Lečenje hipertenzije medom i pčelinjim proizvodima
Ovo je diskusija na temu Lečenje hipertenzije medom i pčelinjim proizvodima u podforumu Pčele i zdravlje Lečenje hipertenzije medom i pčelinjim proizvodima
Već smo pomenuli koliko je ...
Lečenje hipertenzije medom i pčelinjim proizvodima
Lečenje hipertenzije medom i pčelinjim proizvodima
Već smo pomenuli koliko je za organizam neophodan kalijum. Med i pčelinji proizvodi sadrže ne samo veliku količinu kaljuma, već i čitav niz korisnih mineralnih materija.
Med, kao hranljivi proizvod, izvor je važnih, lako usvojivih ugljenih hidrata, koji su osnovna energetska sirovina. 100 gr meda organizmu daje 335 kilo kalorija. Med konkuriše takvim visokokaloričnim proizvodima, kao što su šećer, čokolada, kakao, orasi. Ali se od njih razlikuje po tome što ne sadrži samo ugljene hidrate, već i ceo niz važnih materija za organizam. Nabrojimo samo neke: kalijum, soli kalcijuma, natrijuma, magnezijuma, gvožđa, sumpora, joda, hlora, fosfora. I, što je posebno interesantno, količina mineralnih materija u medu je skoro ista kao i u krvi čoveka, i sve one imaju veliki značaj za organizam.
Potrebno je znati da se svi proizvodi od meda aktivno usvajaju. Zbog toga od njih ima koristi samo ukoliko dođu u želudac sa pljuvačkom. Zato što duže držite u ustima med, cvetni polen i druge pčelinje proizvode, što duže ih mešajte sa pljuvačkom, i tim će biti veća korist od njihove upotrebe. Med je prijatnog ukusa, ali je polen gorak, pa se zato sa njim može koristiti malo meda.
Potrebno je znati da se med i pčelinji proizvodi ne primenjuju zajedno sa drugim lekovima i sredstvima za lečenje koje vam je preporučio lekar. Umesto leka, med je koristan radi preventive bolesti, kao i u I stadijumu hipertenzije, kada se bolest još može zaustaviti.
Međutim, postoje kontraindikacije. To se pre svega odnosi na alergiju, koja može da se pojavi u vidu koprivnjače, svraba, kijavice, glavobolje, želudačno-crevnih poremećaja.
Med ne treba da koriste oboleli od dijabetesa.
Med se ne preporučuje u slučaju dijateze. Ukoliko nema pojačane osetljivosti deteta na med, najbolje mu je davati po 1 kašičicu na dan zajedno sa hranom, najbolje sa kašom.
Kao dodatak hrani, količina meda za odraslog čoveka treba da bude 60-100 gr na dan. Ta doza se deli na nekoliko porcija. Da bi se med bolje usvojio, uzima se 1,5-2 sata pre jela ili 3 sata posle obroka. Dejstvo mu se pojačava ako se uzima sa toplom vodom, čajem ili mlekom.
U narodnoj medicini med sa sokom od povrća se koristi za lečenje obolelih od hipertenzije. Evo nekih recepata:
* 1 čaša soka od cvekle, 1 čaša soka od šargarepe, 1 čaša soka od rena, 1 limun, 1 čaša meda. Izrendani ren pomešati sa vodom i ostaviti da stoji 36 sati. Procediti ga. Sok od jednog limuna pomešati sa 1 čašom meda. Uzimati po 1 kašiku 2-3 puta na dan sat vremena pre jela ili 2-3 sata posle jela. Kura lečenja traje 2 meseca.
* 1 čaša meda, 1 čaša soka od šargarepe, 1 čaša soka od rena, sok od 1 limuna. Sve dobro promešati i uzimati po 1 kašiku 3 puta na dan, sat vremena pre jela ili 2-3 sata posle jela.
Ove smese treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu.
Smese koje pomažu protiv visokog krvnog pritiska na I stadijumu, kao i dodatno lekovito sredstvo na II stadijumu.
* Ukoliko je oslabljen srčani mišić, korisno je primenjivati sledeći sastav: 1 kašiku suvih plodova šipka preliti sa 2 čaše kipuće vode, kuvati 10 minuta. Ohladiti, procediti, dodati 1 kašiku meda. Piti po 1/4-1/2 čaše 2-3 puta na dan. Napitak čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi.
* Med od deteline je veoma efikasan u lečenju hipertenzije. Recept se priprema na sledeći način: 1 čaša tečnog (bez šećera) meda, po 1 čaša soka od cvekle, šargarepe i rena. Smesu čuvati na tamnom i hladnom mestu, zatvorenu. Uzimati po 1 kašiku pre jela 3 puta na dan tokom 2-3 meseca.
Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!
Ispravak netočnog navoda: "Med ne treba da koriste oboleli od dijabetesa."
Točno je da dijabetičari smiju koristiti 50 g meda dnevno, podijeljeno u više manjih doza i to na način da se unese žlicom, te pričeka da se med otopi u ustima.