Nesanica

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Somi1234
    New member
    • Nov 2017
    • 1

Nesanica

E da se i ja javim.Ovako vec danima imam problema sa spavanjem.Odjednom je pocelo i ne mogu da zaspim preko noci uopste.Ja sam i pre bio nocna ptica zaspao bih kasno ali mojom voljom a ne zato sto ne mogu.Sada sam preko dana ok donekle ali kad dodje vreme da legnem da spavam ne mogu.Vrtim se po krevetu i kada krenem da tonem u san od umora trznem se kao ono kad sanjate da padate ili osetim da srce krene brze da mi lupa i taj nemir me probudi.Probao sam sa cajem od maticnjaka ali za njega treba da prodje vreme da bi delovao a i mislim da trebam dosta vise da ga pijem.Slusao sam neke delta talase preko YouTube koji me koliko toliko smire jer se zbog toga unervozim i ne znam sta cu sa sobom i posle valjda telo ne moze da izdrzi vise i u nekom trenutku zaspim ali ni sam ne znam kad a i to bude samo par sati.A kada se probudim onda se i ne osecam kao da sam spavao ni odmoran ni nista. Ne bih hteo da koristim tablete jer imam strah da cu moci samo da vestacki odrzavam neku normalu a ne da se izlecim i da cu na tabletama biti godinama :/ :/ Ako neko vidi ovo molim vas odgovorite sto pre jer ja stvarno ne znam kako cu opet da prezivim ovu noc.....
  • Bamakhepa
    skeptik
    • Feb 2013
    • 2088

A svasta moze bit. Generalno treba izbjegavati stvari koje poticu nervozu/aktivnost u vecernjim satima (kava, crna cokolada, intenzivna fizicka aktivnost, stres itd), umjesto caja maticnjaka mozes uzeti koncentriraniju varijantu istog u tabletama (npr persen forte), a ako je doslo do poremecaja ciklusa/ritma spavanja moze pomoci melatonin dok se ne uspostavi ponovno. I magneziji donekle moze pomoci u regulaciji ritma (glicinat, malat, citrat isl, jefitni oksid je slabo ucinkovit).

Ako nista iz kucne radinosti ne pomogne ipak bih potrazio i savjet lijecnika.
    Učenje bez razmišljanja je uzaludno, razmišljanje bez učenje je opasno. - Kineska

Comment

• Jesam
      Supermoderator
      • Mar 2011
      • 14488

Provjeri ritam kortizola. Vjerojatno je poremećen.
      Važno je za uspostavu normalnog cirkadijskog ritma poštivati protokol - znači, leći u krevet najkasnije do 22 sata i buđenje u 6 ujutro. Ako legneš kasnije, nadbubrežna će započeti novi ciklus i proizvoditi više kortizola koji će te držati budnim.

Teško je iz ovako kratkog i šturog opisa doći do uzroka, svašta tu može biti, uključujući i poremećaj u radu štinjače, no svakako je najbitnije uspostaviti jedan kvalitetan dnevni režim, što uključuje zdravu prehranu koja će izbalansirati endokrini sustav, više kretanja u prvoj polovici dana, određene suplemente, meditaciju, vježbe disanja, nikako računalo i mobitel u večernjim satima (općenito, sve takve uređaji izbaciti iz spavaće sobe) i sl.

Koristan članak: https://draxe.com/insomnia-cures/

I još jedan: https://www.helpguide.org/articles/s...-and-cures.htm
      slobodni.net za slobodni svijet

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
      😀
      😂
      🥰
      😘
      🤢
      😎
      😞
      😡
      👍
      👎