Lečenje medom

Collapse
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • zoricab
    Super Moderator
    • Mar 2009
    • 22098

    Lečenje medom

    Lečenje medom

    1. Akne. Upotrebljavaju se medene maske od poljskog, livadskog ili planinskog meda. Oštećeno mesto se dobro ispere sapunom i toplom vodom, nakon čega se nanosi tanak sloj meda. Posle jednog časa lice se ispere samo toplom vodom. Mogu de praviti dva tretmana dnevno. Kura lečenja 10 – 15 dana.
    2. Alkoholizam. Pri jakom trovanju (opijanju) kao sredstvo trežnjenja preporučuje se se konzumacija pčelinjeg meda. U toku 1 časa pijani treba da uzme 120-140 g meda. Fruktoza koja se nalazi u medu pomaže brzo sagorevanje alkohola.
    3. Angina. Najbolji su: planinski med, med od majčine dušice i lipov med. Bolje je da med bude ušećeren. Uzima se 1 kašičica svaka 3 sata u ležećem položaju. Med držati što duže u ustima. Dnevna doza za odrasle je 100-120 g, a za decu 1-2 g po kilogramu telesne težine, na svaka 3 sata. Lečenje se sprovodi do trajnog ozdravljenja. Kod akutnih formi – 5 do 10 dana, a kod hroničnih 15 – 25 dana. Za ovu metodu lečenja je dobro da se koristi med u saću.
    Kod gnojavih grudvica i naslaga na krajnicima propisuje se grgljanje 20% rastvorom pčelinjeg meda do njihovog uklanjanja. Sprovodi se po 2-4 grgljanja dnevno.
    4. Angina pektoris – stezanje grudi, jaki bolovi u predelu srca sa širenjem u pravcu leve ruke. Prikladan je med od lavande, nane, bagrema, livadski, poljski i dr. Doziranje je 1 do 2 g dnevno po kilogramu telesne težine. Uzima se 4 puta: rano ujutro, u 10 h, 16 h i uveče pre spavanja, rastvoren u čaši mlake vode. Lečenje traje 1-2 meseca. Nakon prestanka bolova tretmani se moraju nastaviti u održavajućim dozama od po 1 kašičica ujutru i uveče.
    5. Bela skrama – cataracta – zamućenost očnog sočiva. Proces lečenja je dugotrajan. Koristi se ekološki čist pčelinji med, 3 -4 puta dnevno. Ispod donjeg očnog kapka, pomoću staklenog štapića unosi se med veličine glave od šibice. Oseća se slab bol, lučenje suza, crvenilo. Ovo lečenje traje dugo. Svakih 20 dana se pravi pauza od 3 do 10 dana.
    6. Gastritis hronični – zapaljenje želudačne sluzokože praćeno poremećajem sekretorne i pokretačke funkcije želuca. Jedna stara poslovica glasi: “Med je najbolji prijatelj želuca”. Pripisuje se oralno uzimanje meda po 1-2 g po kilogramu telesne težine, podeljeno u tri obroka. Kod gastritisa sa pojačanim lučenjem hlorovodonične kiseline, uzima se 2 sata pre jela, rastvoren u toploj vodi. Kod gastritisa sa smanjenim lučenjem hlorovodonične kiseline, uzima se rastvoren u mlakoj vodi, 10 minuta pre jela. Lečenje traje 20-30 dana. Preporučuje se nektarski med od lavandule, nane, livadski ili poljski.
    7. Gnojna upala tkiva (abscessus). Bira se med sa visokim protivmikrobnim i protivupalnim svojstvima koji se maže u debelom sloju na oštećeno mesto i pokriva zavojem od sterilne gaze. Sledećeg dana se zavoj menja. Pčelinji med zaustavlja razvoj upalnog procesa, potpomaže brzo probijanje rane i isticanje gnoja nakon čega počinju regenerativni procesi u oštećenim ćelijama i tkivima.
    8. Grip. Pčelinji med poseduje antivirusna svojstva. Preporučuje se mazanje sluzokože nosa i uzimanje 1 kašike kaše od meda i belog luka (oljušteni beli luk se istuca i meša sa istom količinom pčelinjeg meda), rastvorene u čaši tople vode, 2-3 puta dnevno.
    9. Dijabetes – šećerna bolest. Uzrok oboljenja je nedovoljno lučenje sekreta od pankreasa ili disfunkcija prednjeg dela hipofize. Bolesnici imaju povećan sadržaj šećera u krvi i mokraći, često uriniraju i osećaju žeđ. Propisivanje nektarskog meda kod šećerne bolesti daje dobar terapijski efekat zahvaljujući fruktozi, mikroelementima (berilijum, mangan, kalcijum) i vitaminima koji deluju slično insulinu i stimulišu pankreas u produkciji hormona. Lečenje se vrši pod kontrolom lekara. Deo ugljenih hidrata se zamenjuje medom – 40-50 g dnevno, podeljeno u 4 obroka. Prikladne su sorte meda sa većim sadržajem fruktoze i vitamina (bagremov, od deteline, suncokreta i lucerke). Kada se krvni šećer normalizuje lekovi se postepeno smanjuju i ostavljaju.
    10. Kamen u bubregu. Oboljenje, kod kojeg se u bubrežnom levku ili ređe u samom bubregu formiraju peask ili kamenac. Preporučuje se nektarski med koji se meša sa maslinovim uljem i sokom od limuna u odnosu 1:1:1. Uzima se jedna kašika rastvorena u čaši mlake vode (najbolje mineralne), 1-2 časa pre jela. Terapijski efekat uslovljen je mnogostranim farmakološkim dejstvom meda na fukcije bubrega: diuretično, detoksično, protivupalno, protivmikrobno, aktivirajući imunobioške snage organizma. Narodna medicina preporučuje i čaj od crvene borovnice po sledećem receptu: 20 g lišća se kuva u čaši vode koja se meša sa 20g meda. Pije se tri puta dnevno.
    11. Kašalj. Narodna medicina preporučuje:
    a) 250g meda i sitno nastrugani hren (parče dužine od oko 10 cm) se mešaju i uzima se 1 kašika pre jela.
    b) 120g lanenog semena se kuva u 1 litri vode. Zatim se energično cedi i istoj vodi se dodaje sok jednog limuna i 500 g meda. Uzima se 1 kašika pre jela.
    c) izdubi se unutrašnjost jedne rotkve i napuni se medom. Tako stoji nekoliko dana. Uzima se 1 kašičica 3 puta dnevno. Narodna medicina preporučuje ovakvo lečenje kod velikog kašlja.
    d) 500 g crnog luka se sitno nastruže i kuva se na slaboj varti u 1 l vode 3 sata. Stavi se 100 g meda. Sipa se u flašu i dobro zatvori. Uzima se po 1 kašičica, tri puta dnevno posle jela.

    12. Konjuktivitis. Zapaljenje konjuktive (sluzokože oka) izazvano infekcijom, prašinom, dimom, hemijskim agensima, i dr. Simptomi su: svrab, lučenje suza, krmelji (osušeni sekret), bolovi u očima, poremećen vid. Nektarski med, najbolje svež i tečan. U oko se stavi po 1-2 kapljice, 3-4 puta dnevno, kada pacijent oseća jako nadraženje. Može se razrediti 1:1 sa destilovanom ili prokuvanom vodom. Lečenje traje 5 do 15 dana. Već nakon prvih 5 dana simptomi obično nestaju.
    13. Migrena. Jaka galvobolja koja obuhvata polovinu glave ili celu glavu. Ponekad je prati gađenje i povraćanje. Za vreme napada daje se kašika pčelinjeg meda (od lavande, nane i dr.) rastvorenog u 100 g mlake vode i 30 kapljica 30% – nog alkoholnog propolisa. Nakon 20-30 minuta bolovi prolaze.
    14. Opadanje kose. U toku 20-30 dana, svakodnevno, nakon ispiranja toplom vodom i sapunom, obolelo mesto se utrljavanjem maže pčelinjim medom. Najbolje je da se tretman obavlja uveče, a da se ujutro, mesto opere toplom vodom. Istovremeno, tokom celog kursa lečenja, bolesnik uzima unutrašnje (oralno) med, po 100-200 g dnevno, podeljeno najmanje u tri obroka.
    15. Polna nemoć. Najbolje je pčelinji med uzimati sa polenom (cvetni prah) u odnosu 5:1. Tri puta dnevno se pije po 1 kašika rastvorena u mlakoj vodi, pre jela; lečenje traje 1-2 meseca.
    16. Proliv. Prepisuje se 1 kašika cvetnog praha i 1 kašika meda rastvorenih u čaši mlake vode. Pije se jedna doza ujutru, jedna u podne i jedna uveče. Deca uzimaju ˝ ili1/4 od doze za odrasle.
    17. Posekotine. Gaza sa nektarskim pčelinjim medom stavljena na posekotinu, odmah zaustavlja krvarenje i sprečava bilo kakvu infekciju. Često sledećeg dana rana je već epitelizirala, obe isečene površine su slepljene i obično nije potrebno menjati zavoj.
    18. Čir na dvanaestopalačnom crevu. Lečenje traje 1-2 meseca. Med se uzima 1-2 časa pre jela, tri puta dnevno po 40 g, rastvoren u čaši tople vode ili mineralne vode. Skoro kod svih pacijeneta posle druge nedelje simptomi nestaju.
    19. Čir na želucu. Tretmani medom traju 20-30 dana. Koristi se nektarski pčelinji med (od lavandule, nane, poljski, livadski), po 120-130 g dnevno, u tri obroka, rastvoren u mlakoj vodi. Ako je oboljenje praćeno hiperaciditetom (pojačano lučenje želudačne kiseline), med se konzumira 2 časa pre jela, a kod hipoaciditeta (smanjeno lučenje želudačne kiseline) – 30 minuta pre jela. Obično poboljšanje nastupa prve nedelje i postepeno svi simptomi nestaju.

    Kozmetika
    Pčelinji med je idealno kozmetičko sredstvo koje kombinuje zdravlje i lepotu. Putem unutrašnje primene normalizuje i pobojšava funkcje svih organa i sistema, a primenjen spoljašnje ima dobro prodiranje kroz kožu. Prehranjuje kožu, čini je mekanom, mladom i elastičnom. Med se koristi samostalno ili u mešavini sa ostalim pčelinjim proizvodima ili sa drugim kozmetičkim sredstvima. Prema francuskom časopisu “Candid” tajna lepote holivudskih zvezda je u upotrebi pčelinjeg meda. Njihov savetnik Hauzer preporučuje nekoliko recepata na bazi pčelinjeg meda:
    a) Isperu se jednake količine suvih kajsija, šljiva i grožđa, stave se u posudu sa toplom vodom i zaliju pčelinjim medom. Jedu se nakon dva časa.
    b) Umuti se žumance jajeta sa kašikom meda i sokom od jedne narandže.
    Ova dva recepta glumci koriste u deset sati ujutru i u četiri sata popodne. Rano ujutru doručkuju ražani hleb sa medom i buterom i čašu mleka zaslađenog medom.

    Za negu kože se preporučuju i sledeći recepti:
    1. Pomešaju se jednake količine meda i prokuvane vode. Ovom mešavinom se maže lice, najbolje uveče. Ispira se ujutru.
    2. Jednake količine meda i mleka se pomešaju, doda se malo soli. Mekanom salvetom umočenom u smesu masira se koža.
    3. Pomešaju se jednake količine meda i soka od paradajza. Više puta se mažu ruke i lice.
    4. Pomešaju se jednake količine meda i soka od limuna. Mažu se lice i ruke.
    5. Japanska medena masa za lepotu: jednake količine meda i brašna pomešaju se sa mlekom u vidu kaše koja se nanosi na lice. Nakon pola sata se maska skida i lice se ispira prokuvanom kamilicom. Garantuje mladu, svežu, meku i elastičnu kožu.
    6. Krem protiv bora: po 30 g voska, meda, soka od crnog luka i soka od belog ljiljana stave se u glinenu posudu. Mešavina se zagreva do dobijanja jednolične mase.
    7. Drevna rimska kozmetička kupka: 2 l mleka i 200 g meda sipa se u kadu sa toplom vodom (36 – 39 ˚C). Garantuje svežu i nežnu kožu.
    8. Protiv opadanja kose: Promešajte kašiku meda kašičicu ekstrakta od propolisa i jedno žumance. Uveče posle dobrog ispiranja kose smesa se energično utrlja u kosu.
    9. Medena maska sa belancetom (za masni tip kože): umućenom belancetu od jednog jajeta doda se kašika tečnog meda i malo glicerina, pa se to gusto zamesi sa zobenim pahuljicama. Primenjuje se na očišćeno lice i umiva hladnim čajem od kamilice, a istrlja se kockicom leda u dvominutnom trajanju. Posle toga primenjuje se hranljiva krema.
    10. Maska sa žumancem i maslinovim uljem. Umuti se u jednoličnu masu žumance sa supenom kašikom tečnog meda i kafenom kašičicom glicerina, a tome se doda kafena kašičica maslinovog ulja. Ova smeša se stavlja na očišćeno lice i vrat i ima izvanredno hranljivo dejstvo. Maska se skida hladnim čajem od kamilice, a lice se posle istrlja kockom leda napravljenom od čaja od kamilice. Kožu pustiti da se sama osuši. Posle ovog tretmana koža će upiti dvostruku količinu hranljive kreme.
    11. Losion od meda. 100 g meda se pomeša sa 25 ml alkohola, malo glicerina i 200 g destilovaane vode, a tome se doda i malo limunovog soka. Odmah je spreman za upotrebu. Preporučuje se za aknoznu kožu, jer ima antibiotsko delovanje. Može se primeniti još jednostavnija smesa od litre destilovane vode ili kišnice i dve supene kašike meda. Tom vodom se svakodnevno tamponira lice i vrat, jer to hidrira i hrani kožu.
    12. Polenov prah sa medom. U čašu kišnice ili destilovane vode doda se puna supena kašika meda, pa se u tom zasićenom rastvoru, navlaži gaza i od nje naprave “komprese” za lice i vrat, koje se drže po 10-15 minuta. Ovakve komprese razmekšaju rožnati sloj kože koji je posle toga vrlo propustljiv za preparate na bazi cvetnog praha (polena). Polenov prah se u porculanskoj posudi dobro izgnječi ili pomeša sa medom u odnosu 1:3 u korist meda. Ta smesa se doda hranljivoj kremi u količini za jednokratnu upotrebu. Smeša se nanosi na pripremljeno lice i vrat i ostavi da stoji 20 minuta. Posle aplikacije smeša se odstranjuje zasićenim rastvorom meda, koji je korišćen i pre nanošenja smeše. Na kraju se lice obriše tamponom navlaženim u čaju od zove (od čega se stavljaju i oblozi za oči u toku tretmana). Ovakav tretman se preporučuje deset puta, ponavljajući ga svaki 5 dan. Nakon celog tretmana koža lica i vrata će se vidno popraviti i bolje će upijati kozmetičke preparate. Brže će se i obnavljati, što obezbeđuje glatku i nežnu površinu. Potkožni mišiči imaju bolji tonus usled bolje ishranjenosti. Boja kože se takođe popravlja, postaje svetlija i svežija. Ovaj tretman deluje i na odstranjenje otrova iz kožnog tkiva, što direktno podmlađuje kožu.

    Veliki pozdrav
    Last edited by zoricab; 10-08-09, 00:24.
    Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!
  • zoricab
    Super Moderator
    • Mar 2009
    • 22098

    #2
    Mesavina meda i cimeta mogu izleciti veliki broj bolesti.
    Naučno je utvrdjeno da med, ako se uzima u pravilnim
    dozama može biti lekovit i za dijabeticare.
    Weekly World News magazin iz Kanade u broju 17
    od januara 1995 je izlistao sledeće bolesti koje
    se mogu izleciti mesavinom meda i cimeta.

    BOLESTI SRCA: Napraviti pastu od meda i praha cimeta,
    jesti kao namaz na hlebu.
    Ova mesavaina smanjuje holesterol u arterijama
    i tako smanjuje rizik od srcanih napada.
    Takođe i oni koji su već imali srcani udar uzimanjem
    ove mesavine će sprečiti sledeći.
    Redovito uzimanje ove mesavine oslobadja
    tegoba kao sto su nedostatak daha, i jača srcani misic.
    U Americi i Kanadi mnogi domovi staraca tretiraju
    pacijente ovom mesavinom i kao rezultat su uocili
    da se delimicno vraca fleksibilnost arterija i vena.

    ARTRITIS: Uzeti jedan deo meda i dva dela mlake vode,
    tome dodati malu kasiku cimeta u prahu,
    napraviti pastu i masirati obolele delove tela.
    Uoceno je da se bol smanjuje za minut dva.
    Pacijenti koji boluju od artritisa mogu takođe ujutru
    i navece popiti solju vruce vode sa dve velike kasike meda
    i jednom malom kasikom cimeta u prahu.
    Ako se uzima redovno čak i hronicni artritis se može izleciti.
    U naucnom istrazivanju koje je nacinjeno na
    Kopenhagen Univerzitetu utvrdjeno je da 36.5 %
    pacijenata koji su tretirani mesavinom od jedne
    velike kasike meda i pola male kasike cimeta pre dorucka,
    u roku od jedne nedelje su bili potpuno oslobodjeni bola,
    a u roku od mesec dana skoro svi pacijenti su izjavili
    da vise nemaju bolova i ponovo su postali pokretni.

    PROTIV OPADANJA KOSE:
    Oni koji pate od opadanja kose i celavosti,
    mogu stavljati pastu od toplog maslinovog ulja,
    jedne velike kasike meda i jedne cajne kasike cimeta.
    Pre odlaska u krevet naneti pastu i drzati je otprilike
    15 min, zatim isprati.
    Utvrdjeno je da je efektivno čak ako stoji i samo 5 min.

    INFEKCIJE MOKRACNOG MEHURA:
    Uzeti dve velike kasike cimeta i jednu
    malu kasiku meda u casi mlake vode i popiti.
    Ovaj napitak ubija bakterije u mehuru.

    ZUBOBOLJA

    Napraviti pastu od jedne male kasike cimeta i
    pet malih kasika meda i staviti na zub koji boli.
    Ovo se može stavljati 3 puta dnevno dok zub ne prestane boleti.

    HOLESTEROL
    Dve velike kasike meda i tri male kasike cimeta
    pomesati sa dve solje caja. Ovaj napitak u roku od dva sata smanjuje holesterol za 10%. Uzimati 3 puta dnevno dok se holesterol ne smanji u normalne granice.

    PREHLADA:
    Oni koji boluju od čestih nahlada trebaju
    uzimati jednu veliku kasiku meda sa 1/4 kasike
    cimeta tri dana.
    Ovo će izleciti mnoge hronicne prehlade, ocistiti sinuse.

    NEPLODNOST:

    Ajurvedic medicina korisit med hiljadama godina da poveca plodnost kod muskaraca.
    Ako impotentan muskarac uzima jednu kasiku meda
    pre spavanja biće izlecen.
    U Japanu i zemljama na Dalekom Istoku
    žena koja ne može da zatrudni uzimala je malo cimeta
    u pola male kasike meda i time mazala desni vise puta dnevno,
    tako da mesavina polako preko pljuvacke ulazi u organizam.
    Bracni par iz Marilend države nije imao dece 14 godina,
    i izgubio je nadu da će ikada imati dece.
    Kada su saznali za ovaj proces, poceli su
    uzimati med i cimet i nakon nekoliko meseci žena je zatrudnila,
    i rodila je blizance.

    STOMACNE TEGOBE:
    Uzimati cimet i med za stomacne tegobe.
    Takođe pomaze za potpuno izlecenje cira na zeludcu.

    NADUTOST STOMAKA i GASOVI:
    Prema studijama u Indiji i Japanu objavljeno
    je da ako se uzima med i cimet leci nadutost i gasove.

    IMUN SISTEM:

    Dnevno uzimanje meda i cimeta jača imun sistem
    i stiti telo od bakterija i virusa.
    Naucnici su pronasli da med ima razlicite vitamine
    i gvozdje u velikim kolicinama.

    PROBLEMI SA VARENJEM:
    Cimet posuti po dve velike kasike meda i uzimati
    pre jela, osobadja kiseline u zeludcu,
    pomaze varenje i posle najtezih obroka.

    GRIP:
    Naucnici u Spaniji su dokazali da med sadrzi prirodne
    sastojke koji ubijaju viruse gripe.

    DUGOVECNOST:
    Ako se redovno uzima napitak od vode zasladjene medom
    i sa malo cimeta doprinosi dugovecnosti
    U posudu pomesati 4 kasike meda i 1 kasiku cimeta
    sa 3 case vode.
    Ostaviti da provri i piti 1/4 case 3-4 puta dnevno.
    Ovaj napitak održava kozu svezom i mekanom do u kasne godine.

    BUBULJICE:
    Napraviti pastu od tri velike kasike meda i
    jedne male kasike cimeta.
    Staviti na bubuljice pre spavanja i ostaviti preko noći
    Isprati mlakom vodom ujutru.
    Ako se ovo radi svakodnevno za dve nedelje će bubuljice nestati.

    KOZNE INFEKCIJE:
    Od jednakih delova meda i cimeta napraviti pastu
    i time mazati zarazena mesta na koze, leci ekcem,
    i druge infekcije koze.

    MRSAVLJENJE

    Svakog dana pola sata pre dorucka na prazan stomak
    i navece pre spavanja popiti napitak koji ste
    dobili tako što ste jednu solju vode stavili da
    provri i u to staviti jednu veliku kasiku meda i
    jednu malu kasiku cimeta.
    Ako se uzima redovno čak i najdeblja osoba može da smrsa.
    Takođe redovno uzimanje ovog napitka ne dozvoljava da se
    gomila novi sloj masnoce.

    RAK:
    Skorasnja istrazivanja u Japanu i Australiji
    su objavila da već uznapredovan rak stomaka i
    rak kostiju može biti izlecen. Pacijenti koji su bolovali od ove bolesti uzimali su jednu veliku kasiku meda i
    jednu malu kasiku cimeta 3x dnevno mesec dana.

    ISCRPLJENOST:
    Stariji pacijenti koji uzimaju med i cimet u
    jednakim delovima su puno zivahniji i pozorniji.
    Dr. Milton koji je radio istrazivanja kaže
    da pola velike kasike meda u casi vode,
    i malo cimeta uzimati svakog dana posle pranja zuba
    i popodne oko 3:00 sata kada vitalnost tela
    pocinje da opada, daje snagu telu u roku od nedelju dana.

    ZADAH:
    Stanovnici Juzne Amerike ujutru prvo isperu
    usta sa casom vode u kojoj su razmutili jednu malu kasiku meda
    i cimeta. Tako njihov dah ostaje svez čitavog dana.

    VINO OD CIMETA : 30 grama usitnjene cimetove kore,
    ˝ litre slatkog crnog vina; namakati 6 dana.
    Pije se po mala cašica 3X dnevno pre jela.
    Još je efikasnije cimetovo vino pripremljeno na sledeći način:
    100 grama crnog vina, 8 grama cimetove tinkture,
    6 grama tinkture maticnjaka i 30 grama mednog sirupa.
    Svakih 1-2 sata uzima se po 1 velika kasika.

    TINKTURA : 100 g usitnjene kore cimeta namociti
    u ˝ litre 80% alkohola, u trajanju od 15 dana,
    procediti i uzima se dnevno po 20-30 kapi 3X dnevno pre jela.

    KUVANO VINO s cimetom : u 1 litru belog vina staviti
    koru od cimeta, 10 klincica i 100 grama meda,
    zagrejati do vrenja, poslužiti vruce
    Last edited by zoricab; 09-08-09, 21:11.
    Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

    Comment

    • zoricab
      Super Moderator
      • Mar 2009
      • 22098

      #3
      Lečenje čira na želucu
      (Recept prof. Savinskog, Moskva)
      Potrebno je:


      * 300 g svežih listova kaktusa aloje (Aloe alborescens)
      * 7 dl prirodnog čistog crvenog vina
      * 500 g cigure
      * 400 g svežeg prolećnog meda sa saćem

      Priprema:

      Listove aloje treba samleti na mašini za meso. Po mogućstvu biljka treba da je stara od jedne do pet godina (što je starija bolje je). Pre otkidanja listova biljku ne treba zalivati pet dana čime se postiže maksimalna koncentracija korisnih sastojaka. Samlevenoj masi se dodaju ostali sastojci i sve se izmeša. Zatim se sipa u bocu, zatvori i ostavi da stoji na hladnom i mračnom mestu pet dana.

      Uzima se prvih pet dana po jedna kafena kašika tri puta dnevno, na dva sata pre jela. Sledećih dana uzima se po jedna supena kašika dobijene smese, sat pre jela. Lečenje traje tri nedelje ali se preventivno uzima preparat do dva meseca. Nije loše ovo lečenje svake godine ponoviti kao preventivu.

      Napomena: CIGURA

      - tri male šolje integralnog pirinča
      - jedna mala šolja pšenice
      - šoljica i po azuki pasulja
      - dve male šolje leblebija
      - šolja korena od cikorije
      Last edited by zoricab; 10-08-09, 00:27.
      Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

      Comment

      • zoricab
        Super Moderator
        • Mar 2009
        • 22098

        #4
        Čaj protiv glista (za decu)
        Potrebno je:

        * 2 kašike suvih cvetova belog sleza (Althaea off.) i maka (Papaver somniferum)
        * ulje od slatkog badema
        * žumance
        * cvetni med

        Priprema:

        Cvetove belog sleza i maka sipati u jedan litar kipuće vode i ostaviti da odstoji pola sata. Na svaku šoljicu dobijenog čaja dodati kafenu kašiku bademovog ulja, jednu kašiku meda i jedno žumance. Davati bolesniku dva puta u toku dana toliko dugo dok se ne oslobodi napasnika.


        Lek protiv glista
        Potrebno je:

        Za svaku šolju napitka staviti dva do tri prstohvata suvih cvetova slatkog badema (Prunus smygdalus) u kipuću vodu i ostaviti da stoji 15 minuta. Piti svaka dva sata po šoljicu čaja zaslađenu medom dok se ne oslobodite napasnika.


        Za bolje varenje

        Potrebno je:

        * 1 litar belog vina
        * 2 kašike pelinovih suvih cvetnih vrhova (Artemisia absinthium)
        * 1 kašika suvih ružinih laitica (Rosagallica),
        * 1 kašičica cimeta u prahu
        * 500 g livadskog meda

        Priprema:

        Sve sastojke pomešati i ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji sedam dana. Ocedite i pijte po jednu čašicu pre jela.


        Kod bolesti žučne kese
        (kamenac)
        Potrebno je:

        * 1 crna rotkva
        * med od nane

        Priprema:

        Izdubite crnu rotkvu i stavite iznad čaše. Napunite medom od nane i ostavite da se sok cedi. Uzimati tri puta dnevno po jednu kašiku sirupa samog ili razmućenog u pola čaše mlake vode.


        Za otklanjanje zatvora
        Potrebno je:

        * 4 jabuke
        * 1 litar vode
        * med po ukusu

        Priprema:

        Jabuke oljuštite pa isecite na kriške i skuvajte. Nakon toga procedite i propasirajte i dodajte med. Uzima se svaki dan na prazan želudac.



        (Iz knjige "Čoveče pomozi sebi - Med & Med" Marije Ružanović)

        Natura Online (2.7.2009)
        Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

        Comment

        • zoricab
          Super Moderator
          • Mar 2009
          • 22098

          #5
          Za čišćenje krvi

          Staviti četiri do pet glavica crnog luka na jedan litar vode i prokuvati. Pijete tri-četiri puta u toku dana po jednu čašu zaslađenu sa medom od karanfila ili šumskim.


          Lek za jačanje srca
          Potrebno je:

          * 25 g gloga (Crataegus oxyacanta)
          * 25 g cveta i lista hajdučice (Aachillefolium)
          * 25 g mešavine odoljana i metvice (Valeriana off. Mentha pulerium)
          * 2 kašike bagremovog meda

          Priprema:

          Biljke isitniti i preliti sa 400 g hladne vode. Najbolje da se to uradi uveče da bi se biljke potapale celu noć (najmanje 10 časova). Sutradan tečnost zagrejati do ključanja i kuvati pet minuta u poklopljenom sudu. Kada se ohladi procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana po jednu čašu ovog čaja, više puta u malim gutljajima.


          Za ublažavanje stenokardialnih bolova

          Potrebno je napraviti smešu od glikoze u prahu i matičnog mleča 1:25 i dodati malo zagrejanog meda. Jedna takva tableta treba da sadrži 20 mg svežeg matičnog mleča.

          Od te smese se dobija takozvana mekana tableta. Kod stenokardije preporučuje se uzimanje ovih tableta tri puta dnevno pre jela, u trajanju od tri do četiri meseca.


          Protiv povišenog holesterola

          Svi koji imaju povišen holesterol u krvi trebalo bi da svakog jutra, pre doručka, uzmu jednu kašiku meda i domaćeg jabukovog sirćeta. Poželjno je med i jabukovo sirće izmešati u čaši mlake vode i popiti.


          Za jačanje srčanog mišića
          Potrebno je:

          * 1 kg meda
          * 1 kg žutog šećera
          * 2 l vode
          * 3 limuna
          * 3 grančice ruzmarina (Rosmarinus off.) po 20 cm dužine.

          Priprema:

          Limun oprati i iseckati, dodati ostale sastojke i kuvati dok se ne dobije masa od dva litra. Sve propasirati i razliti u flaše. Držati na hladnom i tamnom mestu. Ovaj sirup uzimati svako jutro na prazan stomak po jednu kafenu šoljicu.


          Protiv visokog krvnog pritiska

          Potrebno je uzeti jedan veći limun i isto toliko težak crni luk i samleti na mašini za meso. Dodati toliko meda koliko limun i luk teže zajedno i dobro promešati. Spremiti u teglu i držati na suvom i hladnom mestu. Svako jutro uzimati pre jela pripremljenu smešu u koju ste umešali 10 g svežeg kvasca.



          (Iz knjige "Čoveče pomozi sebi - Med & Med" Marije Ružanović)

          Natura broj 6-7 (jul 1996)
          Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

          Comment

          • zoricab
            Super Moderator
            • Mar 2009
            • 22098

            #6
            O medu, vrstama meda i koje tegobe otklanjaju možete pročitati na

            Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

            Comment

            • zoricab
              Super Moderator
              • Mar 2009
              • 22098

              #7
              Med i lučenje kiseline u želucu

              Med je izvanredna hrana, koja se može iskoristiti kao lekovito sredstvo pri mnogim bolestima želudačno - crevnog trakta, posebno pri čiru na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hroničnom gastritisu sa povišenom i sniženom funkcijom lučenja kiseline.

              Osobina meda da utiče na želudačno lučenje odavno je poznata, ali mi nismo uspeli da u literaturi pronađemo podatke koji potvrđuju to dejstvo, zato smo odlučili da sprovedemo sopstveno istraživanje. Radi toga, iskoristili smo unutar-želudačnu pH metriju sa kompjuterskim sistemom «Gastroksan-5». Primenjivali smo sondu sa tri elektrode, krajnja elektroda se postavlja u izlaznom (antralnom) delu želuca, druga - u srednjoj trećini želuca (u telu želuca) i treća - u gornjem (subkardialnom) delu. Tokom prvih 20 minuta određivali smo prvobitnu (početnu) kiselost želuca. Ako je bila povišena, pacijentima smo davali da popiju topli rastvor meda (50 g meda u 100ml tople vode temperature 35-40 °C), a ako je kiselost bila snižena, onda hladni rastvor (50g meda u 100ml vode temperature 13-15 °C). Zatim smo registovali vreme početka odziva (vreme od trenutka uvođenja rastvora meda do početka povećanja ili smanjenja kiselosti), vreme trajanja dejstva rastvora meda (vreme od početka snižavanja ili povećanja kiselosti do povratka parametara na početni nivo) i razliku između maksimalne/min. i početne vrednosti kiselosti.

              Kod 26 od 34 pacijenata (76,4% slučajeva) sa povećanom početnom funkcijom lučenja želuca, koji su dobjali topli rastvor meda, primećivao se bazni efekat (smanjenje kiselosti), kod 8 se zadržala hiper-kiselost, što je povezano sa individualnim odlikama stvaranja kiselina.

              Kod pacijenata sa početnom sniženom kiselošću, koji su dobijali hladan rastvor meda, stimulativni efekat (povećanje kiselosti) primećen je kod 12 od 16 osoba (75% slučajeva), kod četiri bolesnika promene nisu nastupile, što je možda povezano sa pravim nedostatkom kiseline.

              Bazni efekat toplog rastvora meda zadržavao se 45 ± 3,6 minuta, što (po podacima E.J. Selezneve), prelazi bazno vreme almagela (28,9 min.), remagela (32,5 min.) i približava se po svojim anacidnim svojstvima megalaku (45 min.) i maloksu (56 min.). Vreme početka odziva na uvođenje toplog rastvora meda je 10,7±1,4 minuta, a razlika pokazatelja kiselosti je 6,5±0,3 pH jedinice.

              U kontrolnoj grupi bolesnika sa povećanom početnom kiselošću, kod kojih se primećivao dobar bazni efekat toplog rastvora meda, sledećeg dana pri ponovnom ispitivanju sa toplom vodom (100 ml temperature 35-40 °C ali bez meda) bazni efekat ni u jednom slučaju nije primećen.

              Stimulativni efekat hladnog rastvora meda 38,1±10,6 minuta u poređenju sa baznim efektom toplog rastvora meda nešto je manji (P> 0,05). Vreme početka stimulativne kiselosti prosečno je iznosilo 3,9±0,8 minuta. U poređenju sa početkom dejstva toplog rastvora meda, reakcija je nastupala znatno brže (P<0,05). Minimalni opseg kolebanja pH vrednosti (razlika pokazivanja kiselosti između početnog i stimullsanog nivoa) je 3,6±0,4 jedinice pH, i on je bio niži u poređenju sa rasponom pH pri dejstvu toplog rastvora meda.

              Na taj način, dokazano je da rastvori meda imaju visoko bazno (topli rastvor) i stimulativno dejstvo (hladni rastvor). Te osobine se ispoljavaju individualno, ali se primećuju skoro u 75% slučajeva.

              Bolesnicima sa sniženom kiselošću želuca možemo preporučiti da umesto lekova na hemijskoj bazi uzimaju hladan rastvor meda (50g meda u 100ml vode, 13-15 °C, neposredno pred uzimanje hrane, tri puta dnevno). Pri povećanoj kiselosti - topli rastvor (50g meda u 100ml vode, 35-40 °C) treba primenjivati 1-1,5 časova posle jela (posle doručka i ručka, pošto hrana sama po sebi ima funkciju neutralizacije kiseline) i 1 čas pre spavanja, pošto med ima još i efekat sredstva za spavanje.



              Prevod sa ruskog Predrag Cvetković
              Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

              Comment

              • Spring
                Administrator
                • Feb 2009
                • 5817

                #8
                Impresivno!
                www.alternativa-za-vas.com
                www.alternativa-webshop.com

                Comment

                • zoricab
                  Super Moderator
                  • Mar 2009
                  • 22098

                  #9
                  Recepti na bazi pčelinjih proizvoda:


                  1. ASTMA BRONHIJALNA

                  1.1. Dva puta dnevno ujutro i uveče inhalirati po 20 min sa 5% - 30% rastvora meda u destilovanoj vodi. Inhaliranje traje 20 -40 dana. Procenat rastvora zavisi od podnošljivosti organizma i stepena oboljenja.
                  1.2. Dnevno 3 H 20 kapi 20% ekstrakta propolisa sa vodom, mlijekom, čajem zagrijanim do 45ş C , pola sata prije jela.

                  2. ALERGIJA

                  2.1. Dnevno jedanput inhalirati 20% -nim rastvorom nektarskog meda u destilovanoj vodi u trajanju 20 min. Terapija traje 40 dana. U toku ove terapije treba svakodnevno, u 6 jednakih obroka u razmaku od 3 sata, potrošiti ( oralno ) 100g nektarskog meda, zadržavajući ga duže u ustima.U svakom sprečavanju alergije preporučljivo je redovno žvakanje voštano-mednih poklopčića sa ćelija saća.

                  3. ARTERIOSKLEROZA

                  3.1. U toku 2 mjeseca uzima se 1 g nektarskog meda na 1 kg tjelesne težine, 4 puta dnevno podjeljeno na jednake obroke ( npr. 76kg=76/4 =19g ). Poslije toga prelazi se na održavajuću preventivnu dozu po 1 kašika ujutru I uveče rastvorena u čaši mlake vode.
                  3.2. U trajanju 1 mjesec sa tečnošću voda,mlijeko,čaj zagrijanim ispod 45ş C popiti 3 puta dnevno jednu čajnu kašiku polena. Pauzirati 1 mjesec, a potom obnoviti terapiju.

                  4. GIHT – PODGARA

                  4.1. Giht se liječ ubodima pčela-pčelinjeg otrova u oblasti oštećenih ili nateklih zglobova prema posebnoj proceduri.

                  5. KATARAKTA

                  5.1. Dnevno 3 puta ispod donjeg očnog kapka staklenim štapićem staviti komadić me veličine glave šibice. liječenje dugo traje. Na svakih 20 dana praviti pauzu 3-10 dana.

                  6. MIGRENA

                  6.1. Za vrijeme napada uzeti kašiku nektarskog meda, rastvorenog u 1 dcl mlake vode kojoj se doda 30 kapi 30% -nog ekstrakta propolisa. Poslije 20-30 min bol prestaje.
                  6.2. U vrijeme bez bolova kao preventiva, u toku 1 mj, dnevno uzimati 3H1 kaška mješavine od 1 kg nektarskog meda sa 200g polena i 10 g matičnog mliječa.

                  7. PARADENTOZA

                  7.1. Tampon umočen u 30% ekstrakta propolisa stavljen na mjesto žarišta zapaljenja dovodi do zaustavljanja upalnog procesa. Ako se tampon stavi u otvor izvađenog zuba, bol prestaje i smanjuje se mogućnost infekcije. Kod klimavih zuba pomažu masaže tkiva I desni oko zuba sa ovim ekstraktom.

                  8. PROSTATITIS

                  8.1. Dnevno u 4 jednaka obroka uzimati mješavinu od 120 g nektarskog meda i 25 g polena rastopljen u vodi I popiti pola sata prije jela. Još bolji efekat se postiže kada se ovoj smjesi doda 1.5g matičnog mliječa.
                  8.2. Sa vodom, čajem ili mlijekom pola sata prije jela dnevno popiti 4 h 35 kapi 30% nog ekstrakta propolisa.

                  9. SINUSITIS

                  9.1. Dnevno dva puta ujutro i uveče inhalirati sa 30% rastvorom meda u destilizovanoj vodi u trajanju 15-20min. Takođe uveče staklenim štapićem u nosne šupljine staviti po grudvicu meda veličine glave šibice. Veći efekat se postiže kada se tokom dana svaka 3 sata uzima kašičica meda. Terapjia traje 15-20 dana.
                  9.2. Isti efekat se postiže ako se za inhaliranje upotrijebi 30% ekstrakta propolisa pomješan sa ribljim ili suncokretovim uljem u razmjeri 1:3

                  10. ŠEĆERNA BOLEST

                  10.1. Dnevno se uzima 50g nektarskog meda podjeljeno na 4 jednaka obroka. Preporučljive sorte meda su:”bagremov, djeteline, lucerke i suncokreta.
                  Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

                  Comment

                  • zoricab
                    Super Moderator
                    • Mar 2009
                    • 22098

                    #10
                    Evo ovde ima još nekih bolesti i njihovo lečenje medom! Nešto se ponavlja ali su saveti odlični:

                    Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

                    Comment

                    • quantec
                      Dijete Svemira
                      • Oct 2009
                      • 694

                      #11
                      dobila sam ovu prezentaciju mailom , pa prosljeđujem

                      MED I CIMET KAO LIJEK
                      Attached Files
                      Snaga i Energija ljudi može promijeniti svijet
                      http://www.kvantnikod.com/

                      Comment

                      • francesko
                        franceskoni
                        • Jun 2009
                        • 84

                        #12
                        Draga gospođo Zorice stvarno me iznenađuje količina korisnih informacija koje nam nesebično i kvalitetno prezentirate dajem si pravo da ih prosljeđujem svojim poznanicima u ćije ime se ovom prilikom i zahvaljujem. Moj prijatelj je nedavno operiran u Holandiji od tumora na želucu. Ljčnici su ga otvorili i zatvorili, konstatirajući da je sprovedena kemoterapija bila neučinkovita. I prije započete kemoterapije sam mu pokušavao reći da su alternativni postupci, po mom mišljenju učinkovitiji od metoda klasićne medicine ali je on odabrao kemoterapiju i operativni zahvat. Sada mi se javio kao zainteresiran za alternativu, poslao sam mu sa fpruma lječenje konopljinim uljem fasciniran je i jako zainteresiran za kupovinu tog lijeka. Neko je ponudio informaciju da se to ulje može kupiti u Hrvatskoj za sto kuna bočica, ali ja sam vas razumio da postoje dva tri slična proizvoda, a da je samo jedno od tih ulja ono koje bi zadovoljilo i ozdravilo oboljelog od tumora, pa vas molim da mi još jednom kažete o kojem ulu se radi. Od srca pozdrav uz dobre želje za ugodnu sadašnjost i budućnost. Francesko
                        Ozdravit može samo onaj koji to želi!

                        Comment

                        • zoricab
                          Super Moderator
                          • Mar 2009
                          • 22098

                          #13
                          Dragi francesko ,
                          ovo ulje je posebno i treba se nabaviti iz inostranstva (Holandija, na primer). Ovo nije ulje od semena konoplje koje se prodaje kod nas, već od vrhova listova konoplje!

                          O pravljenju i svemu ostalom o konoplji pročitajte ovde http://www.google.rs/url?sa=t&source...zpCOb2mgJjOraA
                          a evo i video

                          Last edited by zoricab; 01-12-09, 15:40.
                          Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!

                          Comment

                          • Edo
                            New member
                            • Apr 2010
                            • 1

                            #14
                            Molim vas..

                            Dali bi mi pomogli,ja sam iz Novog Pazara hitno mi je potrebno ulje od konoplje dali postoji mogucnost da se poruci,moguli dobiti broj ,preko koga bih mogao nabavit to ulje..Unapred hvala.. Edin

                            Comment

                            • Spring
                              Administrator
                              • Feb 2009
                              • 5817

                              #15
                              Edo, pogledaj ovaj post:
                              www.alternativa-za-vas.com
                              www.alternativa-webshop.com

                              Comment











                              Latest Topics

                              Collapse

                              Working...
                              😀
                              😂
                              🥰
                              😘
                              🤢
                              😎
                              😞
                              😡
                              👍
                              👎