Lečenje anksioznosti

Collapse
X

• Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • zoricab
    Super Moderator
    • Mar 2009
    • 22098

Lečenje anksioznosti

LINDENOVA METODA

Za one koji nisu upućeni; Charles Linden je i sam patio godinama od anksioznosti i paničnog poremećaja.
    Nakon nekoliko godina agonije i bezuspješnog liječenja dizepamima, muke sa skidanjem sa tableta, Linden je otkrio što mu pomaže: izbjegavanje razmišljanja o Panici i svemu vezano uz nju. Prema njegovoj teoriji u mozgu postoji sklopka koja je poput termostata, kod anksioznih ljudi je stalno upaljena. Po njemu je anksioznost naučeno ponašanje, koje treba zamjenit normalnim ponašanjem. Čovjek se treba osvjestit o svom problemu; i nakon toga prestat čitat o panici, prestat posjećivat liječnike, radit bilo što što bi hranilo tu paniku. Po njemu paniku hrani pričanje, razmišljanje i čitanje o istoj.

Evo što on predlaže, i njegovih 9 zapovjedi kojih bi se trebalo pridržavat;

PRVA ZAPOVJED

PRESTANITE DA POSEĆUJETE BILO KOJEG DOKTORA NA KOJEG NALETITE

Ovo možda zvuči jednostavno, ali je veoma, veoma važno. Ovdje pokušavamo da uradimo 2 stvari; prvo da dokažemo vašem svjesnom umu da vam nije potrebno uvjerenje od doktora da bi ste ponovo bili dobro, MORATE prekinuti ovaj krug jer je to upravo ono što vas vrti u krugu tako što konstantno podsjeća vaš podsvjesni um da vam je potrebno uvjerenje. Drugo, potrebno je da "reprogramirate" um da instinktivno (podsvjesno) ne traži uverenje
    JEDINI način za postizanje ovog je "vejžbanje" nove navike. Sve što više svjesno sprečavate sebe u potražnji za uvjerenjem od doktora ili neke druge osobe, sve manje ćete to morati da radite. Uskoro će neurološke staze u mozgu koje stvaraju staro, anksiozno ponašanje biti zamijenjene novim navikama.

Razmislite malo unazad, koliko često ste bili u posijeti doktoru od kada ste razvili vaše stanje? Vjerovatno nekoliko puta. Osim prepisivanja ljekova ili upućivanja kod nekog drugog, npr psihologa ili psihijatra, sve što je doktor napravio je to što vas je uvjerio da niste "bolesni" (neki doktori čak to i ne rade). Ok, ako je to sve što ćete dobiti od vašeg doktora... zašto uopće ići? Mislim, zar već do sada niste imali dovoljno uvjerenja? Možete ići kod doktora kolko god puta želite i dobiti isti tretman svaki put... U čemu je onda poenta?

NIJE POTREBNO ODLAZITI DOKTORU!
    PRESTANITE SA TOM ANKSIOZNOM NAVIKOM ODMAH!

Možete se pitati kako je to moguće a da ne postanete još više uplašeni. Odvraćanje misli! Svaki put kada pomislite neku negativnu misao ili iskusite neki novi simptom, razoružajte ga; ne dozvolite da misao ili senzacija stanu na put novim, ili osnaže stare navike. Onog trenutka kada se osijetite anksiozno ili kad vam je loše, uradite nešto drugo za promjenu. Pustite glasnu muziku, pjevajte uz nju, pričajte s nekim na telefon (ali ne spominjite vašu anksioznost). Radite to sve dok se simptomi ne povuku, ali NE KONTAKTIRAJTE NIKOGA za bilo kakvo uvjerenje

DRUGA ZAPOVIJED

RAZGOVARAJTE SA VAŠIM PSIHIJATROM O IZBACIVANJU LIJEKOVA IZ UPOTREBE

Donesite odluku o izbacivanju vaših lijekova protiv anksioznosti iz upotrebe . Razgovarajte sa vašim psihijatrom o postepenom smanjivanju lijeka. Ako vam doktor kaže da je trenutno nemoguće izbaciti lijek iz upotrebe, budite strpljivi, ali neka to bude vaš plan na duge staze. Ne zaboravite da iako je važno da budete pod kontrolom doktora prilikom izbacivanja lijeka iz upotrebe i da morate uvijek kontaktirati doktora prije toga, doktor vas zapravo ne može natjerati da uzimate nijedan lijek.

Anksiozna stanja mogu biti "zaštićena" pomoću lijekova. To znači da vaše anksiozno stanje, koje stoji duboko u vašoj podsvijesti, može biti sakriveno pomoću vaših lijekova, što može umanjiti potencijalnu učinkovitost ovog programa. Da bi ste se u potpunosti otarasili anksioznosti, važno je da vaše stanje ne bude pod utjecajem lijekova. Ovo ne znači da ovaj program neće uspeti, hoće, samo će možda duže potrajati.

Nikada ne započinjite proces izbacivanja lijeka iz upotrebe bez medicinskog nadzora. Izbacivanje lijeka iz upotrebe može proizvesti "povratnu anksioznost", međutim, omogućiće vam da se suprotstavite anksioznosti i pobedite je. Korištenje lijekova za kontrolu anksioznosti je isto kao kada bi ste stavili metalnu ploču između vaših nerava i vašeg mozga. Uklonite li metalnu ploču, simptomi se vraćaju. Ako koristite moj program da spriječite pogoršavanje simptoma i za "reprogramiranje" misaonih procesa, vi ćete PRIRODNIM PUTEM zamijeniti vašu anksioznu naviku sa novim ne-anksioznim navikama.

TREĆA ZAPOVIJED

PREKINITE ISTRAŽIVATI VAŠE STANJE

Prestanite sa istraživanjem vašeg stanja, to vas samo udaljava od istine i rIJešenja koje se nalazi upravo ovdje. Sve informacije o fiziologiji anksioznosti koje će vam ikada trebati se nalaze u ovom programu.

Samim činom istraživanja vašeg stanja, vi konstantno podsećate vaš podsvjesni um da imate anksioznost. Jednom kada pročitate poglavlje "Anatomija anksioznosti", sklonite knjigu, vjerujte u to što ste naučili, vjerujte svim srcem da je to istina, da vam dodatne informacije nisu potrebne, da je sa vama sve u redu, da doktori ništa nisu previdjeli. Dijagnoza anksioznih stanja je točna, VI IMATE ANKSIOZNOST!

Svaki put kada imate potrebu da pročitate poglavlje "Anatomija anksioznosti", preusmjerite pažnju na nešto drugo. Testirajte sami sebe, uvjerite se sami koliko možete biti jaki!

Od sada pa na dalje:
    Ne tražite informacije o anksioznosti po Internetu.
    Ne kupujte knjige o anksioznosti, niti posećujte biblioteke da bi ste pronašli takve knjige.
    Ne pitajte druge ljude o vašem stanju.
    Ne čitajte ponovo poglavlje "Anatomija anksioznosti".

Dokažite sami sebi da vam nije potrebno uvjerenje, jer zato što ste nevjerovatno jaki, (morate biti jaki da bi ste se izborili sa vašim stanjem – svakim danom postajete sve jači) vi se možete izboriti sami. Razradite ovu novu "ne-istraživanje" naviku, vježbajte je i učinite je instinktualnom.

ČETVRTA ZAPOVIJED

SLIJEDITE SAMO OVU METODU

Koristite samo Linden Metodu! Ne kombinirajte je sa nekom drugom metodom terapije; to će samo dodatno zbuniti podsvjesni um.

Ovo je veoma važno. MORATE se koncentrirati samo i jedino na ovu metodu. Mnogo ljudi sa anksioznošću probaju mnogo, mnogo tehnika, programa, vežbi, tretmana, medikamenata, terapija, bilo šta na šta nalete…

Istina je, da je uspijeh ostalih metoda ograničen. TO NIJE SLUČAJ SA OVOM METODOM!

Ne pokušavam omalovažavati tehnike drugih ljudi; jednostavno tvrdim da kombiniranje raznih tehnika i terapija zbunjuje psihu. Na primer, ako vam ja predložim da sklonite vašu anksioznu naviku tako što ćete je "zakopati" duboko, i zamjeniti je sa novom ne-anksioznom navikom, ali vam vaš psihijatar preporučuje da iznosite na videlo tu vašu anksioznu naviku, da je analizirate, pričate o njoj sa drugima, onda će ona uvijek biti prisutna tu, zar ne?

Ova vrsta interakcije je upravo ono što od vas tražim da izbjegavate.

PETA ZAPOVIJED

PRESTANITE PRIČATI O VAŠEM STANJU

Ovdje je potrebno veoma malo objašnjenja. Prestanite da ulazite u raspravu o vašem stanju sa drugim ljudima tokom razgovora. Ponovo kažem, ovo će samo zbuniti vaš podsjvesni um, pri čemu će vaša loša navika opet uskočiti i postati još jača. Morate pokušati i zakopati tu lošu naviku, zaboraviti na nju, oduzeti joj moć.

Kada okončate neku svoju vezu sa drugom osobom i osećate se tužno, koja je najgora stvar koju možete uraditi? Da pričate o toj drugoj osobi! Što prije počnete zaboravljati osobine te druge osobe, kako je izgledala, stvari koje vam je pričala itd… to ćete manje bola osjetiti. A kada upoznate neku novu osobu koja vam se sviđa,… BIVŠA je zaboravljena … Mora da vam se nekada tako nešto dogodilo. Slično je i sa selidbom, prebacivanja iz jedne u drugu školu, gubitka kućnog ljubmca… bilo šta što podrazumjeva gubitak nekoga ili nečega… gubitak, bol ili tuga postaju sve manji i manji.

Sami sebi nađite najbolji način za sticanje ove navike i vježbajte to. Pričanje o tome kako se osjećate će samo dodatno hraniti vašu anksioznost.

ŠESTA ZAPOVIJED

PRESTANITE SE OSLANJATI NA DRUGE LJUDE

Prestanite se oslanjati na druge ako imate anksioznost. Oslanjanje na druge ljude vam daje samo privremen oslonac, a morate se suočiti sa situacijom svojom glavom. Niko vam ne može pomoći, SAMO VI SAMI! Prije nego što pokušate kontaktirati nekoga za uvjerenje, STANITE, pomislite da tim korakom samo dodatno hranite vašu anksioznost, sami poradite na ovome. Pronađite tehnike koje vam najviše odgovaraju i URADITE TO!

Vi to možete… razmislite unazad malo, da li vam je iko ikada stvarno pomogao kada ste bili anksiozni? Uklonio simptome umjesto vas? NIJE! Vi ste UVIJEK morali sami da se izborite sami; sami ste prolazili kroz tu oluju i izbavili se iz nje. Od sada pa na dalje shvatite da vam niko ne može pomoći osim vas samih.. i vi imate moć da to uradite ovog trenutka.

SEDMA ZAPOVIJED

NE PRISJEĆAJTE SE ELEMENATA VAŠEG ANKSIOZNOG STANJA

Kako se vaša anksioznost povlači, ne prisjećajte se, ne zamišljajte, niti razgovarajte o mislima i senzacijama koje ste imali tada. Ako to radite, to će omogućiti vašem umu da se zadrži na tim sjećanjima, potrebno je pustiti podsvesni um da zaboravi stare navike. Ako odlučite da pričate o tome kako ste pobjedili anksioznost, kada vam bude bolje, uradite to, ali budite površni po pitanju toga. Recite ljudima da ste nekada bili anksiozni, ali ne ulazite u detalje.

OSMA ZAPOVIJED

ODVRAĆAJTE MISLI – NEKA TO BUDE VAŠA NOVA NAVIKA – UVIJEK!

Odvraćanje misli jeste ključ uspijeha da bi ste se u potpunosti otarasili anksioznosti. Kada ništa ne radite, onda se vaš svijesni um odmara, dosađuje, na taj način vaš um se može ponovo fokusirati na stare anksiozne misli i navike. Neka odvraćanje misli bude vaša nova navika. Ako razmislite malo o tome, ljudi koji vježbaju svakog dana neki sport, koji imaju neki hobi, koji su uključeni u bilo kakvu aktivnost, samo hrane svoje navike. Samo što su njihove navike zdrave, ne-anksiozne navike, odlične za odvraćanje misli.

VI TO TAKOĐE MOŽETE!

Kada imate slobodnog vremena, ispunite ga aktivnostima koje vam odvraćaju misli od anksioznosti, ili uveče, idite u krevet i spavajte. Kod kuće, u kolima ili bilo gde da ste, pustite glasnu muziku i pevajte uz nju. ISPUNITE SVAKI MINUT VAŠE SVAKODNEVNICE.

DEVETA ZAPOVIJED

PRESTANITE STAVLJATI ANKSIOZNOST U CENTAR PAŽNJE

Prestanite organizirati vaše svakodnevne obaveze i aktivnosti u odnosu na vaše stanje. Ne izbjegavajte određene situacije kako bi ste udovoljili anksioznosti, jer ako to radite, anksioznost će se udobno smjestiti u stolicu u vašem umu gde će sjediti i mučiti vas.

BUDITE GLAVNI!

Ako svoj život organizirate u odnosu na anksioznost, pomislite unazad… da li vam je anksioznost ikada nanijela neku štetu? NIJE! Gdje god da ste bili, kod kuće ili negdje vani, uvijek ste sigurnii.

Što više možete izlaziti iz svog "ograničenog prostora", brže ćete reprogramirati svoj podsjvesni um da reagira normalno na situacije koje vam inače izazivaju anksioznost.
    Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!
  • zoricab
    Super Moderator
    • Mar 2009
    • 22098

Izlečenje napada panike

Prevedeno i obrađeno iz knjige Hope and Help for Your Nerves

Prvo i prvo, morate shvatiti da vam se ništa loše od napada panike neće dogoditi. Neka vam to bude stalno u podsvesti i kad god osetite strah ili paniku, podsetite se da niko nikad nije umro od napada panike, niti mu se bilo šta loše desilo. Upamtite to!

Koliko god strašan i težak napad panike bio, budite sigurni da napad panike ne oštećuje vaše telo. Mnogi ljudi misle da kad im srce lupa brzo i jako tokom napada panike, da će to na neki način naškoditi srcu. Budite sigurni da nije tako. Isto je sa svim ostalim simptomima, dakle simptomi napada panike ne oštećuju vaše telo.

Vi verovatno mislite da je potrebno da uspostavite određenu vrstu "kontrole" nad napadom panike, npr. kad vas zadesi panika, da pokušate da "držite stvari pod kontrolom". Upravo tu leži caka! Nije potrebno da držite stvari pod kontrolom, niti je potrebno da se "borite" protiv napada panike. Ne možete pobediti tu bitku, sve što se više borite, sve je gore.

Kako se otarasiti napada panike? Lako. Međutim, prvo morate izmeniti neke svoje misaone obrasce koje ste ukorenili u svoju podsvest i neka svoja pogrešna uverenja o panici i napadima panike.

Kada vas zadesi napad panike, vi zapravo nemate jedan strah, već imate dva zasebna straha.

Vaša panika nadolazi u talasima, i sa svakim talasom panike dva straha su umešana. Nazovimo ih:

* Prvi strah
    * Drugi strah

Iako vi verovatno nemate kontrolu nad prvim strahom, možete naučiti kako da iskontrolišete ovaj drugi strah, jer je upravo ovaj drugi strah taj koji čini da ovaj prvi strah postoji. Drugi strah održava vaše napade panike u životu, drugi strah vas konstantno čini anksioznim i plašljivim. Znate već - strah se strahom hrani.

Svaka osoba u svom životu s vremena na vreme doživljava ovaj prvi strah. Prvi strah, kako smo ga nazvali, dolazi refleksno, skoro automatski, i povezan je sa nekom stvarnom opašnošću koja nam preti. Možemo reći da je taj strah "normalan", mi ga prihvatamo, razumemo ga. Odreagujemo kako treba i strah prolazi.

Međutim, kada osoba koja je inače anksiozna iskusi taj strah, ta osoba ne reaguje kao ostali ljudi, već je reakcija takve osobe mnogo jačeg intenziteta, baš zato što je njen nervni sistem vremenom postao osetljiviji na spoljašnje stimuluse.

Na ovaj prvi strah anksiozna osoba uvek po pravilu dodaje "primesu" drugog straha, iako to ni ne primećuje, i za anksioznu osobu ova dva straha su zapravo jedan strah.

Kad se ovakvoj osobi dogodi prvi strah, ona automatski pomisli:

"O ne, ne ponovo!"

Anksiozna osoba je dovoljno samo da pomisli da će biti "zarobljena" u nekom zatvorenom prostoru i prvi strah će je obuzeti. Odmah zatim, osoba na ovaj prvi strah dodaje drugi strah na taj način što pomisli sledeće:

"O ne, evo ga ponovo! Samo ne opet da mi se to dogodi! Ne mogu da izdržim više ovo! Sigurno ću napraviti budalu od sebe ispred ljudi, zato je bolje da pobegnem negde gde sam siguran. Daj da brzo izađem i odem odavde. Brzo! Brzo! Brzo!"

Sa svakim ovim "Brzo!", osoba dodaje sve jače i jače primese drugog straha, panika postaje sve jača i jača. Osoba je sada 100% sigurna da ako nešto ubrzo ne preduzme, da će joj se nešto sigurno desiti, da će pasti, da će napraviti budalu od sebe, da će poludeti i neće znati šta radi, ili da će biti odvedena negde....

Da li prepoznajete sami sebe u ovome? Da li vidite kako sami sebi kreirate paniku i strah? Nemojte nikad zaboraviti - strah se strahom hrani!

Idemo dalje... Osoba je sada u punom naletu panike, i uverena je da više ne može da razmišlja jasno i racionalno i da ne može da se ponaša smireno. Zato želi da što pre "izbegne" opasnost, da ode negde na mirno mesto i slično. Ova osoba ne razume da je ona sama stvorila ovu paniku pomoću svih onih misli tipa "Šta ako....?" ili "Brzo da pobegnem odavde...." i slično.

Ova osoba treba da razume da je potrebno samo da se prepusti onom prvu strahu koji je zadesi. Znam da zvuči lakše nego što jeste, ali zaista, verujte mi, treba samo da razumete da vi sami sebi dodajete primese drugog straha na prvi strah, i na taj način dolazi do napada panike.

Dakle, da do napada panike ne bi došlo, potrebno je da kada vas zadesi prvi strah (koji se dešava svim ljudima), date sve od sebe da ne reagujete burno, da ne pomišljate "Šta ako...?", da ne pomišljate "O ne, evo ga opet napad panike!", da vas fizički simptomi ne zanimaju (jer su svi oni bezopasni)... Drugim rečima dajte sve od sebe da ne dodajete drugi strah na prvi strah jer zbog toga i dolazi do napada panike!

Verovatno sada mislite "ok, pokušaću to sledeći put kad me zadesi panika". Molim vas, nemojte da pokušate, već uradite to! Dakle, ovo nije igra pokušaja, ovo nije igra borbe, ovde se samo radi o promeni misaonih obrazaca koji se nalaze urezani duboko u vašoj podsvesti! Verujte mi, kada jednom uspete da "prebrodite
    " taj prvi strah, da mu se prepustite, da ne dodajete primese drugog straha, videćete da će taj prvi strah sam od sebe polako ali sigurno nestajati....

Nema lepšeg osećaja nego kada se uverite da do paničnog napada nije došlo baš zato što ste shvatili kako stvari funkcionišu, i da ste vi zaslužni da do napada panike nije došlo!

Ok, za kraj evo još nekoliko saveta kojima se možete rukovoditi kada vas zadesi panika. Bilo bi veoma korisno kada bi ste redovno sami sebe podsećali sledećih izjava:

"Znam šta je to, ne može mi naškoditi. Nestaće. Nema potrebe da paničim, ali ako budem, najgore što mi se može dogoditi je da dobijem panični napad. Nije važno ako dobijem panični napad, jer to mi se već i ranije događalo, bilo je veoma neugodno, ali nije me ubilo, ništa mi se loše nije desilo"

Ovakav misaoni proces je ključ za zaustavljanje razvoja paničnog napada i paničnog poremećaja uopšte. Savladajte ga! To može potrajati, ali nastavite vežbati, isplatiće se!

Takođe, možete pokušati zamenjivati izjave koje vam izazivaju strah, na primer, umesto da kažete: "Tako sam prestravljen, da ću izjuriti iz prodavnice”, recite "Preplašen sam, ali ću danas zaista uživati u kupovini".

Vaši napadi panike će se smanjiti. Shvatićete da su panika i anksioznost samo osećaji i ništa vise!

Ne zaboravite - Guru je u Vama samima! Vi ste Gospodari!

Last edited by zoricab; 09-07-09, 14:29.

Comment

• teemo
      Guru
      • May 2009
      • 3140

Originally posted by zoricab
      LINDENOVA METODA
      ČETVRTA ZAPOVIJED
      SLIJEDITE SAMO OVU METODU
      Koristite samo Linden Metodu! .
      Ovo je veoma važno. MORATE se koncentrirati samo i jedino na ovu metodu. Mnogo ljudi sa anksioznošću probaju mnogo, mnogo tehnika, programa, vežbi, tretmana, medikamenata, terapija, bilo šta na šta nalete…
      Istina je, da je uspijeh ostalih metoda ograničen. TO NIJE SLUČAJ SA OVOM METODOM!
      Ovo iskljucuje svaku diskusiju, tako da odustajem , a tema je interesantna..
      ...umnozi l`se blago ,
      nek vam srce za nj ne prione . Ps, 62,11

Comment

• zoricab
        Super Moderator
        • Mar 2009
        • 22098

Dragi teemo,
        Nikad nemoj da odustaješ! Linden je tako rekao, što mora prvo da se proveri!
        Šta kažeš?!
        Veliki pozdrav

Comment

• Nataša
          New member
          • Jul 2009
          • 54

Meni ova metoda zvuči logično, premda me znanstveni um gura u pitanja gdje su znanstvena istraživanja uspješnosti metode.
          Ali na svom slučaju mogu reći da me ta metoda podsjeća na "skretanje pažnje na pozitivne događaje", odnosno formiranje pozitivnih stavova.
          Samo ljubav dijeljenjem postaje sve veća

Comment

• teemo
            Guru
            • May 2009
            • 3140

Naravno da u ovoj metodi dosta toga stiji. Ono sto mi je prvo upalo u oci to su zapovijedi i imperativi.
            Sto se tice ankcioznosti tu sam laik ali iz iskustva znam da do nje i dovode upravo zapovijedi i usvojeni obrasci koje smo pokupili jos u djetinjstvu, sto se smije a sto ne. Odlucimo se rijesiti toga , kad evo jos novih naredjenja i to devet.
            Zamisli sada labilnu osobu koja se ne pridrzi jedne od njih, koliko ce se razocarati u sebe, kako je eto opet pogresno sve napravila i predbacivanja sebi kako sam ni za sta. A to je pogubno - samooptuzivanje.
            ...umnozi l`se blago ,

Comment

• zoricab
              Super Moderator
              • Mar 2009
              • 22098

Dragi teemo,
              ovih devet zapovesti se odnosi samo na stav prema bolesti ali to nije suština njegove metode.
              Evo prilažem njegovu knjigu http://www.nebojse.si/ForumArhiv/ind...5.0;attach=679
              pa ćemo je zajedno prodiskutovati!
              Treba uzeti u obzir da je ovo slobodan prevod ljudi sa nekog foruma tako da izraz "zapovest" možda ima neko drugačije značenje, primerenije samoj metodi:
              Veliki pozdrav
              Last edited by zoricab; 15-07-09, 22:23.

Comment

• zoricab
                Super Moderator
                • Mar 2009
                • 22098

Evo kratkog izvoda iz Linden metoda:

PANIČNI POREMEĆAJ
                DISANJE

Nivoi kiseonika i ugljen-dioksida u krvi variraju pod uticajem stresa, izazivajući ponekad prilicno teske i uznemirujuce simptome, sto je vidljivo kao panika, anksioznost i stres.

Pravilno disanje moze:

Smanjiti broj otkucaja srca

Sniziti krvni pritisak

Usporiti metabolizam

Umanjiti bolove u misicima

Osjecaj gusenja i stezanja u grlu je bezopasan. Zapamtite da su to samo osjecaji, nikoga jos nisu povrijedili osjecaji.

Brojni simptomi su povezani sa nepravilnim disanjem: vrtoglavice, zadihanost, trnci u sakama, stopalima i misicima, bol u predjelu srca i drhtanje.

Ne mogu dovoljno da naglasim vaznost pravilnog disanja; ono je sveti gral fizioloskog aspekta anksioznosti i panicnog poremecaja, uvjezbajte ga i pobjedicete simptome.

Autonomni nervni sistem je potpuno nesvjesni skup nervnih impulsa, koji regulise mnoge tjelesne funkcije, bez ucesca svjesnog uma. Sve vrijeme, dok ste budni, ili spavate, vase tjelo nastavlja sa ovim funkcijama. Pod stresom, vasi tjelesni mehanizmi su uznemireni, izmenjeni su kao sat koji ide prebrzo. Dah postaje plitak, to je prepoznatljivo kao kratki dah, zbog cega se grudi sire iznad dijafragme (misicna poluga koja lezi na dnu rebara, popreko na grudni kos), ali stomak se ne pomjera, ovo se naziva hiperventiliranjem. Udisaji postaju brzi i u kombinaciji sa plitkim udisanjem izazivaju disbalans nivoa kiseonika i ugljen-dioksida u krvi. Ono sto moramo uciniti je da uvjezbamo da ponovo disemo pravilno. To nije tesko koliko zvuci, tokom pravilnog disanja, nesvjesni um uci novo ponasanje i usvaja nove navike.

Tokom hiperventiliranja, mozete osjetiti prilicno zastrasujuce simptome, koji se razbuktati u panicni napad. Ovde se nalazi brz i efikasan nacin za sprecavanje napada. Treba vam papirna vrecica; nemojte koristiti plasticnu. Duboko udahnite i stavite vrecicu preko nosa i usta. Lagano udisite i izdisite, vec izdahnuti vazduh koji ponovo udisete je bogat ugljen-dioksidom. Ovo ce normalizovati nivo ugljen-dioksida u krvi i sprijeciti simptome anksioznosti da se dalje razvijaju. Ova tehnika postaje ucinkovitija sto je vise vjezbate.

Kroz redovnu, laganu vjezbu, relaksaciju i vezbe disanja, mozete preuzeti kontrolu nad svojim tjelom, povratiti ravnotezu, osloboditi se anksioznosti.

U mnogim bolnicama uce se Aleksandrova tehnika i mnoge slicne tehnike i vjezbe disanja. Tai-Chi, Yoga i meditacija ukljucuju pravilno disanje uz vjezbe istezanja i ucvrscivanja misica. Ako provodite mnogo vremena sjedeci, vodite racuna da prosetate sto je cesce moguce. Sjedenje za stolom cesto uzrokuje lose drzanje, lose drzanje pritiska organe u trbusnoj supljini i grudnom kosu, srce i pluca su stegnuti a probavni trakt se usporava. Krecite se sto je vise moguce, bez napora.

Neki ljudi savjetuju da duboko udahnete kako biste se smirili u toku napada panike ili anksioznosti- pogresan savjet! To ce vas uciniti samo jos vise anksioznima i napetima.

Pravila su jednostavna:

Produzeni udah relaksira

Produzeni izdah stimulise

Ucinkovit nacin ublazavanja anksioznosti i panike. Veoma vazno!

Kada zelite da se relaksirate, udahnite potpuno, ali ostanite opusteni i onda, bez pauze, lagano izdahnite. Ovo ponavljajte koliko god je potrebno.

Pripremite se unaprijed za stresne dogadjaje, koliko je god moguce. To cete uciniti vezbanjem ovih jednostavnih vjezbi disanja koliko je dugo potrebno pre samog dogadjaja.

ZAISTA POMAZE!

Posto je mnogo efikasnih vjezbi disanja koje sam tokom godina naucio; one su smisljene da potpomognu duboko i pravilno disanje. Ove jednostavne vjezbe disanja su mi najvise koristile i mogu se izvoditi bilo gdje.

VJEZBA 1

Smjestite se udobno, na ravnu stolicu kao sto je trpezarijska, ili na podu prekrstenih nogu, ako vam tako odgovara.Vodite racuna da budete opusteni, da vam ne bude neudobno i da vam je dovoljno toplo. Mozete pustiti laganu muziku, ili upaliti uljnu lampu ako zelite; ulje lavande opusta. Stavite obje ruke na stomak, tako da jedna lagano preklapa drugu. Zamislite sad da vam je za glavu pricvrscen konopac, koji je vuce gore istezuci vasu kicmu i “otvarajuci” grudni kos, pogledajte naprijed i zatvorite oci.

Ruke ce vam posluziti da mjere dubinu udaha, a brojanje ce odrediti vrijeme izmedju udaha.

Duboko udahnite, brojeci do 3. Brojanje “hiljadu, dvije hiljade, tri hiljade” ce pomoci da izmerite vrijeme od sekunde. Dah treba da bude dovoljno dubok da vam se ruke na stomaku odignu. Kada izbrojite do 3, zadrzite dah kratko, a onda izdahnite brojeci do 5 i ponovite sve.

Upraznjavajte ovu vezbu tri puta dnevno. U pocetku je radite u trajanju od tri minuta, dok ne usavrsite, a onda vjezbajte kad god je moguce. Vremenom cete moci da je upraznjavate uz gledanje televizije, koristenje racunara ili neku drugu aktivnost.

VJEZBA 2

Ova vjezba je malo energicnija, ali je idealna za istezanje grudnog kosa koje ce omoguciti plucima da se rasire.

Stanite sa nogama rasirenim do sirine ramena, opustite ramena, drzite ledja pravo i glavu gore. Sada, kao i u prethodnoj vjezbi, udahnite brojeci do 3, ali uz to lagano podignite ruke i istovremeno se izdignite na nozne prste. Kada izbrojite do 3, trebalo bi da se maksimalno istegnete. Ostanite tako brojeci do dva, i izdahnite lagano spustajuci ruke i lagano se spustajuci sa noznih prstiju, brojeci do 5. Ponovite ovo bar 5 puta i zajedno sa prethodnom vezbom, radite je u pocetku 3 puta dnevno, a onda kad god mozete.

Ova vjezba je odlicna za borbu protiv stresa i umora i mozete je upraznjavati kad god ste pod stresom, na poslu, na primer.

Kao sve vjezbe, i ove moraju biti redovno upraznjavane da bi djelovale. Mozete osetiti vrtoglavicu, drhtavicu ili paniku u pocetku, ali istrajte, jer one su veoma ucinkovite u borbi protiv stresa i anksioznosti i pomazu vracanju pravilnog obrasca disanja.

TRENUTNO UMIRENJE

Isprobajte ovu tehniku koja ce vas odmah umiriti; odlicna je za oslobadjanje od stresa i anksioznosti.

Cesto je nazivaju ciljano disanje, ovo je jednostavna vjezba disanja za oslobadjanje tenzije u grudnom kosu, vratu i dijafragmi.

Ovo je odlican nacin za ublazavanje simptoma anksioznosti i panike i opisuje se kao “trenutni smirivac”.

Ova vjezba jednim djelom utice na nesvjesne misaone procese koji se javljaju tokom panicnog napada i teze anksioznosti. Ova vjezba zahtjeva od vas da se da svoju paznju usmjerite van vas samih umesto na ono sto osjecate; osjecaji mogu biti neugodni, ali to su samo osjecaji.

Ova vjezba raskida krug anksioznosti, dozvoljavajuci vasem umu da predahne kako bi postao svestan istine a vi preuzeli naucene mjere protiv anksioznosti.

KAKO DA RADITE OVU VJEZBU

1.Prvo, recite glasno “STANI”

2.Duboko i lagano udahnite kroz nos, kratko zadrzite dah i izdahnite kroz nos, kontrolisite brzinu izdaha, neka traje duplo duze od udaha.

3.Dok izdisete, obratite paznju na napetost u misicima. Opustite ramena, oslobodite napetost iz grudi i vrata, iz stomaka, karlice, ruku i nogu. Otpustite je zajedno sa vazduhom koji izdisete. Opustite misice, narocito ramena. Oslobodite napetost iz grudi i stomaka. Potpuno opustite sve misice na glavi, licu, vilici i vratu.

4.Sada se usredsredite na ono sto se dogadja oko vas. Postanite svesni zvukova i mirisa, svjetlosti i tame; zabavite svoj svjesni um svim ovim, pokusajte zaista da ih vidite. Nemojte zapocinjati unutrasnje dijaloge o tome kako se zovu, pokusajte da ne koristite rijeci, samo razmisljajte o njihovoj strukturi.

Delovi 1-3 ove vjezbe oduzimaju samo nekoliko sekundi, 4. dio moze trajati onoliko dugo koliko zelite.

Mozete je primenjivati kad god zelite. Ako se osjecate veoma lose, radite je svakih 10-20 minuta.

Evo jos nekoliko savjeta za bolje disanje:

1.Nemojte se plasiti ako osetite vrtoglavicu dok radite ove vjezbe, to je potpuno normalno. Bili ste naviknuti na mnogo nizi nivo kiseonika u krvi. Uz vjezbu, vrtoglavice ce se ublaziti. Neko vreme radite vjezbe lezeci ili sjedeci.

2.Obratite paznju najvise na izdisaje, ako ih radite potpuno i pravilno, vase tjelo ce udahnuti onoliko koliko mu treba. Ovo se u pocetku moze ciniti neobicnim.

3.Pogresno je duboko disati kad osecate anksioznost, duboki udisaji stvaraju anksioznost, kljuc je u laganim izdisajima. Dugi udasi stvaraju anksioznost.

4.Posto je disanje nesvjesna radnja, veoma je lako vratiti se starim, losim navikama. Preporucljivo je da vjezbate sto cesce, kako biste unijeli trajne promene u “memoriji” pravilnog disanja, koje ce promeniti nesvjesne akcije. Vremenom, mozak ce izgraditi nove neuroloske puteve, i nove “navike” u disanju ispoljavace se automatski.

Comment

• Nataša
                  New member
                  • Jul 2009
                  • 54

Originally posted by zoricab
                  Dragi teemo,
                  ovih devet zapovesti se odnosi samo na stav prema bolesti ali to nije suština njegove metode.
                  Evo prilažem njegovu knjigu http://www.nebojse.si/ForumArhiv/ind...5.0;attach=679
                  pa ćemo je zajedno prodiskutovati!
                  Treba uzeti u obzir da je ovo slobodan prevod ljudi sa nekog foruma tako da izraz "zapovest" možda ima neko drugačije značenje, primerenije samoj metodi:
                  Veliki pozdrav
                  Da, prijevod zna biti jako važan, možda se radi o načelima, pogledat ću knjigu

Comment

• zoricab
                    Super Moderator
                    • Mar 2009
                    • 22098

Originally posted by Nataša
                    Da, prijevod zna biti jako važan, možda se radi o načelima, pogledat ću knjigu

Comment

• teemo
                      Guru
                      • May 2009
                      • 3140

za vjezbe disanja.

Malo sam se informirala o ovoj metodi.

Kod Amazon knjiga kosta 129€ . A recenzije nisu lose. Osim sto se zamjera skupoca i malo pretencioznosti, nesto nazvati svojim imenom sto je vec poznato...bla bla
                      ali... kazu da je napisano jednostavno i shvatljivo.
                      Metoda motivira i pokazuje put kako se rijesiti medikamenata.
                      A sto drugo treba , glavno da se proces zaustavi i krene se ka samoiscjeljenju.
                      ...umnozi l`se blago ,

Comment

• zoricab
                        Super Moderator
                        • Mar 2009
                        • 22098

Draga teemo,
                        napokon sam ukapirala da si žensko! Izvini što to do sad nisam ukapirala!
                        A što se tiče knjige, znam da je skupa i zato sam vam dala prevedenu i besplatnu verziju.
                        Drago mi je da ti se dopadaju vežbe disanja. Meni su pomogle u različitim stanjima i situacijama!
                        Veliki pozdrav
                        Last edited by zoricab; 26-07-09, 22:05.

Comment

• Stella
                          Guru
                          • Jun 2009
                          • 630

Originally posted by teemo
                          :
                          A sto drugo treba , glavno da se proces zaustavi i krene se ka samoiscjeljenju.
                          Nešto sam primjetila kako sve više ljudi ima "plitko disanje" a nemaju nekih patoloških promjena, nisu depresivni nego mi se čini da su u nekakvom grču kao u ljušturii a svaki je anksiozan. Malo me čudno gledaju kad im kažem da ne dišu kako treba i da im stanice ne dobivaju dovoljno kisika. Sve ovo sam napisala zato što mislim da nepravilno disanje i te kako pogoduje razvoju anksioznosti i depresije. Kad sam malo dublje to istraživala, došla sam na početak - trauma poroda. Naša klasična medicina uglavnom se bavi postporođajnom depresijom majki, no na PPD novorođenčadi ne obraća se pažnja. Plitko disanje ipak nešto govori ako se poveže posljedica sa uzrokom, obzirom da nam od anksioznosti i depresije boluje velik dio populacije.
                          www.ikm.hr
                          Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanja

Comment

• Nataša
                            New member
                            • Jul 2009
                            • 54

Zanimljivo je ovo što pišeš Stella. Možeš li mi pojasniti malo na što se točno misli kada se kaže "trauma poroda".
                            Je li to ona ista trauma promjene okoliša iz maternice u vanjski i hladniji svijet pun svjetlosti, bez pritiska stijenki maternice, itd?
                            Ili misliš na traumu umjetno vođenih poroda? Pod dripovima itd?

Jer ako se misli na prvobitnu definiciju, a stojimo kod teze da trauma poroda dovodi do povećane depresivnosti i anksioznosti (što bi trebalo svakako empirijski provjeriti), tada bi tisućama godina u prošlosti već bila povećana razina depresivnosti i anksioznosti kod ljudi. Pri tome je upitna sama definicija depresivnosti i anksioznosti. Jesu li to, u tom slučaju, tek pojmovi dvadesetog stoljeća kojim opisujemo emocionalna stanja kod ljudi-a koja supostojala oduvijek, samo što im se nisu davali nazivi i nije ih se tako pomno proučavalo?

Depresivnost bi trebala proizlaziti iz uvjerenja neispunjavanja vlasitih očekivanja prema sebi, a anksioznost iz procjene neispunjavanja očekivanja koju naša okolina ima od nas. Meni se nekako čini da je to ponajviše psiho-socijalno uvjetovano.

Ali me svejedno zanima teza o traumi poroda, ukoliko ti se da objašnjavati? Mene kao defektologa jako zanima sve što beba proživljava u prenatalnom i neonatalnom periodu. Znam da svi događaji mogu imati posljedice na budući život osobe.

Srdačno!!

Comment

• Stella
                              Guru
                              • Jun 2009
                              • 630

Rado ću odgovoriti Nataša, iako još uvijek istražujem to područje teško je obuhvatiti sve čimbenike u dvije kategorije. Stavila sam naglasak na "plitko" disanje kao na prvi pokazatelj traume poroda, ali ne smijemo zanemariti niti druge okolnosti koje pogoduju razvoju depresije kod novorođečadi a to je svakako psihofizički status majke tijekom trudnoće. Danas više nije tabu tema kako nerođeno dijete doživljava svijet izvana i upoznaje se sa njim preko doživljaja svoje majke te na taj način već prije poroda ima određen i oblikovan "svijet" koji ga čeka.
                              No vratit ću se na plitko disanje.
                              Porodi su bili uvijek sa nekom od komplikacija, osobito kad je trudnoća prenešena i kod carskog reza, a zatim kod beba koje su imale veću porodjajnu težinu (iznad 3.5 kg).
                              Upotreba dripa i njegov kemijski sastav upućuje na neke zaključke ali to ću ostaviti za kasnije dok u potpunosti ne završim istraživanje.
                              Kod takozvanih normalnih poroda sa urednim tijekom trudnoće (fizički status) najveći i najznačajni šok koji beba doživi nije pljesak po guzi (ali ne zanemarimo i taj faktor) nego odvajanje od majke u prvim minutama života, nepoznati ljudi i njihove energije. Ovdje naša medicina čini katastrofalnu pogrešku i možda nesvjesno predodrede bebu da doživi jedan oblik PPD-a što se s godinama i odrastanjem može razviti u ozbiljne poremećaje i psihoze.
                              Kod takvih slučajeva radi se tehnika koja se zove "preporađanje" naime oboljelog se "vraća" u stanje prije poroda i iscjeljuju se sve traume iz prenatalnog i neonatalnog perioda. U fazi poroda svi reagiraju jednim oblikom "gušenja" i nepravilnim disanjem ali strah koji su doživjeli u prvim minutama nakon poroda je riječima neopisiv.
                              Rezultati ove metode su fascinantni jer nakon "preporađanja" ili ponovljenog poroda uz djelovanje psihoenergoterapije već nakon mjesec dana nema depresije niti anksioznosti a osoba se vraća u normalni tijek života otpuštajući strah i šok od okoline.
                              Mislim da je to područje koje još treba puno istraživati i razvijati i u smislu psihoenergoterapije ali i u klasičnoj medicini više posvetiti pažnje toj temi.
                              Prošla sam edukaciju sa nekoliko liječnika porodničara i pedijatara koji sada imaju drugačiji pristup tijeku poroda, pratim tu dječicu kroz njihov razvoj u prvih godinu dana života i moram priznati da su razlike vidljive i kod dječice i kod majki.
                              Plitko disanje jedan je od bitnih pokazatelja da uzrok leži u prenatalnoj i neonatalnoj fazi svakog djeteta.
                              Nadam se da te nisam ugnjavila sa ovim dugim tekstom.
                              www.ikm.hr
                              Velicina ljudske duse mjeri se kolicinom oprastanja

Comment

akcija

akcija

akcija

akcija

Latest Topics

Collapse

There are no results that meet this criteria.

Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎