Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/)
-   Zdrava hrana (http://www.alternativa-forum.com/zdrava-hrana/)
-   -   Ljekovitost kupusa (http://www.alternativa-forum.com/zdrava-hrana/5813-ljekovitost-kupusa.html)

lucero 06-02-12 12:29

Ljekovitost kupusa
 
Pun vitamina, liječi crijeva i štiti od raka

Kupus, sirovi i kiseli, sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa te štiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod kroničnog zatvora. Koji je kupus bolji – crveni ili zeleni? I jedan i drugi imaju puno vitamina C (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod čira na želucu.

Stari ljudi znaju da se svježi i zdravi listovi koriste za obloge. Treba ih oprati, osušiti, ukloniti zadebljane dijelove, omekšati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem. Oblozi pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), apscesa, čireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija.

Sok od kupusa


Čemu služi svježi sok od kupusa? Pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti... Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzima se između obroka.

Kako jesti kiseli kupus


Ipak imajte na umu da kiseli kupus treba češće jesti nekuhan. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati plinove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoze, kod krvarenja sluznice i kože, a kod opće slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin, komorač te malo soli.

ordinacija.hr

Magazin.hr

Nedo 06-02-12 13:42

Citat:

Originally Posted by lucero (Post 210681)
Pun vitamina, liječi crijeva i štiti od raka

Kupus, sirovi i kiseli, sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa te štiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod kroničnog zatvora. Koji je kupus bolji – crveni ili zeleni? I jedan i drugi imaju puno vitamina C (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod čira na želucu.

Stari ljudi znaju da se svježi i zdravi listovi koriste za obloge. Treba ih oprati, osušiti, ukloniti zadebljane dijelove, omekšati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem. Oblozi pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), apscesa, čireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija.

Sok od kupusa


Čemu služi svježi sok od kupusa? Pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti... Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzima se između obroka.

Kako jesti kiseli kupus


Ipak imajte na umu da kiseli kupus treba češće jesti nekuhan. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati plinove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoze, kod krvarenja sluznice i kože, a kod opće slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin, komorač te malo soli.

ordinacija.hr

Magazin.hr

Dodao bih samo ovome još da u kiselom kupusu ima i vitamina B12 (kobalamin), za kojeg stručnjaci tvrde da ga ima samo u mesu i s time plaše one koji bi htjeli preći u vegetarijance. Dakle ima ga i u kiselom kupusu i u pivu (ne piti pivo dok vozite).:thumbs:

egzorcist 06-02-12 15:04

B12 u pivu?
Kojem, ako smijem pitati?
Jer, poznato je da se piva pasterizira, a pasterizacija uništava vitamine i enzime.
Osim Vukovarskog, koje nije pasterizirano niti termički obrađeno.
p. s. ovo što sam napisao nemam pojma da li je tako. Samo kao papiga ponavljam što sam usmeno i pismeno proučio.

AmericanSpirit 06-02-12 16:02

Kupus je jako dobar za mršavljenje. Ima i kapsule od kupusne juhe, ima netko iskustva možda?

Miu 06-02-12 16:12

...ručala danas kupus zbog ovog članka :smile_giggle::smile_giggle:
:thanks::smile_heart:

lucero 06-02-12 16:42

Citat:

Originally Posted by Miu (Post 210793)
...ručala danas kupus zbog ovog članka :smile_giggle::smile_giggle:
:thanks::smile_heart:

Ja ga narezala na salatu,baš mi nešto više fali "živo" zeleno ovih dana.Zbog bure baš i ne bauljam okolo u nabavi,ono što je do prije dva tjedna bilo u vrtu-blitva,zelje,riga,peršin,pa i salata,čak je i maslačak bio krenuo,nestalo je u ledenom dobu,i očito osjetim deficit.:smile_whew:

chameleon 06-02-12 19:46

Uz kiseli kupus dobro je pripremit barem dvije litre vode da su na dohvatu ruke jer si žedan ko slon. :smile_giggle:

Furija 18-11-12 13:26

a da je domače zelje kiseljeno sa himalajskom soli to bi bilo ono pravo, odmah kupujem

Lilith1111 19-11-12 11:41

Kiseli kupus rules:) Jos vise volim kisele paprike punjene narendanim kupusom:)))

Diana 19-11-12 12:01

Kupus na salatu, mljac :)

Bas smo ga danas jeli za dorucak :):):)

Uoo 19-11-12 12:10

kisele paprike punjene kiselim krastavcima koji su punjeni kiselim kupusom.. :smile_rofl:

Furija 19-11-12 17:25

Citat:

Originally Posted by Uoo (Post 304946)
kisele paprike punjene kiselim krastavcima koji su punjeni kiselim kupusom.. :smile_rofl:

može i sa pečenicama - tu i tamo :smile_bigsmile:

Gnosis 20-11-12 20:41

Iskreno nisam pročitao sve do kraja ,ali koliko znam -jeste kupus ima puno više vit C od recimo limuna ili mandarina ,nisam previše ulazio u to...kuhanjem se vitamini gube zato samo sirovo na salatu ili kiseli ...

Zlo 20-11-12 22:37

dinstani kiseli kupus i svinjska nogica kuhana....nema dalje http://www.pic4ever.com/images/acigar.gif

dodo 18-05-13 22:12

već neko vrijeme uz svaki obrok pojedem šaku kiselog kupusa čisto zbog vlakana. nisam znao da ima B12 u njemu. super

Vortex 19-05-13 12:51

Citat:

Originally Posted by dodo (Post 355865)
već neko vrijeme uz svaki obrok pojedem šaku kiselog kupusa čisto zbog vlakana. nisam znao da ima B12 u njemu. super

Ima svega,vitamina i minerala.Rasol je odlican protiv mamurluka:thumbs:

Zlo 20-05-13 22:49

rasol je super protiv mamurluka, ali meni on tako smrdi na smrdljive čarape :)

Vortex 21-05-13 01:21

Citat:

Originally Posted by Zlo (Post 356166)
rasol je super protiv mamurluka, ali meni on tako smrdi na smrdljive čarape :)

I protiv tvrde stolice je odlican...

dodo 21-05-13 03:07

rasol je meni super okusa

Jesam 21-05-13 14:52

Previše soli ... previše kiseline ...

Vortex 21-05-13 17:16

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 356267)
Previše soli ... previše kiseline ...

Pa ne pije se na litre..Jedna casa rasola od 2,5 dcl je dovoljna.

Jesam 23-06-15 10:02

http://news.therawfoodworld.com/is-s...t-a-superfood/

... this delicious dish (sauerkraut = kiselo zelje) is actually a superfood!

The health benefits of sauerkraut are numerous, including improved digestive health, heart health, energy-boosting properties, immune system support, bone support, and even protection against certain cancers.

Let’s examine some of the many ways sauerkraut can improve your health.

Sauerkraut has excellent anti-cancer properties
In 2011, a Finnish study published in the Journal of Agricultural and Food Chemistry, found that the fermentation of cabbage creates certain compounds that prevent cancer growth.

Fermented foods like sauerkraut are packed with good bacteria, the kind that transform fiber into a fatty acid known as butyrate. According to Dr. Roberto Berni Canani, MD, PhD, of the European Laboratory for the Investigation of Food Induced Diseases, butyrate is a powerful weapon in the anti-cancer arsenal.

In fact, studies show that this substance can protect against colon cancer. In the study “Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extra intestinal diseases,” the beneficial effects of butyrate in intestinal and extra intestinal diseases was demonstrated.

If you are looking to get an energy boost, add some sauerkraut to your menu
Cabbage is chock-full of iron, which helps your body increase its energy production by revving up metabolism and increasing circulation.

Metabolism is the holy grail of energy, and with improved circulation, your organs and cells receive higher amounts of oxygen. Additionally, the iron levels present are a key component of anemia prevention.

Give your digestive system a boost with a healthy serving of sauerkraut
The probiotic content in sauerkraut assists with digestion as well as helping to maintain a healthy digestive tract. The live bacteria rivals and even beats the pricey probiotic drinks and supplements found in the health sections of grocery markets. Freshly made is the ideal way to reap these benefits.

Sauerkraut can boost your immune system, and also support heart health
Immune system health is critical if you want a well-tuned, smoothly running body, and sauerkraut can be your immune system’s best friend. In a study published in the British Journal of Nutrition, researchers found that the exact same probiotics, such as those in sauerkraut, increased levels of the immune system antibody IgG3 up to 66 percent!

Another study mirrored those results, adding that the juice from sauerkraut performed like an antifungal and antibacterial agent to cure infectious diseases.

Your heart is another beneficiary of the health boosting properties of sauerkraut. A study published in the medical journal, Food and Function, showed that the probiotic content was a powerful heart health protector. Sauerkraut was found to reduce cholesterol and triglyceride levels, while at the same time increasing heart-healthy antioxidants.


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 21:32 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0