Alternativa Forum

Sunčev sustav

Ovo je diskusija na temu Sunčev sustav u podforumu Astrologija
Sunčev sustav Ako ste o astrolozima našeg vremena razmišljali kao o ...

Natrag   Alternativa Forum > Alternativna znanost > Astrologija

Alternativa Forum


Astrologija Što kažu zvijezde?

Odgovor
LinkBack Opcije Teme Način Prikaza
Nepročitano 20-03-14, 07:39   #1
Alternativa addict
 
Daljine's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 478
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Zadani Sunčev sustav

Sunčev sustav

Ako ste o astrolozima našeg vremena razmišljali kao o zanesenjacima koji svake noći zaljubljeno promatraju noćno nebo, sada ćete morati odustati od ove romantične predodžbe. Ona se odnosi na astronome koji prate i mjere kretanja i zbivanja na nebeskoj sferi. Astrolozi prate djelovanja i posljedice tih promjena i kretanja na Zemlju i ljude. Rijetko su im dostupne zvjezdarnice, koriste se gotovim, astronomskim proračunima, a položaj planeta i zvijezda uzimaju iz efemerida, tablica koje imaju precizno izračunate položaje Sunca, Mjeseca i planeta svakog dana u ponoć ili u podne po Greenwich Mean Time, odnosno nultom ili početnom meridijanu. Poznavanje astronomije, dobar će astrolog proširivati tijekom svog rada, ali početniku je dovoljno poznavati samo njene osnove i, dakako, Sunčev sustav. Ponešto smo saznali o svemirskim zakonitostima, pa i to da se naš sustav sastoji od centralne zvijezde - Sunca, oko kojeg, po koncentričnim, elipsastim putanjama kruži devet planeta. Astrologija se koristi geocentričnim - Ptolomejevim sistemom za izračunavanje položaja planeta, ne zato što ne priznaje heliocentrični - Kopernikov sistem, nego zato što nas zanima kako svemirska zračenja djeluju na Zemlju a ne na Sunce. Istim se sistemom, i iz istih razloga služi i astronomija. U efemeridama imamo izračunate položaje planeta kao da je Zemlja centar našeg sustava, oko kojeg se okreću planete i Sunce. Doista, gledajući sa Zemlje to tako i izgleda. Zbog točnosti proračuna u efemeridama ćemo naići na planete pored kojih, u nekim periodima, stoji oznaka R - retrogradno. Ako takav planet promatramo u tom periodu, vidjet ćemo da se uistinu kreće unatrag, no to je kretanje samo zato jer smo za centar našeg sustava odabrali Zemlju ili sa nje gledamo. Zato takvo kretanje nazivamo prividnim, planet uspori svoje kretanje, potpuno se zaustavi, potom napravi put nalik na petlju, ponovo se uspori pri kraju petlje i potpuno se zaustavi prije nego što nastavi D - direktno kretanje, čime ispravlja točnost stvarnog kretanja oko Sunca u odnosu na kretanje oko Zemlje.
Ovakvo kretanje je značajno u astrologiji, jer se planet duže zadržava u jednom znaku ili kući, pa je i njegovo djelovanje jače. Osim Sunca i Mjeseca, svi se planeti u odnosu na Zemlju povremeno kreću retrogradno. Oni unutrašnji ( između Zemlje i Sunca ), odnosno Merkur i Venera, imaju kraća i rjeđa retrogradna kretanja, a vanjski ( od Zemlje do Plutona ) odnosno Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton, srazmjerno svojoj udaljenosti od Sunca, češće se i duže kreću retrogradno.
Prije dvadesetak godina su i astronomi usvojili postojanje solarne atmosfere, a da bismo lakše predočili
područje ili djelovanje ove atmosfere, zamislimo Sunčev sustav kao ogromno jaje, u kojem Sunce predstavlja žumanjak, a ljuska jaja granice djelovanja tog sustava. Zona djelovanja svih energija u tom jaju jeste solarna atmosfera. Planeti gravitiraju oko Sunca (žumanjka) na različitim udaljenostima od njega, u onome što bi u jaju bio bjelanjak. Srazmjerno udaljenosti od Sunca i njihova brzina kretanja je različita, čime mijenjaju međusobne položaje (aspekte), što uvjetuje promjene u kvaliteti i kvantiteti energija u solarnoj atmosferi. Djelovanje ovih energija na Zemlju i sve na Zemlji, uključujući mineralni, biljni i životinjski svijet je vrlo veliko.

Za primjer veličine ovih energija, možemo uzeti energiju koju emitira Sunce u jednoj sekundi, a koja je veća od cjelokupnog iznosa energije koju je čovječanstvo potrošilo u cijeloj svojoj povijesti! Iako tek maleni dio ove energije padne na Zemlju (peti dio od sto milijuna milijuna) on je 100.000 puta veći nego sva energija koja se, za isto vrijeme, potroši u svjetskim industrijama.

Energiju emitiraju i svi ostali planeti, mada značajno slabije od sunčeve, i ove su energije nezamislivo velike. Još su mnogo veće energije koje emitiraju veće zvijezde ili zvjezdana jata, ali su one vrlo udaljene od Zemlje, pa djeluju jedino kada planeti ili Sunce dođu u zonu njihova djelovanja. Zemlja, i mi na njoj, stalno smo izloženi ovim energijama, koje možemo shvatiti kao svemirska zračenja. Zbog kretanja zvijezda i planeta ove energije stalno mijenjaju, a djelovanje tih promjena je područje koje astrologija proučava.


Time is something you can never get backPodijeli post!


Zadnja promjena: Razlog: osobni
Daljine je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Bird (21-03-14), Jesam (20-03-14)

Nepročitano 20-03-14, 07:50   #2
Alternativa addict
 
Daljine's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 478
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Zadani

Prvi koraci u analizi astrološke karte

Kada smo na osnovu trenutka i mjesta rođenja jedne osobe izračunali i ucrtali položaje kuća i planeta započinje analiza horoskopa. Svi elementi u jednom horoskopu predstavljaju građu i mi započinjemo izgradnju portreta jedne ličnosti i njenog života. Svi horoskopi imaju dvanaest kuća i u njima raspoređeno osam planeta i dva svjetla. Planeti mogu biti jaki, odnosno na jakim položajima i jako aspektirani - jak horoskop, i mogu biti slabi, odnosno na slabim položajima i slabo aspektirani ili bez aspekata - slab horoskop. Jak horoskop ne znači jaku ličnost nego buran život, a slab horoskop znači život bez promjena, zanimljivosti ili osobitosti. Ovu prvu smjernicu lako će uočiti i astrolog početnik. Analizu horoskopa moramo doslovno shvatiti kao gradnju, a svaki će građevinar započeti izgradnju sa čvrstim i sigurnim temeljima. Život može biti pun događanja ili siromašan njima, astrologa treba ustanoviti kako će se u predisponiranom životu ponašati i snaći osoba čiji horoskop analizira. U pustom životu u kojem se malo toga događa, strastvena i jaka ličnost bit će nezadovoljna. U burnom životu, punom promjena, osoba koja se teško prilagođava, bit će neuspješna. Ovakvih, nepoželjnih kombinacija ima dosta i one često predstavljaju osnovni problem iz kojeg proističu i svi ostali u životu. Utvrđivanje psihološkog portreta ličnosti, stoga je temelj analize horoskopa koji nikada ne smije biti preskočen. Preskakanje ovog dijela analize bilo bi kao da gradimo neboder za koji nismo napravili temelje. Pogriješi li astrolog u određivanju psihološkog portreta, čitava će analiza biti pogrešna, zato treba rasporedu planeta po znakovima posvetiti osobitu pažnju.


Pogledat ćemo koliko je planeta u znakovima vatre, zemlje, zraka i vode. U horoskopu osobe koja dobro vlada svojim temperamentom, zastupljeni su planeti u svim elementima. Kako ih je deset, idealno bi bilo da su raspoređeni po dva, odnosno tri u svakom elementu. Tako raspoređeni planeti omogućavaju osobi da u različitim okolnostima reagira idealno, da se povuče kada je pametno, da se nametne kada treba i sl. U horoskopima često nalazimo veću zastupljenost jednog elementa, a ako je ta zastupljenost jako izražena, na pr. šest planeta u znacima vatre, tada govorimo o koleričnom temperamentu. Ako je ovo horoskop jednog Bika, čije su osnovne osobine pasivnost i inertnost, to više nije tipičan Bik, ako je riječ o Škorpionu, koji je inače sklon krajnostima, dobili smo krajnje agresivnog Škorpiona, Vaga više neće biti nježa nego strastvena i takvih analogija možemo povući mnogo. Što je više planeta zastupljeno u jednom elementu, to je izraženiji taj temperament. Ovo je, međutim, još uvijek generalno utvrđivanje, nama je potrebno precizno, moramo ustanoviti snagu svakog planeta, ona zapravo povećava odnosno smanjuje djelovanje, i to ćemo dobiti na slijedeći način. Nacrtat ćemo četiri pravca ( za četiri elementa ) i odrediti na njima dužinu ovako:

planet u jednom elementu = 1 cm. Za položaj planeta na jakom mjestu (domicilu, egzaltaciji, izgonu ili padu) dodat ćemo 0,5 cm i za svaki aspekt planeta dodat ćemo još 0,5 cm. Dobit ćemo tako četiri dužine od kojih treba pokušati načiniti četverokut. Ako je riječ o osobi koja se savršeno kontrolira dobit ćemo, približno pravilan četverokut, ako osoba ima problema sa samokontrolom dobit ćemo nepravilni četverokut, a ako nema zastupljenosti jednog ili više elemenata, ili je ona jako slaba, tada nećemo moći zatvoriti ovaj četverokut. Takva će osoba morati raditi na svojoj samokontroli ili će čitav život raditi u korist svoje štete.

Sada treba pogledati zastupljenost planeta u znakovima po kvaliteti. U ovim znacima, idealna zastupljenost bi bila po tri, odnosno četiri planeta. Dobro uravnotežena ličnost treba imati zastupljene sve tri kvalitete, volju, intelekt i osjećaje. Što je idealniji omjer to je uravnoteženija ličnost. Nedostatak jedne kvalitete, na pr. planeta u kardinalnim znacima, ne znači bezosjećajnost, nego problem u realiziranju ili iskazivanju emocija, isto se odnosi i na ostale kvalitete. Za precizno utvrđivanje i ovdje ćemo upotrebiti dužine - tri ( tri kvalitete), dalje postupamo kao i u gornjem primjeru. Za savršeno uravnoteženu ličnost, dobit ćemo pravilan - istostraničan trokut. Istostraničnim trokutom obilježavamo tzv. "aspekt sreće", veliki dvostruki trigon, koji ukazuje na posebnu zaštitu. Ovakvim su trokutom u horoskupu "spojeni" znaci iste elementarne skupine - različite kvalitete. Ovo znači razumijevanje, a razumijevanje, samo po sebi, je jedina garancija uspješnog djelovanja, razvijanja, rječju, kvalitete.Veće odstupanje od istostraničnosti govori o većim naporima da se osoba uklopi u okolnosti, a potpuni nedostatak jedne kvalitete, govori o potrebi da se ta kvaliteta razvija uz pomoć neastroloških čimbenika (odgoj, učenje). Ukoliko se ničim ne kompezira ovaj nedostatak, osoba će imati trajan problem i dobre predispozicije da se pretvori u "vuka samotnjaka".

Dobar raspored planeta po elementima može, djelomično, kompezirati loš raspored planeta po kvaliteti i obrnuto. Ako i u jednoj i drugoj raspodjeli imamo problem, dobili smo primjer osobe koja neće, barem ne potpuno, iskoristiti niti dobre mogućnosti koje ostatak horoskopa, eventualno nudi. Ako ostatak horoskopa ukazuje na probleme, dobili smo nesretnika koji se sa problemima neće znati nositi. Svaki horoskop ukazuje na neke mogućnosti i na nemogućnosti, a psihološka ravnoteža je presudni čimbenik koji odlučuje da li ćemo smanjiti ili povećati, jedno ili drugo.


Time is something you can never get backPodijeli post!

Daljine je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Bird (21-03-14), Jesam (20-03-14)
Nepročitano 20-03-14, 07:54   #3
Alternativa addict
 
Daljine's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 478
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Zadani

U procjeni onoga što se nama događa svi smo subjektivni. Objektivno nesreća je nesreća, ali ne i za mazohistu, bolest je loše stanje, ali ne tako loše za optimistu, smrt je kraj, ali ne za vjernika... Ako ovakva razmišljanja prebacimo na teren astrologije, od ovog trenutka astrolog se pretara u psihologa i mora pronaći pravi način, različit u svakoj analizi, koji će biti razumljiv i prihvatljiv osobi čiji horoskop analizira. Astrolog mora biti odgovorna osoba i nikada, ali baš nikada, ne smije ukazati na probleme ili nesreću, ukoliko ne može u horoskopu pronaći makar malu mogućnost da se to izbjegne. Odgovoran će astrolog prešutjeti neizbježan, fatalan ishod, čak i ako je u horoskopu očigledan, i po cijenu svoga renomea, a ako se takav ishod može izbjeći, mora klijentu objasniti način, ponašanje ili akciju kojima to može izbjeći.


Neki astrolozi drže da nisu pozvani davati savjete. To je jednako toliko neprihvatljivo, kao što je neprihvatljivo da liječnik dijagnosticira oboljenje, a ne savjetuje ponašanje ili ne pripiše lijek oboljelom. Astrolog je dijagnostičar, a prema klijentu treba preuzeti ulogu terapeuta i savjetodavca.
Kao ni liječnik, on ne pogađa nego predviđa ishod situacije ili akcije, na temelju svih pokazatelja. Ovo predviđanje uključuje i neastrološke čimbenike, dakle okolnosti, situacije, iskustva i znanja u kojima i sa kojima klijent živi, pa neposredan kontakt sa klijentom i upoznavanje sa tim čimbenicima, pomaže točnost predviđanja.
Pravilo je da određeni astrološki aspekti predisponiraju osobu da postane, na pr. pisac, ali to ne može postati osoba koja nije naučila pisati i čitati. U ovakvim, drastičnim slučajevima, astrolog će u horoskopu uočiti ograničavajuće okolnosti, najčešće ustanoviti odakle potječu (obiteljske prilike, bolest, siromaštvo...) i pronaći najbolji način da se takve prilike uklone. Mnogo su češće manje drastične okolnosti ili niz, sasvim blagih smetnji, koje mogu biti uzrok da osoba ne iskoristi, barem ne u potpunosti, potencijale sa kojima raspolaže.
Ovdje je otvoreni razgovor sa klijentom, neprocjenjiva pomoć. No prije razgovora dobro ćemo promotriti četverokut koji smo dobili, ako smo ga dobili i trokut koji smo dobili, ako smo ga dobili. Melankoličnoj osobi ćemo pokazati vedriju stranu situacije, flegmatičnu osobu ćemo morati potaknuti, koleričnu smiriti, sangviničnu usporiti i bit će to lako ako je njihov "trokut" istostraničan.

Najrjeđe ćete pred sobom vidjeti pravilan četverokut i istostraničan trokut, jer takva osoba uistinu ne treba pomoć ni astrologa ni psihologa. Ako ga ipak vidite, znajte da je došla samo nahraniti svoj ego, ili živi život u kojem je sve naizgled u redu, a osoba se osjeća praznom ili se dosađuje.
Astrologu bez velikog iskustva, pomoći će i samo promatranje geometrijskog lika koji smo gornjim postupkom dobili. Izrazito nepravilan četverokut bit će jako iskrivljen, a ova iskrivljenost će odmah izazvati asocijacije na krivo postupanje. U slučaju da četverokut uspijemo zatvoriti, pred nama je karta osobe koja može i želi naučiti kontrolirati svoje ponašanje. Ako uopće nije moguće zatvoriti nikakav četverokut, osoba ne može ili ne želi razvijati samokontrolu.
Nedostatak samokontrole proći će bezbolnije i s manjim posljedicama kod osobe koja ima, približno, istostraničan trokut. Makar radi na svoju štetu, ova osoba ima više sreće nego pameti, ili ima previše pameti da i u takvim akcijama ne bi polučila korist za sebe, ili će nametnuti svoj stav kao ispravan. Što će od toga prevladati, iskusni će astrolog uočiti iz zastupljenosti planeta u raspodjeli po kvaliteti.


Manjak ili nedostatak zastupljenosti jednog elementa, predstavlja upozorenje, ali i objašnjenje zašto se neke predisponiranosti u astrološkoj karti nisu, neće, ili neće u potpunosti realizirati. Primjenom ovog postupka, ustanovit ćemo pravi uzrok koji je doveo, ili nije doveo do djelovanja.
Astrologija barata sa svemirskim zračenjima, odnosno energijama, koje postoje i koje su utvrđene - egzaktne. Energije, a govorimo o ogromnim energijama, ne mogu ne izazvati neko djelovanje i potpuno neznanstveno je izostanak djelovanja takvih energija protumačiti, kako to astrolozi ponekad običavaju, kao slabiju osjetljivost neke osobe na energije i zračenja.
Čovjek je složeno biće, sastavljeno od materije, intelekta i duha, možemo ovo shvatiti i kao fizičkog, umnog i osjetilnog, a gornjim postupkom smo ustanovili na kojoj će se od ovih kategorija i na koji način manifestirati takvo djelovanje. Svi ostali čimbenici u horoskopu predstavljaju samo predispozicije i mogućnosti i moraju biti promotreni upravo sa ovog aspekta. Naše subjektivno (potrebe, očekivanja, mjerila...) uspostavlja odnos prema objektivnom - stvarnom i samo dobar odnos subjektivnog prema objektivnom garantira uspjeh, i obrnuto.

U životu, čovjek može biti okružen obiljem, svega, ali što će s tim obiljem učiniti osoba bez unutrašnjeg sklada i ravnoteže? Horoskop takve osobe upućivat će na velike mogućnosti, sreću u pothvatima, materijalno blagostanje, astrolog će pričati o dobru osobi koja ga ne prepoznaje, ne uočava i ne doživljava, ukoliko ne uoči tu nemogućnost interakcije subjektivnog s objektivnim. Bez primjene gore opisane metode nema dobre analize horoskopa.


Time is something you can never get backPodijeli post!

Daljine je offline   Reply With Quote
Daljine, hvala ti na korisnom postu!
Jesam (20-03-14)
Nepročitano 20-03-14, 07:55   #4
Alternativa addict
 
Daljine's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 478
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Zadani

Ovaj postupak primjenjiv je, i predstavlja izuzetnu pomoć i u analiziranju godišnjeg horoskopa. Ovdje, kao i u ostatku analize godišnjeg horoskopa, također postoji pravilo: ništa što bi pokazao godišnji horoskop ne može negirati rezultate koje dobijemo analizom natalnog horoskopa. Ako u natalnoj karti, primjenom gornjeg postupka dobijemo dobro izbalansiranu ličnost, kojoj možemo zatvoriti i četverokut i trokut, uzet ćemo kao pravilo da je riječ o osobi koja će u svakoj situaciji i u svakom periodu učiniti najviše i najbolje što može od okolnosti u kojima je.
U godišnjem horoskopu možemo dobiti sasvim drugačiju sliku po zastupljenosti planeta, možemo ne uspjeti zatvoriti četverokut i ili trokut. Narav i temperament osobe neće se promijeniti, ali ne predstavljaju odgovarajuću kvalitetu za okolnosti kojima će osoba te godine biti izložena.
Godišnji horoskopi ne mijenjaju ličnost nego okolnosti u kojima je osoba, a astrolog će, osim smjernica dobiti i upozorenje o uspješnoj ili neuspješnoj godini i kroz to pristupiti daljnjoj analizi.


Time is something you can never get backPodijeli post!

Daljine je offline   Reply With Quote
Daljine, hvala ti na korisnom postu!
Jesam (20-03-14)
Nepročitano 20-03-14, 12:15   #5
Dandapani
 
Jesam's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2011
Postovi: 14,092
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Jesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond reputeJesam has a reputation beyond repute
Zadani

Hvala, konačno su mi neke stvari malo jasnije.


slobodni.net za slobodni svijetPodijeli post!

Jesam je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
Daljine (20-03-14), imagine (07-03-15)
Nepročitano 21-03-14, 19:00   #6
Alternativa addict
 
Daljine's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 478
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Zadani

Citat:
Originally Posted by Jesam Pogledaj Post
Hvala, konačno su mi neke stvari malo jasnije.
Psihologija astrologije je temelj svake ozbiljnije analize


Time is something you can never get backPodijeli post!

Daljine je offline   Reply With Quote
Nepročitano 07-03-15, 06:58   #7
Alternativa addict
 
Daljine's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2014
Postovi: 478
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Daljine has a reputation beyond reputeDaljine has a reputation beyond repute
Zadani

Mjesto astrologije u znanosti i u životu
Cjelokupnu znanost možemo predočiti stablom od kojeg deblo predstavlja filozofiju. Iz svakog debla razvijaju se grane, iz filozofije su izrasle sve znanosti. Filozofiji se priznaje status znanosti, astrologiji ne. Nije sporno da su se astronomija i geometrija razvile iz astrologije. Nije sporno ni da se astrologija temelji na znanstvenoj metodologiji, po čemu je jednako toliko egzaktna koliko i bilo koja druga znanost. Sporna je samo njena primjena u praktičnom životu, a prihvaćanje astrologije kao egzaktne znanosti dovelo bi do niza promjena prihvaćenih zakonitosti, pa i zakona.

Kako bi to izgledalo možemo pokazati na jednostavnom primjeru u sudskoj praksi. Zamislimo da je u toku suđenje ubojici. Pogledom u natalnu kartu okrivljenog uočit ćemo razloge koji su doveli do zločina. Jaki i neharmonični aspekti Marsa i Saturna pokazat će sklonost agresiji, a ako je i Uran sudionik ovih neharmoničnih aspekata, znat ćemo da je ta osoba sklona ispadima i afektima. Ako pogledamo tranzite (trenutne položaje planeta) u trenutku zločina, vjerojatno ćemo ustanoviti da je neka planeta potaknula realizaciju ovih neharmoničnih aspakata. I pored svega ovoga ipak nećemo očekivati da odvjetnik okrivljenog predoči sudu natalnu kartu okrivljenog i da se obrati poroti s riječima: "Gospodo, moj branjenik je osoba pod jakim utjecajima Marsa, Saturna i Urana, a tranzit Marsa je upravo u trenutku zločina zatvorio veliki križ s nabrojenim planetama. Sve ovo pokazuje da je krivac za zločin Mars, mog branjenika trebate osloboditi, a zatvorite Marsa!" Odvjetnik će upotrebiti drugi način, navesti olakotne okolnosti, teško djetinjstvo, utjecaj alkohola, neuračunljivost i pokušati dokazati da je zločin izvršen iz nehata ili u afektu. Sa takvom natalnom kartom osobe uistinu djeluju u afektu i nipošto s predumišljajem. Pa gdje je tu razlika? I nema je, osim što se ne predočava natalna karta i što se astrologija koja bi pojasnila razloge ili otežala dokaze, ne spominje. No spomenuli je ili ne, ona je tu. Stoji iza svih razloga ili načina, iza naših akcija, objašnjava i usmjerava nas.
Primjer koji sam navela je iz sudske prakse, ali i u svakodnevnom životu ona je u svemu prisutna, odjevena u nešto drugo, ili sakrivena iza nečeg drugog. Poznavanje medicine omogućava nam da dijagnosticiramo bolest i da je,eventualno, izliječimo, poznavanje astrologije omogućava nam da dijagnosticiramo život i da ga, eventualno, olakšamo.


Time is something you can never get backPodijeli post!

Daljine je offline   Reply With Quote
Hvala na korisnom postu!
7th SUN (mooney) (07-03-15), Jesam (07-03-15)
Nepročitano 07-03-15, 09:46   #8
Banned
 
7th SUN (mooney)'s Avatar
 
Datum registracije: Jan 2015
Lokacija: u raju i paklu, po potrebi
Postovi: 651
7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute
7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute7th SUN (mooney) has a reputation beyond repute
Zadani

odlična sudska obrana.
zlocin je pocinjen, ali krivnje nema.

kriv je Krleza i Hrvatski Bog Mars.
the books made me do it.

umjesto zatvora, umobolnica.
been there, done that. preporucam, cak i ako se radi o obicnim prekrsajima zakona. novcanim.

kupite vrijeme da stignete isplatit dug, imate besplatan smjestaj i hranu.

beskucnici poludite. ceka vas topli krevet i pun zeludac.
7th SUN (mooney) je offline   Reply With Quote
Odgovor

Opcije Teme
Način Prikaza

Pravila Pisanja Postova
Vi ne možete otvoriti novu temu
Vi ne možete odgovarati na postove
Vi ne možete pridružiti datoteku
Vi ne možete editirati Vaše postove

BB kod je On
Smajlići su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are OnVremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 12:44 sati.

Iz ponude izdvajamo:Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0