Ovisnost o nikotinu

Collapse
X
 
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts
Advertisement

 • Drvodjelac
  replied
  Možda u ovom grmu leži zec !!!

  Leave a comment:


 • Adamina
  replied
  Moj dečko je intenzivno pušio 5 godina, i samo je odlučio prestati i odonda uopće nije pušio, no sad samo puši dok je pijan, a dok je trijezan gadi mu se :D

  Leave a comment:


 • Jesam
  replied
  Nad čim si u zadnje vrijeme izgubio kontrolu (ili imaš osjećaj da ne možeš kontrolirati)? Pušenje je stvar kontrole.

  Leave a comment:


 • loach
  replied
  Ja sam 15 godina bio strastveni pušač, prestao sam prije dvije godine i dva mjeseca, bez da sam imao želje i za jednom cigaretom.

  Evo ima mjesec dana, malo više, da pušim i po par cigareta dnevno. Sram me, ali je tako. Zbog čega sam počeo? Ne znam ni sam. Tražim u mislima nešto da me opet trzne da bacim kutiju (da imam kutiju kupujem cigarete)....

  Leave a comment:


 • Smederev
  replied
  Moj pušački staž trajao je 15 godina i jedno jutro sam se samo probudila i rekla sama sebi nećeš više. Bilo je teško, kriza me prala teška, ali sve u svemu nije ni bilo toliko strašno. Ajmo reći da muku kroz koju ste prošli kada ste odlučili prestati pušiti, vrijedilo kada čovjek shvati kroz godinu dana da ima više energije, da se ne zakašljava, da mi ne nestaje dah, i tako dalje. Blaženi dan kada sam se ostavila cigareta.

  Leave a comment:


 • teemo
  replied
  Na beha jeziku :
  glupost ubija


  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Da li izbjegavati pušače ?!

  Kako sam već pisao u prethodnim postovima, prestao sam pušiti uz knjigu "Lako je prestati pušiti" i neku drugu medecinsku (psihologijsku ) literaturu prije otprilike 7 godina. Jedan od mnogih razloga bili je teška bolest potkoljenica, skrać. "burger" ili tzv. "pušačke noge".Tu jednu ili dvije cigarete dnevno (u razvijenom stadiju bolesti, pušio sam kad bi simptomi bolesti popustili ili prividno potpuno nestali - kad sam se osjećao dobro ili bolje). Međutim, bio sam u velikoj zabludi jer simptomi ove bolesti trajno nestaju tek nakon nekog dugog vremena apstinencije (nekoliko mjeseci i više ). Navodi autora o ne izbjegavanju pušača su oprečni svim ostalim navodima iz citirane knjige, budući da uvelike graniče s metodom "snage volje ", kojoj se autor energično protivi. Zašto se onda izlagati nekom novom izazovu ili iskušenju?

  Mislim da je bolje u svakom pogledu ( makar neko vrijeme ) izbjegavati i pušače i sve ono što pušača podsjeća na pušenje, a okupirati se nekim drugim aktivnostima, "glumiti normalan život" i ne koristiti nikakva zamjenska sredstva, a izbjeći i smanjivanje, kao i upotrebu domaćeg, "čistog" duhana i...naravno, ne pušiti !
  Kratko rečeno, mislim kako treba izbjegavati uglavnom sva (još uvijek česta ) mjesta na kojima se najčešće puši: a to su u prvom redu autobusna, tramvajska i taxi stajališta, školska dvorišta i WC-i , predvorja studentskih učionica, mnoga druga mjesta koja zahtjevaju čekanje i isčekivanje, odnosno stvaraju dosadu ( "stanje duha "?), a posebno kafiće, budući da je pušenje ( ne samo kod nas ) najčešće povezano s pijenjem kave...
  Na mnogim drugim mjestima jasno i vidljivo stoji znak zabrane pušenja, a vrijeme čekanja kao da je stalo !
  Promatrajući pušače u kafićima, oni najčešće nisu nimalo svjesni koliko su cigareta popušili za jedno malo dulje ispijanje kave ("kafenisanje" ) čak i u zanimljivom društvu. Obično se, tako , neprimjetno i nesvjesno, popuši najmanje pola kutije cigareta, vrlo često i čitava kutija, a ponekad i više. I jadni nepušači (kao i ja dok sam bio student na početku prve godine studija ), osjećaju se manje vrijednim od grupe ("prepotentnih" i posebno izdvojenih ) pušača, dok su se pučači osjećali jednako tako višim od nepušača. Zbog njihovog stalnog nuđenja cigaretama,radi novčane solidarnosti, počeo sam i sam kupovati cigarete. Najprije stidljivo, a onda je to prešlo, kao i kod većine u rutinu.
  Situacija je sada sasvim obrnuta ! Kao posljedica novog načina gledanja, najgora stvar koja pušaču pada na dušu je "kritika " pušača koji su prestali s pušenjem i njihovo stalno "popovanje".
  I što preostaje pušaču? Samo su dvije opcije: Ili će se prilagoditi novonastaloj situaciji ili će ostati izoliran postupno od svih . Čini se kako statistika jedino ovdje ne laže !
  Last edited by Hektor_5; 08-04-14, 06:36. Razlog: Pravopis .

  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Ne i ne!!!

  Ja mislim da trebaju cigarete postepeno da se ostavljaju, da se predje na domaci duvan, da se ne sili ni na sta, jer je i to veliki stres za organizam i jednostavno mirno, polako, bez razocaravanja u sebe, vedro, evo sad ce nam i lijepi dani... ne treba ni cigarete dozivljavati kao neprijatelja, meni bar tolika tenzija i DRAMA nikako ne odgovara :)
  Ostavljam ih postepeno, polako, nasmijano... drugacije ne mogu.(citat )


  Pozdrav jovanice !
  Ni u kojem slučaju !!! Jedna vuče drugu !!!

  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Ne i ne!!!

  Originally posted by Tanita
  ovo s domacim duhanom mislim da itekako drži vodu....prijatelj mi se godinama nije mogao ostaviti cigareta niti bar smanjiti, i onda spletom okolnosti (skupe cigarete, placa mala, životni troškovi svakodnevno sve veci) prešao na taj domaci duhan i sam poceo s frkanjem....sad je s nekih 1,5 - 2 kutije dnevno došao na pola kutije i to bez ikakvog forsanja, jednostavno zapali kad mu dođe al, kaže da ga ne vuce više svako malo...


  Probao sam i to ! Ne i ne!!
  "Jedna vuče drugu !!" Duhan je duhan kako god ga okreneš, ("biljka čudnovata" ), a ako je nešto malo zdraviji od tvorničkog s....nja neznatno je manje otrovan !! Čak se ide i dotle da se postavljaju pitanja iz kojeg je sela duhan....? Sve je to...da ne kažem !......

  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Recept?

  Originally posted by Antissa123
  Pozdrav!

  Ja tražim cijeli dan i nikako da nađem po forumu, svi nešto pišu, a nigdje konkretnog lječenja od cigareta.
  Pa možete mi išta reći o tome. Ja ne pušim, nego moja tetka. Hvala:)

  Pozdrav Antissa123!!

  Nitko ti neće dati konkretan niti čaroban recept jer ga nema.. Ima puno metoda, a prestati pušiti je smiješno LAKO! Umjesto novog ili novih pročitaj 7,8 (sedam, osam ) mojih dosadašnjih postova na temu "OVISNOSTI " odnosno "LIJEČENJE OVISNOSTI O CIGARETAMA" sa puno detaljnijim opisima razloga a i same metode...

  Pogledaj statistiku , tamo su svi postovi...

  Jedan sam od onih , koji je isprobao sve opisane metode na Forumu, pušio najčešće 2,5, a ponekad i 4 kutije cigareta dnevno i prestao!!! Apstinent sam sedam ( 7 ) godina sve po knjizi "Lako je prestati pušiti" i ponešto druge literature. Posebno ističem temu "morbus burger" ili tzv. "pušačke noge"! ( burger sa njemačkim tvrdim "i", a po njemačkom Dr. Burgeru )

  Ako se želiš ozbiljnije informirati o "svim" ovisnostima , ukazat ću ti na odgovarajuću literaturu preko privatne adrese (mar_ivk@yahoo.com)
  Last edited by Hektor_5; 07-04-14, 15:37. Razlog: Netočna sintagma

  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Uvjetovani refleks , kava, sport....

  Vrlo često se spominju povezani refleksi - radnje ( tzv. "uvjetovani refleksi"). Tako je kod nikotinske ovisnosti najčešća povezanost pušenja cigareta i pijenje kave.

  Moj prijatelj (apstinent ) je kao bivši pušač povezivao pušenje cigareta sa pijenjem obične mineralne vode. Prestankom pušenja , prestao je i kupovati (piti ) mineralnu , g a z i r a n u vodu .


  Dok se pušenje sve više zabranjuje i tretira kao asocijalna, nezdrava, ružna i nepoželjna pojava, kava i dalje ostaje najrašireniji dozvoljeni i opće-prihvatljivi psihostimulans u zemljama Zapadnog svijeta.

  Sport je bitan u tolikoj mjeri što mozak uslijed sportskih aktivnosti luči stimulativni hormon E(N)DORFIN, koji stvara osjećaj opuštenosti i ugode..Što je aktivnost veća i lučenje je progresivno veće.

  Umjesto "e-cigareta" , nikotinskih žvaka i flastera...svima toplo preporučujem, upotrebu nekih vrsta meda i drugih pčelinjih proizvoda, nekih biljnih preparata najnovije generacije, koji pomažu za smirenje, spavanje, kod nikotinske ovisnosti, blažih ( i nekih ) oblika epilepsije i sl.

  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Pušač i prestanaka pušenja...

  Još u 35 godina pušačkog staža nisam upoznao ni jednog pušača koji nije poželio prestati pušiti !

  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Snovi, tikovi, buđenja, halucinacije, razmišljanje..

  Za većinu ovisnosti pa tako i nikotinsku ovisnost ponekad su tipične pojave poput trzaja mišića (ili blažih tikova), naglo buđenje, zbrkani snovi, priviđenja, a razmišljanje nakon nepredviđenog buđenja nikako nije gubljenje vremena!
  Može ti se dogoditi da sanjaš nešto poput plivanja u bazenu punom cigareta, opušaka ili sl... Uslijed toga, mogu se dogoditi nagli i jaki trzaji mišića ili blaži tikovi i, kao posljedica, nepredviđeno buđenje sa jakim (nodređenim ) strahom i lupanjem srca.. Ništa strašno jer nikotin je OTROV (nekad insekticid ), a ohrabrenje je u tom što je sve to PROLAZNO i kod mnogih nikad nije bilo zabilježeno. (Istina, mogu proći i godine iskašljavanja KATRANA, a da često pri tom nećeš biti ni svjestan da kašljucaš..).
  Mogu ti se dogoditi i razna priviđenja i halucinacije, a najčešće moguće pojave su: preosjetljivost na zvuk, buku, dodir, (kod nekih, po danu - svjetlo ), a možda ćeš primijetiti i pojačan rad žlijezda poput slinovnica u ustima , što bi se moglo objasniti kao "buđenje uspavanih osjetila..."
  Kod naglih, iznenadnih noćnih buđenja (sa znakovima panike ) preporučujem izlazak na balkon ili drugi otvoreni prostor i duboko udisanje zraka, kratku šetnju po dvorištu (ili makar po stanu ), a prije nego ponovo zaspiš razmišljaj o svemu što ti padne na pamet, ali isključivo objektivno kao promatrač "sa strane". Ako se možeš skoncentrirati, neke tvoja razmišlja budu usmjerena na pozitivne strane apstinencije, odnosno o prednostima živahnosti, energičnosti, veće marljivosti, trezvenosti, bolje koncentracije, potencije i erekcije (kod muškaraca), manje tjelesne napetosti i sl....
  Postavi pitanje o tom, treba li ti pušenje, čemu ti služi pušenje, ZAŠTO SI ZAMIJENIO HRANU OTROVOM ?
  ZRAK,VODA I HRANA ( s vitaminima ) SU, SVI ZNAMO, NUŽNI I BEZ NJIH NE MOŽEMO!!
  Nikotin je OTROV! Da bi ostao živ i zdrav TREBA LI TI OTROV - NIKOTIN? plus sve ostalo što ide uz nikotinsku ovisnost?
  _________________________________________________________
  "Ili nosite tijesne cipele da biste uživali kad ih skinete?" (A. Carr )
  Last edited by Hektor_5; 07-04-14, 08:32. Razlog: Pravopisne pogreške

  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Nikotinska osvisnost i pokušaji !

  Ovu poruku upućujem svima koji su pokušali ili pokušavaju prestati pušti, odnosno kojima je svojstvena nikotinska ovisnost. Kao prvo, sve metode, navedene ovdje na Forumu sam osobno isprobao , a kao drugo, sva ta smanjivanja i zamjene poput upotrebe "e-cigarete", (pri čemu se koristi destilirani- tekući nikotin ), nikotinskih žvaka ili nikotinskih flastera su samo velike komercijalne IGRAČKE , na kojima famakološka industrija zarađuje ogroman novac, a ne pomežu ništa osim što VEĆ DOVOLJNO ISCRPLJENOG PUŠAČA , pored svega iskušanog, dovode u nove velike zablude...Ali koji pušač razmišlja o novcu !?
  Nikakvo rješenje nije ni u smanjivanju cigareta (nova zabluda - jer jedna vuče drugu ), a posebno se i često kao oblik hvalisanja spominje metoda snage volje. Ti ljudi su vječiti potencijalni recidivisti..i kako bi dokazali svoju "veliku snagu i volju" uživaju u tuđem neuspjehu!
  Kakao prestati pušiti.? Ili zašto još uvijek pušimo? Idealnog recepta nema jer čovjek čitavo vrijeme živi u zabludi kako podržava stanje lagode i ugode, odnosno lažne sigurnosti. Upravo prestanak pušenja smanjit će nervozu i povećati sigurnost. Smatram izuzetno važnim, da čovjek malo prouči pojam tolerancije i ovisnosti , ( što je tolerancija? kako nastaje? odnosno zašto nastaje? ) Biokemija, odnosno nepotrebno lučenje viška određenih hormona, naviklih na određene tvari (materije ), koje endokrine žlijezde autonomno pojačano izlučuju (poseban osvrt na jetru !).
  Pa kako onda? Jednostavno! Svaki put kad ugasiš cigaretu prestaješ pušiti...I organizmu treba neko vrijeme da lučenje žlijezda dovede na normalu...A tim nestaje i tolerancija, njen prag se prilagođava, a dok sve to traje, organizam doživljava i određenu detoksikaciju!
  Ugasite cigaretu i to je sve! I čekajte, ali nećete osjetiti ništa ni kad prođe pola godine. Ali bit ćete trijezni, rauzmišljanje i rasuđivanje će postati objektivno, a tjelesne sposobnosti će se višestruko poboljšati.
  Bacite sve cigarete, šibice, upaljače, i sve drugo što vas podsjeća na pušenje.. a kad osjetite glad (sasvim normalna pojava ) popijte nešto obične vode.
  JEDNOSTAVNO PRESTANITE PUŠITI i uživajte, prepuštajući se onom što se mora desiti. NE BRINITE, samo živite i radite...(naravno , ako imate posao !?).

  Leave a comment:


 • Hektor_5
  replied
  Morbus burger , slijedeća žrtva...ti?

  Kad je riječ o ovisnosti o nikotinu (o pušenju općenito ) vrlo rijetko se koriste termini zastrašivanja. Tako je i sa knjigom "Lako je prestati pušiti" ("nema šok terapije" ). Tek ponekad, unatoč učestalosti, navodi se pojava poznata kao "morbus burger", sa njemačkim "i " (tzv. "pušačke noge"). Iako je pojava zabilježena još 1908. god. začuđujuće je da ni mnogi liječnici ni ljekarnici uopće nisu čuli za ovu opaku bolest. Ako se pokušava tumačiti, obično se govori kao o "alergiji" na nikotin. Međutim, ako se koristi neki drugi preparat na bazi nikotina, očito je da ovo tumačenje nema utočište jer pojave tipične za ovu bolest korištenjem zamjenskih pereparata uglavnom izostaju.
  Radi se zapravo o tom, da bolest obuhvaća naročito muškarce poslije 40 -te godine, a manifestira se kao jako snažan grč i nesnosna bol u potkoljenicama, a osoba postaje gotovo nepokretna! Zapravo, radi se o začepljenju kapilara donjih esktremiteta i uslijed neprokrvljenosti dijelovi udova polako, ali progresivno odumiru. Bolovi su gotovo nesnosni, a liječenje je jako otežano! Postoje tri najčešća načina liječenja: 1. ( na žalost vrlo čest ) amputacija zahvaćenih dijelova udova, 2. hipebaričnim davanjem čistog kisika (što je izuzetno skupo i većini pušača nedostupno) i 3. apsolutni prestanak pušenja! Znači, u oba dva posljednja slučaja rješenje je u konačnom i apsolutnom prestanku pušenja.
  U razvijenom stadiju dovoljna je jedna ili dvije cigarete dnevno da se pojave nesnosni simptomi bolesti, a nastupaju nakon samo 30 -tak sekundi od prvog dima. Ne dozvoli sebi da slijedeći s amputiranim nogama budeš upravo ti. Pušenjem ćeš dokazati svoj jako veliki egoizam jer ćeš zbog pušenja dovesti do tog da kolica guraju tvoji najbliži, a u kolicima možeš biti upravo ti! Zapitaj se koliko voliš svoju obitelj ?!
  ___________________________________________
  "Ali nitko ne zna koliko je dug fitilj !?" ( A. Carr)

  Last edited by Hektor_5; 06-04-14, 10:22. Razlog: Duljina teksta ...

  Leave a comment:

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
😀
😂
🥰
😘
🤢
😎
😞
😡
👍
👎