Ovo je diskusija na temu Matična mliječ - prirodni stimulans u podforumu Pčele i zdravlje MATIČNA MLIJEČ - PRIRODNI STIMULANS
Matična mliječ je izlučevina ždrijelnih žlijezda ...
Matična mliječ je izlučevina ždrijelnih žlijezda pčela radilica starih 8-12 dana. Ona je pčelinje "mlijeko" za ličinke pčela i hrana za matice u vrijeme intenzivnog polaganja jajašaca.
FIZIKALNA I KEMIJSKA SVOJSTVA
Prema izgledu je homogena gusta, neprozirna i kremasta supstanca bijele do blijedožućkaste boje. Kemijski sastav je vrlo složen. Osnovni sastojci su voda, bjelančevine, šećeri, masti i mineralne soli. Oko 3% njezinog sastava još uvijek nije identificirano. U prirodi ne postoji drugi izvor ovakve supstance niti ju je moguće umjetno proizvesti.
BIOLOŠKA SVOJSTVA
Matična mliječ se tisućama godina u orijentalnim kulturama cijeni kao jedinstveni prirodni izvor za očuvanje mladosti i energije. Tradicionalna iskustva ukazuju da ublažava uznemirenost i nesanicu, podiže raspoloženje, povećava izdržljivost i pamćenje te jača imunološki sustav.
Diferencijacija pčelinjih ličinki. Najvažnije svojstvo matične mliječi jest usmjeravanje razvoja ličinki u maticu ili u pčelu radilicu. Prvih par dana mlade pčele radilice hrane sve ličinke s mliječi. Od trećeg dana ličinke, iz kojih će se razviti matica, nastavljaju se hraniti samo s mliječi, a ličinke budućih radilica i trutova sa smjesom mliječi, meda i peluda. Međutim, niti danas u potpunosti nisu poznati svi biološki faktori koji usmjeravaju razvoj ličinki u matice ili pčele radilice. Pouzdano se samo zna da je ova diferencijacija povezana s načinom ishrane u kojoj ključnu ulogu ima matična mliječ. Zanimljivo je da je matica oko 42% duža, 60% teža, a životni vijek 40 do 50 puta duži od normalne pčele radilice. Zapanjujuće je da matica može dati oko 2.000 jajašaca dnevno čija je masa 2 puta veća od njene težine. U jednoj sezoni daje u prosjeku oko 200.000 jajašaca. Očito je mliječ neposredno odgovorna za zadivljujuću reproduktivnu plodnost, vitalnost i dugovječnost matice.
Antibiotska svojstva. Ona pokazuje antibakterijska, antigljivična i antivirusna.
Stimulacija spolnog sustava. Tradicionalno se u brojnim starim kulturama mliječ koristila za jačanje spolne moći te protiv steriliteta, impotencije i frigidnosti. Ispitivanja su pokazala da mliječ potiče rad i brži razvoj spolnih organa u životinja koje postaju i seksualno aktivnije.
Stimulacija živčanog sustava. Unatoč tome što još nema pouzdanih znanstvenih dokaza, tradicionalno iskustvo i neki eksperimenti ukazuju da mliječ stimulira živčani sustav i da bi mogla pomoći poboljšanju koncentracije, pamćenja, zapažanja, motoričkih funkcija i psihofizicke izdržljivosti kod ljudi.
Imunološki sustav. Vjeruje se da mliječ jača imunološki sustav zahvaljujući 10-hidroksidekanoičnoj kiselini i gama globulinu. Gama globulin je odlučujući faktor u borbi protiv upala te imunološki stimulans.
Tjelesna izdržljivost. Saznanje da povećava tjelesnu izdržljivost i smanjuje zamor ukazuje da bi trebala biti zastupljena kao dodatak prehrani kod ljudi koji obavljaju težak tjelesni rad, a posebno kod sportaša u pripremnom i natjecateljskom periodu, ne samo radi veće izdržljivosti, nego i bržeg oporavka.
Krvni tlak. Vjeruje se da uspostavljanjem ravnotežnog stanja neurovegetativnog sustava mliječ može pomoći u normalizaciji visokog i niskog krvnog tlaka.
Tromboza. Eksperimenti ukazuju da bi se mliječ mogla koristiti kod poteškoća vezanih za trombozu, jer spriječava stvaranje ugrušaka.
Cijeljenje rana i kostiju. Na životinjama je dokazano da potiče brže zarastanje slomljenih kostiju i zatvaranje frakturne pukotine te dijabetičnih rana.
Jetra. Potiče obnavljanje jetre i štiti njene stanice od oštećenja.
Toksičnost. Matična mliječ nije toksična niti mutagena čak i pri visokoj dozi. Smatra se da stalna upotreba ove potpuno prirodne i zdrave supstance ne izaziva nikakve kumulativne štetne učinke niti stvara ovisnost.
Alergijske reakcije. Studije ukazuju na alergijske reakcije kod nekih korisnika koji su uzimali matičnu mliječ u obliku kontaktnog dermatitisa, proljeva, do anafilatickog šoka, pa čak i smrti.
Doziranje i način uzimanja. Kompilacijom eksperimentalnih podataka može se zaključiti da se povoljni biološki učinci mogu postići s dnevnom dozom između 400 i 600 mg svježe mliječi (130-200 mg liofilizirane, u prahu) za odrasle ljude. Najčešći način uzimanja mliječi je stavljanje pod jezik.
TERAPIJSKA SVOJSTVA
Biološki učinci mliječi u olakšavanju zdravstvenih tegoba ljudi poznati su tisućama godina u narodnoj medicini istočnjačkih kultura. Najviše i najuspješnije se koristi u terapiji bolesti i stanja kod kojih postoji kompleksno oštećenje regeneracijskih mehanizama i normalnog tonusa organizma.
Zaostajanje razvoja (hipotrofija) djece. Iz iskustva mnogih klinika poznat je povoljan utjecaj mliječi kod djece koja zaostaju u razvoju zbog poremećaja u ishrani, preležanih infekcija s oštećenjima dišnog sustava ili crijevnih upala s općim intoksikacijama organizma.
Nedonoščad. Brza nadoknada prijašnje težine i daljnji porast nedonoščadi zabilježeno je preko mlijeka majki koje su uzimale mliječ.
Nedostatak mlijeka u dojilja. Znatno poboljšanje laktacije postignuto je u dojilja kojima je davana mliječ.
Anemija. Antianemično djelovanje kod anemija nastalih uslijed gubitka velikih količina krvi prilikom porođaja ustanovljeno je kod svih rodilja.
Astma. Kod 75% pacijenata s astmom uočen je pozitivan učinak izražen u smanjenju broja astmatičnih napadaja i znantnom poboljšanju plućnih funkcija.
Prijevremeno starenje. Dobri rezultati postignuti su kod pacijenata sa simptomima prijevremenog starenja i staračke malaksalosti.
Menstruacijski bolovi. Kombinacijom mliječi, propolisa i peluda u medu menstruacijski bolovi su prestali ili su znatno smanjeni kod većine djevojaka.
Klimakterične tegobe. Terapija mješavinom mliječi i cvjetnog praha u medu dala je dobre rezultate kod klimakteričnih tegoba. Mnogi vegetativni i psihički poremećaji, kao što su glavobolja, nemogućnost zadržavanja mokraće (urinarna inkontinencija), vaginalna suhoća i mala vitalnost, kod većine tretiranih žena su poslije 15 dana upotrebe mliječi iščezli.
Ateroskleroza. U izvještajima iz različitih medicinskih časopisa u zadnjih 30 godina, matična mliječ se preporuča kao preventivno i pomoćno sredstvo u terapiji ateroskleroze.
Postradijacijske tegobe. Terapija mješavinom mliječi i cvjetnog praha u medu pokazala je znatno poboljšanje kod većine pacijenta s poremećajima uzrokovanim radijacijskom terapijom (prvenstveno malaksalost).
Upala zglobova (artritis). Dokazano je smanjenje boli za 53% i povećanje pokretljivosti zglobova kod ljudi koji su uzimali mliječ kroz 3 mjeseca što se pripisuje visokom sadržaju pantotenske kiseline i/ili protuupalnom djelovanju 10-hidroksidekanoicne kiseline.
Masnoće u krvi. U kontroliranoj kliničkoj studiji dokazano je da mliječ snižava serumski kolesterol za 14%, a ukupne lipide za 10% u odnosu na placebo grupu.
Problemi i bolesti kože. Iskustva u vanjskoj primjeni pokazuju da mliječ po svoj prilici pomaže u obnavljanju mladenačkog izgleda kože te kod pojedinih problema i bolesti kože. Pri redovitoj upotrebi mliječi koža postaje glatka i mekana, a bore se smanjuju. Najbolje rezultate pokazala je u liječenju seboreje na masnoj koži te dobre kod rozacee i keratoze, dok kod mladenackih akni nije bilo pozitivnih učinaka.
Gerijatrijski sindromi. Tradicionalna istočnoazijska (posebno kineska) medicina, a danas i zapadna alternativna i komplementarna medicina, sve više preporučuju maticnu mliječ za poboljšanje kompleksnih tegoba u staračkoj dobi koji se odnose na bolesti živčanog sustava (difuzna ateroskleroza u mozgu sa i bez žarišnih oštećenja, astenička neuroza, neuroze s povećanom emocionalnošću, kronicni gerijatrijski sindromi bez žarišnih oštećenja, Parkinsonova bolest). Matična mliječ bi se mogla koristiti u pomoćnoj terapiji, ne samo kod kroničnog psihoorganskog sindroma kod starijih ljudi, već i kod akutne cerebralne ishemije i apstinencijalnog alkoholnog sindroma.
Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova!
Matična mliječ sadrži elemente potrebne za razvoj i normalno funkcioniranje
ljudskog organizma ; vitamine B kompleksa sa posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (panotenske kiseline) i vitamina B6. Prirodni je izvor acetikolina u čistom obliku. Različite minerale, vitamine A, C, D i E, enzime, 18 vrsta aminokiselina, proteine, posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-2-decenoična kiselina) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi, sadrži elemente za rast, razvoj i normalno funkcioniranje organizma. Stimulira parasimpatički centar neurovegetativnog sustava i pojačava lučenje adrenalina iz nadbubrežne žlijezde. Jedina je prirodna tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice, a samim time usporava proces starenja.
Izuzetno je efikasna protiv gripe i drugih virusnih infekcija zahvaljujući imunoglobinu.
Regenerira stanice pankreasa i snižava razinu šećera u krvi. Usporava sklerotične i ublažava klimaterijske promjene u organizmu. Pomaže kod senilnosti i neuroza. Stimulira anaerobne procese i podže razinu energije u organizmu i time povećava izdržljivost i snagi organizma. Smanjuje razinu masnoće u krvi, te se preporuča kao dopuna terapiji u liječenju
kardiovaskularnih bolesti.
Protutumorski učinak pripisuje njenoj aktivnoj sastavnici 10-HDA. Podiže razinu imuniteta i pomaže oboljelima da lakše i sa što manje nuspojava izdrže kemoterapiju.
Ubrzava zacjeljenje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda i uopće održava zdravlje koštanog sustava i zglobova. Izuzetno dobro djeluje pri liječenju leukemije, regenerira slezenu, stanice krvi i koštane srži. Pomaže u jačanju korijena kose, dlake, kožnog tonusa i noktiju. Sprječava infekcije muških i ženskih spolnih organa, povećava prokrvljenost prostate, regulira nedostatak seksualne energije, pomaže pri iscrpljenosti, premoru, tjeskobi,
uznemirenosti, djelotvorna je kod insomnije i anoreksije, bronhijalne astme, hepatitisa, artritisa, gihta, aterioskleroze, bubrežnih bolesti.
količina šećere u Reviti u praškastom obliku je sasvim prihvatljiva, jednim dijelom šećer je tu radi pitkosti iste, a inače ima okus naranče i rado je prihvaćena kako kod djece, tako i kod starije populacije. ako netko neće toliko šečera postoje Revita tablete koje se ne piju, nego sisaju.
Pčelarski zahvati, proizvodnja i tehnološki procesi koji se kvalitetno mogu odraditi samo u timu od minimalno četiri do pet osoba, ne zahtijevaju samo njihovu međusobnu uigranost, već i odličnu fizičku i zdravstvenu kondiciju. Razlog tome je što se u pravilu isti zahvat oko košnice mora učiniti na svim košnicama u razmaku od samo nekoliko dana. Radni dan često potraje puno duže od 16 sati.
Naporno radeći, a budući da se većina radova događa po ljeti, često na suncu i temperaturama preko 30 stupnjeva, svoj tim svakodnevno „nahranim“ s matičnom mliječi. Često puta to bude direktno iz matičnjaka upravo izvađenog iz košnice. Naša vlastita iskustva, o iskustvima mnogobrojnih potrošača da ne govorim, jednostavno su neobjašnjiva. 15 do 20 minuta nakon konzumiranja matične mliječi načinom da se ona u ustima drži ispod jezika, umor jednostavno nestaje, vraća se raspoloženje i volja za rad, u najmanjoj ruci jednaka onoj, kao da se organizam odmorio kvalitetnim sedmosatnim snom na kvalitetnom madracu s memorijskom pjenom. PROIZVODNJA U PČELINJOJ ZAJEDNICI
Matična mliječ je gusta tvar bijele do svijetlo žućkaste boje koju proizvode pčele radilice u starosti od 5 do 15 dana. Matična mliječ je visokovrijedan pčelinji proizvod kojem se pripisuju čudotvorna djelovanja, koja iz jajeta predodređenog za razvoj i odgoj obične pčele radilice proizvedu pčelinju maticu, kraljicu u košnici. Matična se mliječ većim dijelom luči iz mliječne žlijezde, a pridodaju joj se sekreti čeljusnih, pljuvačnih i grudnih žlijezda.
Kako je moguće da se iz jednake ličinke jednom razvije pčela radilica, a jednom matica?
(1) Prije se pretpostavljalo da odgovor leži u kvalitativnom sastavu hrane koju dobivaju ličinke radilica, odnosno matica.
(2) Danas je sigurno da je sastav matične mliječi kojim se hrane sve tri kaste, a misli se na radilice, trutove i maticu, potpuno jednak. Mnogi istraživači bavili su se pitanjem komponenti matične mliječi kojima se kodificira diferencijacija po pčelinjim kastama. Unatoč intenzivnim istraživanjima nije se uspjelo pronaći »matičnu supstanciju« Gelée Royala. Dugo vremena prihvaćala se Haydakova hipoteza (1) da diferencijacija radilice od matice ovisi samo o većim količinama hrane koju dobiva ličinka. Uistinu, u radiličkoj stanici nalazi se samo 2 - 4 mg hrane, dok je u matičnjaku 200 - 400 mg. Najviše istraživanja o važnosti mliječi u nastanku diferencijacije po kastama provedeno je između 1960. - 1980. Iz toga su proizašle dvije dodatne pretpostavke. Prema prvoj, osnovnu ulogu u diferencijaciji ima omjer šećera u hrani kojom se odgaja leglo (3). Dok kod nižih omjera glukoze i fruktoze u hrani nastaju radilice, viši omjeri tih šećera dovode do razvitka matice. Prema drugoj pretpostavci (4) za to su odgovorni određeni elementi u tragovima matične mliječi, kojih u nekim sokovima nema, dok se u drugima pojavljuju u puno manjim količinama. Riječ je o mješavini aminokiselina, nukleotida i vitamina. (5) Novija istraživanja dokazala su daljnje kvalitativne razlike sokova koji uvjetuju podjelu po kastama.
One se odnose na masne kiseline. Osnovna kiselina oba soka je 10-hidroksi-2-decen kiselina, iz skupine monohidroksilnih kiselina. Omjeri monohidroksilne kiseline i dikarbon kiselina različiti su kod navedenih sokova. Razvoju matice ne pridonosi samo hrana i njezin sastav, nego dodatno i juvenil hormon.
Proizvodnja matične mliječi više je od poezije pčelarstva. Da bi se pčelar upustio u proizvodnju matične mliječi najbitnija je ljubav prema pčeli i pčelarstvu, iskustvo prikupljano više godina na većem broju pčelinjih zajednica i znanje. Onaj pčelar koji voli pčelu, ujedno ju i razumije. Razumijevanje odnosa unutar pčelinje zajednice, njezine promjene tokom godine i poznavanje pašnih prilika terena na kojem pčelari, osnovni su preduvjeti za planiranje uspješne proizvodnje matične mliječi.
Matičnu mliječ za Vas proizvodimo tokom svibnja i lipnja na svojim pčelinjacima koji broje više od 350 pčelinjih društava ukupno. 100% čistu matičnu mliječ nudimo svojim kupcima isključivo u svježem obliku. Pritom strogo poštujemo neke njene karakteristike poput velike osjetljivosti na svjetlost i toplinu, tako da se cijelokupan proces od proizvodnje u košnici pa do vađenja iz košnice, odnosno matičnjaka odvija u kontroliranim uvjetima u za to pripremljenim prostorijama. Matična mliječ se pakira isključivo u tamnu staklenu ambalažu koja se čuva u zamrzivaču. Prilikom transporta do kranjeg potrošača koriste se posebne transportne kutije i frižideri, kako se ne bi izgubila njezina originalna svojstva.
TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI (H. FORD).