Beba vođa dohrane

Collapse
X
 
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts
Advertisement
 • Suncokret
  *
  • Nov 2010
  • 296

  Beba vođa dohrane

  Istoimeni naslov knjige čije principe primjenjujemo

  BEBA VOĐA DOHRANE - Pomognite svome djetetu da se zdravo hrani

  Gill Rapley, Tracey Murkett  Ručice mogu same, a želuček zna točno što i koliko želi

  Sažetak:

  "Prvi susret njihove djece s čvrstom hranom prekretnica je za mnoge roditelje – to je novo i uzbudljivo poglavlje u djetetovu životu. Dok dijete uzima prvi zalogaj hrane, oni drže fige nadajući se da im neće stvarati probleme pri hranjenju. Oni žele da dijete uživa u hrani, da se zdravo hrani i da imaju radosne, što manje stresne obiteljske obroke.
  Ipak, većina roditelja ubrzo shvaća kako prve godine hranjenja čvrstom hranom neće biti previše zabavne ni njima ni njihovu djetetu. Suočavaju se s uobičajenim problemima, bilo da dijete pokušavaju privoljeti da prihvati hranu u komadićima bilo da se suočavaju s izbirljivim djetetom i obrocima koji nalikuju bojnom polju. Često se pripremaju posebni obroci za dijete koje objeduje odvojeno od ostatka obitelji.

  Većina djece započinje put prema prehrani odraslih hranjenjem na žlicu, jedući kašice u vremenu koje im za to određuju njihovi roditelji. Ali što se događa ako to ne želite činiti? Što ako dopuštate svojem djetetu da sâmo odluči kada će započeti s dohranom? Što ako mu dopuštate da sâmo uzima hranu u ruke umjesto da ga hranite na žlicu? Drugim riječima, što se događa ako djetetu dopustite da preuzme vodstvo u hranjenju?

  Kao i većina obitelji, vi i vaše dijete shvatit ćete da je ovakav način hranjenja puno zabavniji. Dijete će vam sâmo pokazati kada je spremno za početak i dijelit će obroke s vama od samoga početka. Naučit će o zdravoj prehrani kušajući hranu i hraneći se samostalno, ne kašicama i usitnjenom hranom, već pravom čvrstom hranom. To će biti sposobno činiti od šestoga mjeseca života.

  Beba – vođa dohrane (BVD) razvit će u djeteta sposobnosti žvakanja, finu motoriku i koordinaciju očiju i ruku. S vašom pomoći ono će otkriti širok spektar zdrave hrane i naučiti važne socijalne vještine. Jesti će samo onoliko koliko mu je potrebno, što može spriječiti pretilost u kasnijoj dobi. I, što je najvažnije od svega, dijete će uživati u obrocima i steći samopouzdanje u ophođenju s hranom.

  Beba – vođa dohrane je siguran, prirodan i lak proces kao i većina dobrih ideja u roditeljstvu, i nije ništa novo. Roditelji diljem svijeta sami su otkrili ovu metodu dohrane jednostavnim promatranjem svoje djece. Ovaj proces funkcionira bez obzira hrani li se vaše dijete majčinim mlijekom, mlijekom iz bočice ili mješavinom jednoga i drugoga. Prema svjedočanstvima roditelja koji su iskusili opisan proces BVD i hranjenje na žlicu, prepuštanje vodstva djetetu lakše je i puno ugodnije.

  Naravno, nema ništa revolucionarno u davanju hrane u ruke djetetu u dobi od šest mjeseci. Ono po čemu je spomenuti proces drugačiji jest činjenica da se pritom dijete hrani isključivo samostalno, čime hranjenje na žlicu postaje stvar prošlosti.

  Ova će vam knjiga pokazati kako je BVD logičan način uvođenja čvrste hrane te kako povjerenje u sposobnosti vašega djeteta ima smisla. Opskrbit će vas praktičnim savjetima za početak ovakva načina hranjenja i pokazati vam što od njega možete očekivati. Uputit će vas u jednu od najčuvanijih tajni roditeljstva bez stresa.

  Kod BVD ne postoji program koji biste morali slijediti ili faze koje morate proći. Vaše dijete neće morati proći fazu hranjenja kašicama, usitnjenom ili hranom u komadićima, već mu je dopušteno jesti „pravu hranu“, pri čemu nećete morati slijediti kompliciran dnevni raspored obroka. Umjesto toga moći ćete se opustiti i uživati u avanturama hranjenja svoga djeteta.

  Većina knjiga o uvođenju čvrste hrane sadrži recepte i predlaže menije; ova je knjiga drugačija. Ovdje je riječ o tome kako omogućiti djetetu da se samostalno hrani, a ne o tome što mu ponuditi. Planiranje dječjih obroka podrazumijeva da dijete ne može jesti istu hranu kao i ostatak obitelji i da se hrana za djecu mora pripremati odvojeno. Međutim većina recepata iz kuharica uobičajene, zdrave hrane može se prilagoditi prehrani šestomjesečnog djeteta. Dokle god je vaša prehrana zdrava i hranjiva, nema potrebe za posebnim receptima.
  U knjigu smo ipak uključili neke prijedloge za prvu hranu kao i savjete što izbjegavati kako bismo vam pomogli na samom početku. Mnogi roditelji služe se ovom metodom dohrane kao uvidom u ono što oni sami jedu, pa smo zato naveli neke osnove zdrave i uravnotežene prehrane za cijelu obitelj. Ako ste živjeli na brzoj hrani i gotovim obrocima, ova vam knjiga može pomoći da okrenete novu stranicu.

  Metoda BVD može biti zabavna i za vas i za vaše dijete. Ako je još niste vidjeli na djelu, začudit ćete se kako brzo vaše dijete razvija sposobnosti samostalnoga hranjenja i koliko je otvoreno za isprobavanje novih okusa. Djeca su sretnija kad im se omogući da budu samostalna, a na taj način brže i uče.

  Roditelji koji su primjenjivali ovu metodu dohrane podijelili su s nama svoja iskustva. Neki od njih iskusili su teškoće hranjenja na žlicu; mnogi su se ovoj metodi okrenuli upravo zbog frustracija koje su doživjeli hraneći svoju djecu na žlicu. Mnoge je od njih ova metoda privukla već kod prvoga djeteta, i to upravo zbog svoje jednostavnosti. Čuli smo bezbroj pohvala na račun ove metode i mnogo priča o djeci koja su se zahvaljujući njoj izvještila u hranjenju.

  Ova će vam knjiga pokazati lakoću prelaska na zajedničke obiteljske obroke i kako primjena ove metode može postati temeljem zdrave i uravnotežene prehrane za cijeli život."
  Znanje je baš kao i sam život, vrijedi samo ako se živi.
 • sumskovoce
  Alternativa addict
  • Jul 2009
  • 210

  #2
  printam i čitam kad nađem malo vremena. Baš smo u fazi krute hrane. Hvala!
  I trust my inner wisdom

  Comment

  • Suncokret
   *
   • Nov 2010
   • 296

   #3
   Nema na čemu

   Ne znam je li u međuvremenu osvanula negdje na netu, ja sam ju prije koji mjesec kupila jer je jedino tako bila dostupna.   Knjigu preporučam pročitati cijelu jer pruža i tumačenja kako su autori došli do tih saznanja, odgovara na mnoga pitanja koja se čovjeku pojavljuju tijekom čitanja (recimo a što je s komadima koje dijete odgrize, hoće li doći do gušenja / što mu ponuditi / kada mu ponuditi i sl.).

   Naše iskustvo je sljedeće, naime, ja sam malo modificirala savjete iz te knjige dopunjujući ih znanjem iz nekih drugih knjiga, uz naravno napomenu da svatko radi kako najbolje zna i smatra....

   Dakle, poenta je da i unatoč uvođenju krute hrane, majčino mlijeko (ako majka doji) djetetu i dalje ostaje osnovni izvor potrebnih tvari, i da nijedna vrsta krute hrane to ne može u toj mjeri zamijeniti.

   U knjizi se spominje dob od 6 mjeseci kao polazište primjene tih principa, jer razina motoričkog razvoja djeteta tada već sama poručuje da je ono sposobno samo držati i stavljati hranu u usta, kao što i sve ostalo trpa u usta Hrana mu se ponudi narezana na štapiće, na kriške i sl., tako da ju može primiti u šaku.

   Dijete tada ne počinje istinski jesti tu hranu, već se do nekog 8.-9.mj. njome u biti igra, istražuje kakvog je okusa, teksture, što njome sve oko sebe može zmazati Još je uvijek ne doživljava kao nešto čime će napuniti želudac, nego i dalje doji svojim tempom.

   U nekim se drugim izvorima navodi da se s krutom hranom počne još i kasnije, da treba čim dulje dojiti, a ako majka može dojiti i dijete želi, neka samo čim dulje doje. To po meni svakako stoji. Ali evo, kad dijete sjedi s tobom za stolom, u krilu, onda pokuša uhvatiti ono što je na tanjuru i staviti u usta, jer je to takva faza razvoja.

   Ja sam našem malcu, koji sada ima 8,5 mj. počela s 6,5 davati voće, i to samo voće, taman se poklopilo fino s dolaskom ljeta i šarenilom plodova. U knjizi se spominje i povrće. Ja sam odlučila prvo ponuditi samo voće (malac je lud za lubenicom, šljivom, kruškicom) jer mi je imala smisla tvrdnja iz knjige Ursa Hochstrassera "Zdrava dječja prehrana" da je čovjek berač plodova, da mu je voće najsrodnije organizmu, najlakše probavljivo. I da bi djeca trebala čak duže vrijeme nakon uvođenja krute hrane jesti samo voće. A zna se kako bebe imaju problema sa stolicom dok krenu jesti krutu hranu.
   Ja sam maleckome ponudila paradajz, papriku, mrkvu i sl. da ih malo pogricka svježe, nekuhane, da osjeti pravi okus tog povrća. Naravno da on ne može još to sve nasjeckati zubima da bi mogao progutati, ali okusio je hranu u izvornom obliku, punu okusa i vitamina koji nisu nestali kuhanjem. Imat će prilike probati i kuhano, tek smo na početku.
   Sve je to hrana koja se može narezati (ili ne treba, poput šljive) na štapiće, a to trenutno i prati njegov stadij razvoja. Kad njegova motorika bude spremna za pinceta-hvat, onda bude vrijeme za borovnice, kupine i sl.

   On i dalje, sa svojih 8,5 mj. siše svakih sat vremena, a 2-3x dnevno ponudim mu voće pa zajedno papamo. Veće komade koji mu se odlome ispljune van, ali manje ipak proguta, tj. vidi se razlika unutar ova 2 mj. da je on baš počeo hrdati tu krišku koju drži u ruci i isisavati šljivu i sl....

   Eto, to je nekakva naša metoda, naš stil, ipak je meni drago da on još želi i može toliko sisati. Ja velim "imat će vremena cijeli život jesti krutu hranu", pedić kaže "kašice od 6.mj., djetetova probava se mora navikavati". Ova knjiga pojašnjava zašto kaširanje nije potrebno. I zašto smatra zabludom tvrdnju da se dohrana uvodi jer mlijeko više nije dostatno. Nama je zasad itekako dostatno, malac lijepo napreduje, a bome i fina motorika.

   A brine i da vešmašini ne bude dosadno

   Kao neki zaključak - meni se ova metoda svidjela jer u biti predstavlja nastavak dojenja na zahtjev - kako dijete samo odlučuje kad je gladno, kad će tražiti sisu i koliko će pojesti, tako i ovom metodom zadržava autonomiju. Samo odlučuje što i koliko, ništa mu se ne nameće. Tako poštujemo njegovo tijelo, njegov integritet, a potičemo samosvijest i samopouzdanje.
   Znanje je baš kao i sam život, vrijedi samo ako se živi.

   Comment

   • minjabg
    osmeh
    • Jul 2009
    • 2774

    #4
    Cvrsto verujem da svaka mama, bolje od knjiskih uopstenih saveta, zna sta je dobro za njeno dete
    Slazem se da je dobro iscitavati takvo stivo,ali ono ,,nesto'' koje vam nezno sapuce : nemoj, ili samo napred; to je neprocenjivo

    Comment

    • Mimi24
     New member
     • Dec 2015
     • 7

     #5
     Pozz curke, vidim da ovdje ima o dohrani za bebu, pa da pitam vas kada ste vi počeli sa dohranom i sa cime? mi bi trebali sada početi, ima beba pet mjeseci, pa me zanima, sa cime početi, sa voćem ili povrćem ili cime? pise negdje da je bolje sa povrćem negdje sa vocem? Hvala !

     Comment

     Latest Topics

     Collapse

     There are no results that meet this criteria.

     Working...
     😀
     😂
     🥰
     😘
     🤢
     😎
     😞
     😡
     👍
     👎