Nisam još sijao, ali planiram. Čak i mislim sad, da pripremim zemlju za kulturu.
Skoro sve mahunarke rade simbiozu sa dušičnim bakterijama (rizobium). Po tome su najpoznatije mahunarke djetelina i bagrem.
Dušične bakterije mogu biti u simbiozi sa fosfatnim ili čak kalijevim bakterijama. Očita razlika je to što dušične trebaju samo zrak. Npr. slanutak i crvena riža su barem NP biljke.
Crvena riža nije mahunarka, kao ni pšenica ili kukuruz.
neke Mahunarke:
Ostale "dušične biljke":
Crvena riža se smatra korovom:
Budući da dušične biljke trebaju zrak je dobra rahla zemlja te imaju plitke korijene.
"Dušične biljke" su obavezan dio plodoreda. Proizvodnja sjemena se znatno smanji na uštrb lišća ako se sije na tlu već bogatim dušikom (plodored, mjenjaj mjesta). Kada počne proizvodnja ploda se dobar dio dušika makne iz zemlje. Tada biljka ne daje dušik drugim biljkama. Drugim riječima: plodovi su bogati proteinima. Čak i ako konzumiramo sjemenke, ostatak biljke je dobar za dušikovo đubrivo.
Jača zaraza sa rizobiom je bolja za biljku (urod, otpornost), kao i sa mikorizom. Iz tog razloga je neki namjerno zaraze. Ovo se može kupiti, ali istraživanja su pokazala da je domaća rizobija najbolja. Tipa: marokanska rizobija koja radi simbijozu sa slanutkom može podnjeti visoki salinitet veliku razliku u Ph itd:
(dosta dugi članak).
Pravi način zaraze je dosta kompliciran:https://permies.com/t/20739/Propagat...ed-inoculation
Pa sam mislio jednostavniji:
Naberm lokalne kvržice različitih biljaka (bagrem, djetelina, druga mahunarka) te stavim ne direktno iznad sjemena. I poslije operem ruke. Zaljevanjem se zaraza širi te bakterije lagano oplakuju sjeme.
Drugi način je da raspolovim kvržice, ali neznam dali je to pametno, da nebi zarazio bakterije pa da nebi propale. Znate vi?
Rizobiumom se čak i tretirali paradajze (koji ne tvore dobru simbiozu) te su dobili pozitivne rezultate (dvostruki urod).
Izgleda da su grejp i paradajz povoljni za rizobijum dok luk, grožđe, kapar i kopar nisu:
Grašak od prijateljskih biljaka voli "kopače" kao što su krastavac i krumpir (daje više zraka)(krastavac postaje otporniji na suše zbog rizobiuma) kao i "tjerače gamadi" kao što su menta, ljute paprike itd:
E, sad ako sam pogriješio podforum smijete pomaknuti na adekvatno mjesto.
Skoro sve mahunarke rade simbiozu sa dušičnim bakterijama (rizobium). Po tome su najpoznatije mahunarke djetelina i bagrem.
Dušične bakterije mogu biti u simbiozi sa fosfatnim ili čak kalijevim bakterijama. Očita razlika je to što dušične trebaju samo zrak. Npr. slanutak i crvena riža su barem NP biljke.
Crvena riža nije mahunarka, kao ni pšenica ili kukuruz.
neke Mahunarke:
Ostale "dušične biljke":
Crvena riža se smatra korovom:
Budući da dušične biljke trebaju zrak je dobra rahla zemlja te imaju plitke korijene.
"Dušične biljke" su obavezan dio plodoreda. Proizvodnja sjemena se znatno smanji na uštrb lišća ako se sije na tlu već bogatim dušikom (plodored, mjenjaj mjesta). Kada počne proizvodnja ploda se dobar dio dušika makne iz zemlje. Tada biljka ne daje dušik drugim biljkama. Drugim riječima: plodovi su bogati proteinima. Čak i ako konzumiramo sjemenke, ostatak biljke je dobar za dušikovo đubrivo.
Jača zaraza sa rizobiom je bolja za biljku (urod, otpornost), kao i sa mikorizom. Iz tog razloga je neki namjerno zaraze. Ovo se može kupiti, ali istraživanja su pokazala da je domaća rizobija najbolja. Tipa: marokanska rizobija koja radi simbijozu sa slanutkom može podnjeti visoki salinitet veliku razliku u Ph itd:
(dosta dugi članak).
Pravi način zaraze je dosta kompliciran:https://permies.com/t/20739/Propagat...ed-inoculation
Pa sam mislio jednostavniji:
Naberm lokalne kvržice različitih biljaka (bagrem, djetelina, druga mahunarka) te stavim ne direktno iznad sjemena. I poslije operem ruke. Zaljevanjem se zaraza širi te bakterije lagano oplakuju sjeme.
Drugi način je da raspolovim kvržice, ali neznam dali je to pametno, da nebi zarazio bakterije pa da nebi propale. Znate vi?
Rizobiumom se čak i tretirali paradajze (koji ne tvore dobru simbiozu) te su dobili pozitivne rezultate (dvostruki urod).
Izgleda da su grejp i paradajz povoljni za rizobijum dok luk, grožđe, kapar i kopar nisu:
Grašak od prijateljskih biljaka voli "kopače" kao što su krastavac i krumpir (daje više zraka)(krastavac postaje otporniji na suše zbog rizobiuma) kao i "tjerače gamadi" kao što su menta, ljute paprike itd:
E, sad ako sam pogriješio podforum smijete pomaknuti na adekvatno mjesto.