Alkalna dijeta

Collapse
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • Spring
    Administrator
    • Feb 2009
    • 5817

    Alkalna dijeta

    Karakteristike alkalne dijete

    Alkalna dijeta sadrži oko 75% alkalne hrane i 25% kisele hrane. Slijedeća lista pokazuje namirnice svrstane od alkalnih prema kiselima.

    Alkalna hrana - 75% hrane u prehrani

    Povrće: morske alge, leća, luk, daikon, koraba, pastrnjak, češnjak, endivija, lišće gorušice, đumbir, brokula, krumpir, paprika, gljive, cvjetača, patlidžan, buča, brlitva, kelj pupčar, vlasac, korijander, bamija, salata

    Voće: limun, nektarina, pomikaki, malina, lubenica, mandarina, grejpfrut, dinja, maslina, malina, mango, kruška, avokado, ananas, jabuka, kupina, trešnja, breskva, papaja, naranča, marelica, banana, borovnica, ribiz, suho grožđe, grožđe, jagoda

    Orašasto voće, sjemenke i ulja: sjeme bundeve, mak, kesten, ulje noćurka, sezam, badem, izdanci, ulje avokada, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, druge sjemenke

    Žitarice: zob, kava, quinoa, divlja riža

    Začini i ostalo: soda bikarbona, morska sol, mineralna voda, umeboši šljive, cimet, melasa, sojin umak, zeleni čaj, rižin sirup, jabučni ocat, čaj od đumbira, ocat od umeboši šljive, ghi

    Mliječni proizvodi: vrhnje, sir i jogurt

    -------------


    Kisela hrana - 25% hrane u prehrani

    Mliječni proizvodi: topljeni sir, sladoled, sojino mlijeko, kravlje mlijeko, tvrdi sirevi

    Meso: svo meso, uključujući goveđe, peradsko meso, divljač, jaja, ribe i rakove, školjkaše, glavonošce, kao i iznutrice i mesne prerađevine

    Žitarice: sve žitarice i prerađevine uključujući kruh, žitarice za doručak, tjesteninu i rižu. Izbjegavati rafinirane žitarice i njihove prerađevine.

    Leguminoze
    : sve leguminoze uključujući i proizvode (tofu)

    Orašasto voće i sjemenke: svo orašasto voće (lješnjak, orah, brazilski orah, pistacija, pekan orah, bademovo ulje, sezamovo ulje, ulje šafrana, suncokretovo ulje, pinija, kanola ulje)

    Voće: voće koje sadrži benzojevu kiselinu i oksalnu kiselinu - šljiva, brusnica, rabarbara, višnja

    Začini i ostalo: džem, žele, kvasac, čokolada, šećer, kakao, ocat dobiven iz bijelog vina, kava, saharin, vanilija, crni čaj, alkohol, balzamični ocat, kari, med, rižin ocat. Izbjegavati čokoladno mlijeko, gazirana pića vino i alkoholna pića.


    -------

    Kako unositi više alkalnih namirnica?

    - konzumirati mnogo povrća i voća
    - piti vodu sa svježe iscijeđenim limunom
    - pokušati konzumirati najmanje jednu šalicu jače alkalnog povrća dnevno, kao što je lisnati kelj, lišće slačice, ili brokule
    - u zamjenu za pšenicu koristiti proso ili quinou
    - koristiti ribu i janjeće meso umjesto govedine
    - koristiti maslinovo ulje umjesto drugih biljnih ulja
    - koristiti miso juhu

    Preuzeto sa http://www.nutricionizam.com
    www.alternativa-za-vas.com
    www.alternativa-webshop.com
  • Aquarion
    New member
    • Jun 2010
    • 21

    #2
    Svi mliječni proizvodi su kisele namirnice....za naš organizam.
    Kava i zob su također visoko kisele namirnice. Zamjena za te namirnice bio bi zeleni čaj i proso.
    Krumpir daje blagu alkalnost ako se konzumira sa korom a i ostaju neki važni antioksidanti kao što je cink, selen...
    A kakva je to mineralna voda?

    Comment

    • Spring
      Administrator
      • Feb 2009
      • 5817

      #3
      Originally posted by Aquarion
      A kakva je to mineralna voda?
      Vjerojatno se misli na prirodnu mineralnu vodu.
      www.alternativa-za-vas.com
      www.alternativa-webshop.com

      Comment

      • Spiral
        uzlazna putanja
        • Jan 2011
        • 53

        #4
        Ima onaj basenpulver u DM-u. Čini to da alkalizira organizam.
        Ok. slažem se da treba pripaziti i na unos hrane, ali ovo je super kao pripomoć u alkalizaciji...

        Comment

        • andicro
          New member
          • Nov 2009
          • 9

          #5
          Kiselost organizma
          COPY/PASTE

          Održavanje pH ravnoteže vrlo je važno za dobro zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma. Stanje disbalansa može imati za posledicu brojne zdravstvene probleme, kako telesne tako i mentalne. Uravnotežena pH okolina organizmu omogucava da se bori protiv razlicitih bolesti, dok acidoza, stanje preterane kiselosti, cešci i ozbiljniji oblik disbalansa, organizam dovodi u ozbiljno stanje te narušava sve njegove sisteme. Organizam, kada se nade u stanju acidoze, u svrhu neutralizovanja prevelikih kolicina kiseline, koristi alkalne rezerve dovodeci se pri tome u stanje slabosti. Koncept pH ravnoteže kao uzroka bolesti nije nov. Još 1933. doktor William Howard Hay objavljeju knjigu A New Health Era u kojoj objašnjava kako su sve bolesti rezultat autointoksikacije (samotrovanja) uzrokovane akumulacijom kiselina u organizmu.


          Šta je to pH?
          pH je mera aciditeta (kiselosti) illi alkaliteta (baznosti) rastvora. Meri se u skali od 0 do 14, gde pH 7 oznacava neutralni rastvor (voda), pH vrednosti ispod 7 oznacavaju kiselu, a iznad 7 baznu sredinu rastvora. Voda je najprisutniji sastojak ljudskog tela, ona sacinjava 70 % organizma, pa nije ni cudno da je pH ravnoteža organizma uspostavljena kada se pH vrednost krece u rasponu od 6 – 7,5. pH ravnoteža ustvari predstavlja ravnotežu pozitivno nclektrisanih jona (kisele baze) i negativno nclektrisanih jona (bazne). Telo se stalno bori kako bi održalo ovu ravnotežu, kada je ona narušena javljaju se razni zdravstveni problemi.


          Uzroci i posledice acidoze
          Najcešci uzrok acidoze danas je neadekvatna ishrana. Sve više ljudi prelazi na tzv. zapadnjacki tip ishrane koja ukljucuje velike kolicine mesa, jaja, mleka i mlecnih proizvoda, zatim namirnice bogate belim brašnom i šecerom, velike kolicine gaziranih pica, a male kolicine svežeg povrca. Sve navedene namirnice, koje se u ovom tipu ishrane konzumiraju u vecim kolicinama, razgradnjom daju produkte koji zakiseljavaju organizam. Nasuprot tome, povrce i voce, koji su u ovoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj meri, razgradnjom daju produkte koji povecavaju alkalne rezerve organizma. Narušavanju pH ravnoteže organizma uveliko pridonose i neki, u svakodnevnom životu sve prisutniji, lekovi, veštacki zasladivaci i konzervansi. Za razliku od nekih bolesti na ciji razvoj i tok ne možemo uticati, npr. otkazivanje bubrega ili jetre, koji takode mogu biti uzrok acidoze organizma, na gore navedene cinioce može se uticati. Potrebno je samo promeniti loše navike u ishrani i životne navike. U stanju acidoze, organizam «posuduje» minerale- kalcijum, kalijum, magnezijum – iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutralisao kiselinu i uklonio je iz organizma. S druge strane, ukoliko se višak kiseline ne uklanja iz organizma dolazi do autointoksikacije organizma.


          Acidoza može uzrokovati:
          -kardiovaskularna oštecenja, ukljucujuci konstrikciju (sužavanje) krvnih sudova i redukciju kiseonika
          -povecanje telesne mase, debljanje i dijabetes
          -probleme sa bešikom i bubrezima
          -slabljenje imunosnog sistema
          -nakupljanje slobodnih radikala
          -prerano starenje
          -osteoporozu
          -zapaljenje zglobova i mišica
          -hronicni umor


          Nedavno sprovedena sedmogodišnja studija na 9000 žena pokazala je da su one žene koje su imale hronicnu acidozu bile mnogo rizicnije na razvoj osteoporoze u odnosu na žene koje su imale normalne pH vrednosti. Naucnici koji su sproveli ovu studiju smatraju da je prevalencija frakture kuka medu srednjevjecnim ženama rezultat acidoze uzrokovane ishranom bogatom proteinima životinjskog porekla i siromašnom povrcem. Organizam je sposoban da pravilno asimilira minerale i nutrijente samo ukoliko je njegov pH uravnotežen. Stoga Vam se može desiti da se organizam, bez obzira što unosite sve potrebne nutrijente i imate pravilno izbalansiranu ishranu, ponaša kao da je u stanju deficita. Ukoliko ne dobijate željene rezultate od svoje pravilno izbalansirane i nutrijentima bogate ishrane, ili od korišcenja suplemenata u ishrani, pokušajte da se testirate na acidozu.


          Kako se testirati na acidozu?
          Sami kod kuce možete da napravite jednostavan test kako bi uvrdili da li je pH vrednost vašeg organizma uravnotežena. Koristeci pH papirice, proverite pH Vaše mokrace i sline. Ukoliko se pH vrednost mokrace ujutro krece u rasponu od 6-6,5, a uvece od 6,5-7, Vaše telo funkcioniše unutar zdravog nivoa. Ukoliko se pH Vaše sline tokom citavog dana zadržava u vrednostima izmedu 6,5 – 7,5, Vaše telo takode funkcionše unutar zdravog nivoa. Najbolje vreme za testiranje pH vrednosti je sat pre i dva sata posle obroka, dva puta nedeljno.

          pH urina pokazuje koliko dobro Vaš organizam asimilira minerale, posebno kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum. Oni su tzv. kiselinski puferi jer ih telo koristi u kontroli nivoa kiseline. Ukoliko je nivo kiseline prevelika, telo je nece moci izbacivati nego ce je skladištiti u tkivima (autointoksikacija) ili neutralizirati navedenim mineralima koje ce uzeti iz vitalnih organa.

          pH sline pokazatelj je aktivnosti probavnih enzima, pogotovo aktivnosti jetre i želuca.





          Ukoliko su neki od navedenih simptoma jače izraženi, neophodno je odmah pristupiti izboru namirnica isključivo baznog uticaja i već nakon dve nedelje efekti su vidljivi, što se manifestuje kroz slabljenje ili čak nestanak pojedinih simptoma. Kod većine ljudi kod kojih postoji poremećaj, prisutni su skoro svi nabrojani simptomi i zbog toga je neophodno ozbiljno pristupiti lečenju, kako bi se sprečila pojava ozbiljnijih pormećaja: kancer, hronična oboljenja, zaraze, šizofrenija, multipl skleroza, leukemija i slično.


          Jaka bazna reakcija:
          * celer
          * smokve
          * biljni čajevi
          * dinja
          * lubenica
          * limun
          * mango
          * papaja
          * peršun
          * morske alge
          * grožđe bez kožice
          *potocarka


          Slaba bazna reakcija:
          * masline
          * maslinovo ulje
          * artičoke
          * patlidžan
          * proso
          * miso
          * heljda
          * trešnje
          * mandarine
          * kesten
          * kokosaov orah (svež)
          * krastavci
          * prokelj
          * med
          * praziluk
          * pečurke
          * rotkvice
          * paradajz
          * morska so
          * crni luk
          * narandže
          * ukiseljeno povrće (domaće)
          * susamovo seme
          * soja


          Neutralne namirnice:
          * pavlaka
          * kravlje mleko
          * jogurt
          * surutka
          * puter
          * ulja (osim maslinovog)


          Blago kisela reakcija:
          * jaja
          * crveni pasulj
          * seme bundeve
          * ječam
          * spanać


          Umereno kisele reakcije:
          * med (pasterizovan)
          * borovnica
          * mekinje
          * sirevi
          * suvi kokosov orah
          * riba
          * integralna testenina
          * integralne žitarice
          * suve mahunarke (osim soje)
          * koštunjavo voće (osim badema)
          * raž
          * kečap
          * senf
          * šljive
          * kokice
          * krompir (oljušten)
          * suve šljive
          * pirinač


          Jako kisele reakcije:
          * beli hleb
          * peciva i kolači od belog brašna
          * čokolada
          * kafa
          * alkohol
          * gazirana bezaloholna pića
          * zaslađeni voćni sokovi
          * junetina
          * svinjetina
          * piletina
          * riba
          * rafinisane žitarice
          * brusnice
          * sladoled
          * testenina od belog brašna
          * kikiriki
          * beli pirinač
          * plodovi mora
          * crni čaj
          * orasi

          PITANJA I ODGOVORI
          COPY/PASTE...

          Kiselo i bazno u našem tijelu


          Možete li nam ukratko objasniti što je to Ph? Što doslovno znači taj termin?

          Zlatko: Termin Ph dolazi od potential of hydrogen i koristi se kao akronim za mjerenje zastupljenosti kiselih ili baznih supstanci u bilo kojoj tvari, Uobičajeno je da se Ph skala mjeri od 0 do 14 jedinica. Naprimjer, sadržaj baterije je 1,0 tj. izrazito kiseo, dok je aminijak 11,0; dakle bazan! Ljudsko tijelo je oko 7,4, što znači da je blago bazan. Kada se naš organizam suoči s navedenim supstancama, ekstremno kiselim ili ekstremno baznim, naš život je u opasnosti! Hrana i tekućina u svojoj vrijednosti variraju između bazne i kisele kvalitete te tako utječu na stanje u našem tijelu. Današnja je prehrana ispunjena namirnicama koje stvaraju kiselu reakciju u tijelu kao npr: meso, šećer, bijelo brašno, škrobne namirnice te masna hrana, konzervansi aditivi itd. Osim prehrane, na naš Ph balans može utjecati i stres. Vjeruje se da stanje brige duže od 25 minuta može naše tjelesne supstance dovesti u kiselo stanje.


          Kakav je odnos kiselina i baza u našem tijelu?

          Zlatko: Krv, pljuvačka i moždana tekućina su bazni ili bolje reći, najdulje opstaju takvi, dok se stolica, urin, izlučevine gušterače, žuči i jetre mogu dinamično mijenjati od baznog do kiselog stanja. No cilj je da one također imaju blago baznu kvalitetu. Na to možemo utjecati svojom prehranom, načinom življenja i disanjem. Stanje kiselosti želuca je trajno i ono mora biti takvo.
          Postoji shvaćanje da je naše tijelo konstituciono bazno, a po funkciji kiselo – 75 trilijuna tjelesnih stanica je blago kiselo, te moraju živjeti i biti njegovane tjelesnim tekućinama bazne kvalitete.


          Ako nije tako, kakva može biti reakcija tijela?

          Zlatko: Dakle, ako Ph tijela, a pogotovo krvi, nije oko 7,4, tada mogu nastati oštećenja vitalnih organa i zdravlje je ugroženo! Da bi se održala baznost krvi, tijelo putem svojih homeostatskih protokola poduzima sve da bi nas zaštitilo. U nekim slučajevima će izvući kalcij (koji je lužnat) iz naših kostiju ili zubiju i time izbalansirati izrazito kiselo stanje. Naravno, ako to čini učestalo, dovest će nas do deficita i drugih problema.
          Najpametnije je da se sami pozabavimo svojim prehrambenim navikama i ne dovodimo tijelo do acidoze (dominantna kisela reakcija), što je češći poremećaj negoli alkaloza (dominantna bazna reakcija). Ako poremećaj već postoji, tada možemo poduzeti prehrambene prilagodbe putem izbora namirnica, načina pripreme i načina konzumiranja hrane.


          Kako možemo prepoznati stanje kiselosti organizma?

          Zlatko: Postoji niz tjelesnih reakcija koje često dijagnosticiraju kao bolesti, npr. artritis, reumatska stanja, infekcije mjehura, aktivna kandida, pojava parazita, herpes, dijareja, alergije, migrene, promjene na koži, želučane tegobe itd.

          No, ovdje bih izdvojio jedno stanje preko kojeg olako prelazimo, a to je stanje kroničnog umora!
          Takvo stanje evidentno je rezultat poremećaja ravnoteže kiselina i baza, bez obzira na izvorni uzrok kao što je stres, pogrešna prehrana ili pak kontaminacija toksičnim tvarima.



          Kako se u makrobiotici gleda na taj problem?

          Zlatko: Makrobiotika mu pristupa cjelovito i složeno te ću ovdje dati samo kratko pojašnjenje.

          Već je japanski znanstvenik Segen Ishizuka, jedan od utemeljitelja moderne makrobiotike, taj problem dotakao na početku dvadesetog stoljeća. No i danas se u makrobiotičkoj prehrani ovaj pristup, uz brojne druge parametre, primjenjuje pri određivanju individualnih programa prehrane.

          Danas postoje mnoge tabele namirnica kiselih i baznih osobina, što može biti korisna pomoć pri izboru namirnica. Trebamo ipak imati na umu da je to samo statična projekcija koja se ne mora realizirati u stvarnom živom organizmu. Problemi u praksi nastaju kada mnoge namirnice, od žitarica pa sve do voća, ne proizvedu željenu Ph kvalitetu zbog loše probave, uključujući i lošu kvalitetu izlučevina pljuvačnih žlijezda. Zato se u makrobiotici određuju konstitucioni i kondicioni faktori svake osobe koji ukazuju na potencijal transformacijskih protokola (respiratorna aktivnost, vitalni faktori i sl.).
          Nadalje, u makrobiotičkoj prehrani značajnu ulogu igra i način pripreme i udruživanja namirnica. Primjerice, kako su mnoge žitarice kiselog ili blago kiselog formirajućeg svojstva, klijanjem i prženjem prije kuhanja one poprimaju bazne osobine.



          Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći balansu kiselina i baza u tijelu:

          *
          Žvačite dobro hranu, i to najmanje 35 puta, jer pljuvačne žlijezde luče tvari koje dodaju baznu kvalitetu svakom vašem zalogaju!
          *
          Svakom obroku dodajte lisnato zeleno povrće, po mogućnosti gorkastog okusa.
          *
          Vježbajte svaki dan da pojačate detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tijela (budite oprezni, vježbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju!).
          *
          Svakodnevno radite vježbe disanja, minimum 25 minuta, jer to značajno doprinosi Ph balansu u tijelu.
          *
          Tuširajte se hladnom vodom, pogotovu ljeti, jer ona proizvodi utjecaj koji će dati baznu reakciju u tijelu.
          *
          Jednom tjedno napravite si kupku s nerafiniranom morskom soli (nakon kupke istuširajte se hladnom vodom)
          *

          Suvremena prehrana, kroz složene bio-kemijske procese, stvara neravnotežu kiselina i baza u tijelu, a opća prisutnost pojačane kiselosti (acidoza) predstavlja platformu za razvoj ozbiljnijih problema. U ljudskom organizmu postoje mehanizmi balansiranja kiselosti, a utjecati na nju možemo i izborom namirnica, načinom pripreme, duljinom žvakanja itd. Iskoristivost hranjivih sastojaka (bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina, minerala…) također ovisi o navedenim faktorima, ali i o načinu disanja za vrijeme jedenja, kao i o našem mentalnom stanju.


          E sada navode prevenciju:

          -Čajna žličica sode bikarbone
          -1/2 čajne žličice kalij - bikarbonata
          -velika čaša vode

          Piti prije spavanja. Pomaže alkaliziranje probavnog sustava. Sastojci se nabavljaju u apoteci. Postoji i gotovi prah za regulaciju acidobazne ravnoteže organizma od njemačke firme (basen pulver) i slična stvar u DM-u. Svakako se raspitajte u apoteci za indikacije uzimanja!!!


          Zatim lijek za snizavanje kiselosti: Basenpulver
          Basenpulver je preparat koji sadrži tvari s baznim efektom, pri čemu se vodilo računa o holističkoj
          medicinskoj kompoziciji. Osobito je važno da je potpuno slobodan od natrija pa nije narušena sekrecijska funkcija bubrega. Mogu ga uzimati čak i ljudi sa slabim bubrezima, trudne žene i vrlo stari ljudi. Ne sadrži dodatke radi poboljšanja okusa, jer bi to narušilo principe terapije. Dodatna prednost baznog praha jest efekt »čišćenja crijeva«. Nadalje, dodan je selen jer oko 80 posto populacije nema dovoljno ovog elementa što se javlja u tragovima. Kad Basenpulver koristimo prvi put, za akutnu neutralizaciju potrebno je da se tri puta dnevno puna čajna žlica baznog praha otopi u 250 ml vode. Taj se postupak ponavlja 14 dana. Nakon toga prah se uzima jedan do dva puta dnevno, ovisno o tipu i intenzitetu tegoba. Za prevenciju gastritisa I žgaravice mogu se bilo kad u toku dana uzeti jedna do dvije čajne žlice otopljene u 250 do 300 ml vode. Isto vrijedi nakon pretjerivanja u jelu i piću (osobito nakon bijelog vina i šampanjca) radi trenutne neutralizacije. Ako se želi gubiti na težini otopinu treba uzeti 30 minuta prije jela. Za reumatizam i probleme s kralješnicom treba uzimati Basen pulver 14 dana tri puta dnevno, a onda duže vrijeme dva puta po žličicu, da bi se pobijedio glavni uzrok povećane kiselosti. Nekad je potrebno i nekoliko mjeseci da se eliminira kiselina i otpadne tvari koje su se u organizmu nakupljale godinama. Treba voditi računa da su antireumatici lijekovi koji u želucu stvaraju obilje kiseline koja oštećuje tkivo, pa je zato preporučljivo da se uz njihovu upotrebu pacijentima svakako preporuči Basenpulver, da se ta nuspojava otkloni. Već nakon prvog tjedna osjećat ćete se bolje. Nuspojave Basenpulvera nisu do sada poznate. Mogu ga bez bojazni uzimati čak i trudne žene.

          Ispričavam se na "kobasici od posta" ali ove informacije spašavaju živote a dijeta je tek jedan mali dijelić benificija ovakve promjene prehrambenih navika!!!

          Comment

          • Gabi
            Alternativa addict
            • Apr 2012
            • 341

            #6
            Evo ja si kupila u Dm-u basenpulver za čitavih 25 kn

            Čak sam uspjela popiti čašu toga.... možda bi bilo bolje u toplom mlijeku hehe. Uglavnom lakše se pije od naprimjer citrofita ili neema.
            Dobar osjećaj iznutra, "hladi" organizam, baš ugodno

            Comment

            • andicro
              New member
              • Nov 2009
              • 9

              #7
              Pa imaš i tablete ako ti je prah neugodan!

              Piju se 3x po 2 tablete a od nuspojava sam primjetio pojačani rad crijeva i nadimanje ( stolica će ti se uravnotežiti tj.ići češ svaki dan ako do sada nisi a druga stvar koja mi je malo smetala su "vjetrovi" ali to je trajalo samo u prva dva tjedna uzimanja,valjda dok mi se sve nije očistilo )

              Preporuka je također uzimanje probiotika!!!

              Comment

              • Gabi
                Alternativa addict
                • Apr 2012
                • 341

                #8
                Originally posted by andicro
                Pa imaš i tablete ako ti je prah neugodan!

                Piju se 3x po 2 tablete a od nuspojava sam primjetio pojačani rad crijeva i nadimanje ( stolica će ti se uravnotežiti tj.ići češ svaki dan ako do sada nisi a druga stvar koja mi je malo smetala su "vjetrovi" ali to je trajalo samo u prva dva tjedna uzimanja,valjda dok mi se sve nije očistilo )

                Preporuka je također uzimanje probiotika!!!
                Probat ću sa prahom koliko izdržim :)
                Hvala za info o probioticima, budem si kupila neki linex ili sl.

                Comment

                • Filthy McNasty
                  New member
                  • Apr 2012
                  • 81

                  #9
                  Alkalna dijena na bazi 75% se ne moze generalizovati jer svaka dijeta zavisi od geografskoj polozaja pa tako u predelima od 45 stepana i severnije/juznije taj procenat , pogotvu zimi, ide i cak u korist kisele recimo 60:40. Opste je poznata stvar da zivotinjske masti stite pluca preko zime, znaci slanina, nikako vegan varijante (cisto pomodarstvo).
                  Kada bi primera radi Inuiti/Eskimi ziveli na 75% alkalnoj dijeti ne bi preziveli ni dva meseca. Isto tako, na Karibima ne jedete jaku hranu jer nema potrebe za time.

                  Comment

                  • andicro
                    New member
                    • Nov 2009
                    • 9

                    #10
                    Originally posted by Filthy McNasty
                    Alkalna dijena na bazi 75% se ne moze generalizovati jer svaka dijeta zavisi od geografskoj polozaja pa tako u predelima od 45 stepana i severnije/juznije taj procenat , pogotvu zimi, ide i cak u korist kisele recimo 60:40. Opste je poznata stvar da zivotinjske masti stite pluca preko zime, znaci slanina, nikako vegan varijante (cisto pomodarstvo).
                    Kada bi primera radi Inuiti/Eskimi ziveli na 75% alkalnoj dijeti ne bi preziveli ni dva meseca. Isto tako, na Karibima ne jedete jaku hranu jer nema potrebe za time.
                    Ima li na Balkanu Eskima? Ako ima,ispričavam se na dezinformacijama

                    Na ovim područjima se pretežno jede hrana koja izaziva kiselost pa je alkalna prehrana i više nego dobrodošla svakome od nas!!!

                    Comment

                    • Filthy McNasty
                      New member
                      • Apr 2012
                      • 81

                      #11
                      Originally posted by andicro
                      Ima li na Balkanu Eskima? Ako ima,ispričavam se na dezinformacijama

                      Na ovim područjima se pretežno jede hrana koja izaziva kiselost pa je alkalna prehrana i više nego dobrodošla svakome od nas!!!
                      Ako nisi razumeo sta sam hteo da kazem onda nemoj molim te da izvrces reci ...... procitaj jos jednom sta sam napisao u prethodnom postu.

                      Predeli oko 45 geografkse sirine uglavnom imaju relativno ostre zime i ne mozemo se isljucivo oslanjati na 75% alkalnu dijetu, masti zivotinjskog porekla su neophodne a to sto spadaju u kiselu hranu ne znaci i da nisu zdrave.

                      Jos jednom ponavljam, alkalno-kisela dijeta zavisi od geografskog polozaja/klime a uz to ide i konzumiranje lokalne hrane shodno godisnjem dobu.

                      Priroda je to sve lopo uredila pa tako primera radi neka polinezanska plemena baziraju dijetu i do 60% na bazi kokosovog ulja, pomenuti Eskimi 95% masti zivotinjskog porekla, plemena u severnom Sudanu zive iskljucivo na kamiljem mleku, oko 4-5 l dnevno (preko 5% masti) i svi su zivi, zdravi i pravi bez koriscenja tablica alkalno-kisele hrane i ne poznaju bolestine savremene civilizacije.

                      Comment

                      • Gabi
                        Alternativa addict
                        • Apr 2012
                        • 341

                        #12
                        Originally posted by Filthy McNasty
                        Ako nisi razumeo sta sam hteo da kazem onda nemoj molim te da izvrces reci ...... procitaj jos jednom sta sam napisao u prethodnom postu.

                        Predeli oko 45 geografkse sirine uglavnom imaju relativno ostre zime i ne mozemo se isljucivo oslanjati na 75% alkalnu dijetu, masti zivotinjskog porekla su neophodne a to sto spadaju u kiselu hranu ne znaci i da nisu zdrave.

                        Jos jednom ponavljam, alkalno-kisela dijeta zavisi od geografskog polozaja/klime a uz to ide i konzumiranje lokalne hrane shodno godisnjem dobu.

                        Priroda je to sve lopo uredila pa tako primera radi neka polinezanska plemena baziraju dijetu i do 60% na bazi kokosovog ulja, pomenuti Eskimi 95% masti zivotinjskog porekla, plemena u severnom Sudanu zive iskljucivo na kamiljem mleku, oko 4-5 l dnevno (preko 5% masti) i svi su zivi, zdravi i pravi bez koriscenja tablica alkalno-kisele hrane i ne poznaju bolestine savremene civilizacije.
                        U redu ako netko može provoditi alkalnu prehranu duže vrijeme i strogo, što je vrlo teško
                        Priroda je sve uredila istina, ali kakvu hranu konzumira većina ljudi to je drugi par rukavica, pogotovo na zapadu
                        Zato, bez panike i eskima

                        Comment

                        • andicro
                          New member
                          • Nov 2009
                          • 9

                          #13
                          Originally posted by Filthy McNasty
                          Ako nisi razumeo sta sam hteo da kazem onda nemoj molim te da izvrces reci ...... procitaj jos jednom sta sam napisao u prethodnom postu.

                          Predeli oko 45 geografkse sirine uglavnom imaju relativno ostre zime i ne mozemo se isljucivo oslanjati na 75% alkalnu dijetu, masti zivotinjskog porekla su neophodne a to sto spadaju u kiselu hranu ne znaci i da nisu zdrave.

                          Jos jednom ponavljam, alkalno-kisela dijeta zavisi od geografskog polozaja/klime a uz to ide i konzumiranje lokalne hrane shodno godisnjem dobu.

                          Priroda je to sve lopo uredila pa tako primera radi neka polinezanska plemena baziraju dijetu i do 60% na bazi kokosovog ulja, pomenuti Eskimi 95% masti zivotinjskog porekla, plemena u severnom Sudanu zive iskljucivo na kamiljem mleku, oko 4-5 l dnevno (preko 5% masti) i svi su zivi, zdravi i pravi bez koriscenja tablica alkalno-kisele hrane i ne poznaju bolestine savremene civilizacije.
                          Ma razumeo sam ja tebe, nemoj da se ljutiš

                          Ti mene nisi razumeo jer sam želio napomenuti da su "manje-više" svi sa ovog foruma ( starosjedioci i povremeni poletarci ) iz naših krajeva i ne koristi nam čitanje savjeta o tome kako se hrane "Eskimi" i sl.

                          Peace

                          Comment

                          • Astarea
                            Alternativa addict
                            • Mar 2012
                            • 140

                            #14
                            Originally posted by andicro
                            Pa imaš i tablete ako ti je prah neugodan!

                            Piju se 3x po 2 tablete a od nuspojava sam primjetio pojačani rad crijeva i nadimanje ( stolica će ti se uravnotežiti tj.ići češ svaki dan ako do sada nisi a druga stvar koja mi je malo smetala su "vjetrovi" ali to je trajalo samo u prva dva tjedna uzimanja,valjda dok mi se sve nije očistilo )

                            Preporuka je također uzimanje probiotika!!!
                            Ja sam htjela kupiti dm-ov basenpulver, prah, ali sam odustala zato što sadrži laktozu. I zbog toga sam kupila njihove tablete, koje nemaju glutena ni laktoze. Tek sam to počela piti, vidjet ćemo jel će biti kakvih pomaka

                            Mene zanima koliko je recimo dm-ov proizvod sličan onom basenpulveru dr.Auer koji je dosta skup? Dobila sam njihov odgovor da njihov proizvod nema laktoze što mi je jako bitno pošto sam na antikandida dijeti. Ali dođe oko 100 kn.

                            Comment

                            • Gabi
                              Alternativa addict
                              • Apr 2012
                              • 341

                              #15
                              Ja sam instant osjetila poboljšanje sa bpulverom
                              Čula sam da taj prah košta 100 kn, a tablete 180 kn, samo je fora da se prah puno brže potroši pa na kraju ispadne da se tablete više isplate.. jer duže traju

                              Comment









                              Latest Topics

                              Collapse

                              • lozinka
                                Svrab
                                by lozinka
                                Pozdrav, imam 27 godina.
                                Godinama se patim sa svrabom, isao sam kod dermatologa, davala mi je neke gelove, malo pomogne ali ne puno. Vadio sam krv...
                                12-04-24, 09:08
                              • nensav
                                Šta je hromoterapija
                                by nensav
                                malo poznata metoda lečenje bojama



                                Ceo...
                                21-03-24, 08:52
                              Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎