Kupus, sirovi i kiseli, sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa te štiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod kroničnog zatvora. Koji je kupus bolji – crveni ili zeleni? I jedan i drugi imaju puno vitamina C (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod čira na želucu.
Stari ljudi znaju da se svježi i zdravi listovi koriste za obloge. Treba ih oprati, osušiti, ukloniti zadebljane dijelove, omekšati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem. Oblozi pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), apscesa, čireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija.
Sok od kupusa
Čemu služi svježi sok od kupusa? Pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti... Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzima se između obroka.
Kako jesti kiseli kupus
Ipak imajte na umu da kiseli kupus treba češće jesti nekuhan. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati plinove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoze, kod krvarenja sluznice i kože, a kod opće slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin, komorač te malo soli.
Kupus, sirovi i kiseli, sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa te štiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari (giht i reumu), a sumpor kupusu daje antiseptično djelovanje. I kupus i blagi rasol pomažu kod kroničnog zatvora. Koji je kupus bolji – crveni ili zeleni? I jedan i drugi imaju puno vitamina C (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod čira na želucu.
Stari ljudi znaju da se svježi i zdravi listovi koriste za obloge. Treba ih oprati, osušiti, ukloniti zadebljane dijelove, omekšati te prije stavljanja na bolno mjesto malo zagrijati. Listovi se učvrste zavojem. Oblozi pomažu kod bronhitisa i astme (treba ih držati preko noći), apscesa, čireva, dermatoza, rana, opeklina, uboda kukaca te modrica. Prije stavljanja obloga ranu ili čir očistite blagim alkoholom ili čajem od kamilice. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala i proljeva. Korisni su i kod upale maternice i preobilnih menstruacija.
Sok od kupusa
Čemu služi svježi sok od kupusa? Pomaže kod bronhitisa (s medom), bolesti crijeva, čira na želucu, probavnih tegoba, kašlja, promuklosti, mamurluka, slabokrvnosti... Sok djeluje samo ako je svjež. Dobijemo ga tako da kupus (500 g) očistimo, naribamo, malo posolimo i stavimo da odstoji. Masu ocijedimo kroz dvostruku gazu i dodamo malo limunova soka. Uzima se između obroka.
Kako jesti kiseli kupus
Ipak imajte na umu da kiseli kupus treba češće jesti nekuhan. Kuhanjem gubi veći dio ljekovite mliječne kiseline te može izazvati plinove i grčeve. Kiseli kupus obiluje kalcijem. Nekuhan, odličan je i protiv avitaminoze, kod krvarenja sluznice i kože, a kod opće slabosti treba ga jesti svaki dan. Ljekovitiji je ako se pri kiseljenju doda lišće vinove loze, grožđe, kriške dunje i jabuka, kukuruz, kumin, komorač te malo soli.
Dodao bih samo ovome još da u kiselom kupusu ima i vitamina B12 (kobalamin), za kojeg stručnjaci tvrde da ga ima samo u mesu i s time plaše one koji bi htjeli preći u vegetarijance. Dakle ima ga i u kiselom kupusu i u pivu (ne piti pivo dok vozite).
Ne želi suviše da znaš. Što se manje zna, lakše se živi. Znanje čovjeka čini slobodnim, ali i nesretnim
B12 u pivu?
Kojem, ako smijem pitati?
Jer, poznato je da se piva pasterizira, a pasterizacija uništava vitamine i enzime.
Osim Vukovarskog, koje nije pasterizirano niti termički obrađeno.
p. s. ovo što sam napisao nemam pojma da li je tako. Samo kao papiga ponavljam što sam usmeno i pismeno proučio.
...ako tvoj brod ne pristaje u luci ti doplivaj do njega...
Ja ga narezala na salatu,baš mi nešto više fali "živo" zeleno ovih dana.Zbog bure baš i ne bauljam okolo u nabavi,ono što je do prije dva tjedna bilo u vrtu-blitva,zelje,riga,peršin,pa i salata,čak je i maslačak bio krenuo,nestalo je u ledenom dobu,i očito osjetim deficit.
"Kuda koracam hoću da bacam
snopove zlatne svjetlosti."