Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/index.php)
-   Kristali i plemeniti metali (http://www.alternativa-forum.com/forumdisplay.php?f=177)
-   -   Lekovito dejstvo kristala -napetost (http://www.alternativa-forum.com/showthread.php?t=1775)

zoricab 07-12-09 19:18

Lekovito dejstvo kristala
 
1 Pridružena/e datoteka/e
NAPETOST I KAKO JE SE REŠITI

Da li ste već čuli da se uz pomoć kristala možete sami i na vrlo jednostavan način osloboditi napetosti, nervoze, besa, traume, stresa, straha, probuditi intuiciju i emotivnu inteligenciju, pojačati senzitivnost i jasnovidost, ovladati sopstvenom energijom, podmladiti se i još mnogo toga?

Kristali, drago i poludrago kamenje mogu da budu ukras i odraz moći, pasija ili manija, zavisi u čijim se rukama nađu. Ipak, njihov osnovni zadatak je uravnoteženje i isceljenje tela, uma i emocija. Energija koju oni prenose ima moćno dejstvo na ljudski organizam a u kombinaciji sa svetlosnim zrakama brže daje izuzetno dobar rezultat. Kristali imaju svoju sopstvenu energetsku vibraciju i svesnost. Vladanje sopstvenom energijom je preduslov za normalno funkcionisanje energetskih centara, endokrinih žlezda, i celog organizma uopšte. Poznato je da napetost i nervoza blokiraju protok energije, izazivaju tegobe u stomaku, remete digestivne funkcije, nervni sistem i mišljenje.
Zrake će pojačti vašu svesnost a kristali oporaviti telo

neurovaskularne tacke Kada osetite uznemirenost, sedite, opustite se fizički, emocionalno i mentalno, roze kvarc stavite na sternum u visini srca a plavičasti mesečev kamen zalepite flasterom na sam vrh sternuma kod korena vrata. Dovedite ili vizuelizujte zraku svetla karakterističnu za taj dan na neurovaskularne tačke na prednjem uzvišenju čela, duž linije kose, 3.5 cm od sredine glave na obe strane, kako je prikazano na slici.

Nedeljom vizuelizujte plavu zraku svetla, ponedeljkom žutu zraku, utorkom ružičastu, sredom belu, četvrtkom zelenu, petkom zlatnu, a subotom ljubičastu zraku svetla.

Kad se dovod svetlosne zrake stabilizuje, mentalno prođite kroz problem koji vas muči, od početka do kraja, onoliko puta koliko je potrebno, u zavisnosti od težine problema. Obratite pažnju na uzrok stvari, kako je sve to počelo, kako se razvijalo i koje su posledice. Dejstvo svetlosne zrake pojačaće vašu svesnost a kristali popraviti nastalu štetu u organizmu. Primetićete da vas je dobar deo emocija napustio, da ste postigli smirenje, ušli u relaksaciju i da ste ponovo u stanju da jasno razmišljate. Ovaj način delovanja na sebe je neverovatno brz i veoma efikasan kad su u pitanju noćni košmari, strahovi, frustracije, bes i slično.

Snaga mesečevog kamena

Pridružena datoteka 366

mesecev kamen Žene imaju veliku podršku mesečevog kamena. Mesečev kamen budi senzitivnost, intuiciju, jasnovidost. Donosi sreću i emocionalnu ravnotežu. Pojačava psihičke sposobnosti i podržava mladalački izgled. On je nežan zaštitnički kamen. Najpoželjnija boja mesečevog kamena, za ovu priliku, je plavkasta, inače ga ima od bele, krem, mlečne, sive, žućkaste, zelenkaste, ružičaste, boje breskve do svetlosmeđe boje. Mlečan je, prozračan, porcelanskog sjaja i vrlo privlačan zbog svog mekog specifičnog odsjaja, prouzrokovanog osobinama njegove kristalne strukture. Prema Hindu legendi, ovaj kristal su stvorile mesečeve zrake. Postoji verovanje se da ako se mesečev kamen drži ispod jezika na dan punog meseca, može da se vidi budućnost.

zoricab 07-12-09 19:22

1 Pridružena/e datoteka/e
Zlatni ortoklas i pranajama pomažu u podmladjivanju

Zlatni ortoklas i pranajama znatno usporavaju proces starenja i podmlađuju organizam. Ako ste spremni, možemo odmah početi sa podmlađivanjem.

*

Relaksirani, udobno se smestite u centar sobe.
*

Posmatrajte 5 minuta ortoklas uz žarku želju da se regenerišete. Na podu kraj sebe ili u džepovima držite dimljeni kvarc sa leve, a gorski kristal sa desne strane.
*

Zažmurite i vizuelizujte sobu punu roze vazduha. Postanite svesni sva četiri ugla na plafonu. Ovu sliku zadržite sve vreme izvođenja pranajame.
*

Udišite kroz nos ružičasti vazduh dok brojite do 6. Zadržite dah dok brojite do 6 i ispunite telo ružičastim vazduhom od glave do pete.
*

Brojeći do 6 izdišite ružičasti vazduh, a sa njim i bore, umor, bolest, itd. Jasno vidite kako zajedno sa ružičastim vazduhom izlazi sve što vam ne treba.
*

Ponovite proces disanja 10 puta. Radite meditaciju redovno svaki dan, prema potrebi i dva puta dnevno, ujutru pr
*

Ojačajte sve mišiće tela primereno dobi. Svakodnevno kroz pranajame asimilirajte dovoljno prane i kiseonika.
*

Pridružena datoteka 367 zlatni ortoklas Na kraju svojih fizičkih vežbi okrećite se, poput derviša, oko svoje leve ruke sa podignutom desnom rukom i dlanom nagore. To je ruka koja prima blagodeti, a levu ruku spustite niz telo, dlanom nadole, jer je to ruka koja daje. U prvoj nedelji okrećite se jednom ili dva puta, u sledećoj četiri puta, sve dok ne stignete do sedam ili do 21 put, već prema tome koliko vam prija.

Ako ne možete da nabavite ortoklas, poslužite se nekim od sledećih kristala kao što su stromatolit, lapis lazuli, rutilisani kvarc, peridot, petalit, kabamba jaspis, selenit ili sugilit. I oni sprečavaju starenje, duboko regenerišu, leče i popravljaju nastalu štetu u organizmu. U tom slučaju dodajte i silicijum jer će on povećati moć dejstva ovih kristala. Okružite se kristalima, upoznajte ih, zavolite ih, gledajte ih, poštujte ih, nosite ih sa sobom, na sebi, spavajte sa njima. Budite u direktnom kontaktu sa kristalima. Boravite što više u prirodi, gajite ljubav u srcu, budite smireni, tolerantni, razložni, vedri, jednostavno svoji

zoricab 07-12-09 19:34

1 Pridružena/e datoteka/e
Vogel Gorski Kristal

Pridružena datoteka 369

Vogel štapići Vogel gorski kristal otklanja i čisti entitete, negativnu energiju, povezuje i balansira čakre i ujedinjuje energiju polja oko tela.

Vogel kristali su gorski kristali fasetirani na specifičan način koji je ranih 80-tih godina pronašao istraživač IBM laboratorije Marsel Vogel. On je radeći sa gorskim kristalima shvatio da je jedna od karakteristika kvarca da pojačava, zgušnjava i prenosi frekvencije, ali da prirodni kvarc nema dovoljnu sposobnost koherencije energetskog polja. Kontemplirajući nad idealnim oblikom za isceljenje i energetski rad, dobio je viziju kako da fasetira kristal u obliku kabalističkog drveta života.

Otkrio je da su štapići fasetirani sa oba kraja u tačno određenoj razmeri proporcionalno drvetu života i egipatskim piramidama, u stanju da prenose energiju i da se to može naučno izmeriti. Brušenje je rađeno precizno i sa namerom da omogući kristalu da ispolji svoj pravi potencijal i optimalnu sposobnost da prenosi i pojačava energiju. Ako se želi pojačati njihovo polje, kristali se fasetiraju ne samo sa geometrijskom preciznošću, već i sa pravim razumevanjem, stavom i svesnošću.

Vogel kristal je moguće kupiti u Berlinu, na adresi Wegerichstraße 7, (12357 Berlin) u velikoj dobro snabdevenoj prodavnici kristala i minerala Klaus-a Lenz-a (tel. +49-30-6610247). Najbolje je poneti i pokazati sliku Vogel kristala, pošto prodavci ne moraju da znaju o kom se kristalu radi. 4" Flat Quartz Crystal Vogel kristal je moguće kupiti preko sajta internet prodavnice Amazon.

Vogel kristal ima deblji a kraći kraj koji privlači pransku energiju. To je ženski deo štapića. Duži a tanji kraj je muški i on prenosi energiju u jakoj zraci kao laser. Ženski receptivni kraj kristala privlači pranu koja se kreće spiralno duž kristala, pojačavajući se pri svakom odbijanju od faseta. Tako pojačana prana putuje kroz kristal i na kraju biva fokusirana na muškom kraju kristala i izlazi kao koherentno zračenje slično laseru.

Broj strana vogel štapića odeđuje njegovu namenu. Četvorostrani štapići se koriste za lečenje tela. Šestostrani štapići su pogodni za emocionalne probleme a osmostrani za lečenje dubokih šokova i jakih trauma. Trinaestostrani nas uvodi u prethodne živote i rešava prošle traume. Štapići od običnog stakla, oblika sličnog vogelu ne služe ničemu.

Vogel gorski kristal otklanja i čisti entitete, negativnu energiju, povezuje i balansira čakre. To je instrument koji ujedinjuje energiju polja oko tela. Najvažnije je to što ima vrlo preciznu vibraciju za isceljivanje i moć da povezuje telo sa isceljujućom energijom Zemlje.

Vogel je iskoristio prirodu unutrašnje strukture gorskog kristala koji ima karakteristiku savršenstva i ravnoteže. Kada je gorski kristal isfasetiran na pravi način i kada ljudski um uđe u međusobni odnos sa njegovim strukturnim savšenstvom, kristal emituje vibracije koje se šire i pojačavaju snagu uma onoga ko sa njim radi do te mere da je u stanju da uputi energiju u željenom pravcu i na mesto gde je potrebno.

Značajan efekat vogel kristala je u njegovoj povezanosti i rezonantnosti sa vodom. Pošto vode u ljudskom telu ima više od 75%, vogel kristal, zbog svoje rezonance sa vodom, predstavlja savršeno sredstvo prenosa suptilnih energija u fizičko telo.

Trajni uzroci bolesti su u eteričkom telu. Kada fizičko ili emotivno telo doživi traumu i kada smo već to zaboravili, eteričko telo je zapamtilo ove fizičke, emocionalne i psihičke povrede i tako deo naše životne energije ostaje zauvek zarobljen, blokiran ili zaleđen zavisno o kojoj vrsti traume je reč. Od tada pa na dalje živećemo sa umanjenom životnom energijom, odnosno sa posledicama, iako smo navodno izlečeni. Zato se često čuje rečenica - nikad više kao nekad. Eto, vogel gorski kristal je u stanju između ostalog, da oslobodi zarobljenu energiju i završi isceljivanje do kraja.

Ovaj kristal trenutno pristupa eteričkom telu, stabilizuje ga, dopuštajući da uđe svetlost iz viših sfera. Obrazac savršenstva, prvobitna savršena slika svega, postoji unutar eteričkog tela. U slučaju traume, obrazac je i dalje prisutan i može se uz pomoć vogel kristala prizvati nazad u optimalno stanje.

Iako je isceljivanje vogel kristalom krajnje jednostavno, neophodno je imati istančane etičke norme, znati disati, znati ući u duboku relaksaciju i meditaciju, imati jasnu sliku ozdravljenja, znači odličnu vizuelizaciju, imati bezuslovnu ljubav u svom srcu, razviti sposobnost čišćenja uma od nepotrebnih misli, postići savršen mir kao i stanje svesti na zavidnom nivou da bi vogel kristal u potpunosti bio delotvoran instrument.

Probajte meditirati sa vogel gorskim kristalom na timusu, sedištu duše, lociranim u sredini grudi bliže vratu. Kristal će vam pomoći da povećate sposobnost koncentracije, postanete svesniji misli i osećanja, balansiraće vam čakre odnosno unutrašnje energije i još mnogo toga.

http://www.sunnyray.org/Kristali.htm

zoricab 07-12-09 19:44

Gorski kristal
 
1 Pridružena/e datoteka/e
Pridružena datoteka 371

Gorski kristal je najmoćniji isceljujući kamen svih namena. Pogodan je za lečenje rana iz traumatičnog detinjstva i podizanju samopoštovanja. Ovaj kristal vam neće dozvoliti da tugujete u samosažaljevanju oko onoga što ne možete da promenite. Uvećava energiju. Gorski kristal pojačava energiju svih ostalih kamenova. To nije sve. Ovaj posebni kristal ima sposobnost prihvatanja energije drugih kristala i zato može da zameni sve ostale kamenove. On je dijamant siromašnih jer je prebogat u svakom pogledu osim u materijalnom.

Gorski kristal je prozračan, staklastog sjaja. Boja mu je od bezbojne do mlečno bele.

Nalazišta su mu širom sveta, Madagaskar, Brazil, SAD, Meksiko, zona Alpa, Indija, Australija, Rusija, Češka i Mađarska.

Gorski kristal je jedan od najčešćih minerala na našoj planeti. Poznat je pod imenom kvarc, stenoviti kvarc, kvarcni kristal, bezbojni kremen.

Gorski kristal ima razne oblike dug, kratak, špicast sa jedne strane ili obe, u obliku grozda, kotrljan sa raznim aplikacijama unutar njih, od mehurića, klinastog pisma, duha, ključa, gorskog oka, mosta, itd. Gorski kristal se može naći u svim mogućim oblicima i fasetima.

Ne postoji kristal čije se osobine češće i izražajnije povezuju sa duhovnim svetovima od kvarca, što pre svega duguje njegovoj lakoći programiranja u cilju upravljanja energijom, komunikacijom i zaštitom. Kvarc je savršeni energetski menadžer, ima sposobnost da predaje i prima energiju. On je odašiljač, provodnik i prijemnik istovremeno. U predaji, on može da pojačava, fokusira i usmerava energiju. U primanju, skladišti energiju za kasniju upotrebu i transformiše je u bilo kakvu vrstu upotrebljive forme. On otklanja neželjene vibracije i centrira sopstvenu energiju. Kvarc čisti auru i simbolizuje dobrobit celog bića. Olakšava komunikaciju sa planovima i dimenzijama koje se nalaze iza koprene. Pojačava vibracionu frekvenciju misaonih i osećajnih energetskih formi i dovodi ljudsku svest u povišeno stanje svesnosti. Nema šta ne može.

Znači, kvarc pojačava, fokusira, čuva, transformiše i energizira. Savršen je za fokusiranje afirmacija i molitvi. Stimuliše psihičku percepciju, uči svaku osobu na njenom sopstvenom nivou i sopstvenom brzinom. Dobar je za sve čakre, astrološke znakove i simbole. Vraća izgubljena sećanja, rešava probleme, odvraća negativnosti, ponovo otkriva naše sposobnosti za koje smo mislili da su izgubljene, povećava naše nadčulne sposobnosti.

Pojačava molitve, želje i pozitivnu vizuelizaciju. Drži nas u kontaktu sa spiritualnom stranom svoje prirode i podseća nas da smo spiritualno biće sa ljudskom egzistencijom. Svako duhovno traganje može biti stimulisano i pojačano uz pomoć energije gorskog kristala.

Lako sačuvava informacije ili energije u sebi. Pojačava ih i leči sa njima. Može i da prima i da šalje energije. Moćni prozirni kvarc otvara sedmu, temenu čakru. Dobar je za meditaciju, slanje ili primanje vođstva. Stimuliše prirodne kristalne forme u tkivu i fluidima da rezoniraju na novoj isceljujućoj frekvenciji. Radi sa svim čakrama i glavnim žlezdama. Donosi spiritualne uvide i prosvetljenje, mir i spokoj. Ohrabruje emocionalnu jasnoću i čistoću srca.

Kod fizičkog isceljivanja, donosi energiju, smanjuje groznicu, natekline i dijareju. Gorski kristal je vrhunski isceljitelj. Koristi se u svim stanjima od stimulacije imunog sistema i prevencije do najtežih oboljenja. On odlično čisti krvne sudove, olakšava rad srca, sprečava infarkt, dovodi kiseonik u mozak, stabilizuje krvni pritisak. Jača energetsko polje u meditaciji zajedno sa hematitom, kao uzemljujućim kamenom.

Da bi gorski kristal bio savršen, programira se studiozno i precizno. Izdefinišite sve unapred i zapišite na papir. Volite gorski kristal, stavite ga na srce, pa na treće oko. Sada ga programirajte, opušteni ste, dišite svesno, ravnomerno i ujednačeno. U jednom momentu kada osetite da ste spremni, prilikom izdaha zamislite kako vaša želja ulazi u kristal. Vidite ga u Božanskom svetlu. Ostanite ganuti. On je primio u sebe program koji ste mu namenili, ono što treba da uveća i da vam uzvraća.

Gorski kristal se čisti pod mlazom mlake vode 2-5 minuta. Ako ima špic, špic se okrene nadole. Ako je tek kupljen, prvo položi u morsku so 24 sata i tek onda se prazni pod mlazom mlake vode. Puni se na suncu od 1 do 2 sata.

Za duboko telesno čišćenje koriste se najprovidniji komadi gorskog kristala, koji se pune na rano jutarnjem i zalazećem suncu.

Položeni na šestu, čeonu čakru donose uvid u blokade i njihovu sigurnu dopremu na svetlost.

Eliksir služi za brzo obnavljanje telesne snage.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

zoricab 07-12-09 19:51

MESEČEV KAMEN DOVODI EMOCIJE POD KONTROLU VOLJE
 
1 Pridružena/e datoteka/e
MESEČEV KAMEN DOVODI EMOCIJE POD KONTROLU VOLJE

Pridružena datoteka 373

mesecev kamen Najizražajniji kvalitet mesečevog kamena je sposobnost da smiruje i ublažava emocije. Kada se postigne stanje krajnje smirenosti, koristi se za otvaranje prema intuitivnom razumevanju spiritualnosti.

Ovaj kamen dovodi emocije pod kontrolu volje, umesto njihovog potiskivanja ili preterane manifestacije i nežno ih neutralizuje. Žućkasti mesečev kamen ili boje breskve, položen na treću čakru – manipuru, izvlači stari način emotivnog reagovanja i pomaže da se razumeju i razgrade emocije. Uči nas da razlikujemo između “želim” i “potrebno mi je” jer ove dve stvari ne dolaze sa istog mesta. Mesečev kamen pomaže da se apsorbuju one stvari koje su potrebne u životu i dobro razlikuju od onih koje su predmet želje. Ispunjen je pasivnom ženskom energijom i zato stišava prenagljene reakcije. Uravnotežuje jin i jang energiju, povećava emotivnu inteligenciju i otklanja strah od budućnosti.

Pošto nega, brižljivost i nesebičnost nisu samo atributi žena, mesečev kamen je i muški kamen. On može da otključa sva osećanja u ljudskom biću. Mesečev kamen dovodi u ravnotežu srce i um, a da se pri tome ne izgubi nežnost. U istočnim kulturama se veoma poštuje jer se smatra da nošenje mesečevog kamena donosi ljubav u život. Tako se veruje da izmena prstenja sa mesečevim kamenjem posvađanom paru donosi pomirenje. Mesečev kamen izaziva lucidne snove, naročito za vreme punog meseca, pojačava nadčulne sposobnosti i razvija vidovitost, donosi sreću, nadu, uvide i novi početak. Ovaj kamen olakšava porođaj, povezuje nas sa obiljem i drevnom mudrošću.

Mesečev kamen usklađuje hormonalni sistem, hipofizu i metabolizam. Naklonjen je epifizi. Umiruje hiperaktivnu decu, čisti krv, reguliše šećer u krvi. Ublažava degenerativna stanja kože, kose, očiju, jetre i pankreasa, ublažava menstrualne bolove, pomaže začeće i olakšava tegobe u klimaksu. Od mesečevog kamena pravi se odličan eliksir, koji između ostalog služi za ublažavanje nesanice.

http://www.sunnyray.org/Kristali.htm

zoricab 07-12-09 19:53

ROZE KVARC JE TONIK ZA SRCE
 
1 Pridružena/e datoteka/e
ROZE KVARC JE TONIK ZA SRCE
Roze kvarc kotrljani kamenovi

Pridružena datoteka 374

Ono što je ametist za duh, to je roze kvarc za srce. Roze kvarc lekovito deluje na celo telo, naročito na srce i krvotok. On budi i jača smisao za lepotu. Ne možemo voleti niti prihvatiti ljubav drugog ako ne volimo sebe. Ljubav je važna za svakoga, posebno za one koji su zainteresovani za duhovni razvoj. Kada ne volimo sebe u potpunosti, mi smo ranjeni iznutra, i ta rana će uvek tražiti da bude isceljena. Roze kvarc može biti instrument njenog isceljenja. Ali, to ne znači da je ovaj mineral uvek nežan. On može da pokrene određene duboko pohranjene blokade i bolove koji traže da budu razrešeni. Nužno je oprostiti svima, za ono što nam je učinjeno, da bismo mogli oprostiti sebi. Roze kvarc otpušta neizražene emocije, smiruje bol i gubitak i ublažava tugu. On je simbol nežne ljubavi i lepote. Podstiče praštanje, ljubav i prijateljstvo.

zoricab 07-12-09 19:54

DUHOVNOST I KRISTALI PROTIV NEUROZE

Jedna od bolesti današnjeg čovečanstva je otuđenje, takozvana neuroza. Otuđenje je dobra podloga za mnoge bolesti, a neuroza uzrok mnogih zala koja haraju svetom. „Otuđenje vodi izvitoperenju svih vrednosti. Da li čujete glas istine, koji dolazi iz dubine vašeg bića? Ako nismo svesni otuđenja, to ne znači da nismo neurotični” , kaže Erik From.

Da li ste svadljivi, neprijatni, večito nezadovoljni, naporni, grubi, ili ste miroljubivi, tolerantni, trpeljivi, ne osuđujete, ne manipulišete drugima? Ono što možemo odmah učiniti htenjem i snagom volje je da promenimo svoje navike. Analizirajte sebe, držite pažnju na sebi, upoznajte sebe i promenite sebe, oprostite drugima i sebi, zavolite sebe. Ne zaboravite da se sreća sastoji od malih stvari koje činimo bližnjima. Čuvajte od zaborava te tako kratke, a dragocene trenutke sreće i radosti. Život je dar.

Za oslobađanje od neuroze potrebno je da postanete svesni svojih misli. Nije bitno šta drugi misle o vama, već šta vi mislite o sebi, šta vi osećate, šta vi hoćete i želite. Da li ste dovoljno svesni sebe? Imate li plan za budućnost i šta svaki dan uradite da biste ga ostvarili? Nadalje je važno da li volite, da li ste voljeni, a naročito da li volite sebe. Nalazite li vremena za odmor, opuštanje i meditaciju, da li praktikujete pranajamu, da li se ponekad pitate “ko sam ja, šta sam ja, šta je Bog, šta je drugo ljudsko biće, šta je život, kuda idem, odakle sam došao?...“ Imate li doživljaj direktnog iskustva istine?

Svima nam nedostaje duži boravak u duhovnim sferama koji bi nam omogućio proširenje svesti, suštinske uvide, prosvetljenje, mudrost, razlikovanje, jasnoću, shvatanje prirode svih stvari, uvećanje životne sile i uravnoteženje energetskog sistema. Postanite svesni i odgovorni za sebe i svoje postupke. Kada se božanska ljubav useli u nas, nestaje sve što je negativno, pa i neuroza, ispunjavamo se fizičkim, emocionalnim i mentalnim mirom, ravnotežom, spokojstvom, harmonijom i duhovnom radošću.

Mir je lekovit, fizičke vežbe i šetnja u prirodi su lek za organizam, jer telu vraćaju vitalnost i životnu radost. Dajte telu sve što mu je potrebno, poštujte ga, ne premarajte se, spavajte dovoljno. Uživajte u svojoj umerenosti. Zavolite pranajamu. Nađite vremena za sebe.
Lek protiv otuđenosti - Okružite se kristalima

Kristali vam takođe mogu pomoći da pronađete svoj unutrašnji mir i oslobodite se neuroze. Ametist je mističan kamen, kamen duhovnosti, pravi lek protiv otuđenosti. Okružite se kristalima ametista, neka njihova ljubičasta svetlost bude sa vama i kada spavate. Pomažu i rubelit, safir, citrin, ćilibar i mnogi drugi kristali, ali za neurozu i otvaranje prema duhovnosti najbolji je ametist. Prepustite se tom čarobnom svetu kristala i osetićete poboljšanje već za nekoliko dana.

zoricab 07-12-09 19:59

2 Pridružena/e datoteka/e
Ametist je kamen duha, ljubičasta boja je inače boja duha i spiritualnosti. To je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svesnosti, meditativnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira. To je kamen metamorfoze i preobrazbe. Unosi mir i harmoniju u prostor.

Pridružena datoteka 378

Pridružena datoteka 379

Boja mu je ljubičasta do boje lavande, staklastog je sjaja.

Ima ga u Brazilu, Meksiku, Zambiji, Bolilviji, Sri Lanki, SAD, Indiji, Sibiru.

Ametist predstavlja najpopularniju varijantu prirodno obojenog kvarca. Zbog svoje magične ljubičaste boje bio je cenjen od davnina, ali poreklo njegove boje do današnjeg dana nije u potpunosti objašnjeno. Generalno je prihvaćeno da najverovatnije njegova ljubičasta boja potiče od prisustva jona gvožđa (Fe) u kristalnoj rešetki kvarca. Pri tome se stvaraju takozvani obojeni centri. Ametist je moguće stvoriti veštački u laboratoriji ako se prilikom rasta kristala kvarca dodaju joni gvožđa i nakon toga se izvrši ozračavanje gama ili X zracima. Samo prisustvo Fe nije dovoljno, jer prirodni kvarc sadrži određenu količinu gvožđa. Neophodno je da zračenje visoke energije oslobodi jedan elektron iz okoline Fe, i pri tome dovede do neophodnog uslova da se stvori obojeni centar da bi se pojavila karakteristična boja ametista. Ovaj oslobođeni elektron biva zarobljen negde u kristalu i u normalnim uslovima ne igra nikakvu ulogu. Ali, ukoliko bi mu se dodala dovoljna količina energije, on bi mogao da se vrati nazad u svoje prvobitno stanje time menjajući ljubičastu boju ametista. Ovaj dodatak energije može da se desi, na primer zagrevanjem ametista na temperaturama većim od 300 stepeni, pri čemu ametist gubi ljubičastu boju i može da poprimi ili žutu boju – citrin, ili zelenu – ozelenjeni ametist. Ovakvo izbeljavanje ametista u principu bi moglo doći i prekomernim izlaganjem svetlu, iako je ametist relativno stabilan na svetlost.

Prema grčkoj legendi, kada je bog Bahus imao loš dan, odlučio je da prva osoba koju sretne sa svojom pratnjom od tigrova bude rastrgnuta. Ta nesrećna individua bila je devojka Ametist, koja je išla u Hram boginje Meseca, Dijane, na službu. Kada su tigrovi skočili na nju, ona je prizvala Ime Boginje i bila je odmah pretvorena u beli kamen. Ovo je čudo popravilo Bahusu raspoloženje. U znak pokajanja, on je izlio vino preko kamena, što mu je dalo predivnu ljubičastu boju.

Ova priča je izvor verovanja da ametist deluje protiv pijanosti. Ako se pije iz čase napravljene od ametista, organizam je zaštićen od toksinacije. Ametist štiti od loših snova. Međutim ametist je pre svega kamen duha. To je jedan od najefektivnijih kristala koji se mogu koristiti u meditaciji, zbog njegovih kvaliteta da relaksira um i sposobnosti da odvoji čoveka od briga svakodnevnog života i da ga prenese u jednu drugu mnogo širu realnost.

Ametist olakšava prelazak između života i smrti. Tradicionalno se povezuje sa vodolijom, zbog svojih humanitarnih i naprednih kvaliteta. Ametist je tu da nas poduči da je ono što znamo samo deo onoga što možemo da saznamo kada se oslobodimo predrasuda i ograničenja.

Pomaže u učenju svih stvari koje su spiritualne, mistične, psihičke. Budi intuiciju, unosi mir i jasnoću. Olakšava kompulzivno opsesivna ponašanja. Dobar je detoksinator. Pomaže vizije i otkrovenja, biskupi ga nose kao prsten na desnoj ruci.

Mnogi ljudi spavaju sa ametistom ispod jastuka. Spavanje sa ametistom olakšava vantelesna iskustva i donosi intuitivne snove. Treba ga kombinovati sa rozenkvarcom i gorskim kristalom, zato što ametist smiruje um, rozenkvarc smiruje srce i leči emocionalne rane, gorski kristal pojačava energiju oba ova kristala dodatno. Sva tri zajedno uravnotežiće srce, um i dušu.

U meditaciji pruža najveći stepen mira, topline i harmonije. Ljubičasta zraka je Zraka Arhanđela Zadijela. Arhanđeo Zadijel je Arhanđeo praštanja, milosti, tolerancije i transformacije negativne energije u pozitivnu.

Ametist pojačava memoriju, reguliše krvni pritisak, smiruje živce i čuva srce. Štiti od vradžbina i zlih sila. Loše misli pretvara u optimistične.

Ametist poboljšava rast kose, čisti kožu i pore. Ne sme se puniti na Suncu već pored gorskog kristala. Pomaže u prilikama kada ste prepravljeni negativnim emocijama, kao što je bes, mržnja, krivica.

Smanjuje tugu i bol. Pomaže u prihvatanju gubitka. Ametist je jedan od najduhovnijih kristala. Daje uvid u Božansku ljubav, podržava nesebičnost i duhovnu mudrost, stimuliše treće oko. Ametist poboljšava proizvodnju hormona, čisti krv, ublažava modrice i otoke i leči poremećaj sluha. Blagotvorno utiče na probavni sistem, opušta i omogućava lak san, smešta se u spavaće sobe.

Poboljšava koncentraciju, zato se preporučuje i za radne prostore. Leči glavobolju, smanjuje strahove, deluje antidepresivno, razvija mentalne sposobnosti. Svetlost Ametista smiruje, opušta, omogućava nosiocu jasne misli i unutrašnju harmoniju. Pripisuje mu se i moć buđenja vidovitosti.

http://www.sunnyray.org/Kristali.htm

Siouxi 13-01-10 13:10

Citat:

Originally Posted by zoricab (Post 18263)
Ametist je kamen duha, ljubičasta boja je inače boja duha i spiritualnosti. To je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svesnosti, meditativnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira. To je kamen metamorfoze i preobrazbe. Unosi mir i harmoniju u prostor.

http://www.sunnyray.org/Kristali.htm


Jučer sam kupila jedan kristalčić (ametist)...Neznajući i nebirajući osim po boji....
Htjela bih njegove sposobnosti upotrijebiti u svrhe izliječenja duše a i radi snage za pomoć drugima..Na koji način to postignem, ako je moguće...?:please-490:

quantec 13-01-10 16:05

Mislim da ne možeš kako ti kažeš njegove sposobnosti upotrijebiti.
Možeš od njega samo dobiti ono što sada trebaš.


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 08:01 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0