Ovisnost o nikotinu

Collapse
X
 
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts
Advertisement
 • Spring
  Administrator
  • Feb 2009
  • 5817

  Ovisnost o nikotinu

  Zašto se počinje pušiti, zašto se nastavlja pušiti i zašto se pušenja tako teško osloboditi?

  Štetnosti pušenja, iako dobro poznate, ne utječu na činjenicu da u svijetu puši više od milijardu ljudi, a u Hrvatskoj gotovo svaki treći stanovnik. Iako mnogi žele prestati pušiti, ne znaju kako. Odluka o prestanku pušenja ključna je stepenica, ali prije nego što započnete borbu protiv pušenja, pokušajte točno odrediti stanje u kojem se nalazite, upoznajte protivnika i procijenite kakvi su vam izgledi za pobjedu nad njim.
  Protivnika treba poznavati
  Duhan (Nicotiana tabacum) je jednogodišnja biljka poput krumpira ili rajčice. Jednom ubrana, biljka se suši u tri navrata, mrvi, miješa da bi se dobile razne mješavine duhana, a dodatak začina daje joj konačni okus. Proizvodnja završnoga proizvoda (cigarete) obavlja se dodavanjem papira i filtra. Održavanje, raspačavanje i promidžba zaokružuju uspješnu sliku proizvoda, sliku na koju je mladež osjetljiva. Sve to završava na području modernoga pušenja, nevolji sličnoj pravoj zaraznoj bolesti epidemijskih razmjera. Dok je potkraj 19. i početkom 20. stoljeća pušenje bilo ograničeno i radilo se o svjesnome pušenju, danas je raširena i agresivna pojava - svi puše, puši se cijelo vrijeme i posvuda, a nepušači su izloženi otrovnom dimu duhana. Nisu svi pušači, ali živimo u pušačkome društvu.
  Štetnost duhana posljedica je djelovanja četiriju osnovnih sastojaka koji tvore pravi smrtonosni koktel:
  • ugljik (II) oksid - vrlo otrovan plin koji nastaje nepotpunim izgaranjem duhana. Veže se na hemoglobin i sprječava prijenos kisika do stanica te smanjuje našu otpornost i spolnu moć.
  • podražajna sredstva - uzrokuju upalu i povećanje bronhijalne sluzi te smanjuju njezinu sposobnost izbacivanja. Potiču bolesti dišnoga sustava, kratkotrajno, a zatim i kronično (bronhitis i plućni emfizem).
  • katranski spojevi - izrazito su karcinogene tvari, koje se s podražajnim sredstvima podupiru kao uzročnici raka.
  • nikotin - potiče kardiovaskularne teškoće, smanjuje stezanje mišića u želučanoj stjenci i izlučivanje želučanoga soka (smanjen tek, probavne smetnje kod prve cigarete), odgovoran je za stvaranje ovisnosti i izaziva psihološke posljedice (potiče intelektualne funkcije, opušta u slučaju stresa). Osjećaj užitka vezan uz nikotin dugujemo povišenoj razini endorfina, našeg prirodnog morfija.


  Pušač protiv svoje volje


  Štetnost duhanskoga dima širi se i na okolinu koja ga također udiše. Posljedice nisu ograničene samo na prolazno nadraživanje očiju ili grla tijekom večeri u kojoj se puno pušilo. Učestalo izlaganje opasno je za sve ljude koji imaju osjetljive dišne putove, a posljedice mogu biti astma, bronhitis i dr. Osobito su izložena djeca: dijete čiji su roditelji pušači četiri je puta sklonije ORL upalama. Napokon, statistike jasno dokazuju da pasivni pušač ima otprilike dva puta veću vjerojatnost obolijevanja od raka pluća.
  www.alternativa-za-vas.com
  www.alternativa-webshop.com
 • Spring
  Administrator
  • Feb 2009
  • 5817

  #2
  Shvatite ovisnost i kako ste do nje došli

  Zašto se počinje pušiti, zašto se nastavlja pušiti i zašto se pušenja tako teško osloboditi? Zato što nas duhan izlaže dvostrukoj ovisnosti: psihološkoj ili ovisnosti ponašanja, koja se odnosi na paljenje cigarete u određenim okolnostima i kretnje pušenja, te istovjetnoj tjelesnoj ovisnosti, u načelu poput ovisnosti o teškim drogama, vezanoj uz nikotin koji tjera na redovito pušenje kako bi se održala njegova stalna razina u organizmu. Te ovisnosti ne nastaju u jednome danu, a razumijevanje načina na koji se do njih stiglo može biti vrlo korisno.

  Doista, ne može se natrag. Već pušite, dakle, zlo je učinjeno. Naprotiv, razumijevanje kako ste i zašto postali ovisni može pomoći pri oslobađanju od te ovisnosti.  Zašto se pali prva cigareta?  Što čovjeka potakne da odjednom odluči, kao što je to jedan poznati psihijatar rekao, paliti travu u ustima? Opor i neugodan okus prve cigarete zasigurno ne, a još manje nedostatak nikotina, jer je on tijelu još nepoznat.
  Valja uočiti da pušenje ne proizlazi iz prirodnih potreba, poput jedenja ili pijenja, koji mogu dovesti do prekomjerna unosa hrane ili pića, jer naše tijelo nikad nije bilo predviđeno za pušenje. Ta potreba koju stvaramo potpuno je umjetna i odgovara:
  • osobnom stavu - nakon razdoblja odbijanja duhana ili barem pušenja kao podražavajućeg sredstva, koje traje do desete godine, budi se želja za nepoznatim, štoviše zabranjenim
  • stavu prema skupini - među mladima cigareta na neki način uvjetuje pristup toliko traženoj skupini. Nesigurnost u vlastitu osobnost povlači za sobom želju za izjednačenjem: krajnji je cilj biti kao ostali.
  • stavu prema društvenom okruženju - on je doista manji nakon zabrane reklamiranja duhana, no zakon se često izvrće ili zaobilazi.

  Općenito, sve u našem društvu vodi do pušenja: ne puše svi, ali htjeli mi to priznati ili ne, živimo u pušačkome društvu. Nijedna se ovisnost, zapravo, ne stvara u toj fazi. Tek počinje ovisnost o ponašanju: puši se samo zbog određenih kretnji pri pušenju.

  Navika


  Zašto se nastavlja pušiti nakon što se prvi put iskusi opor i agresivan dim koji tjera na kašljanje i plač, izaziva osjećaj slabosti popraćen znojenjem i mučninom?

  Spomenute motivacije i dalje ostaju, ali im se pridružuju određena naviknutost organizma i određeni oblik duhanske nagrade. Naviknemo se na sve, čak, a možda i osobito, na loše stvari. Dakle, naš će organizam, prije nego što se navikne na duhan i njegove štetne posljedice, isprva sve to podnositi.

  Neugodnost prvoga dodira s duhanom malopomalo se ublažava/briše, a istodobno se povećava nagrada pušaču: ulazi u krug konzumacije (način povezivanja), izabire svoju marku (po njemu, ona pridonosi izražavanju osobnosti), razmjenjuje cigarete s drugim ljudima ili mu cigareta pomaže pri oblikovanju stava u nelagodnim, stresnim ili čak radosnim situacijama.
  Sve to potiče navikavanje na cigarete, ali neke od njih već su popušene, ne zbog potrebe za određenim kretnjama u određenim okolnostima, nego zbog povremene potrebe koja se javlja, a vezana je uz ulazak nikotina u organizam. Slika se upravo progresivno mijenja. Ovisnost o ponašanju je već tu. Malopomalo dolazi do tjelesne ovisnosti, a da toga uopće nismo svjesni. Duhan počinje osvajati naš život.
  www.alternativa-za-vas.com
  www.alternativa-webshop.com

  Comment

  • Spring
   Administrator
   • Feb 2009
   • 5817

   #3
   Dakle, privikavanje je u početku vezano uz kretnje i društvo, zatim mu se polako pridružuje privikavanje na nikotinsku drogu i postupno se razvija dvostruka ovisnost.

   Psihološka ili ovisnost ponašanja događa se prva i vezana je uz pozitivne i negativne situacije ili želju za uspostavljanjem neke veze (nudi se cigareta). Može biti gestikulacijska (potreba za držanjem cigarete u ruci) ili oralna (potreba da se nešto ima u ustima).

   Tjelesna ovisnost vezana je uz nikotinsko djelovanje na središnji živčani sustav, progresivna je i sekundarna.

   Može se reći da ono što je u početku stav, postaje navikom, a na kraju i robovanjem, to jest stvara se pravi pakleni krug ovisnosti jer psihološka ovisnost i pušačke kretnje teže povećavanju broja cigareta u jednome danu, što povećava unos nikotina i tako pojačava tjelesnu ovisnost o drogi.
   Zapažate da se dvije ovisnosti nisu pojavile istodobno, nego jedna nakon druge, točno određenim redom: prvo psihološka, zatim tjelesna ovisnost, što je i logično jer je nikotin vezan uz cigaretu, a cigareta uz gestu. Čini se, dakle, posve logičnim da, ako se želimo riješiti duhana, te dvije ovisnosti moramo ukloniti, jednu za drugom, redoslijedom kojim su i nastale.

   Sa sigurnošću možemo tvrditi da velika većina pušača primjenjuje nesvjesno pušenje, koje osvaja naš život, a da toga zaista nismo svjesni. Kad se jednom donese odluka o prestanku pušenja, postati svjestan pušač glavna je odrednica pripreme prije nego što se prestane pušiti.

   Sretan put do nepušenja!

   Izvor: http://www.vasezdravlje.com/
   www.alternativa-za-vas.com
   www.alternativa-webshop.com

   Comment

   • Spring
    Administrator
    • Feb 2009
    • 5817

    #4
    Kako se otrgnuti iz nikotinskih ralja

    Je li za odvikavanje od pušenja dovoljna volja? Da, ako imate dovoljno jaku volju. Ali nju nije moguće povećati - po volji

    Odbaciti nikotin je teško zbog toga što njegova konzumacija izaziva ugodu, a njegova odsutnost neugodu. Ta neugoda, koja nastupa pri ustezanju od duhana, zove se apstinencijska kriza i ključna je zapreka na putu prema odvikavanju.

    Koliko će pušač patiti zbog odsutnosti duhana, ovisi o brojnim čimbenicima, koji uključuju duljinu pušačkog staža, količinu unesenog nikotina i specifičnosti fiziologije pojedinca.

    Žudnja za cigaretom, preciznije za nikotinom, traje od dva dana do više tjedana i može oscilirati u vremenu. Mnogi bivši pušači, čak i oni koji su godinama "čisti", tvrde da ih povremeno zahvaća žudnja za pušenjem.

    Prvobitan uzrok žudnje je izostanak fizioloških procesa u kojima kod pušača sudjeluje nikotin, a koji dovode do osjećaja ugode i spokoja. Naime, zbog sličnosti nikotina s molekulom dopamina, jednog od prirodnih hormona sreće, nikotin u pušača preuzima glavnu ulogu u stvaranju osjećaja ugode.

    Međutim, i kad se nakon uspješna odvikavanja moždana fiziologija normalizira i kad osjećaj ugode prestane ovisiti o prisutnosti nikotina, pušač se i dalje prisjeća lijepih trenutaka koje je doživio družeći se s cigaretom. Motiv ponovnog doživljavanja nikotinskog zadovoljstva, čak i kad je prošla fiziološka ovisnost, nazivamo psihološkom ovisnošću. No, i ona je uvelike utemeljena u fiziološkim fenomenima.
    www.alternativa-za-vas.com
    www.alternativa-webshop.com

    Comment

    • Spring
     Administrator
     • Feb 2009
     • 5817

     #5
     Muke pri odvikavanju

     Osim žudnje za nikotinom, koju neki bivši pušači uspoređuju s glađu za kisikom u zagušljivoj prostoriji, osobe u procesu odvikavanja suočavaju se s još nekoliko tegoba.

     Napetost - Dio napetosti koja se javlja prilikom apstinencije od pušenja potječe od tjeskobe uzrokovane prekidom dovoda goriva, to jest nikotina, našem centru za ugodu. No, prisutan je još jedan fenomen: porast energije, do kojeg dolazi prestankom pušenja. Naše tijelo dobiva više energije, na koju nije naviklo, što nas tjera na povećanu aktivnost, na koju također nismo navikli. Tu tegobu možemo ublažiti s više kretanja ili bavljenjem bilo kakvim poslom.

     Razdražljivost - Odbacivanje nikotina izaziva pad raspoloženja i povećanje osjetljivosti na stres i frustraciju. Ta nam osjetljivost smanjuje toleranciju i skraćuje fitilj za agresivne reakcije, kao što su gunđanje ili izderavanje na one koji nas ometaju ili sprječavaju.

     Smanjena koncentracija - Neki bivši pušači doživljavaju smetnje s koncentracijom u ranoj fazi odvikavanja. To je posljedica spomenutoga sniženog raspoloženja i povećane razdražljivosti, jer kad smo izloženiji stresu, brže se umaramo i manje mentalne energije imamo za fokusiranje na složenije ili dugotrajnije zadatke.

     San / budnost - Neki tvrde da imaju tegoba s usnivanjam, dok druge hvata povećana pospanost tijekom odvikavanja - pokazatelj je to koliko je teško predvidljiva reakcija organizma prilikom ustezanja od nikotina.

     Kašljanje - Pluća i gornji dišni putovi oslobađaju se od nakupljenih toksina koji su ranije sputavali disanje. Kašljanje i izbacivanje tamnosmeđe sluzi načini su na koji se organizam pročišćava. Ti bi simptomi trebali trajati samo nekoliko dana, a moguće je pomoći si sirupima i čajevima za olakšavanje iskašljavanja.

     Ranice u ustima - Manji dio pušača u fazi odvikavanja doživljava promjene u usnoj šupljini kao što su afte, ranice i upalni procesi. Očekujte da te pojave potraju nekoliko dana.

     Povremena vrtoglavica - Budući da vaše tijelo počinje unositi više kisika kroz pluća nego za vrijeme pušačkog staža, moguće je da će vas povremeno hvatati vrtoglavica. No, ti naleti traju samo po nekoliko sekundi, a javljaju se u prvih petšest dana, dok vam se organizam ne navikne na povećan unos kisika.

     Stezanje u prsima - Neki novopečeni nepušači žale se na bolove u prsima. To je također posljedica povećane količine kisika koji ulazi u pluća i stvara pritisak. Taj bi simptom trebao trajati dan-dva od prestanka pušenja, a potraje li dulje, potražite liječnički savjet.

     Zatvor stolice - U kratko vrijeme nakon obustave konzumacije nikotina može doći do usporavanja crijevnih kretnji, no te tegobe uobičajeno prestaju nakon tri do četiri dana.

     Neki svoju nikotinsku apstinencijsku krizu uspoređuju s gripom ili prehladom. Od nabrojenih simptoma, mogli biste osjetiti sve, samo neke ili nijedan. Zapamtite: kad se odvikavate od pušenja, vaše tijelo prilagođava se novim okolnostima, ali te su okolnosti puno bolje od prethodnih i isplati vam se za njih podnijeti malo muke.
     www.alternativa-za-vas.com
     www.alternativa-webshop.com

     Comment

     • Spring
      Administrator
      • Feb 2009
      • 5817

      #6
      Pomoć za bivše pušače

      Je li za odvikavanje od pušenja dovoljna volja? Da, ako imate dovoljno jaku volju. Ali, da se poigramo riječima, volju nije moguće povećati - po volji.

      Nikotinski pripravci mogu pomoći pušačima u procesu odvikavanja tako što opskrbljuju organizam malim dozama nikotina, dovoljnim za održavanje motivacije u novopečenog nepušača, koji ujedno ublažavaju apstinencijske tegobe. Zašto nikotin, ako se želimo odviknuti od nikotina? Jedan od razloga zbog kojih ljudi žele prestati pušiti jest oslobađanje od silnih otrovnih i karcinogenih tvari koje proizvodi goruća cigareta. Unošenje samog nikotina mnogo je manje nezdravo od pušenja. Nikotinski nadomjesci postoje u transdermalnim flasterima, koji otpuštaju nikotin kroz kožu, zatim u žvakaćim gumama, nazalnim sprejevima, inhalatorima i dražejama.

      Otprije desetak godina u primjeni je i bupropion, sredstvo izvorno formulirano kao antidepresiv, ali koje se pokazalo učinkovito u pomaganju kod odvikavanja od pušenja. Bupropion, kojeg se može naručiti i preko hrvatskih ljekarni, ne unosi nikotin u organizam, nego održava prirodni dopamin u mozgu dulje aktivnim. Budući da i nikotin djeluje tako da stimulira dopaminske receptore na živčanim stanicama, bupropion je optimalna zamjena: također stvara osjećaj ugode, ali bez brojnih nuspojava koje su vezane uz nikotin i duhanski dim.

      Osim nikotinskih nadomjestaka i bupropiona, stručnjaci bivšim pušačima preporučuju duboko disanje, pijenje većih količina vode, uranjanje u aktivnost, osobito tjelesnu. Svakodnevna rekreacija, makar polusatne šetnje ili rad u vrtu, fiziološki djeluje na organizam tako da potiče lučenje brojnih hormona ugode. Redovito bavljenje sportom, u skladu s vašim zdravstvenim stanjem, uvelike će vam pomoći da suzbijete neugodne simptome ustezanja od nikotina - i da ga više nikad ne zatrebate!
      www.alternativa-za-vas.com
      www.alternativa-webshop.com

      Comment

      • Spring
       Administrator
       • Feb 2009
       • 5817

       #7
       Višak kilograma nije sudbina

       Potencijalni porast težine jedna je od okolnosti koja obeshrabruje brojne pušače koji bi željeli raskinuti s ovisnosti. Prema nekim istraživanjima, četiri petine pušača dobije poneki kilogram nakon prestanka pušenja, ali porast težine gotovo nikad nije dramatičan, a težina ima tendenciju povratka na staro stanje.

       Ipak, u fazi odvikavanja, neki posežu za hranom da bi zaposlili ruke, koje su ostale bez uobičajene alatke, a drugi se nakrcavaju ugljikohidratima (pecivima i slasticama) jer oni, putem poticanja aktivnosti serotonina, također dižu raspoloženje.

       Stručnjaci ne preporučuju odlazak na dijetu tijekom odvikavanja od pušenja, jer malo tko može podnijeti dvostruku frustraciju. Tko želi spriječiti skupljanje kilograma, može si pomoći pojačanom tjelesnom aktivnošću, koja ujedno ublažava apstinencijske tegobe i ubrzava proces odvikavanja od nikotina.

       Ako se sami ne možete nositi s odbacivanjem droge kao što je nikotin i porastom tjelesne težine, obratite se psihoterapeutima. Dvije vrste psihoterapije za bivše pušače, kognitivnobihevioralna i interpersonalna, pomažu uspješnom odvikavanju i ograničavaju porast težine na minimum.
       www.alternativa-za-vas.com
       www.alternativa-webshop.com

       Comment

       • Acarya
        Okupan svjetlošću
        • Jul 2009
        • 2191

        #8
        Ramya,jesi ti u nikotinskim raljama?

        Comment

        • Spring
         Administrator
         • Feb 2009
         • 5817

         #9
         Nisam u životu popušila niti jednu cigaretu! Uvijek sam imala odbojnost prema intoksiciranju.

         Ali, moj suprug je bio pušač preko 20 godina, i uspješno se riješio ovisnosti.
         www.alternativa-za-vas.com
         www.alternativa-webshop.com

         Comment

         • Acarya
          Okupan svjetlošću
          • Jul 2009
          • 2191

          #10
          Originally posted by Ramya108
          Nisam u životu popušila niti jednu cigaretu! Uvijek sam imala odbojnost prema intoksiciranju.

          Ali, moj suprug je bio pušač preko 20 godina, i uspješno se riješio ovisnosti.
          Svaka cast.
          Reci mi,kako ti se muz izlijecio od nikotina?

          Comment

          • Spring
           Administrator
           • Feb 2009
           • 5817

           #11
           Uz pomoć želje.
           www.alternativa-za-vas.com
           www.alternativa-webshop.com

           Comment

           • Acarya
            Okupan svjetlošću
            • Jul 2009
            • 2191

            #12
            Znas kako kazu,prestati pusiti je lako,i ja sam prestao tisucu puta.

            Comment

            • Spring
             Administrator
             • Feb 2009
             • 5817

             #13
             www.alternativa-za-vas.com
             www.alternativa-webshop.com

             Comment

             • Acarya
              Okupan svjetlošću
              • Jul 2009
              • 2191

              #14
              Dali ima uopce pusaca na ovome forumu?
              Ili su svi prestali pusiti...tisucu puta..

              Comment

              • Dražen-Zgb
               Alternativa addict
               • Jun 2009
               • 150

               #15
               Originally posted by Acarya
               Dali ima uopce pusaca na ovome forumu?
               Ili su svi prestali pusiti...tisucu puta..
               A ima ih ima!

               Comment

               Latest Topics

               Collapse

               There are no results that meet this criteria.

               Working...
               😀
               😂
               🥰
               😘
               🤢
               😎
               😞
               😡
               👍
               👎