![]() |
Ljekovitost kupusa Pun vitamina, liječi crijeva i štiti od raka Kupus, sirovi i kiseli, sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa te štiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod kroničnog zatvora. Koji je kupus bolji – crveni ili zeleni? I jedan i drugi imaju puno vitamina C (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod čira na želucu. Stari ljudi znaju da se svježi i zdravi listovi koriste za obloge. Treba ih oprati, osušiti, ukloniti zadebljane dijelove, omekšati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem. Oblozi pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), apscesa, čireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija. Sok od kupusa Čemu služi svježi sok od kupusa? Pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti... Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzima se između obroka. Kako jesti kiseli kupus Ipak imajte na umu da kiseli kupus treba češće jesti nekuhan. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati plinove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoze, kod krvarenja sluznice i kože, a kod opće slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin, komorač te malo soli. ordinacija.hr Magazin.hr |
Citat:
|
B12 u pivu? Kojem, ako smijem pitati? Jer, poznato je da se piva pasterizira, a pasterizacija uništava vitamine i enzime. Osim Vukovarskog, koje nije pasterizirano niti termički obrađeno. p. s. ovo što sam napisao nemam pojma da li je tako. Samo kao papiga ponavljam što sam usmeno i pismeno proučio. |
Kupus je jako dobar za mršavljenje. Ima i kapsule od kupusne juhe, ima netko iskustva možda? |
...ručala danas kupus zbog ovog članka :smile_giggle::smile_giggle: :thanks::smile_heart: |
Citat:
|
Uz kiseli kupus dobro je pripremit barem dvije litre vode da su na dohvatu ruke jer si žedan ko slon. :smile_giggle: |
a da je domače zelje kiseljeno sa himalajskom soli to bi bilo ono pravo, odmah kupujem |
Kiseli kupus rules:) Jos vise volim kisele paprike punjene narendanim kupusom:))) |
Kupus na salatu, mljac :) Bas smo ga danas jeli za dorucak :):):) |
Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 04:06 sati. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0