Ovo je diskusija na temu Mlijeko od zobi (konačno) u podforumu Makrobiotika Probala sam napraviti mlijeko od zobi. Zapravo od zobenih pahuljica (na ...
Probala sam napraviti mlijeko od zobi. Zapravo od zobenih pahuljica (na tržnici nema zobi).
Uzela sam šalicu za mjeru.
U veću zdjelicu sam usipala šalicu zobenih pahuljica i zalijala šalicom vode. Ostavila sam sat-dva da se namače i onda bacila u blender da se zob usitni, dodala još jednu šalicu vode, malo soli, 2 kapljice ekstrakta od vanilije. Kad sam izblendala jednoličnu masu, dodala sam još tri šalice vode i probala. Nije mi baš to bilo to.
Dodala sam još soli, još par kapljica vanilije i jednu žlicu šećera i okus je bio genijalan.
Nije mi se dalo cijediti preko gaze, pa sam procijedila kroz malo cjedilo i boja mi je blago sivkasta, ali je stvarno fino za piti.
Dala sam zobeno mlijeko mom najstrožem malom kritičaru da degustira i poslije prvotne grimase je rekla hm, pa to ti je zapravo fino, malo čudno, ali fino.
Ona inače voli kakao koji ja baš ne odobravam zbog kravljeg mlijeka, pa smo sada probale kakao od zobenog mlijeka i mogu vam reči da smo našli odličnu alternativu!
Bez brige se može stavljati u kavu, okus je baš dobar!
Jedino bih rado izbjegla dodavanje šećera... di se može nači stevija malo povoljnije? Vidjela sam je u Mileru, ali mi je preskupa.
Koncentrat vanilije isto nije najzdravija opcija i potražti ću nekakvu zdraviju inačicu, ali svejedno, ako moram birati između dva zla - kravlje mlijeko puno aditiva, antibitika, hormona i bogznačegajoš i malo šećera i koncentrata, mislim da biram manje
Probala sam napraviti mlijeko od zobi. Zapravo od zobenih pahuljica (na tržnici nema zobi).
Recept ti izgleda super. Moram to isprobati.
Neoljuštene zobi ima u Plodinama na odjelu zdrave hrane. Pakiranja su od pola kile i koštaju 9,98 ili 9,99, tako nekako. Da li bi postupak izrade bio isti sa punim zrnom zobi ili bi zob trebalo možda kuhati prethodno? Možda ja opet pitam onog seljaka da mi da malo, a on da vreću.
---
Jedino bih rado izbjegla dodavanje šećera... di se može nači stevija malo povoljnije? Vidjela sam je u Mileru, ali mi je preskupa.
Koncentrat vanilije isto nije najzdravija opcija i potražti ću nekakvu zdraviju inačicu, ali svejedno, ako moram birati između dva zla - kravlje mlijeko puno aditiva, antibitika, hormona i bogznačegajoš i malo šećera i koncentrata, mislim da biram manje
---
Med isto bi mogao ići. Vanilin štapić umjesto koncentrata.
Mljeveni orasi ili bademi u maloj količini bi možda još dodali kvalitet ukusu.
Ja sam prije neki dan pošla praviti mlijeko od zobi, a onda vidjela da sam kupila ječam!
Ali sam razmislila šta bih sve stavila u njega da sam kupila po šta sam otišla
Moram zapisati: kupi zob!
Za doručak jedem žitarice s mljekom od zobi, a onda ga dodam malo u kavu. Kava mi baš nije neki zgoditak, naučena sam na žlicu punomasnog kravljeg mlijeka u kavi
Sad ga pijem svega nekoliko dana i primjetila sam da mi se ne stvaraju naslage po zubima preko jutra. Nakon kave s kravljim mlijekom kao da ostaje film po zubima i općenito ustima. Moguće da je samo stvar u masnoći iz kravljeg mlijeka kojeg sada nema, ali mi se sviđa tako kako je sada.
Ja eksperimentišem s pranjem zubi i osjećaju daha ujutro u odnosu na ono što sam jela. Mliječni proizvodi definitivno čine da se stvara taj neki film što izostaje kod sirovih obroka.
Inače, zube samo četkam već neko vrijeme i kada sam prije par dana iz radoznalosti uzela kaladont tako mi je pržio po ustima, da je to strašno
Ni sinu ne perem zube kaladontom.
btw, nisam još kupila zob Meni mlijeko treba radi frapea koje , mednog/čokoladnog mlijeka i griza, naravno
Moji roditelji su mog malca navukli na dukat mlijeko s čokoladom, ono malo pakovanje sa slamčicom. Ovaj bi litre toga popio. A pošto se nana i dedo takmiče (vidi sad ovog uticaja na mozgić ), onda mu ne kupuju po jedan, nego ga baš snadbijevaju kao dileri odličnog kupca
Ja tu dođem kao policajac
Starog sam uspjela preobratiti bar dijelom što se hrane tiče, pa se nadam da će mami sad bitka biti nezanimljiva.
U međuvremenu, on će dobiti odličnu zamjenu za namirnicu koju toliko voli (još se nadam da se nije navukao na pakovanje sa slamčicom)
isto ovako radim zobeno mlijeko(našla na coolki),ali meni je fakat bljak...probala sam i s kojekakvim dodacima(otopljena bijela čoxa,vanilija,med,kakao...),ali mi ništa nije uspjelo popravit okus. nekako mi je okusom masno,sluzavo pa ga koristim samo za kuhanje griza i dodajem u krem juhe,palačinke i sl...
no, probala sam ovako napravit mlijeko od lješnjaka (ili nekog drugog orašida,samo se namaču u vodi cijelu noć.ostatak je isti,s tim što umjesto šećera znam staviti med) i to mi je fakat ok.budući da se voće ne bi smjelo miješati s mliječnim,a ja doručkujem zblendano voće sa zelenjem-ovo mi je super dodatak! ...