Neznam uopce da li u hrvatskom postoji ovaj izraz Non Celiac Gluten Intolerance – ”necelijakijska nepodnosljivost glutena”? Ova autoimuna bolest uopce nema klinicko ime i zanemarena je u medicini iako je prisutna kod vrlo velikog broja ljudi.Lijecnici ne priznaju osjetljivost na gluten ili nepodnosljivost glutena ako nije dijagnosticirana celijakija, najtezi oblik osjetljivosti na gluten.
Kod celijakije ili alergije na gluten pretrage ce pokazati antitijela na gluten i ostecenje crijevne sluznice i resica. Ako pretrage ovo ne pokazuju, nece se dijagnosticirati celijakija ili alergija na gluten jer lijecnici da bi nesto dijagnosticirali moraju imati laboratorijski dokaz. No iako nepriznata od medicine, necelijakijska osjetljivost na gluten ili nepodnosljivost glutena je uzrok mnogih kronicnih bolesti kod velikog broja ljudi.
Postoji cijeli spektar tezine osjetljivosti na gluten i cak i najblaze forme uzrokuju kronicne simptome osjetljivosti, koji nazalost najcesce nikada nisu dijagnosticirani. Najcesci probavni simptomi su bolovi u trbuhu, nadutost, proljev, opstipacija, plinovi, gastritis, grcevi itd. Ovi simptomi su cesti i kod mnogih drugih bolesti i rijetko se pripisuju osjetljivosti na gluten. Ali cak i kad se pacijentima sa kronicnim probavnim smetnjama ne moze naci uzrok, rijetko se sumnja na osjetljivost na gluten. Cak i dijagnosticirane bolesti probavnog sustava kao to su SIC (sindrom iritabilnog crijeva) i Crohnova bolest mogu imati komponente osjetljivosti na gluten i/ili biti potpuno pogresno dijagnosticirana celijakija!
Ali o cemu onda pricamo i da li postoje dokazi za osjetljivost na gluten – ”necelijakijsku nepodnosljivost glutena”? Dokaza zapravo ima puno vise nego sto smo vjerovali. Evo sto pokazuje znanstveno istrazivanje.
Gluten Reactions: Ten Times the Celiac Problem "Mnoga djeca sa gastrointestinalnim i alergijskim stanjima imaju visoku razinu IgG antitijela na gliadin. Ovi rezultati su uglavnom bili zanemareni. Ali kad su djeca stavljena na bezglutensku dijetu, vecini djece je bilo bolje – pokazalo se da su bila osjetljivi na gluten. Visoke razine antitijela na gliadin mogu identificirati ovu djecu. Osjetljivost na gluten je deset puta ucestalija od celijakije."Dakle u navedenom istrazivanju, kad su znanstvenici uzeli u obzir poboljsanje zdravstvenih uvjeta kao ishod istrazivanja umjesto dijagnostickih markera, dosli su do zakljucka da je necelijakijska osjetljivost na gluten deset puta cesca nego celijakija! A buduci da je priblizan broj ljudi sa celijakijom u populaciji 1 na svakih 100 ili 1 na svakih 200, znaci da je broj ljudi sa necelijakijskom osjetljivoscu na gluten 1 na svakih 10 ili 1 na svakih 20 ljudi! Ovo je ogroman broj ljudi sa kronicnim bolesnim stanjima koje lijecnici nece potvrditia kojima bi se stanje dramaticno poboljsalo jednostavnom promjenom prehrane i izbjegavanjem jedne tvari – glutena. From the Neolithic Revolution to Gluten Intolerance: Benefits and Problems Associated with the Cultivation of Wheat Ova studija potvrdjuje teoriju 1 na 10 osjetljivih na gluten tako sto se pronaslo da 1 od 10 ljudi imaju gene za celijakiju. Dok vecina vjeruje da oni koji imaju gene za bolest takodjer i obolijevaju od te bolesti, geni zapravo daju samo predispoziciju za bolest. Da li ce se geni za neku bolest izraziti ovisi o nacinu zivota i cemu se izlazemo. I to je razlog sto i u slucaju da imamo gene za celijakiju, necemo razviti bolest niti znati da imamo takve gene ako smo odrasli na prehrani bez zitarica ili sa malim udjelom zitarica.
Gluten sensitivity masquerading as systematic lupus erythematosus Ova studija je utvrdila da je velikom broju ljudi kojima je dijagnosticiran lupus zapravo trebala biti dijagnosticirana necelijakijska nepodnosljivost glutena. A ima jos jako puno istrazivanja (na kraju posta) i mnogih drugih aspekata osjetljivost na gluten da je zaprepascujuce da je ovaj zdravsteni problem tako zanemaren i nepriznat!
Kako i zasto gluten uzrokuje zdravstvene probleme? Ukratko receno, gluten ima inflamatorno djelovanje (izaziva upalne procese). Postoje namirnice koje su inflamatorne (izazivaju upalne procese) i namirnice koje su anti-inflamatorne (suzbijaju upalne procese). Primjer antiinflamatornih namirnica koje djeluju antiupalno su npr plava riba zbog svog bogatog sastava omega 3 masnih kiselina, kurkuma, bijeli luk, djumbir. No namirnice kao sto su gluten iz zitarica te polinezasicene masne kiseline iz biljnih ulja i margarina su izrazito inflamatorne i izazivaju upalne proceseu tijelu. A upravo upalni procesi su uzrok velike vecine bolesti. Gluten aktivira imunoloski sistem, a uvijek kad se aktivira imunoloski sistem dolazi do upalnog procesa.
Gluten je protein prisutan u zitaricama kao sto su psenica, raz, jecam, zob i pir/spelt. Nepodnosljivost glutena ili osjetljivost na gluten znaci da ne mozemo probaviti glutenski dio proteina. Ovaj nesvareni dio stvara naslage na stijenkama crijeva koje tijelo prepoznaje kao strano tijelo i salje imunoloski sustav u to podrucje da ”ubije” stranog napadaca. To znaci da imunoloski sistem stvara antitijela na protein gluten koji senzitiraju tijelo tako da slijedeci put kad gluten dospije u probavni sistem, tijelo ga opet prepoznaje kao strano tijelo i napad imunoloskog sustava se aktivira svaki put kad jedemo gluten, a to je 3-6 puta dnevno ako se hranimo ”normalno”, znaci ako nam se prehrana bazira na zitaricama. Ovaj imunoloski odgovor tijela pokrece cijeli niz lancano povezanih reakcija u tijelu i uzrokuje poremecaje ne samo u probavnom tratku vec i cijelom tijelu. Zato je osjetljivost na gluten uvijek povezana i sa drugim kronicnim bolestima, o tome vise u slijedecem postu.
Kod onih ljudi koji nisu osjetljivi na gluten, se radi o tome da oni jednostavno bolje podnose gluten, ili ga jednostavno manje ili rijedje jedu sto izaziva manje problema. Ali, smatra se da gluten uvijek i kod sviju izaziva neki stupanj aktivacije imunoloskog sistema a time i upalni proces. Zbog toga se tako veliki broj ljudi puno bolje osjecaju na LCHF prehrani kad izbace gluten (zitarice) iz prehrane, te se lose osjecaju kad ga ponovo uvedu u prehranu.
Najbolji nacin da otkrijete da li ste vi osjetljivi na gluten tj da li imate necelijakijsku nepodnosljivost glutena, je da isprobate bezglutensku dijetu tj izbacite iz prehrane psenicu, raz, jecam, zob i pir/speltili da isprobate LCHF gdje se izbacuju sve zitarice na 2 – 3 mjeseca i onda pratite kako se osjecate. Ako su vase tegobe nestale znaci da ste osjetljivi na gluten. Ako nisu nestale znaci da ili niste bili striktni sa prehranom (treba voditi racuna o skrivenom glutenu koji se nalazi u velikom broju kupovnih namirnica) ili to znaci da niste osjetljivi na gluten.
Neki dan sam saznala da sam alergicna na brasno i mlijeko..(i jos par stvari ali one su manje bitne) Eh sada, na tom testu ne pise na tocno koje brasno ali po nekoj metodi iz nekih parametara na tom papiru je ponudjeno psenicno kukuruzno riza. Doktorica me salje na daljnje pretrage, ja stvarno ne znam na cemu sam. Moze li mi tko reci kakva je razlika izmedju celijakije i alergije na brasno/bilo to psenicno kukuruzno i riza ili sto tocno? U svakom slucaju doktorica sumnja da je celijakija u pitanju, tako da otprilike znam kakve me pretrage cekaju. Ali eto da pitam cisto ako mi tko moze reci razliku. Hvala
razlika izmedju alergije na gluten i celijakije ti je razlika samo u tome sto je ovo drugo neizljecivo tj. briga je dozivotna, a alergija.....moze i nestati....bude li srece.
I s nekog drugog:
Da se razumijemo postoji razlika između alergije na gluten i celijakije. No, nije velika. Ljudi i djeca koji se bore sa celijakijom moraju puno više paziti koju hranu konzumiraju. Kažu da oni koji imaju samo alergiju smiju unjeti do 50mg dnevno glutena.
"Kuda koracam hoću da bacam
snopove zlatne svjetlosti."
Hvala na odgovoru, ma ne znam sto da mislim.. Cekaju me pretrage a do tih pretraga jos ima vremena posto je guzva u bolnicama.. I sad kako sta ne znam ni sama.
Pa ovako.Budući da ne znaš što bi,možeš isprobati djelovanje brojčanih nizova. To je metoda iscjeljivanja prema ruskom znanstveniku Grigoriju Grabovoiu,imaš na netu o njemu.
Brojčani niz za probavne bolesti je 5321482. Taj niz je dosta uopćen,kad kupim knjigu mogu ti javiti niz točno prema dijagnozi. Jedino što trebaš napraviti je napisati niz,recimo na onaj flaster za pričvršćivanje zavoja,koji se lako odljepljuje,i prilijepiti na na kožu u području trbuha.Koliko god ti ovo može izgledati čudnovato. Tijelo je sposobno prihvatiti brojčani kod,svaki broj ima svoju energetsku frekvenciju. Trenutno imam par pokusnih "kunića",uključujući i sebe,pa eto,možeš se pridružiti. Skini kad se tuširaš,pa opet zalijepi. I isprobavaj nakon par dana kako reagiraš na namirnice,malo po malo,ali ostavi niz i dalje.
"Kuda koracam hoću da bacam
snopove zlatne svjetlosti."