Neem - čudotvorno drvo Indije

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Spring
    Administrator
    • Feb 2009
    • 5817

Neem - čudotvorno drvo Indije

Stoljećima je drvo Nim bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije. Tradicionalno korišteno u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik u borbi protiv virusa i bakterija, također je preporučeno za urinarne tegobe, proljev, vrućicu, kožne bolesti, opekline i upalna oboljenja. Radi svog širokog spektra primjene običava ga se nazivati “prijateljem i zaštitnikom indijskog seljaka”.
    Današnja moderna istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta. Tako je nim sve češće ključni sastojak u modernoj kozmetici i lijekovima.

Zašto je nim tako čudesan?

Moderna istraživanja otkrila su da nim sadrži alkaloide i liminoide sa mnoštvom medicinskih svojstava. Primjerice, jedan od liminoida (azadirachitin) pokazao se uspješnim u 95% slučajeva kada se koristi kao pesticid ili insekticid.

Drugi liminoid koji se nalazi u lišću nima (gedunin) koristi se u tropskim krajevima protiv malarije. Primjenjuje se u obliku čaja ili biljnog pripravka. Dva druga alkaloida (nimbin i nimbidin) imaju antivirusna i antigljivična svojstva.

Iako se u tradicionalnim ajurvedskim receptima koriste svi dijelovi drveta, tri su dijela od posebnog značaja – kora, lišće i ulje.

Upotreba kore drveta nim

Kora drveta nim ima hladna, gorka i trpka svojstva. Tradicionalno je se koristi protiv umora, neravnoteže kapha doše, glista, vrućice i gubitka apetita. Zbog svojih antiseptičkih i trpkih svojstava od posebne je pomoći kod zarastanja rana.

Vjerojatno najčešća primjena kore nima je za čišćenje zubi. Tradicionalni način je otkinuti grančicu drveta i žvakati je. Trpka svojstva kore koristila su se protiv krvarenja desni, karijesa i lošeg zadaha mnogo prije pronalaska zubne paste.

Magično lišće nima

Lišće nima poznato je u ajurvedskim tekstovima zbog posjedovanja gotovo magičnog učinka na kožu. Ono djeluje i kao antigljivični, antiseptični i protuupalni agens. Učinkovito je kod tretiranja ekcema, lišajeva i akni. Tradicionalne metode uključuju mrvljenje listova u pastu i nanošenje izravno na rane, čireve ili kožna oboljenja.

Veoma je cijenjeno zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Čak i danas u Indiji ljudi posipaju svježe lišće nima oko postelje pacijenata s groznicom ili gripom, te vješaju kiticu lišća ispred vrata. Zrak koji dolazi u dodir s nimovim lišćem biva pročišćen od virusa i bakterija, i pomaže dezinficirati sobu te spriječiti širenje zaraze

Tradicionalne primjene nimovog ulja

Ulje nima se derivira iz smrvljenih sjemenki. Kao i lišće, nimovo ulje se koristi kod kožnih tegoba. Posebno je učinkovito protiv ušiju i peruti, te stvara pročišćavajući učinak kada se koristi u aromaterapiji.

Njegov okus je gorak, djeluje na organizam tako da ga hladi iznutra. Zato se za ljetnih mjeseci preporučuje prah nimova lišća dodati u vodu. Također, nim otklanja i nečistoće u krvi, smanjuje pita i kapha došu. Odlično detoksificira organizam. Smanjuje bolove kod artritisa, bolova u mišićima, paralize i reumatizma. Čisti jetru, smanjuje žeđ i umiruje osjet povraćanja.

Nim možete koristiti umjesto sapuna – prah pomiješajte sa vodom, namažite na tijelo i ostavite da djeluje par minuta, zatim se istuširajte. Osjetiti ćete svježinu, a koža će biti prekrasna. Možete ga i koristiti za pranje zubiju tako da prahom natrljate zubno meso i zube, ostavite da djeluje 5 minuta i zatim isperete mlakom vodom.

Svakodnevno korištenje praha nima preporučuje se zbog jačanja imuniteta, te kao prevencija dijabetesa. Četvrtinu žličice nima stavite u čašu tople vode. Možete dodati i malo meda i limunov sok i najbolje je piti 3 puta dnevno. Da bi primijetili rezultate trebate kontinuirano piti barem mjesec dana.

Dali je tko od vas upoznat sa tom biljkom i dali je koristi?
    www.alternativa-za-vas.com
    www.alternativa-webshop.com
  • zoricab
    Super Moderator
    • Mar 2009
    • 22098

Nisam nikad čula za ovo drvo. Gde može da se nabavi i u kom obliku?
    Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

Comment

• Lupio Pax
      Guru
      • Mar 2009
      • 724

ja sam žvakala lišće nima za vrijeme svog boravka u Indiji kao prevenciju od uboda komaraca koji prenose malariju - sastojci iz lišća koji uđu u krv odbijaju komarce.
      isto tako smo ga upotrebljavali za bolju probavu.
      jaaaaaaako je gorko (mada ja volim i paše mi gorko).
      možda je onda i komarcima krv pregorka pa bježe (he he)

Comment

• zoricab
        Super Moderator
        • Mar 2009
        • 22098

Draga Lupio Pax,
        gde si ti do sad?
        Veliki pozdrav
        Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

Comment

• Spring
          Administrator
          • Feb 2009
          • 5817

Ne znam gdje se može nabaviti...

Ja sam koristila ayurvedsku pastu za zube od Neema, bila je izuzetna! Na žalost, sada više se ne može kupiti u Hrvatskoj...

Comment

• Spring
            Administrator
            • Feb 2009
            • 5817

Originally posted by zoricab
            Nisam nikad čula za ovo drvo. Gde može da se nabavi i u kom obliku?
            Evo, nešto sam pronašla:

U našim prodavaonicama možete naći prah od lišća nima pakiran u vrećice od pola kile. On dolazi iz ašrama u Indiji i potpuno je biološki, bez ikakvih kemijskih dodataka.

Comment

• Stella
              Guru
              • Jun 2009
              • 630

hvala ti najljepša

malo mi je neobično da te oslovljavam sa korisničko ime dali ćeš taj nick mijenjati ili ostaje ovakav?
              www.ikm.hr
              Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanja

Comment

• Darko M
                New member
                • Aug 2009
                • 15

Originally posted by Stella
                hvala ti najljepša

malo mi je neobično da te oslovljavam sa korisničko ime dali ćeš taj nick mijenjati ili ostaje ovakav?
                Nema na čemu,

mislim da ne mogu više promijeniti nick.
                Svi smo mi protiv EU !!!

Comment

• Acarya
                  Okupan svjetlošću
                  • Jul 2009
                  • 2191

Ovo je odlicno.Pronasao sam dva proizvoda za lijecenje vitiliga.

Comment

• nano
                    Banned
                    • Apr 2009
                    • 118

dobio, pa cemo vidjet, malo je gorak, mada nista strasno. inace je 30 eura kila,a ima i utabletama, saka tableta 10 eura...nigdje logike i smisla, ako si imalo razuman kupac, kupis kilu pa tablete posebno i ....tako to :)

Comment

• Anita
                      Alternativa addict
                      • Aug 2009
                      • 305

Vidjela sam danas u apoteci u Petrinjskoj ulici u Zagrebu da prodaju neem u prahu.
                      Čini mi se da 150 grama košta 39 kuna.
                      Ja sam ga kupila...i napravila čaj danas...Uh, gorak, al neka. :)
                      Detoksicira...:)
                      Ma kad ja završim sa detoksikacijom...neće ni jedna jednima (loša) bakterija ostat u meni...a onda ću uzet malo probiotika, za svaki slučak. ;)
                      Svijest je prvi korak ka slobodi i njen prvi preduvjet.

Comment

• lopea
                        Guru
                        • Apr 2009
                        • 2955

evo,tko zna gdje se može nabavit,mislim naručit,pa preko pošte dobit,zna tko koga,mene zanima,ajde drugovi,hvala,grazie,takešen,

Comment

• alison
                          back to basic
                          • Mar 2010
                          • 9616

TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
                          KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
                          DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI
                          (H. FORD).
                          pridruži nam se u bblj

Comment

• K1000
                            New member
                            • Jul 2011
                            • 1

Moze se kupiti u apoteci, u prahu, u teglici od cca 500 g, kosta samo 32kn! Ja sam vidjela u apoteci u svom kvartu. Jos nisam isprobala ali planiram kupiti pod hitno pa stavljati u kadu itd (nemam nekih tezih tegoba).

Konkretno, u apoteci u Sestinama.
                            Last edited by zoricab; 01-07-11, 18:15. Razlog: Estetika.

Comment

• gumiflex
                              New member
                              • Oct 2011
                              • 11

Svi lijepo pričaju o nimu, ali malo tko napominje kontraindikacije. Nema ih puno, ali ipak postoje. Trudnice i žene koje žele začeti ne bi smjele uzimati nim oralno. Također ga ne bi smjela uziomati djeca povišene tjelesne temperature. I još jedna bitna stvar - ne pretjerivati s oralno uzetom količinom - za šalicu čaja ide samo prstohvat praha.

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎