Prije više od 15 godina počeo sam proučavati Makrobiotiku.
Nakon toga je uslijedila faza proučavanja Ayurvede.
U cilju izlječenja svojeg organizma i neovisnosti o drugim iskrenim i manje iskrenim ljudima koji su mi uglavnom uzimali novac za ono sto su nudili došao sam do sirovojelstva.
Pročitao sam sve knjige Arnolda Ehreta, Normana Walkera i Helmuta Wandermakera kao i drugih autora.
U tim knjigama sam konačno pronašao sebe, stvari za koje sam mislio unutar sebe dobile su potvrdu ispravnosti.
Na početku ovog puta koji počinje prije odprilike 2 godine imao sam 82 kile i niz zdravstvenih problema.
Ranijih godina sam napravio čišćenje od parazita i cišćenje jetre.
Prakticirao sam mjesečni dnevni post.
Najduže što sam postio bilo je 50 sati.
Napravio sam ispiranje crijeva.
Prije više od godinu dana sam izbacio iz prehrane slijedeće namjernice:
mlijeko, maslac, jaja, meso, šećer, kolače i smanjio unos kruha i proizvoda od brašna.
Doručak sam zamjenio svakodnevnim sokom od jabuke i mrkve u količini od 3 do 5 dcl.
Postepeno sam i večernji obrok zamjenio sa sokom od povrća ili salatom ili samo voćem.
Za ručak jedem obavezno veliku zdjelu mješane salate i kao prilog ako sam još gladan rižu ili tjesteninu ili bijelu ribu.
Moram reći da sam bio veliko ovisnik o slatkome i šećeru u bilo kakvom obliku.
Nisam se držao striktno onog što piše u knjigama da treba odmah prijeci na sirovu hranu nego sam izabrao nekakav svoj postepeni put.
Ipak mislim da nije moguć nekon 40 godina pogrešne prehrane tijelu ne dati mogućnost da se privikne na novu vrstu hrane živu hranu.
Jedan od najvećih osobnih uspjeha je prestanak ovisnosti o čokoladi koju sam prije znao pojesti i po 100g dnevno.
Najveći problem s kojim sam se susreo je borba s okolinom koja me uvjeravala da sam na pogrešnom putu da sam mršav i da loše izgledam.
Sad imam 72 kile.
Ono što je jako važno osim ishrane je i fizička tjelesna aktivnost koju redovito prakticiram.
Uvjeren sam da je to samo tranzicijiska faza i da ću jednom kad se oslobodim ovisnosti o kuhanoj hrani biti dokaz svima koji su me pokušali skrenuti s puta.
Kako mi je i promjenom ishrane i duh postajao jači nisam se obazirao na to što drugi govore iako me to često dovodilo u sumnju.
Ipak sam se osjećao nekako drugačiji od drugih.
Problem mi bio u tome da sam imao i suprotne efekte kao vrtoglavice, lupanje srca, proljeve i neke neobićne pojave koje su ovaj moj put dovodile u sumnju.
Nisam još postigao savršeno zdravlje ali polako nestaju sve one čudne tjelesne boli nepoznatog uzroka.
Još sam daleko od toga da mogu reći da sam zadovoljan svojim zdravljem jos sam u fazi istrazivanja.
Što više istražujem to vidim da malo znam i da sam još daleko od nekakvog kraja puta.
Morao sam podjeliti s Vama ovo moje iskustvo.
Želio bi čuti i vaša mišljenja o tome i kako se naravno od oni koji jedu sirovu hranu nose s okolinom i obitelji.
Puno sam po netu i vidim da sve više ljudi istražuje i ne prepušta svoje zdravlje nekakvim liječnicima koji na našu žalost neznaju ništa o zdravlju.
dole u kutu stranice imas download gumbic ako ju zelis na komp pohranit..
a kuhana hrana je zbilja otrov.. nije bitno o cemu je rijec.. ako je kuhano (termalno obradjeno).. bioloski je mrtvo i uzima energiju iz covjeka umjesto da mu je daje.. nakupljanje mrtve materije na ionako vec izmuceno energetsko tijelo.. otuda najveci broj neravnoteza, blokada i bolesti danas.. kako psihickih tako i fizickih..
generalno opce drustveno ludilo skriveno pod nazivom "kulinarstvo"..
osobno, misljenja sam da je istinski zdravom covjeku u tjelesnom i duhovnom smislu potrebno samo sunce (ili prana), a da bi se tamo stiglo iz trenutno bolesnog stanja organizma najbolje je koristiti voce.
Voce zbilja ima sve sto je tijelu potrebno i najvece obmane i lazi su nutricionisticki podatci i nebuloze da bolesti proizlaze iz nedostatka necega, a istina je upravo obrnuta.. proizlaze iz viska a ne manjka! nekada sam i sam radio kao savjetnik za nutricionizam u jednoj stranoj zemlji tako da pricam iz iskustva poznavajuci obje strane price..
Doduse ako je nekome u tranziciji bas potrebna veca kolicina kalorija uz voce super su orasidi tipa orasi, bajame, ljesnjaci i sl.. sve bioloski zivo sto vam pase.. intuicija je u sirovoj prehrani nas najveci prijatelj, a posto smo svi razliciti zato ju i imamo.. kao mudrog vodica.. samo ju treba znati slusati pored glasnog uma koji uvjek ima nesto za reci za nas najcesce besmisleno i glupo jer sve sto zna je doslo izvana a ne iznutra
jedno (nazalost) kratko vrijeme sam bio samo na vocu (frutarijanizam) i suncu (sungazing), a osjecaj ljubavi, srece i zadovoljstva koji je prstao iz mene svake sekunde postojanja je bio naprosto neopisiv.. kolicina uvida i spoznaje neogranicena.. emocionalna prtljaga postala je nepoznanica..
ovo naravno nije lak put poslije zivota na "maminoj spizi".. i oni koji su uspjeli kazu da se teze skinut sa kuhane hrane nego sa heroina
zato taj put nije za svakoga, ali oni koji njime krenu ne hodaju poput ljudi nego lete poput bogova
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16
Želio bi čuti i vaša mišljenja o tome i kako se naravno od oni koji jedu sirovu hranu nose s okolinom i obitelji.
Puno sam po netu i vidim da sve više ljudi istražuje i ne prepušta svoje zdravlje nekakvim liječnicima koji na našu žalost neznaju ništa o zdravlju.
Pozdrav
Smoki
Kada mi je dospjela knjižica Postom do zdravlja u ruke jednostavno više nisam mogla jesti prefine stvari kao što su kolači, slatkiši, kruh. Nikada prije nisam razmišljala da je voće hrana-nevjerojatno. Od tada (nešto više od 3 godine) i ja slijedim svoj sirovojelski put. Isto sam prošla zabrinutost i ljutnju mojih bližnjih i daljnjih, ali ja imam svoj put, za sebe (i za sve ostale) želim ljubav, sigurnost, izvrsno zdravlje, spoznanje i sve dobro.
Podržavam te Smoki u traženju tvoga puta, preporučam ti da pročitaš Anastaziju V. Megreea, ako već nisi!
Pozdrav
Ja sam danas odlučio postepeno ubacivati sve više u prehranu kašice i sokove od sirovog voća i povrća. Nadam se da ću osjetiti blagodati te prehrane u što skorije vrijeme. Danas nakon svoje prve čaše soka od blitve osjetio sam da me malo razbudila i energetski me "digla".
a da tek vidis negdje peti sesti dan kad si samo na vocu.. isuse.. to se neda opisati.. samo dozivjeti.. i nadam se da cu uskoro biti dovoljno organiziran (ili orgoniziran) da opet predjem samo na svijezu biljnu hranu.. tipa voce, povrce, kostunicavci i taq
to bih preporucio i najboljem prijatelju i neprijatelju.. jer neprijatelj nemoze ostat neprijatelj u stanju svijesti koja proizlazi iz toga..
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16
a da tek vidis negdje peti sesti dan kad si samo na vocu.. isuse.. to se neda opisati.. samo dozivjeti.. i nadam se da cu uskoro biti dovoljno organiziran (ili orgoniziran) da opet predjem samo na svijezu biljnu hranu.. tipa voce, povrce, kostunicavci i taq
to bih preporucio i najboljem prijatelju i neprijatelju.. jer neprijatelj nemoze ostat neprijatelj u stanju svijesti koja proizlazi iz toga..
Moj put sirovojelstva bio je samo nadogradnja na vegetarijanstvo koje također nije bilo odigrano preko noći. Oduvijek me je zanimao nutricionizam (ok, ne baš oduvijek, možda tamo nakon faksa kad sam malo osvijestila neke stvari), a voljela sam istraživati na samoj sebi. Uvjerila sam se da ono što unosimo u sebe ima nevjerovatno velik utjecaj na naše fizičko i emocionalno stanje.
Pročitala sam masu knjiga (sve ono što i ti Smoki), postila sam dva puta po 7 dana samo o vodi, ovo proljeće bila isključivo samo na bistrim sokovima 35 dana, nastojim redovito piti zelene kašaste sokove i jesti što više svježeg voća i povrća...ono dehidrirano treba biti sekundarno.
Hm, Amerikanci su naravno od toga napravili cijeli pokret pa postoje mnogi raw food mjesta za posjetiti i uživati u sirovoj hrani, ali, kao po običaju, opet su zakomplicirali stvar pa su nastali brojni komplicirani recepti sa sto i jednom namirnicom, od kojih prevladavaju orašidi i sjemenke (dakle masnoće) što nije dobro. Uglavnom, težiti jednostavnosti je dobar cilj, sve složenije je organizmu teže za probavu.
Unazad nekoliko godina nisam se neprestano držala sirovog puta, nekoliko puta sam "skliznula" i to zbog socijalne komponente (društvo, putovanja...), a onda se teško vratiti na prijašnji put. Sad svoj put slijedim...i uvjerena sam da je on pravi put.
Jako mi je drago da nisam potpuno sama na ovom usamljenom putu u svijet sirove hrane....
Mislim da je jedan od najvećih problema taj što prave informacije nikako da dođu do ljudi. Treba se zaista potruditi da se u hrpi laži i izmišljotina dođe do istine. A, možda je to i dobra stvar jer iz ljudi koji čuju istinu,a nisu spremni za nju, samo proizlazi osuda... I onda, kad nekom kažeš da treba tražiti uzrok svoje bolesti, a ne gledati simptome i pokušati izliječiti njih, onda te gledaju u čudu ili klimnu glavom i ništa...
Sa sirovom hranom počela sam eksperimentirati nakon dosta istraživanja i krenula sam lagano i neobavezno što preporučam svakome. Umjesto da oduzimam ovo ili ono iz prehrane, ja sam odlučila samo dodati. Dodala sam sokove na bazi jabuka sa paprikom, krastavcem i blitvom. Nakon nekog vremena, tijelo mi je samo počelo govoriti što mu paše, odnosno, ja sam ga jasnije čula. A, tražilo je još sirove hrane. I ako bi preskočila koji dan, shvatila sam da sam užasno žedna i obična voda nije pomagala, sve dok nisam popila svježi sok.
Došla sam do toga da mi je oko 70-80 % hrane koju unosim sirovo i osjećala sam se prekrasno! Riješila sam se alergija, imala puno više energije i kao da sam se probudila iz nekog sna. Tijelo kao da svaki dan treniram u teretani....
Slažem se da je najteži socijalni dio, ali ja sam odlučila da se ne osjećam krivom zbog ničega i kad mi se jela pizza, pojela bi pizzu. I sve pet!
Zato, velika podrška svima i neopterećeno naprijed!!!
Jesti 100% sirovu svjezu cjelovitu hranu je nutricionisticki jedina prirodna i normalna stvar koju mozemo uciniti za svoj organizam zelimo li da on bude u istinski zdravoj ravnotezi.
BILO KAKVA termalno obradjena hrana je apsolutno toksicna u smislu da izaziva velike kemijske/hormonalne neravnoteze u tijelu, a nakon samo jednog kuhanog obroka moze proci i vise dana prije nego sto se organizam uspije ponovno dovesti u normalu.
nakon prelaska sa kuhane na sirovu hranu desavaju se velike krize koje se javljaju u obliku nekontrolirane gladi, bolova, grcenja i slicnih dosta neugodnih tegoba..
radi toga ljudi cesto pomisle kako im sirova hrana cini lose i odustanu, no realnost stvari je da se citavo tijelo mora u potpunosti nanovo izgraditi, a da bi to bilo moguce potrebno je prvo sve stare materijale/toksine izbaciti iz sebe..
kada ti toksini udju u recirkulaciju organizmom potaknuti sirovom hranom to je za tijelo ogroman pothvat prociscenja, a taj proces treba postivati i shvatiti kao normalnu stvar kao sto to i je slucaj nakon desetaka godina intoksifikacije termicki obradjenom za nas organizam neuravnotezenom hranom
iz tog ciscenja organizma proizlaze sve tegobe i ovaj proces moze trajati jako dugo.. no glavnina, tj. najtezi dio posla kod vecine ljudi se odradi u oprilike godinu dana po mojem misljenju.
ako se u tom periodu ubacuje i kuhana hrana proces se strahovito usporava jer se stara konstitucija organizma (kemijska neravnoteza) odrzava na zivotu i do potpune promjene nece doci jako dugo vremena.. desetljecima, a ako je udio kuhane hrane u prehrani redovit i svakodnevan do promjene vjerovatno nikada nece ni doci..
dakle ucinite si uslugu i shvatite da je najlaksi nacin za preci na sirovo jednostavno u potpunosti prestati jesti kuhano.. u suprotnome organizam ce zadrzati stanje kemijske neravnoteze, a iz toga i psiholosko/emocionalne ovisnosti o kuhanoj hrani..
ponavljam jos jednom.. taj zadatak je strasno tezak danasnjem covjeku jer znaci kompletnu rekonstrukciju svake stanice u organizmu, no duhovni, psiholoski, emocionalni i tjelesni benefiti koji iz toga proizlaze su neizmjerni i samim time visestruko opravdavaju taj put koliko god on nama u pocetku tezak bio..
po mojem misljenju bitni faktori su sirovo i svjeze, a ne samo sirovo.. jer danas postoje razni proizvodi upakirani u sarene omote na kojima pise sirovo i zdravo i sl, no bitna stvar u prici je uravnotezenost hrane koja proizlazi iz njene vibratorne uskladjenosti sa zemljom te njena bioloska energetska vrijednost, tj. zivost.
par primjera da je jasnije o cemu pricam..
jabuku ako stavis pod zemlju narast ce jabuka iz toga.. znaci zivo je, isto sa orasima, bajamama, ljesnjacima, lanom, sezamom, suncokretom i sl..
uhh.. al se ovo oduzilo nekako... a mislio sam dvije tri recenice napisati..
uglavnom da skratim stvar za one koji zele postici opipljive rezultate za ovoga zivota a neznaju kako..
poanta do blagostanja nije u jedenju sirovog, nego u ne jedenju kuhanoga.. sirovo je samo alat kojim se to postize..
dakle bitnija komponenta je izbaciti kuhano nego jesti sirovo..
radi tezine pothvata i sam sam kao yoyo.. malo samo sirovo pa malo na kuhano pokleknem pred naletima okoline i rodbine..
trenutno sam samo na sirovome i nadam se da cu tako i ostati, jer nekoliko minuta uzitka u okusu nikako nije vrijedno gubitka tjelesnog, mentalnog i dusevnog blagostanja koje proizlazi iz sirove prehrane, tj prehrane koja nam je originalno i namjenjena od strane stvoritelja..
pis i sorka na referat postu
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16