Karakteristike alkalne dijete
Alkalna dijeta sadrži oko 75% alkalne hrane i 25% kisele hrane. Slijedeća lista pokazuje namirnice svrstane od alkalnih prema kiselima.
Alkalna hrana - 75% hrane u prehrani
Povrće: morske alge, leća, luk, daikon, koraba, pastrnjak, češnjak, endivija, lišće gorušice, đumbir, brokula, krumpir, paprika, gljive, cvjetača, patlidžan, buča, brlitva, kelj pupčar, vlasac, korijander, bamija, salata
Voće: limun, nektarina, pomikaki, malina, lubenica, mandarina, grejpfrut, dinja, maslina, malina, mango, kruška, avokado, ananas, jabuka, kupina, trešnja, breskva, papaja, naranča, marelica, banana, borovnica, ribiz, suho grožđe, grožđe, jagoda
Orašasto voće, sjemenke i ulja: sjeme bundeve, mak, kesten, ulje noćurka, sezam, badem, izdanci, ulje avokada, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, druge sjemenke
Žitarice: zob, kava, quinoa, divlja riža
Začini i ostalo: soda bikarbona, morska sol, mineralna voda, umeboši šljive, cimet, melasa, sojin umak, zeleni čaj, rižin sirup, jabučni ocat, čaj od đumbira, ocat od umeboši šljive, ghi
Mliječni proizvodi: vrhnje, sir i jogurt
-------------
Kisela hrana - 25% hrane u prehrani
Mliječni proizvodi: topljeni sir, sladoled, sojino mlijeko, kravlje mlijeko, tvrdi sirevi
Meso: svo meso, uključujući goveđe, peradsko meso, divljač, jaja, ribe i rakove, školjkaše, glavonošce, kao i iznutrice i mesne prerađevine
Žitarice: sve žitarice i prerađevine uključujući kruh, žitarice za doručak, tjesteninu i rižu. Izbjegavati rafinirane žitarice i njihove prerađevine.
Leguminoze: sve leguminoze uključujući i proizvode (tofu)
Orašasto voće i sjemenke: svo orašasto voće (lješnjak, orah, brazilski orah, pistacija, pekan orah, bademovo ulje, sezamovo ulje, ulje šafrana, suncokretovo ulje, pinija, kanola ulje)
Voće: voće koje sadrži benzojevu kiselinu i oksalnu kiselinu - šljiva, brusnica, rabarbara, višnja
Začini i ostalo: džem, žele, kvasac, čokolada, šećer, kakao, ocat dobiven iz bijelog vina, kava, saharin, vanilija, crni čaj, alkohol, balzamični ocat, kari, med, rižin ocat. Izbjegavati čokoladno mlijeko, gazirana pića vino i alkoholna pića.
-------
Kako unositi više alkalnih namirnica?
- konzumirati mnogo povrća i voća
- piti vodu sa svježe iscijeđenim limunom
- pokušati konzumirati najmanje jednu šalicu jače alkalnog povrća dnevno, kao što je lisnati kelj, lišće slačice, ili brokule
- u zamjenu za pšenicu koristiti proso ili quinou
- koristiti ribu i janjeće meso umjesto govedine
- koristiti maslinovo ulje umjesto drugih biljnih ulja
- koristiti miso juhu
Preuzeto sa http://www.nutricionizam.com
Alkalna dijeta sadrži oko 75% alkalne hrane i 25% kisele hrane. Slijedeća lista pokazuje namirnice svrstane od alkalnih prema kiselima.
Alkalna hrana - 75% hrane u prehrani
Povrće: morske alge, leća, luk, daikon, koraba, pastrnjak, češnjak, endivija, lišće gorušice, đumbir, brokula, krumpir, paprika, gljive, cvjetača, patlidžan, buča, brlitva, kelj pupčar, vlasac, korijander, bamija, salata
Voće: limun, nektarina, pomikaki, malina, lubenica, mandarina, grejpfrut, dinja, maslina, malina, mango, kruška, avokado, ananas, jabuka, kupina, trešnja, breskva, papaja, naranča, marelica, banana, borovnica, ribiz, suho grožđe, grožđe, jagoda
Orašasto voće, sjemenke i ulja: sjeme bundeve, mak, kesten, ulje noćurka, sezam, badem, izdanci, ulje avokada, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, druge sjemenke
Žitarice: zob, kava, quinoa, divlja riža
Začini i ostalo: soda bikarbona, morska sol, mineralna voda, umeboši šljive, cimet, melasa, sojin umak, zeleni čaj, rižin sirup, jabučni ocat, čaj od đumbira, ocat od umeboši šljive, ghi
Mliječni proizvodi: vrhnje, sir i jogurt
-------------
Kisela hrana - 25% hrane u prehrani
Mliječni proizvodi: topljeni sir, sladoled, sojino mlijeko, kravlje mlijeko, tvrdi sirevi
Meso: svo meso, uključujući goveđe, peradsko meso, divljač, jaja, ribe i rakove, školjkaše, glavonošce, kao i iznutrice i mesne prerađevine
Žitarice: sve žitarice i prerađevine uključujući kruh, žitarice za doručak, tjesteninu i rižu. Izbjegavati rafinirane žitarice i njihove prerađevine.
Leguminoze: sve leguminoze uključujući i proizvode (tofu)
Orašasto voće i sjemenke: svo orašasto voće (lješnjak, orah, brazilski orah, pistacija, pekan orah, bademovo ulje, sezamovo ulje, ulje šafrana, suncokretovo ulje, pinija, kanola ulje)
Voće: voće koje sadrži benzojevu kiselinu i oksalnu kiselinu - šljiva, brusnica, rabarbara, višnja
Začini i ostalo: džem, žele, kvasac, čokolada, šećer, kakao, ocat dobiven iz bijelog vina, kava, saharin, vanilija, crni čaj, alkohol, balzamični ocat, kari, med, rižin ocat. Izbjegavati čokoladno mlijeko, gazirana pića vino i alkoholna pića.
-------
Kako unositi više alkalnih namirnica?
- konzumirati mnogo povrća i voća
- piti vodu sa svježe iscijeđenim limunom
- pokušati konzumirati najmanje jednu šalicu jače alkalnog povrća dnevno, kao što je lisnati kelj, lišće slačice, ili brokule
- u zamjenu za pšenicu koristiti proso ili quinou
- koristiti ribu i janjeće meso umjesto govedine
- koristiti maslinovo ulje umjesto drugih biljnih ulja
- koristiti miso juhu
Preuzeto sa http://www.nutricionizam.com
Comment