Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Spring
    Administrator
    • Feb 2009
    • 5817

    Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja?

    Eterična ulja često se patvore sintetskim spojevima ili s jeftinijim uljima sličnog mirisa, dodaju im se kemijski aditivi ili se podvrgavaju nepotrebnim kemijskim procesima (deterpenizacija, peroksidacija…).

    Osim toga, nije isto proizvode li se eterična ulja za neku industriju ili za aromaterapiju, jer sam proces destilacije se razlikuje kako bi se izvukle i ljekovite komponente a ne samo miris. Većina ulja se proizvodi upravo za industrijsku uporabu, a tek manji postotak striktno za aromaterapijsku primjenu. Na žalost, često se upravo ta "industrijska" ulja prodaju nedovoljno educiranim aromaterapeutima s kojima oni pokušavaju iscjeljivati svoje klijente, doživljavati mistična "energetska" iskustva, uspostavljati kontakt s "anđelima iz biljaka", dok su zapravo takva ulja davno izgubila bilo kakvo ljekovito i energetsko djelovanje neadekvatnim procesima u industrijskim kotlovima.

    Natpis na etiketi "100% čisto eterično ulje" uopće ne garantira kvalitetu.

    Većina eteričnih ulja na hrvatskom tržištu sintetskog je porijekla ili je vrlo loše kvalitete, bez obzira što distributeri tvrde suprotno. Tek je vrlo mali broj brandova vrijedno spomena za primjenu u ozbiljnoj aromaterapiji.

    Jedan od pouzdanih načina da utvrdite radi li se o kvalitetnom eteričnom ulju jest da provjerite koje sve podatke sadrži etiketa na bočici ili još bolje zatražite dobavljača/distributera eteričnih ulja da vam predoči certifikat kojeg bi morao imati, zajedno s grafom analize ulja plinskom kromatografijom (GC analiza). Kao kupcu vaše je pravo tražiti takve podatke, a ako vam ih distributer odbije dati na uvid slobodno zaboravite na kupnju tih ulja jer je vrlo vjerojatno da su patvorena ili jako loše kvalitete.

    Važno je znati da vjerodostojnu GC analizu moraju napraviti tzv. akreditirani laboratoriji koji posjeduju licencu GLP (dobre laboratorijske prakse). Ne valja vjerovati bilo kakvoj analizi, jer svaki analitičar mora usporediti kakvoću ulja i načina analize na temelju najstrožih pravilnika (ISO i/ili AFNOR normi), a ne samo dati komentar o sadržaju sastavnica eteričnih ulja (kako se kod nas najčešće radi).

    Postoje i druge dodatne analize koje se traže od eteričnih ulja, poput specifične težine, indeksa loma svjetlosti (refrakcija), kuta zakretanja polariziranog svjetla, sadržaja vode, karbonilnog broja, esterskog broja, sadržaja neuparivog ostatka i karotenoida kod citrusnih ulja, sadržaja kumarina, sadržaja vode u eteričnom ulju i slične analize.
    www.alternativa-za-vas.com
    www.alternativa-webshop.com
  • Spring
    Administrator
    • Feb 2009
    • 5817

    #2
    Iz svega ovog se vidi da kakvoću eteričnog ulja može procijeniti isključivo stručna osoba u akreditiranom laboratoriju, te da bi svaki uvoznik trebao razmisliti o tome može li doista sam procijeniti kakvoću ulja koju uvozi bez vjerodostojnih certifikata. A vi kao krajnji kupci i potrošači ne vjerujte bilo kakvim certifikatima i analizama kvalitete, jer su kao reakciju na naša upozorenja o kvaliteti neki uvoznici u Hrvatskoj počeli isticati da imaju ulja s certifikatima (bez da kažu koji su to certifikati) ili da su ulja prošla i zadovoljila analizu (bez da kažu kakvu analizu i u kojem laboratoriju).


    Ako je eterično ulje aromaterapijske kvalitete ono će biti botanički i kemijski definirano, odnosno na etiketi ili u certifikatu će imati napisano slijedeće:

    1. LATINSKO IME RODA I VRSTE BILJKE
    Zbog razlika u narodnim nazivima biljaka, botaničari koriste latinsku nomenklaturu, gdje prvi dio naziva označava rod, a drugi dio vrstu. Tako je “lavanda” narodni naziv za čitav rod Lavandula koji sadrži brojne vrste, podvrste i križance. Važno je poznavati točnu vrstu iz koje je eterično ulje dobiveno jer, primjerice za lavandu, postoji više vrsta lavandi koje daju eterična ulja različitog djelovanja zbog razlika u kemijskom sastavu: prava lavanda Lavandula angustifolia, širokolisna lavanda L. latifolia, španjolska lavanda L. stoechas, lavandini L. hybrida. Tako postoji i više vrsta eukaliptusa (Eucalyptus globulus, E. radiata, E. citriodora), više vrsta metvica, borova, jela, smreka, cedrova, tamjana i drugih biljaka.

    2. DIO BILJKE
    Iz različitih dijelova biljke iste botaničke vrste mogu se dobiti ulja različitog sastava i djelovanja. Tako se kod vrste gorke naranče Citrus aurantium var. amara iz listova dobiva petitgrain, iz usplođa plodova ulje gorke naranče, a iz cvjetova dragocjeni neroli. Zbog toga je za neka ulja ovaj podatak iznimno važan, a ugledni proizvođači navode ga za sva ulja u svojoj ponudi.

    3. NAČIN DOBIVANJA ULJA
    O načinu dobivanja ovisi kakav će biti kemijski sastav eteričnog ulja, a time i njegovo djelovanje. Primjerice, eterična ulja citrusa mogu se dobiti iz usplođa (kore ploda) hladnim tještenjem ali i destilacijom vodenom parom, i ona nisu jednaka po sastavu i djelovanju.

    4. GLAVNE KEMIJSKE SASTAVNICE (KEMOTIP ETERIČNOG ULJA)
    Ulja dobivena iz iste botaničke vrste mogu imati različiti kemijski sastav ovisno o staništu, mikroklimi i sitnim genetskim modifikacijama. Takva ulja se nazivaju kemotipovi!

    Npr. ružmarin ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja, od kojih je kemotip kamfor štetan za jetru a kemotip verbenon je liječi, što zorno prikazuje da se ne radi o bezazlenim i zanemarivim razlikama. Timijan ima čak devet kemotipova različitog farmakološkog djelovanja, a i neke druge važne biljke daju eterična ulja različitih kemotipova. Kvalitetan aromaterapeut će itekako paziti koji kemotip upotrebljava za koju indikaciju.

    Ovaj kriterij kemotipiziranosti zadovoljavaju samo rijetki proizvođači i distributeri eteričnih ulja, a može ukazati i na stupanj stručnosti nekog aromaterapeuta.

    5. ZEMLJA GDJE JE BILJKA RASLA
    Znalcima može ukazivati na kemotip ulja i finoću njegovog mirisa. Primjerice, ružmarin koji je rastao na Korzici najvjerojatnije je kemotip verbenon, dok je onaj iz sjeverne Afrike kemotip cineol. Ruža iz Bugarske mirisom se razlikuje od one koja raste u Turskoj iako su iste vrste i istog kemotipa.

    6. NAČIN UZGOJA
    Ukazuje na kvalitetu same biljke te na moguću zagađenost pesticidima i organskim gnojivima. Neki od tipova uzgoja su: tradicionalni, konvencionalni, organski, divlji rast…

    Ulja kojima na etiketi ili u certifikatu izostaje takva preciznost sumnjive su kvalitete i najbolje je ne koristiti ih na tijelu, u masaži niti u aromaterapijske svrhe.
    www.alternativa-za-vas.com
    www.alternativa-webshop.com

    Comment

    • Spring
      Administrator
      • Feb 2009
      • 5817

      #3
      Patvorenja eteričnih ulja

      Eterična ulja, glavni nosioci ljekovitosti u aromaterapiji, moraju biti kvalitetna. Međutim, što znači kvalitetna? Kada vam prodaju «100% čista i prirodna eterična ulja», ili «eterična ulja s certifikatima», to ne znači ništa. Morate biti vrlo precizni u tome što tražite. Zašto morate biti obazrivi? U prodaji hrane teško vas je prevariti na način kao kod prodaje eteričnih ulja. Kada kupujete salatu, mogu vam podvaliti salatu lošeg ukusa, salatu s previše pesticida i herbicida ili staru salatu, ali vam ne mogu podvaliti plastičnu salatu ili poriluk umjesto salate. Na žalost, kod eteričnih ulja je takvo što moguće. Eterična ulja se lako patvore na više načina:

      Patvorenje organskim otapalima i biljnim uljima. Ovo je vrlo jeftin način patvorenja, ali iznimno čest. Dodavanje maslinovog ulja u lavandin s Hvara praksa je nekih prodavača sa «štandova» na jadranskoj obali, no na sličan način i drugi distributeri dodaju jeftino ulje uljane repice. Nezgoda kod ovakvih patvorenja jest to što može zavarati i iskusnog analitičara jer na plinskoj kromatografiji, jedne od tehnika analize, se takva ulja otapala ne detektiraju. No, otkrivaju se zato drugim, vrlo jednostavnim tehnikama (ispitivanje topivosti u etanolu). Neka druga organska otapala «vide» se u analizi plinske kromatografije, a to su otapala poput izopropil miristata, benzilnog alkohola, estera ftalne kiseline, transkutola (dietilenglikol-monoetil-eter), PEG-ovi (polietilen glikol) te mnoga druga otapala.

      Dodavanje kemijski obrađenih eteričnih ulja. Jeftina eterična ulja (Ho-ulje, lavandini... ) znaju se podvrći procesu acetilacije. Tim kemijskim procesom nastaju spojevi esteri, povećava se volumen, a miris im postaje «mekši». Njima se patvore ulja bogata esterima, poput prave lavande i bergamota.

      Dodavanje jeftinijih ulja u skuplja ulja
      . Umjesto prave lavande prodaju se ulja lavandina , pogotovo lavandina klon «super», geraniji umjesto prave ruže, citronele umjesto matičnjaka. Takvi primjeri postali su već poznati svima koji se imalo duže bave aromaterapijom. No, čak i profesionalci na neka ulja ne sumnjaju. Tako se ulje relativno jeftinog virđinijskog cedra (Juniperus virginiana), zna patvoriti još jeftinijim kineskim cedrom (Cupressus funebris), a ulje posve pristupačne paprene metvice (Mentha x piperita) patvori se japanskom (kineskom) metvicom (Mentha arvensis).

      Dodavanje izoliranih prirodnih spojeva u eterična ulja. 1,8-cineol, spoj dobiven pročišćavanjem eteričnog ulja eukaliptusa globulusa, dodaje se u eterično ulje ružmarina raznih kemotipova. Ponekad to neki znaju i upotrijebiti na vrlo «mudar» način: dodavanjem cineola u eterično ulje ružmarina kemotipa kamfor (iz Španjolske i Dalmacije) raste sadržaj cineola, pa ga klasificiraju u kemotip cineol (relativno skuplji kemotip iz sjeverne Afrike). U stručnoj literaturi to se zove konverzija kemotipa patvorenjem.

      Dodavanje sintetskih spojeva identičnim prirodnim tvarima. Tako se skupo ulje anisa (Pimpinella anisum), osim jeftinijim uljem zvjezdastog anisa (Ilicium verum), patvori sintetskim anetolom, kora cimetovca se često patvori cinamaldehidom, a čak i relativno jeftino ulje timijana kemotipa timol patvori se sintetskim timolom. Dodavanjem sintetskog linalola u bosiljak kemotip metil-kavikol, nastaje opet konverzija kemotipa patvorenjem u «bosiljak linalol». Na žalost, dodavanje i takvih prirodno identičnih tvari jako povećava škodljivost eteričnih ulja.

      Dodavanje sintetskih spojeva sličnog mirisa. Umjetni miris ylang ylang sadrži kompleksnu smjesu sintetskih spojeva geranil-acetata, benzil-benzoata, benzil-cinamata te još cijelog niza spojeva koji možda izdaleka nalikuju na pravo eterično ulje, ali iskusnom nosu odmah izazivaju gađenje.

      Kombinacija navedenih načina patvorenja.
      Najbolji primjer za to je bergamot. Ovo vrlo traženo i relativno skupo eterično ulje sadrži spojeve kumarine koji jako upijaju UV zrake. To svojstvo upijanja UV zraka traži se kao jedan od kriterija kvalitete koji se dokazuje u laboratoriju. Ukoliko se bergamot razrijedi otapalima, sintetskim linalolom i linalil-acetatom ili acetiliranim Ho-uljem ili lavandinom, smanjuje se apsorpcija UV zraka, pa bi čak i neiskusan analitičar otkrio prevaru. No, patvoritelji bergamota tada dodaju određenu količinu sintetskih kumarina ili jeftinog eteričnog ulja limete (koji kao i bergamot jako upijaju UV zrake), i tako uspiju zavarati neiskusne dobavljače. Začudo, na sličan način patvori se čak i relativno jeftino ulje limuna.


      Izvor: http://www.etericnaulja.net
      www.alternativa-za-vas.com
      www.alternativa-webshop.com

      Comment

      • Keter
        * * *
        • Sep 2009
        • 983

        #4
        Ima tko iskustva sa nanoteh etericnim uljima? Cijena im je vise nego dobra

        Comment

        • novosadjanka
          New member
          • Feb 2011
          • 27

          #5
          Znaci najsigurnija su ona najskuplja ulja
          A kako da proverimo ona manje izvikana imena, koja su solidnog kvaliteta iako nemaju ceo spisak iz teksta gore? Culom mirisa, izostankom alergijske i neke vidljive neg.reakcije, stanjem koze posle njih il koristit jedna i dr. pa ocenit ucinak..
          Nije to jeftin hobi uopste.
          Jel svi kupujute samo izvikana imena(pranarom, primavera, oshadhi, bargland..isl)?
          Spring, a sta je sa ambalazom, jel se sva moraju pakovat u tamnu a.? To sam negde cula, ako je tako je to jos jedno merilo kvaliteta-strucnosti prozivodjaca.
          http://www.youtube.com/watch?v=UBVp92O-CUc

          Comment

          • Ash
            Guru
            • Dec 2009
            • 990

            #6
            Osobno koristim samo Pranarom i Oshadi eterna ulja. Sa njima ne mogu pogriješiti

            Comment

            • moqui
              Fallen
              • Aug 2010
              • 1789

              #7
              njah, kakvo je stanje s onim iz DMa, ima 2 proizvodžača neki ne znam koji i neko Hvarsko? dobro me sjeti, ima taj neki Oshadi u Nebeskom..
              KokoKao

              Comment

              • Ash
                Guru
                • Dec 2009
                • 990

                #8
                Eterna ulja Ladrome su također dobra i kvalitetna.

                Comment

                • fiolica
                  New member
                  • Aug 2011
                  • 22

                  #9
                  ova izvikana imena kao što je pranarom su debelo naplaćen marketing i neznanje kupaca.

                  Koristim i pranarom (ali više neću jer su odvratno skupi a ne nude nikakvu kvalitetu niti veću sigurnost od nekih drugih) i neka ulja su im stvarno lošeg mirisa (npr. đumbir. sandal, mirta isl.), čak smrde.
                  Nakon što sam nabavio izvana malo veće količine tih ulja i vidio da su puno kvalitetnija i finije mirišu (naravno da su provjerena) a po duplo i više nižim cijenama, neka ulja i 10 puta niža cijena što je strava koliko zarađuju na tome.


                  POzdrav svima
                  Last edited by Adamina; 26-06-14, 14:33. Razlog: reklama

                  Comment

                  • Ash
                    Guru
                    • Dec 2009
                    • 990

                    #10
                    Ne bih rekao da da su Pranarom i Oshadi loša ulja... Mnogi stručnjaci su se složili da svojom kvalitetom zaslužuju takav status. Za tu cijenu mislim da nude jednaku kvalitetu.

                    Comment

                    • Namaste ASC
                      Alternativa addict
                      • Aug 2012
                      • 305

                      #11
                      Originally posted by Keter
                      Ima tko iskustva sa nanoteh etericnim uljima? Cijena im je vise nego dobra
                      http://www.nanoteh.info/etericna-i-m...eh-10-i-100-ml

                      Savjetujem da uvijek kupit samo kemotipizirana ulja jer sve što ide na naše tijelo ide i pod našu kožu. A za nas treba samo najbolje i najkvalitetnije. Recimo ulja koja koristim su samo marke Oshadhi Pranorom i Aroma-zone. Ali uskoro ću dobiti još neka ulja iz vana koja su kemotipizirana tako da nebih uopće se brinuo za cijenu ulja da su jeftina a neprovjerena i nemaju GC certifikat o kemotipu ulja(graf analize ulja plinske kromatografije)
                      Recite DA za zdravlje i prirodu
                      namasteasc@gmail.com
                      Sve dolazi iz tišine, sve nestaje u tišini...

                      Comment

                      • tanija
                        New member
                        • Sep 2012
                        • 65

                        #12
                        Originally posted by fiolica
                        ova izvikana imena kao što je pranarom su debelo naplaćen marketing i neznanje kupaca.

                        Koristim i pranarom (ali više neću jer su odvratno skupi a ne nude nikakvu kvalitetu niti veću sigurnost od nekih drugih) i neka ulja su im stvarno lošeg mirisa (npr. đumbir. sandal, mirta isl.), čak smrde.
                        Nakon što sam nabavio izvana malo veće količine tih ulja i vidio da su puno kvalitetnija i finije mirišu (naravno da su provjerena) a po duplo i više nižim cijenama, neka ulja i 10 puta niža cijena što je strava koliko zarađuju na tome.
                        Pa ako netko treba imam neka ulja po povoljnim cijenama.
                        Đumbir, lavandu (pravu), benzoin, patchouli, majčina dušica (odlična kvaliteta i miris), tamjan,

                        a mogu se naručiti sandal (nevjerojatno fino ulje) i ruža (vodena destilacija) po super cijenama.

                        POzdrav svima
                        Sa koje stranice nabavljaš izvana i koju marku ako se može znati?

                        Hvala.

                        Comment

                        • Namaste ASC
                          Alternativa addict
                          • Aug 2012
                          • 305

                          #13
                          Eterična ulja ako su kemotipizirana su skupa ali to ne znači da se precijenjena već je ponuda puno slabija pa nema potrebe da se pravi konkurencijska cijena kako je vani. A ako uzmete u obzir razliku kemotipiziranih ulja ovdje i vani razlike i nema samo što ovdje svako uzima sebi svoj dio kolača tako ulje od 3 do 5 eura dobija cijenu od 10 do 15 eura. A što se tiče eteričnih ulja najbitnije da su kemotipizirana ulja i savjetujem svima aroma-zone Paris :)
                          Recite DA za zdravlje i prirodu
                          namasteasc@gmail.com
                          Sve dolazi iz tišine, sve nestaje u tišini...

                          Comment

                          • Bambina
                            Jednostavna
                            • Feb 2013
                            • 303

                            #14
                            Kakva su Ćurin eterična ulja iz dm-a? Imam njihovo od naranče, piše samo da je 100% čisto, nikakvih drugih informacija.

                            Comment

                            • Ash
                              Guru
                              • Dec 2009
                              • 990

                              #15
                              Originally posted by Namaste ASC
                              Savjetujem da uvijek kupit samo kemotipizirana ulja jer sve što ide na naše tijelo ide i pod našu kožu. A za nas treba samo najbolje i najkvalitetnije. Recimo ulja koja koristim su samo marke Oshadhi Pranorom i Aroma-zone. Ali uskoro ću dobiti još neka ulja iz vana koja su kemotipizirana tako da nebih uopće se brinuo za cijenu ulja da su jeftina a neprovjerena i nemaju GC certifikat o kemotipu ulja(graf analize ulja plinske kromatografije)
                              Nadam se da ćeš podijeliti sa nama svoja iskustva sa novim uljima Nisam još koristio ništa od firme Aroma Zone, mogao bih probati koje

                              Comment











                              Latest Topics

                              Collapse

                              Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎