Ovo je diskusija na temu Macerati (uradi sam) u podforumu Aromaterapija i prirodna kozmetika Jesam, litru jer sam uzela ogromnu teglu i trpala unutra sastojke, ...
Jesam, litru jer sam uzela ogromnu teglu i trpala unutra sastojke, a tek kad sam počela lijevati ulje - shvatila sam koliko toga ima... srećom ima se ulja
To je za mene i sestru zajedno - pošto planiramo cijelo ljeto guštati na moru... a možda će biti i za podijeliti dragim prijateljima
Jesam, litru jer sam uzela ogromnu teglu i trpala unutra sastojke, a tek kad sam počela lijevati ulje - shvatila sam koliko toga ima... srećom ima se ulja
To je za mene i sestru zajedno - pošto planiramo cijelo ljeto guštati na moru... a možda će biti i za podijeliti dragim prijateljima
Ja sam prošle godine samo na moru potrošila 2 dcl, tako da si dobro napravila. Meni će usfaliti.
Ne znam da li sam napisala, ali radila sam macerat od lavande i odličan je bio protiv komaraca. Također sam kuhala macerat od stolisnika sestri protiv hemeroida. Stolisnik je multikorisna biljka.
Ne znam da li sam napisala, ali radila sam macerat od lavande i odličan je bio protiv komaraca. Također sam kuhala macerat od stolisnika sestri protiv hemeroida. Stolisnik je multikorisna biljka.
Recepti na sunce!!!
Ja si gruntam za neven, dosta se spominje kuhanje macerata...
Sušenu lavandu preliješ s uljem i ostaviš na sjenovitom mjestu 40 dana.
ULJE OD STOLISNIKA : 100 grama suhih listova stolisnika, 1 litra suncokretova ulja ;u staklenku sa širokim grlom staviti usitnjenu suhu drogu i preliti svježim suncokretovim uljem. Grlo se prekrije pergament papirom ili najlonskom folijom, i dobro se zaveže. U veći lonac kojem se na dno stavi sloj čistih platnenih krpa, na njih se stavi staklenka omotana čistom tkaninom. U bocu uliti hladnu vodu tako da oblije cijelu staklenku, te postepeno zagrijavati na slaboj vatri sve dok voda ne zakuha , pustiti da lagano kipi 3 sata, zatim maknuti s vatre i ostaviti da se voda u staklenki polako potpuno ohladi. Ulje se zatim procijedi u čistu platnenu tkaninu, uliti ga u manje čiste bočice, koje moraju biti od neprozirnog stakla i dobro začepiti. Čuva se zamotano u tamni papir na suhom i hladnom mjestu. Korist od ovog ulja je mnogostruka: pogodno je za sunčanje, izbjegava se crvenilo i upala kože kod sunčanja, a ujedno se dobiva lijepa boja kože. Kod upale hemoroida pomaže oblog od ovog ulja. Postupak je da se komadić čistog platna namoči uljem, presavije nekoliko puta i stavi na upaljeni dio tijela i ostavi preko noći.
Pa ja bih rekla da djeluje jedno 3 sata. To sam isprobavala jer nisam mogla zaspat od njih, pa sam se u kmici mazala jer mi je bilo prvo pri ruci. Maknuli su se, ali sam se nakon par sati probudila radi svrbeža jer su me spikali opet. 😄 S eteričnim uljem nisam ništa koristila, ali ga hvale.
Zašarafi teglu da ne ulazi zrak u nju - tako da je možeš protresti svaki dan, a da ne proliješ ulje.
Mislim da ne smeta što je ostalo zraka.
Litru ulja si stavila? Neka, nek se nađe.
Jučer sam nabrala predivnog ružmarina i stavila sušiti, sada idem u potragu za nešpricanim ružama.
Btw. znate da možemo koristiti i rafinirana ulja za macerate?
Nisu toliko vrijedna kao macerati s hladno prešanim uljima, ali se bilje ipak macerira i ima koristi od njega.
Može se, ali želiš li stavljati takvo ulje na kožu? ja baš ne...
Imam par nedoumica u vezi macerata - da li treba teglu poklopiti samo onako da ne ulazi unutra svašta (kao npr. kad radiš kefir) ili baš zašarafiti teglu da ne ulazi zrak?
I još - da li smeta ako je tegla do pola puna sadržaja - trebam li možda uzeti manju teglu tako da unutra ne bude praznog prostora?
Mila, ispravak netočnog navoda.
Mislim da sam pročitala sve što se pročitati da i zagnjvila sve koje sam mogla zagnjaviti, pa imam dodatni info.
Neki preporučuju zatvaranje do kraja, drugi preporučuju da ne bude do kraja zatvoreno.
E, sad.
Tijekom maceracije kako se biljčica ekstrahira dolazi do toga da biljčica ispušta i dio vlage. Ako flašicu uopće ne otvaramo, ta vlaga će potaknuti proces kvarenja ulja.
Zato je dobro umjesto protresanja, promiješati macerat svaki dan - tako će otpustiti vlagu koja bi mogla potaknuti kvarenje.
Gledam moje macerateke, ne maceriraju se dugo, a svaki već ima svoju boju i svoj miris. Orasi i mrkvica nemaju baš nešto izuzetan miris (zapravo poprilično smrde), dok neven ima skroz nježan i fin miris.