Victoria Boutenko je dala osnove detoksikacije a to su upravo zeleni kasasti sokovi.
Molim vase kombinacije
Moja omiljena je spanac ili blitva,jagode,2 jabuke,2 banane,.
Pitam se,da li suvi ostatak poslije cijedjenja mrkve moze da udje u sastav zelenog kasastog soka?
Sta radite sa ovim suvim ostatkom,moze li se kako zgodno upotrijebiti za izradu krekera i sl?
Mogao bih danima pisati kombinacije koje ja sve koristim, pa bi došli do zaključka kako sve ide sa svime. Rekao bih i da ide sve sa svime skorooo, no bitno je držati se nekih važnih smjernica. Ostatak mrkve nakon cijeđenja mi doma koristimo za neke kombinirane salate i slične pripravke, ne koristimo ga za kašaste sokove jer se oni sastoje od većeg udjela voća koje u sebi ima veći udio ugljikohidrata, mrkvin korjen je također u većini ugljikohidrat što nije preporučljivo mješati, stvara plinove i neke smetnje u probavi ne znam na pamet detalje ali znam da je bitno da se kašasti sokovi ne rade u kombinaciji voća i povrća već voća i zelenja, dakle, mrkvin list je itekako dobro došao. Krekeri mislim da bi bili dobri sa mrkvom, nisam probao ali mogao bih... Tako je i sa ostalim korjenastim i dr. povrćem.
Ono čega se ja držim kod kašatih sokova je slijedeće: Voće 60tak% više vrsta 3-5-7 ne bitno koliko se vrsta mješa, bitno je da je uvjek uključen neki od citrusa (limun,greip,naranča...). Zelenje, bilo bi poželjno koristiti samo jednu vrstu ne mješati više njih kao kod voća mada ja u glavnom mješam dvije vrste a nekad i više u glavnom iz tog razloga što neke su vrste vrlo gorke,jake pa bi se moralo manji udio staviti da okus bude prihvatljiv. Te koristim izvorsku vodu da oplemenim i ovako bogati sastav (štreber ). Od voća baziram na banani i jabuci a uz to dolazi u glavnom avokado,limun, kaki,ananas,kivi,mango, dunje, šipak, nar,breskve,marelice,mandarine...itd.
Zelenje, e tu ide svašta. Pošto je ovo "gluhi" dio godine nema se baš raznolikosti pa su u igri špinat,blitva,raštika,kelj,mišancija (mix samonikloga bilja koji se bere u dalmaciji a kupuje na tržnicama), list mrkve,peršina,cikle,celera... Proljeće i ljeto kada sve vrvi u prirodi ja ništa od zelenja najčešće ne kupujem već berem u prirodi i nemam svoj vrt nego posvećujem veliku pažnju samoniklom jestivom bilju kojega ima više nego dovoljno vrsta i obilja oko nas!! Tako su mi neke vrste među dražima: kopriva,loboda,radič,maslačak,gavez,štir,list kupine,maline,list bundeve......ima toga... bitno je da nije u nekoj urbanoj sredini prepunoj prometa i kućnih ljubimaca ubrano.
Inače kašasti sokovi ili kaša kako ih ja zovem su baza moje prehrane te za doručak svakodnevno konzumiram 2l a nekad i još koju tokom dana, raznovrsnost koja rezultira time da nikada nisam pojeo dvije iste ih čini ne dosadnima u nešto preko godinu dana svakodnevnog konzumiranja!! Eto ja se malo raspis'o
Nadam se da sam bio od koristi.
ZKS su mi preporodili zivot,veliko hvala Viktoriji Boutenko na svom zalaganju i pregalastvu!!!!!
Laz je,smisljena i opasna u vezi zitarica i ugljenih hidrata.Tzv piramida ishrane,gdje su u bazi piramide zitarice je smisljena radi obmane i promocije bolesti.Cak sam dobio podatak da savremena hibridna psenica ima u sebi protein koji stimulise razvoj ateroskleroze???!!!!
Zato mi je jasno sto ljudi,uprkos redukcionim dijetama ne mogu da poprave svoje zdravstveno stanje
Voce,povrce,orasasti plodovi,bobice je sve sto covjeku treba.Kvalitetna,dostupna i relativno jeftina prehrana koja cuva zdravlje i omogucava covjeku da se osjeca dobro i da fukncionise maksimalno.Bez klanja zivotina i surovog drzanja na farmama.Planeta Zemlja bi se preporodila a bolnice bi izgubile svoje klijente.Viktorija u svojoj knjizi tvrdi da salata endivija ima vise aminokiselina nego piletina,posebno tirozina i fenilalanina koji uticu na psihicko stanje i na apetit,u smislu obuzdavanja istog.
Da zakljucim:Ako trazis uzrok svoje bolesti,pogledaj na dnu tanjira!!!
Jabuka, mandarina i med!
Početnik sam pa nemam neku zanimljiviju kombinaciju.
Inače ne volim voće pa mi je ovo savršena metoda konzumiranja voća - samo sipam, okus mi je kratko u ustima Ali zato bih povrće mogla i dan i noć jesti mmmmm <3
Nego, što mislite, kako bi bilo dodati u miks i koprivu i na koji način? Možda da umjesto vode dodam čaj od koprive ili da ju samo ubacim svježu..? Any idea?
Primijetila sam koprive uz Savu, a čula sam da je korisna. I tako sine ideja...
Nego, što mislite, kako bi bilo dodati u miks i koprivu i na koji način? Možda da umjesto vode dodam čaj od koprive ili da ju samo ubacim svježu..? Any idea?
Primijetila sam koprive uz Savu, a čula sam da je korisna. I tako sine ideja...
Meni je najfiniji miks od koprive i bresaka. Kada se kopriva smiksa ne peče tako da se ne moraš bojati.