Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/index.php)
-   Pravila foruma i obavijesti (http://www.alternativa-forum.com/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Definicije i objašnjenja nepoželjnog ponašanja na forumima (http://www.alternativa-forum.com/showthread.php?t=8365)

Jesam 15-05-14 11:05

Definicije i objašnjenja nepoželjnog ponašanja na forumima
 
Sloboda objavljivanja na forumu je privilegij na koji imaju pravo svi članovi koji se drže osnovnih pravila. Od svih se sudionika očekuje poštovanje sugovornika i razvijanje kvalitetne rasprave i suzdržavanje od nepoželjnog ponašanja na forumu.
Nepoželjnim ponašanjem se smatra:

Trolanje

Postoji šira i uža definicija trolanja. Ukratko, to je pisanje provokativnih postova s namjerom da se izazove burna emocionalna reakcija. U trolanje spada skretanje s naslovne teme, izazivanje drugih na bespotrebne i besmislene rasprave, pisanje u duhu zajedljivosti ili podsmjehivanja, s ciljem omalovažavanja ili ismijavanja forumaša kojem (ili kojima) se trol obraća.

Trolanje je dakle sljedeće:

- vrijeđanje i omalovažavanje
- pisanje u duhu zajedljivosti ili podsmijeha, s ciljem da forumaš kojem se trol obratio ispadne glup, smiješan, bezvezan
- pisanje provokativnih postova s namjerom da se izazove burna reakcija
- skretanje teme (npr. otvorite temu o mudrostima Dalaj Lame, a trolerski upisi govore da je Lama prevarant iako to nije predmet kojim se navedena tema bavi)
- izazivanje drugih na bespotrebne i besmislene rasprave
- ad hominem (logička greška ili zabluda kada se rasprava preusmjerava na subjekt, čovjeka, a ne na temu, odnosno pokušaj je negiranja istinosti neke tvrdnje ukazivanjem na negativne karakteristike ili vjerovanja osobe koja je iznjela tu tvrdnju umjesto na osporavanje samog predmeta diskusije)

Primjerice, na temi Tko je Bog postaviti vjerniku pitanje tipa "gdje je njegov bog kada na svijetu djeca umiru od gladi" smatralo bi se trolanjem. Pitanje samo po sebi nije loše (niti mora biti loša namjera) no postavljeno je na pogrešnoj temi. Vidimo kako će to pitanje skrenuti razgovor i izaći iz zadanih okvira teme te postepeno napraviti nered i posve uništiti temu. Takvo ćemo pitanje postaviti na nekoj drugoj, prikladnijoj temi a ako takve nema, onda možemo otvoriti temu naslova, npr. Kakav Bog dozvoljava patnju i nepravdu.

Spam

Spam je, najkraće, neželjena poruka u propagandne svrhe, poruka koju niste tražili, ona koja je sasvim van konteksta rasprave (link, citat) ili reklama. Nekad se radi i o nabijanju broja postova na forumu.

Off topic

„Izvan teme“, primjerice ako započenemo temu o voćarstvu, off topic je upis o mobitelima. Off-topic je često povezan sa Chatom, kada se iz teme krene u nevezano, slobodno brbljanje (zafrkavanje ili dr.).

Uključen Caps lock – pisanje velikim slovima

U virtualnom se svijetu smatra "deranjem" i kao takvo je nepristojno i neprihvatljivo.
Postovi se trebaju pisati malim slovima, kao i naslovi tema – osim kad se radi o kraticama ili akronimima (SAD, NWO, HAARP i sl.).
Ako želite u svom upisu nešto posebno istaknuti, možete to učiniti drugom bojom, kurzivom ili boldanjem.Nitko ne želi sterilno okruženje, ponekad je provokativnost dobar motivator, učitelj i pokretač, no sve mora biti s dobrom mjerom i ukusom i na način da ne vrijeđa, omalovažava i destruira napore autora tema. Poštovanja i uvažavanja mora biti – s obje strane.

Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti i nadalje održati ovaj prekrasan forum na visokoj komunikacijskoj razini.

:smile_heart:


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 23:55 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0