Ovo je diskusija na temu Macerati (uradi sam) u podforumu Aromaterapija i prirodna kozmetika Predlažem da ovdje stavljamo recepte za macerate koje same radimo i ...
Predlažem da ovdje stavljamo recepte za macerate koje same radimo i isprobani su.
Prošle godine sam probala macerat od oraha i mrkve, nisam ga napravila ja, već moja sestra. Dala mi ga je kada sam išla na more i trackala sam se njime jednom dnevno.
Moja ekipica je negodovala jer im se nije sviđao miris, a kada se prekrasna brončana boja počela razvijati - svi su se mazali maceratom.
Macerat od oraha i mrkve
zeleni orasi
mrkva
maslinovo ulje
Staklenku do pola napuniti zelenim orasima (izrezati ih na četvrtine), a na orahe staviti naribanu mrkvu. Sve skupa zalijati maslinovim uljem, poklopiti i ostaviti na suncu ca mjesec dana. Povremeno se protrese, a prije korištenja procijedi.
Macerati
Radila sam od mrkve, nevena, lavanda, smilje, menta, ružmarin, cimet+vanilija, đumbir.... što god sam mogla ubrati/naći strpala sam macerirati.
Do sada sam ih radila bez nekog prevelikog razmišljanja, strpaš bilje u ulje i čekaš... ali sad je to već prava mala znanost kod mene.
mrkva za sunčanje, neven i kamilica u kreme i balzame, lavanda i smilje i sto u kreme, ružmarin i menta u anticelulitna ulja i tako...
Bit će recepti za koji tjedan, prva tura mi se po novom macerira, pa da ne ureknem, ovo mi je eksperiment. Moram vidjet kako će ispasti prvo. (ja sam ti strašno praznovjerna osoba ) Stavila sam i trputac nedavno, on je propao, tegla mi je puštala zrak i nakon par dana sve se pokvarilo, ali nabrala sam novu turu trputca sad u subotu.
E da, stavila sam i tratinčicu macerirati, mislila sam i matičnjak ali ga je dečko potrošio sve u tinkturu. Budem drugi put.
Sad će ti gospina trava uskoro, naberi i maceriraj kantarion. On je najbolji u maslinovom ulju, ovo ostalo se sve preporučuje u suncokretu, bademu, pa čak i u kokosu. Što su stabilnija ulja to bolje. Meni je velika razlika od prošle godine u maceratu smilja u maslinovom ulju i u suncokretovom. Ovo u suncokretovom ima tako jaki miris po smilju, kao da doslovno držiš buket cvijeća pod nosom, dok je u maslinovom onako... niš skoro. Isto je i sa lavandom.
Malo je zeznuto s tim maceratima kad ideš guglati, svatko ima neke svoje teorije. Glavno pravilo je da sve ide suho u ulje osim gospine trave, ona ide svježa i sve tegle idu na tamnije ali toplije mjesto, samo gosp. trave, ona ide na sunce. I to ti je to. :) Sve ostalo su finese (često nepotrebne). :D Svega puniš u teglu tako da ti bilje ne viri iz ulja jer će ti se onda plijesan razviti i svaki dan protreseš teglu.
Umočila bih ga danas, ali me zbunjuje što negdje preporučuju stavljanje staklenke na jako sunce, a drugdje to izričito zabranjuju.
Ujedno, pročitah da macerate nije uputno ostavljati vani na mjesečini. Kao, koristi macerata između ostalog pogoduje sunčeva energija koja ga hrani preko dana, a ako macerat staje na mjesečini gubi dio te energije.
U pravu je Lusi, sve ide u hlad ali na toplo osim kantariona, samo on ide na direktno sunce i stavlja se svježa biljka. I trputac ide svjež, ali on ide u hlad. :) I nemoj neven stavljati cijeli cvijet, očupaj latice prvo pa njih samo ubaci.
U pravu je Lusi, sve ide u hlad ali na toplo osim kantariona, samo on ide na direktno sunce i stavlja se svježa biljka. I trputac ide svjež, ali on ide u hlad. :) I nemoj neven stavljati cijeli cvijet, očupaj latice prvo pa njih samo ubaci.
Hvala ti.
Da, stavit ću samo latice pa javim kako to ide.
Ti sve maceriraš na suncu ili si probala nešto i u toploj vodi?
Btw. stavit ću i tratinčice, baš vidim da se macerat koristi kod hiperpigmentacije - morti obriše moje pjegice.