Ovisnost o računalima i internetu...

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Stepski Vuk
    Onkraj razuma...
    • Jun 2012
    • 737

Ovisnost o računalima i internetu...

Nije nepoznanica, ova ovisnost uzela je maha i sve se više širi, bez ikakve naznake da bi moglo doći do regresije...

Informatičar sam već 35 godina, a izbjegao sam tu zamku ovisnosti. Primjerice, prve e-mail poruke slao sam već sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća - sjeća li se netko WIN 3.11 ili WIN95 OS-a ???

Nekada u životu morate imati i zrnce sreće, a moja sestra kaže da sam ja odmah po rođenju pao u kotao s eliksirom sreće, toliko je imam!? Sad, da li je to baš tako ili je riječ o pogledu iz njenog kuta, ali ostaje činjenica da sam ubrzo počeo administrirati taj e-mail server.

Sjeća se netko AltaVista mail servisa ???

To je bilo davno prije web mail-a, mrskog Microsofta i još mrskijeg MS Exchange servisa i svega ostalog što uz to ide. Administrirajući taj server, vrlo brzo sam uočio glavnu težnju tvoraca aplikacije - korisnike što VIŠE navlačiti za sjedenje uz računalo i tipkati, tipkati, tipkati...

Shvatio sam da moram napraviti jasnu crtu podjele između onoga što je moj posao (8 h online-a je sasvim dovoljno) i onoga što me navlači da spavam s računalom u krevetu (umjesto sa ženom).

Tako sam već u tim ranim počecima elektronske komunikacije napravio ključan otklon i danas apsolutno nemam nikakve potrebe za računalom izvan mojih poslovnih aktivnosti. Vlasnik sam i jednog foruma i njegovo administriranje na tjednom nivou jest jedini razlog što palim notebook upravo u ovo doba.

Čini se nevjerojatnim za jednog informatičara, ali ja nemam otvorene profile niti na jednoj tzv. "društvenoj" mreži, niti ću ih imati u budućnosti. Jer, profil simo, profil amo i evo malih robota koji većinu vremena provode za računalom i na internetu umjesto u STVARNOM životu, prirodi, komunikaciji sa stvarnim ljudima.

Međutim, sada sam izvan tih okvira, ali što je s onima koji su duboko ogrezli u bespućima interneta, koji ni na zahod ne idu bez smartphone-a ili tablet-a, oni koji u 2-3 sata iza ponoći surfaju ili pišu postove na forumima!?

To su znakovi ovisnosti i takvi ljudi moraju se HITNO mijenjati !

Evo kako:

Ili ovako, ako ne možete zaspati:

Potražite Usta puna zemlje B Scepanovic na Limundu i prođite povoljnije kupovinom na aukciji ili pomoću opcije 'Ponudi manje' za predmete koji nisu postavljeni kao aukcijski tip prodaje.

Dakako, možete provesti noć i na nekom tulumu, posjetiti muzej u akciji "Noć muzeja", rasturati na nekom (rock?)koncertu, šetati uz rijeku ili jednostavno promatrati nebo osuto zvijezdama...

Sve to možete, i još puunoo, puunoo toga, ali nikako ne palite računalo ili neki drugi sličan uređaj s konekcijom na internet. Ne iza 24 h, nikako...

Ispočetka, bit' će teško, ali kako dani budu prolazili, sve više ćete osjećati slobodu i novo vrijeme koje ćete moći provesti na puno kvalitetniji način nego što je lupanje po tipkovnici do dugo u noć, da ne kažem do jutra.

A možete i ovo:

Sve se može kad se hoće !

"...U životu treba mudro da šutiš
    Al' riječ ako rekneš
    Neka bude teška kao svaka
    ISTINA
    Neka bude rečena za
    Čovjeka..."
  • BluePoppy
    bestijalna hedonistica
    • Dec 2014
    • 143

Zanimljiva tema!

Mogla bih reći da sam ovisna o internetu, ali ne na ovaj način koji opisuješ. Nemam profil ni na jednoj društvenoj mreži.

Ovisna sam o internetu kao o nepresušnom izvoru znanja, informacija i tuđih iskustava. Na internetu zadovoljavam svoju potrebu za stjecanjem novih spoznaja, otkrivanjem novih vrijednosti, upoznavanjem starih učenja...

Comment

• 7th SUN (mooney)
      Banned
      • Jan 2015
      • 651

Originally posted by Stepski Vuk
      Nije nepoznanica, ova ovisnost uzela je maha i sve se više širi, bez ikakve naznake da bi moglo doći do regresije...

Informatičar sam već 35 godina, a izbjegao sam tu zamku ovisnosti. Primjerice, prve e-mail poruke slao sam već sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća - sjeća li se netko WIN 3.11 ili WIN95 OS-a ???
      sjecam se i MS-DOSa, Norton Commandera i BBS-a. kasnije i IRCa, kasnije i exploita po serverima raznim.

Međutim, sada sam izvan tih okvira, ali što je s onima koji su duboko ogrezli u bespućima interneta, koji ni na zahod ne idu bez smartphone-a ili tablet-a, oni koji u 2-3 sata iza ponoći surfaju ili pišu postove na forumima!?

[U][B]To su znakovi ovisnosti i takvi ljudi moraju se HITNO mijenjati !
      bacio sam komp u smece i za sve net potrebe koristim mob. meni fino. simplify.

Dakako, možete provesti noć i na nekom tulumu, posjetiti muzej u akciji "Noć muzeja", rasturati na nekom (rock?)koncertu, šetati uz rijeku ili jednostavno promatrati nebo osuto zvijezdama...
      ovo zadnje dvoje pogotovo.

Comment

• Jesam
        Supermoderator
        • Mar 2011
        • 14488

Primjerice, prve e-mail poruke slao sam već sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća - sjeća li se netko WIN 3.11 ili WIN95 OS-a ???
        O da - i sve poslije toga je nepotreban šit! Win 95 su bili odlični, stabilni, pregledni ... niš bolje mi nije trebalo.

He, he - negdje sredinom osamdesetih položila sam ispit za programera Cobola ... da li se itko još sjeća takvih arhaičnih programskih jezika?

I tetrisa na Atariju
        slobodni.net za slobodni svijet

Comment

• Jesam
          Supermoderator
          • Mar 2011
          • 14488

A što se ovisnosti tiče ... hm, 8 sati dnevno na poslu provodim za računalom ... i onda još dođem kući i odem časkom provjeriti kaj ima na fejsu.

Da sam ovisna primijetila sam prije nekih 6 mjeseci kad sam ostala bez telefona i interneta kod kuće, zbog neke zbrčke koju je T-Com napravio s brojevima. Prvih dana sam se doslovno tresla od očaja ... jer, ne mogu vidjeti kaj se dešava. Kako sam bila bez veze sa svijetom dobrih 3 mjeseca, na kraju sam se navikla i odvikla od prisile surfanja, no činjenica jest da je danas internet nepresušno vrelo informacija i da je život bez njega itekako otežan.

Koju god informaciju trebaš, od broja telefona neke institucije ili majstora, do vrijedne literature ili stručnih znanja, širenja posla i poslovnih veza itd ... sve je tu. Tako da treba biti vrlo oprezan da surfanje ne postane samo sebi svrhom, ali niti ne treba ići u drugu krajnost da se odričemo svih prednosti tehnologije. Samo se moramo naučiti mudro balansirati.

Do prije 2 godine imala sam strašan otpor prema fejsu - sad imam profil (iako mi ne pada napamet iznositi osobne podatke, pa mi je i profil otvoren s nickom) i koristim se njime za svoju dobrobit i promociju svojeg volonterskog rada, širenje znanja i slično.

Čovjek u svemu mora naći ravnotežu. Ono što čini otrov, odnosno razlikuje otrov od lijeka, je količina.

Comment

• Stepski Vuk
            Onkraj razuma...
            • Jun 2012
            • 737

Originally posted by Jesam
            O da - i sve poslije toga je nepotreban šit! Win 95 su bili odlični, stabilni, pregledni ... niš bolje mi nije trebalo.

He, he - negdje sredinom osamdesetih položila sam ispit za programera Cobola ... da li se itko još sjeća takvih arhaičnih programskih jezika?

I tetrisa na Atariju
            Hej Jes i ja bijah programer u Cobol-u i Fortran-u, dugi niz godina.
            I Imagine također!

Programersku karijeru završio sam s Oracle-om, i da, ne bih nikada više programirao. Sada dajem korisničku podršku na desktop i laptop okruženju, neki će reći da je to skok s konja na magarca (pogotovo kad se uzme u obzir plaća ), ali ja sam zadovoljan!

Pogotovo što sam stalno u komunikaciji sa živim ljudima, a dok sam programirao bilo nas je samo "četvero":
            1. računalo
            2. kava
            3. cigareta
            4. i ja

Što se tiče Tetrisa, tu sam postigao rekord (32 tisuće i nešto bodova, a onda je Tetris krenuo brojati unatrag, to sam samo jednom u životu vidio!)...

Bilo je i kolateralne štete, stradala tipkovnica (ja programirao CIJELU noć), a ujutro kad je došao šef nije mogao vjerovati za rekord pa je tražio da mu pokažem kako sam ušao u program i "prevario ga". Ja mu tada pokažem "razvaljenu" tipkovnicu, a on nas sve skupi (6 cura i ja, vječni blaženko među ženama ) i strogo ZABRANI igranje Tetrisa!

Nije mi to teško palo, ionako sam bio "na knap" s vremenom jer sam upravo tada napuštao Cobol ver. 6 i prelazio na ver. 10...

Bila su to dobra vremena...
            Al' riječ ako rekneš
            ISTINA
            Neka bude rečena za
            Čovjeka..."

Comment

• Stepski Vuk
              Onkraj razuma...
              • Jun 2012
              • 737

Originally posted by BluePoppy
              Zanimljiva tema!

Mogla bih reći da sam ovisna o internetu, ali ne na ovaj način koji opisuješ. Nemam profil ni na jednoj društvenoj mreži.

Ovisna sam o internetu kao o nepresušnom izvoru znanja, informacija i tuđih iskustava. Na internetu zadovoljavam svoju potrebu za stjecanjem novih spoznaja, otkrivanjem novih vrijednosti, upoznavanjem starih učenja...

Samo jedna napomena:

Na internetu ima i jako puno neistina, stoga oprez. Iako, draže mi je pisati "iz glave" nego copy/paste nekog teksta, to stvarno rijetko koristim...

Pišem kako "padne olovka", tj. kako se razlete prstići po tipkovnici u datom trenutku...
              Al' riječ ako rekneš
              ISTINA
              Neka bude rečena za
              Čovjeka..."

Comment

• Stepski Vuk
                Onkraj razuma...
                • Jun 2012
                • 737

A što se ovisnosti tiče ... hm, 8 sati dnevno na poslu provodim za računalom ... i onda još dođem kući i odem časkom provjeriti kaj ima na fejsu.

Da sam ovisna primijetila sam prije nekih 6 mjeseci kad sam ostala bez telefona i interneta kod kuće, zbog neke zbrčke koju je T-Com napravio s brojevima. Prvih dana sam se doslovno tresla od očaja ... jer, ne mogu vidjeti kaj se dešava. Kako sam bila bez veze sa svijetom dobrih 3 mjeseca, na kraju sam se navikla i odvikla od prisile surfanja, no činjenica jest da je danas internet nepresušno vrelo informacija i da je život bez njega itekako otežan.

Koju god informaciju trebaš, od broja telefona neke institucije ili majstora, do vrijedne literature ili stručnih znanja, širenja posla i poslovnih veza itd ... sve je tu. Tako da treba biti vrlo oprezan da surfanje ne postane samo sebi svrhom, ali niti ne treba ići u drugu krajnost da se odričemo svih prednosti tehnologije. Samo se moramo naučiti mudro balansirati.

Do prije 2 godine imala sam strašan otpor prema fejsu - sad imam profil (iako mi ne pada napamet iznositi osobne podatke, pa mi je i profil otvoren s nickom) i koristim se njime za svoju dobrobit i promociju svojeg volonterskog rada, širenje znanja i slično.

Čovjek u svemu mora naći ravnotežu. Ono što čini otrov, odnosno razlikuje otrov od lijeka, je količina.
                Da, potpuno točno !

U tom smislu napisan je i moj početni tekst - sve ovo što si navela o korisnosti interneta, podacima nadohvat ruke, itd.. i sam koristim.

Jednostavno rečeno, internet i računalo DA, ali u razumnoj mjeri. Eh sad, gdje je ta crta za svakog od nas s obzirom na razlike, teško je reći...

Ima još nešto, ja sam prešao pedesetu, dakle, više od pola puta življenja. Ne znam kako je kod drugih, no kod mene je taj prijelaz s 49 na 50 bio dramatičan i iskazan u jednoj jasno vidljivoj promjeni:

Sve (tehnologija, materijalno, ...)što je stvorio čovjek postalo mi je daleko, a sve što je stvorio Bog (priroda,svemir...)postalo mi je blisko i drago !

Ne kažem da ova podjela nije i prije bila vidljiva kod mene, ali sada sam tako nekako siguran u sve odgovore koje sam stvorio i to na sva ona pitanja koja sam samom sebi postavio.

Tako da susret s Gospodinom na neki način i ŽELJNO iščekujem !

Ne, ne, nisam bolestan (da ne bi netko pomislio da je o tome riječ). Suprotno, u izvrsnoj sam kondiciji, imam toliko ideja da bi mi za njihovo ostvarivanje trebalo i nekoliko života - no, želja za trčanjem po Njegovim vječno zelenim livadama sve je snažnija i sve jača, noću me zna buditi blještava, prekrasna svjetlost koja nije napadna i prijeteća, baš suprotno - meka, draga, milujuća, umirujuća, spokojna... mogao bih još puno epiteta dodati.

Dakle, s jedne strane "miris" CPU fan-a, a s druge strane Svjetlost!

Izbor je lak i jednostavan, zar ne !

P.S.

"Malo" sam skrenuo s teme, ali na to ste se već navikli, ne?
                Al' riječ ako rekneš
                ISTINA
                Neka bude rečena za
                Čovjeka..."

Comment

• Namjerni prolaznik
                  Earth is bigger than me
                  • Apr 2012
                  • 1677

Win 95 su bili odlični, stabilni, pregledni ... niš bolje mi nije trebalo.
                  Meni je 3.11 bila najbolja. Čim su promjenili svrhu file manager-a u istraživanje što ima po računalu mi i nisu nešto...
                  Ništa nije jednostavno kao što se čini... Ako ja pričam o tome
                  Originally posted by Kika
                  Meni treeebaju vasa teoretisanja.. ;) Jeste da nekad pola ne razumem, hehe

Dr. tumac orgonskih zapetljancija

Comment

• jopa11
                    Alternativa addict
                    • Mar 2015
                    • 155

Ajde internet kao internet i nije tako čudno da ljudi postanu ovisni, jer danas ljudi i ovise o tom internetu jer je prava enciklopedija znanja, besplatn komunikacija preko interneta (skype i slično). Mene više zabrinjava ovisnost o facebooku / društvenim mrežama (odličan članak, svakako pročitat).

Znači, na tom Facebooku stvarno nema ništa pametno. Ali ništa. A dosta ljudi ovisi baš o njemu. Nije samo tu Facebook, i drugi su, pa naslikavanje za Fejs, pa objavi sliku i svakih par sekundi provjeri ko je lajko, pa se bockaju, pa ovo, pa ono, a onda se čovjek zapita - gdje je sve to došlo? Više nema idem se družit s ekipom u park, pred školu ili na igralište, već se druže na internetu, objavljuju slike neprikladne godinama (šta rade roditelji?!) itd. Katastrofa.

Comment

• Jesam
                      Supermoderator
                      • Mar 2011
                      • 14488

Pa ovisi ... Facebook je meni brzo i učinkovito sredstvo komunikacije i razmjene korisnih tekstova, članaka i sl. s prijateljima s kojima se ne mogu viđati svaki dan.

Sve može biti i loše i dobro - ovisno kako i za što koristimo.

Comment

• jopa11
                        Alternativa addict
                        • Mar 2015
                        • 155

Generalno tako možeš gledati na sve. Naravno da ima onih koji ga koriste za prave stvari, al takva je manjina. Baš kao i što i neko može bit ovisan o kompjuteru jer mu je to posao (nešto vezano za kompjutere, internet ili šta ja znam šta). Ali to je manjina, u takvim slučajevima to čak i nije ovisnost u kojoj ovdje pričamo, nego nužnost.

Comment

• Adamina
                          Super Moderator
                          • Mar 2014
                          • 4621

Opće poznato je da mi ljudi ne koristimo većinu stvari za dobro..
                          Let me heal you

Comment

• Jesam
                            Supermoderator
                            • Mar 2011
                            • 14488

Originally posted by jopa11
                            Generalno tako možeš gledati na sve. Naravno da ima onih koji ga koriste za prave stvari, al takva je manjina. Baš kao i što i neko može bit ovisan o kompjuteru jer mu je to posao (nešto vezano za kompjutere, internet ili šta ja znam šta). Ali to je manjina, u takvim slučajevima to čak i nije ovisnost u kojoj ovdje pričamo, nego nužnost.
                            Ne volim generalizirati. Znam jako puno ljudi koji internet i općenito računalo koriste vrlo racionalno i promišljeno (i to među mlađom generacijom). A budala uvijek ima i bit će - što je tu novo? Njima se uopće ne želim baviti.

Comment

• MadMax111
                              Road Warrior
                              • May 2013
                              • 1011

Ja sam počel radit..."radit" na windowse 98 (igrat mislim)

Ja po svim načelima ispadam ovisan o netu i kompu ali svake subote znam ić u istru i radit u vrtu i nije da se baš tresem ak ga nema,zapravo,mogao bi vrlo lako i bez sve te komp ideje,tu i tamo volim na forume o autima ic gledat slike i razmjenjivat neke informacije ali sad da se tresem ak nema net veze i ne baš.

Al da je epidemije okolo to je istina,kao i hipster epidemija XD
                              ...and in this maelstrom of decay, ordinary men were battered and smashed... men like Max... the warrior Max.

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎