Ovo je diskusija na temu Macerati (uradi sam) u podforumu Aromaterapija i prirodna kozmetika A kako se radi macerat od oraha i mrkvice?
Staviš orah ...
Skroz cijeli orah kako ga ubereš. Ne trebaš ništa skidati s njega, samo ga tako prerežeš na pola, pa još na pola i strpaš u ulje.
Danas sam nabrala neven i iskidala latice. Zlo, koliko da ih pustim da se suše? Mislim da ću svoje macerate nazvati "od Zla"
Ne treba im puno, neka dva-tri dana , osjetiš pod prstima kako su suhi, šušte onako k'o lova. samo ih dobro rasporedi i brzo će se osušiti, da nisu onako svi na hrpi. :)
Imam par nedoumica u vezi macerata - da li treba teglu poklopiti samo onako da ne ulazi unutra svašta (kao npr. kad radiš kefir) ili baš zašarafiti teglu da ne ulazi zrak?
I još - da li smeta ako je tegla do pola puna sadržaja - trebam li možda uzeti manju teglu tako da unutra ne bude praznog prostora?
Napravila sam macerat orah-mrkva za sunčanje po Lucynom receptu - samo treba još dočekati mjesec dana prije upotrebe...
Strusila sam unutra litru domaćeg ulja malo sam se možda zeznula s količinom, ali nadam se - ustvari, vjerujem da će se isplatiti
Imam par nedoumica u vezi macerata - da li treba teglu poklopiti samo onako da ne ulazi unutra svašta (kao npr. kad radiš kefir) ili baš zašarafiti teglu da ne ulazi zrak?
I još - da li smeta ako je tegla do pola puna sadržaja - trebam li možda uzeti manju teglu tako da unutra ne bude praznog prostora?
Napravila sam macerat orah-mrkva za sunčanje po Lucynom receptu - samo treba još dočekati mjesec dana prije upotrebe...
Strusila sam unutra litru domaćeg ulja malo sam se možda zeznula s količinom, ali nadam se - ustvari, vjerujem da će se isplatiti
Zašarafi teglu da ne ulazi zrak u nju - tako da je možeš protresti svaki dan, a da ne proliješ ulje.
Mislim da ne smeta što je ostalo zraka.
Litru ulja si stavila? Neka, nek se nađe.
Jučer sam nabrala predivnog ružmarina i stavila sušiti, sada idem u potragu za nešpricanim ružama.
Btw. znate da možemo koristiti i rafinirana ulja za macerate?
Nisu toliko vrijedna kao macerati s hladno prešanim uljima, ali se bilje ipak macerira i ima koristi od njega.