Pala je prva noćna kura meda! Kako Tonche, odnosno dr. dotični reče: jušna žlica meda u jednu iscijeđenu naranču i malo tople vode. I pravo da vam kažem, čuo sam kako se topi mast! Ili sam sanjao da radim čvarke!
hahaaha a bas sam se nasmijao , eto sad si pokusni kunić pa ćemo vidjeti jel ima sve to smisla ...
baš tako...imam malo pance koju ne mogu skinuti vježbom, kako je to lijepo objašnjeno na tvom postu. svi mi kažu da pretjerujem, da mi to ne treba, da sam mršav dovoljno, ali osjećam da mi to treba. zašto? da budem zadovoljan sa hramom koji sam izgradio za svoj duh. u zdravom tijelu, zdrav duh, to svi znaju, ali volio bih da nas više vjeruje u to i prakticira!
Pala je prva noćna kura meda! Kako Tonche, odnosno dr. dotični reče: jušna žlica meda u jednu iscijeđenu naranču i malo tople vode. I pravo da vam kažem, čuo sam kako se topi mast! Ili sam sanjao da radim čvarke!
Pravo osvježenje pred spavanje!
"Kuda koracam hoću da bacam
snopove zlatne svjetlosti."
za onako jednu odokativnu probu dovoljno je uzeti meda na kasiku i pustiti da curi.. "žica" kod pravog meda bi trebala da dostigne nekih 50-60cm..da pojasnim onu "žicu" dakle kad med curi iz kašike ne smije se nit koja se cijedi prekidati da izgleda da kao kap vode, ali ova metoda na pijaci kad je zima ne prolazi najbolje jer i falš med kad je hladno na pijaci malo se stvrdne i izgleda kao nit za laike a naravno iskusan pčelar će uočiti razliku prije svega po mirisu.
Jedini način vizuelnog razlikovanja pravog od falš meda jeste kristalizacija meda jer samo pravi med može kristalizirati a to je ono što narod pogrešno razumije pa kaže da se med "ušećerio" i narod iz ne znanja smatra da je to lažni med, dakle samo taj način to je ono kad je med kao margarin tad budi siguran 100% da je to pravi med. Inače za bagremov med treba oko godinu dana da se kristalizira a sve ostale najviše nekoliko mjeseci što znači med koji ti sad gledaš na pijaci MORA biti kristaliziran ("ušećeren") osim ako neko zahtijeva da se dekristališe što se čini na temperaturi ne većoj od 40 celzijevih stepeni. Sretno i medno.
ja ti ne znam točno gdje baš ima oko tebe koji pčelar, ali znam da na većini placeva u Zgb imaš štandove gdje se prodaje med od pčelara, a na etiketi imaš adresu, broj telefona, mail rjeđe nego češće mogu ti dati broj ili samo dođeš na plac
Pravi med možeš prepoznati tako što ga naglo okreneš naopačke. Balončić zraka će se počet kretati na gore. Fora je da se balončić treba kretati dosta sporije od brzine balončića kada bi u tegli bila voda. Sorry, ne znam precitnije odjasniti.
2. fora:
uzmeš na kašikicu malo meda tako da on curi nazad u teglu. Zadnji izdanci meda ne smeju kapati (kap po kap) već se med pri zadnjem rastezanju treba povući gore prema kašiki.
ovi prirodni lijekovi, njima treba nešto duže, dakle kvaka je u redovitosti, rekla bih cca 3mjeseca, 3x dnevno. Tak bi ja, da se radi o meni, na temelju nekih drugih isprobanih ajurvedskih lijekova i savjeta.
Boje meda mogu varirati od svijetle,svijetložute do potpuno tamne.Obično su proljetnje vrste meda svijetlije,dok su one pred kraj ljeta i ranu jesen puno tamnije(šumski med,vrijesak). Samo na osnovu boje teško možemoi doći do zaključka dali smo kupili pravi med.Slabiji poznavaoci trebaju izbjegavati kupovinu crvenkastih medova,jer samo neke vrste prirodnih medova imaju crvenkastu boju (amorfa). ZAPAMTITE:NEMA PČELE NA SVIJETU KOJA PROIZVODI LOŠ MED,LOŠ MED MOŽE BITI PRIOZVOD SAMO LOŠET PČELARA,TJ. ONOG PČELARA KOJEM NIJE U INTERESU KVALITET MEDA ,VEĆ NJEGOV KVANTITET. ZAPAMTITE I OVO: MED NE MOŽE IMATI ROK TRAJANJA.PRAVI MED IMA NEOGRANIČEN ROK TRAJANJA.PO SVOJO PRIRODI MED POSJEDUJE ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA,TAKO DA NIJE PODLOŽAN UTJECAJU BILO KAKVIH BAKTERIJA,TJ. NE MOŽE BITI KVARLJIV. U EGIPATSKIM PIRAMIDAMA ARHEOLOZI SU PRONALAZILI KRISTALISANI MED,KOJI JE STAR VIŠE HILJADA GODINA,A BIO JE ODMAH JESTIV.
TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI (H. FORD).
super post
thx alison.. sad mi je jasnije par stvarcica u vezi meda..
jednom davno smo doma imali kao toboze med od kadulje.. al meni je odmah bilo jasno da je to neki buckuris.. bio je pre rijedak, cak i po okusu se moglo zakljucit da je nekako sirupast.. doslovno kao da je netko u med umijesao onaj sok za razrijedjivanje.. fuj..
od tog iskustva sam pazljiv kad kupujem med i cini mi se da do sada nisam pogrijesio.. a sad je jos manja sansa..
eh da.. imam prostora gdje bih mogao drzati kosnice.. i zainteresiran sam za se bavit time.. pa tko zna... mozda dobijes jos hrpu pitanja uskoro
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16
Hvala puno alison!
Evo nesto o medu iz knjige Dhanwantari (H.Johari):
"Med je pelud i sokovi cvijeca pomijesani sa slinom pcele, koji sadrzi vosak koji se lako probavlja u ljudskom organizmu. Izmedju razlicitih zasladjivaca jedino se med moze koristiti u cistom, prirodnom obliku. Med nije pogodan za kuhanje je kad se grije vosak sagorijeva i stvara toksicne ostatke stetne za ljudski organizam. Med se nikada nesmije grijati, stoga se s njim ne kuha niti se servira u toplim napicima.
Na nesrecu neopreznih potrosaca, vecina dostupnog meda (pretpostavljam u Americi, ne i kod nas, nadam se?) je vec grijana, cak i oni na kojima pise "nekuhan" (toga nema kod nas?....to je kod njih zakonski propisano...uglavnom) ...Ako sediment na dnu staklenke nije vidljiv, ne kupuj. (mora biti sediment od voska na dnu jer inace je taj med grijan)
Negrijani med sadrzi pravu kolicinu lako probavljivog voska, koji je cista kaloricna energija...Tjelesna temperatura rastapa vosak, ali ne do tocke oksidacije. Kada se konzumira, vosak ulazi u krvotok i u tjelesne sisteme, dolazeci do zglobova. Pcelinji vosak je najbolji podmazivac za za zglobove i mocan lijek u slucajevima artritisa i drugim poremecajima kad su zglobovi nepokretni i slabi.(Kuglica pcelinjeg voska (garbanzo-sized) uzeta svako jutro kroz 40 dana ublazava kronicne tegobe sa zglobovima).
Taj vosak takodjer podmazuje probavni sustav i podize misicni tonus.
Hvala puno alison!
Evo nesto o medu iz knjige Dhanwantari (H.Johari):
"Med je pelud i sokovi cvijeca pomijesani sa slinom pcele, koji sadrzi vosak koji se lako probavlja u ljudskom organizmu. Izmedju razlicitih zasladjivaca jedino se med moze koristiti u cistom, prirodnom obliku. Med nije pogodan za kuhanje je kad se grije vosak sagorijeva i stvara toksicne ostatke stetne za ljudski organizam. Med se nikada nesmije grijati, stoga se s njim ne kuha niti se servira u toplim napicima.
Na nesrecu neopreznih potrosaca, vecina dostupnog meda (pretpostavljam u Americi, ne i kod nas, nadam se?) je vec grijana, cak i oni na kojima pise "nekuhan" (toga nema kod nas?....to je kod njih zakonski propisano...uglavnom) ...Ako sediment na dnu staklenke nije vidljiv, ne kupuj. (mora biti sediment od voska na dnu jer inace je taj med grijan)
Negrijani med sadrzi pravu kolicinu lako probavljivog voska, koji je cista kaloricna energija...Tjelesna temperatura rastapa vosak, ali ne do tocke oksidacije. Kada se konzumira, vosak ulazi u krvotok i u tjelesne sisteme, dolazeci do zglobova. Pcelinji vosak je najbolji podmazivac za za zglobove i mocan lijek u slucajevima artritisa i drugim poremecajima kad su zglobovi nepokretni i slabi.(Kuglica pcelinjeg voska (garbanzo-sized) uzeta svako jutro kroz 40 dana ublazava kronicne tegobe sa zglobovima).
Taj vosak takodjer podmazuje probavni sustav i podize misicni tonus.
sorry ali večina ovdje napisanog je prastara istina, a u današnje vrijeme centrifugalnih "ocijeđivača" - vrcaljki i ostalih modernih sita med se može potpuno očistiti od voska, znači neistina (označila sam crveno)
- lječenje voskom se može provoditi sa posebnim pripravcima - "med u saću" koji isto možete kupiti kod gotovo svakog pčelara,
- a što se zagrijavanja tiće, (to sam već prije pisala u drugoj temi)
- med je šećer + masti (tj. jednostavni šećeri i nezasićene masne kis.) kod zagrijavanja iznad 40 st C, on se razlaže na te dvije komponente koje same po sebi nema teorije da budu toksične
jedino što onda to više nije M E D, naime neki recepti zahtjevaju zagrijavanje ali tada se ljekovitost iz biljeka koje se mješaju sa medom veže na šećere koji te tvari nosi kroz krvotok do oboljelog organa a sama ljekovita tvar nebi imala drugi način stiči na ciljano mjesto u organizmu....
TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVJERENJA
DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI (H. FORD).