Tinitus

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Stella
    Guru
    • Jun 2009
    • 630

Tinitus

Šum u uhu (Tinitus)

Tinitus predstavlja percepciju zvuka u uhu ili glavi koja se javlja bez očitog vanjskog zvučnog podražaja, odnosno predstavlja fantomski slušni podražaj. Najčešće se manifestira kao zujanje, brujanje, zvonjenje ili pucketanje u uhu. Može biti stalan, povremen, pulsirajući, visokotonski ili niskotonski. Kod gotovo svake pete osobe, odnosno kod oko 20% opće populacije, povremeno se javlja šum različitog tipa i trajanja. Kod oko 5 posto populacije se javlja stalni šum, najčešće jačeg inteziteta, koji subjektivno smeta pojedinca i ometa ga u svakodnevnom životu. Kod starije populacije javljanje šuma još je učestalije. I zdravo uho može ponekad čuti šum, primjerice u potpunoj tišini u zvučno izoliranoj prostoriji. Individualno je u kolikoj mjeri pojedinu osobu smeta šum. Kod nekih ljudi jači šum ne mora izazivati veće subjektivne smetnje, dok kod drugih i šum manjeg intenziteta može uzrokovati veće subjektivne tegobe. Najučestalijie smetnje vezane za šum su nemogućnost koncentracije, smetnje spavanja ili hiperakuzija (pojačana osjetljivost na normalan zvuk). Osobe koje imaju šum povezuju navedeni simptom s bolešću uha, smatraju ga patološkim znakom te dolazi do negativnog kondicioniranja, te šum još jače osjećaju, dolazi do zatvaranja začaranog kruga “uzrok-posljedica” iz kojeg pacijent ne zna i ne može izaći. Većina ljudi kod kojih se javlja šum imaju i određeni stupanj oštećenja sluha, što svakako utječe na mogućnost normalne komunikacije i na kvalitetu života.

Tinitus može biti objektivan ili subjektivan. Objektini šum je generiran vanjskim uzrokom te se ponekad može čuti od strane druge osobe, a može biti uzrokovan vaskularim anomalijama (npr. arteriovenske malformacije), smetnjama Eustahijeve tube ili disfunkcijom mišića srednjeg uha. Subjektivni šum je češći od objektivnog. Najčešće se radi o otogenom šumu, uzrokovanom promjenama u unutarnem uhu. Patogeneza tinitusa nije do kraja rasvijetljena. Tinitus je načešće uzokovan oštećenjem sluha, odnosno oštećenjem osjetnih slušnih stanica u unutarnjem uhu ili oštećenjem slušnog živca. Tinitus može biti uzrokovan bukom (dugotrajno izlaganje buci ili kratkotrajno izlaganje buci velikog intenziteta), ototoksičnim lijekovima, smanjenim protokom krvi u unutarnjem uhu, iznenadnom promjenom tlaka (barotrauma), tumorom slušnog živca ili prezbiakuzijom (staračka nagluhost). Oštećenje osjetnih slušnih stanica mijenja električne signale kroz slušni živac prema mozgu, te mozak tu promjenu zamjećuje kao šum, odnosno kao “fantomski” zvuk. Osim promjenama u unutarnjem uhu, šum također može biti uzrokovan promjenama u vanjskom ili srednjem uhu: pritiskom cerumena (ušne smole) na bubnjić, ozljedom (perforacija bubnjića ili oštećenje slušnih košćica), razvojem otoskleroze (okoštavanje u srednjem uhu), promjenama u temporomandibularnom (čeljusnom) zglobu, kardiovaskularnim uzrocima (ateroskleroza, anemija, povišeni krvni tlak). Kod pacijenata sa šumom dolazi do promjena moždane aktivnosti u limbičkom sustavu (hipokampusu), dijelu mozga koji kontrolira emocije, a može doći i do promjena u autonomnom živčanom sustavu koji regulira vitalne životne funkcije organizma. Limbički i autonomni živčani sustav imaju glavnu ulogu u razvitku neugodnosti šuma, negativnih asocijacija i emocija vezanih za šum.
    www.ikm.hr
    Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanja
  • Miledi
    New member
    • Dec 2009
    • 37

kod mene je to islo ovako....prije 9 god,probudim se ujutro,okrenem glavui....zzzzzzzzzzzzz u uhu...mislila sam ok...mozda neka upalica...pa..mozda vrat...pa cirkulacija...prosla brdo pretraga a da niti jedna nije pokazala nista posebno ali lijekove su mi za svaki slucaj prepisali (niti jendog nisam podigla ni popila)...na kraju sam digla ruke od svega...i navikla se na sum mora u uhu...nekad je jaci,nekad slabiji ,po njemu znam kad se mijenja vrijeme...bar 24 sata prije hehe...malo me mmuci gubitak sluha na to uho (rekose 30%) ali je drugo uho nadoknadilo to tolikko da cujem bolje od vecine ljudi oko mene....ili sam naprosto koncentriranija-ne znam
    problem je i kad se zvukovi mijesaju pa uz govor radi npr. kopirka -onda tesko razlucujem sto je tko rekao ili pak ne mogu odrediti s koje strane mi zvuk dolazi
    kako god bilo-s tim se moze zivjeti
    just passing by

Comment

• moqui
      Fallen
      • Aug 2010
      • 1789

pa gotovo konstantno čujem visoke tonove, nekakvo zujanje, pištanje, vizualno zamišljam kao recimo jako tanak snop znači ne duboki kratkotrajan ton kad ti "zazvoni" u ušima nego nekako "tanki" visoki zvuk tj. zvukovi, nekad kao da ih se "kači" sve više. nekad ne čujem ako ne mislim na to ali čujem UVJEK kad obratim pozornost ili kad je tišina. Svjesno taj zvuk mogu sam dosta pojačati da bude još glasniji ali ga mnogo teže mogu utišati. čujem da pomažu nekakvi štapići za uho vosak što se zapali ali nisam probao.
      KokoKao

Comment

• jovanica
        Alternativa addict
        • Mar 2012
        • 206

Uh.. konacno da podijelim muku :)
        Bila sam u depresiji koja samo sto me nije do ludila dovela, kod psihijatra sam zavrsila. Uglavnom u tom periodu se javilo pucketanje u usima, koje me je nasmrt prepalo. Bila sam kod doktora- kaze da mi nista nije. Onda, poceo je da se razvija moj strah od bolesti- pa sam tripovala da imam tumo i sl.. onda su poceli trnci po glavi, a na kraju pucketanje pri oketanju vrata, cijela glava mi pucketa. Nasla sam jako dobrog doktora i pocinjem sa svim pretragama, nadam se da ovo nije nista ozbiljno, a i dalje se plasim......
        Spremi se, idemo u kino, gledaćemo neku limunadu. Obuci se da izgledaš fino, pahuljice u čađavom gradu ..

Comment

• Veronica
          New member
          • Oct 2011
          • 31

pogledaj kod ortodonta ili zubara koji ti je polozaj zubi i vilice. i to moze igrati ulogu.
          meaow

Comment

• jovanica
            Alternativa addict
            • Mar 2012
            • 206

bila sam kod orl. dijagnoza titinus, timpanoemtar i audiometar u opadanju, posledica stresa i depresije. Dobila sam i tablete, ok je sad, i ja zaista rijetko i osjecam to pucketanje....
            Spremi se, idemo u kino, gledaćemo neku limunadu. Obuci se da izgledaš fino, pahuljice u čađavom gradu ..

Comment

• moqui
              Fallen
              • Aug 2010
              • 1789

Kakve tablete pobogu? Želiš da ti bude još gore? Čujem da može pomoći i jednostavno one neke svijeće što li, uglavnom očistit uši s onim štapićima što se zapale tako nešto
              KokoKao

Comment

• persona
                ...
                • Oct 2011
                • 471

Originally posted by moqui
                Čujem da može pomoći i jednostavno one neke svijeće što li, uglavnom očistit uši s onim štapićima što se zapale tako nešto
                .... bilo bi super da je tako jedostavno ...... ..... na žalost mislim da nije ...... ....

Comment

• jovanica
                  Alternativa addict
                  • Mar 2012
                  • 206

Doktor kod kojeg idem je stvarno cijenjen doktor, i provjereno znam da je dobar. Tablete koje mi je dao su ok, pise i da lijece protiv titinusa. Pijem jednu pred spavanje. Ne moze mi gore biti. Imam problema s centrom za ravnotezu- od tuda moje pucketanje. Nisu veliki problemi, nit ista strasno,ali lijecim se.

Comment

• jovanica
                    Alternativa addict
                    • Mar 2012
                    • 206

Da li je moguce da se javi ovo pucketanje nakon pretrpljenog stresa/ poslednji doktor kod kojeg sam bila rekao mi je da ne pravim bolesnika od sebe i da zanemarim pucketanje i iskreno od kad ga zanemarujem i od kad sam opustenija sve manje ga osjecam, kao da prolazi, ali stvarno taj zacarani krug trazenja bolesti, odnosno uzroka me odveo do toga da sam pomisljala da snimam glavu, plasila se da imam tumor i sl.. jer bukvalno ne znam odkud ovo, doktori kazu da se radi o zacepljenju eustahijeve tube

Comment

• maja1008
                      New member
                      • Jun 2013
                      • 2

A ljudi moji šta da vam kažem.Pokušala sam promijeniti hranu...i štošta....ali me sve više izluđivalo.Nakon 2 godine je jednu večer stalo.Jedino šta sam napravila je da sam otišla na masažu leđa 5-6 dana prije toga.Navodno je tu bitna i cirkulacija...i stalo. Sad ponekad kao da čujem taj niski brujavi zvuk ali pretiho da me nervira ili ga ne čujem nikako. A ljudi moji probajte. Ako se i vrati bilo je lijepo zaspati u miru. Kažu da je to jedan od simptoma nastanka Svjetlosnog tijela....eh kad bi bar bilo.Sretno.

Comment

• Adamina
                        Super Moderator
                        • Mar 2014
                        • 4621

Evo kako sam ja izlječila svog dragog alternativnog pacijenta od tinitusa.

S koenzimom 10, to je čudo. a studije sugeriraju doze od po 100 mg 3 puta na dan, međutim to je skupo, on je pio oko 90 mg i super mu je.

Može se kombinirati s panax ginsengom koji pojačava njegovo djelovanje.

Ako mislite uzimate veće doze, preporučam Calivitu jer oni imaju u svojoj ponudi kapsule s megadozama od po 120 mg, dok su druga pakiranja uglavnom po 30 mg. Vrijedi probati.

Nakon što prođe, potrebno je piti po 30 mg oko 2 mjeseca.

Mislim da tablete tu ne pomažu.
                        Let me heal you

Comment

• Jesam
                          Supermoderator
                          • Mar 2011
                          • 14488

Tinitus prođe s reikijem u čas posla.
                          slobodni.net za slobodni svijet

Comment

• Adamina
                            Super Moderator
                            • Mar 2014
                            • 4621

Originally posted by Jesam
                            Tinitus prođe s reikijem u čas posla.
                            U te sfere ne bih zalazila

Tapatalkam
                            Let me heal you

Comment

• Danzan
                              New member
                              • Dec 2013
                              • 29

Ja sam negde citao da ima veze sa bubrezima/nadbubreznom zlezdom, sto je veoma povezano sa stresom. Evo upravo mi pisti u usima neverovatno, a ne mogu ni da spavam iako sam umoran... Mozda bih trebao proveriti hormone adrenalne zlezde...

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎