivu možete nabaviti od nekoga tko ju ima. Naime, gljiva se brzo razmnožava i dijeli.
VAŽNO
Kefir ne smije doći u doticaj s metalom- posuda u kojoj se radi ne smije imati metalni čep, ne smije se koristiti metalna žlica za miješanje i vađenje gljive.
1234"Moj um ce od sada biti samo moj..a ja cu znati kako da mislim o onome o cemu ja stvarno želim"..
ja sam pila njen kefir. osjećala sam se dobro, iako nemam problema ni sa želucem, probavom....prija mi okus kefira od uvijek, tako da ti ne mogu odgovoriti da li mi je pomoglo i u čemu.
ka prvo hvala flumens na kefir gljivicama
iman ih vec par dana i kefir se proizvodi normalno, pijen ga i ima oni lipi domaci okus...mmmm...pogotovo sa sendvicem..mmm. pili su ga vec moji prije , zasto su stali ne znam ali di je kefir tu je zdravlje, ako nista drugo onda je probava ko sat
evo ja pijem taj kefir vec nekih mjesec dana jer imam dosta problema sa candidom pa mi je moja ginekologica to preporucila.... budemo vidjeli hoce li pomoci... javim jos
mi doma pijemo kefir i imamo ga već puno, jer se udvostručuje, pa ako ima netko kome treba nek se javi... prednost Vž i Međimurje, da ga ne moramo slati poštom, mislimo da se ne bi dobro proveo ...
evo ja pijem taj kefir vec nekih mjesec dana jer imam dosta problema sa candidom pa mi je moja ginekologica to preporucila.... budemo vidjeli hoce li pomoci... javim jos
Da li netko iz Rijeke ili okolice ima gljivu kefira koju bi mogao podijeliti sa mnom. Candida u crijevima vec dugo vrijeme muci i mene i kcer, a kako vidim ljudi imaju dobre rezultate sa kefirom. Hvala
Da li netko iz Rijeke ili okolice ima gljivu kefira koju bi mogao podijeliti sa mnom. Candida u crijevima vec dugo vrijeme muci i mene i kcer, a kako vidim ljudi imaju dobre rezultate sa kefirom. Hvala
Pogledaj tu u komentarima, netko iz Rijeke nudio je gljive: