Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/index.php)
-   Bolesti srca i krvnih žila (http://www.alternativa-forum.com/forumdisplay.php?f=141)
-   -   Raynaudova bolest (http://www.alternativa-forum.com/showthread.php?t=6906)

Diana 16-11-12 08:38

Raynaudova bolest
 
RAYNAUDOVA BOLEST
Grupa: Bolesti srca i krvožilnog sustava
Raynaudova bolest definira se kao spazam (stezanje) arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima kao npr. nosu ili jeziku.
Definicija
Klinička slika
Dijagnostička obrada
Liječenje
Definicija
Raynaudova bolest definira se kao spazam (stezanje) arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima kao npr. nosu ili jeziku. Manifestira se intermitentnim bljedilom i cijanozom (plavičasta boja kože). Bolest je idiopatska (nepoznatog uzroka) a u 60 do 90% opisanih slučajeva radi se o mladim ženama. Prag tolerancije, nakon kojeg će nastupiti spazam, snižen je pothlađivanjem dotičnog područja ili nekim emocionalnim stresom.
Klinička slika
Bljedilo ili cijanoza prstiju javljaju se intermitentno, a može ih dakle izazvati hladnoća ili emocionalni stres. Promjene boje kože odvijaju se u nekoliko faza; prvo se javlja bljedilo, pa cijanoza - plavičasta boja kože, a na kraju crvenilo koje je rezultat reaktivne hiperemije (posljedična reakcija prekomjernog širenja krvnih žila i dotoka krvi). Ove promjene mogu se odvijati i samo u dvije faze, tako da prvo nastupi bljedilo, a zatim odmah crvenilo. Spazam arterijskih krvnih žila može trajati minutama, ali i satima, no uglavnom nije toliko jak da bi uzrokovao ozbiljnije oštećenje tkiva. Raynaudov fenomen je sekundarno stanje povezano s drugim osnovnim bolestima kao što su, sistemski lupus, reumatoidni artritis, sklerodermija, opstrukcijske arterijske bolesti itd.
Dijagnostička obrada
Raynaudova bolest širi se obostrano i nije moguće ustvrditi osnovni uzrok, što je i temelj razlikovanja od Raynaudovog fenomena. Raynaudova bolest se ne pogoršava s godinama, zahvaća minimalne površine kože i nema trofičkih promjena (propadanje kože) i gangrene.
Liječenje
Blagi oblici bolesti kontroliraju se tako da se tijelo i ekstremiteti štite od hladnoće, te da bolesnik prestane pušiti. Uz to pomažu i tehnike relaksacije, jer smanjuju vazospastični odgovor u kritičnim situacijama. Pomaže i terapija prazosinom i nifedipinom.


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 01:02 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0