pozdrav svima!
evo malo sam citala o raw prehrani i vasa iskustva, pa me jako zainteresirala takva vrsta prehrane...
ja sam inace vegetarijanka od moje 12.godine (a sad imam 24), pokusala sam biti veganka par puta (po 3-4mjeseci je to trajalo ), jer nekako uvijek negdje pojedem nesto od zivotinjskog porijekla (na putu ili kad odem kod nekoga), i nazalost onda opet pocnem redovno konzumirat mlijeko, sireve itd itd...
sada sam opet u fazi kada bi stvarno i zauvijek htjela izbacit hranu zivotinjskog porijeka (iz eticnih razloga), ali i zbog zdravstvanih razloga bi htjela prec na raw...
i konacno pitanja
kako konzumirate grasasto povrce? mislim, grah je nemoguce jest ako ga se prije toga ne skuha (i to dobro), jelda?
citala sam da neki jedu i kestene...sirove?!?
i ako je bit u tome da se ne jede hrana termicki obradena, zasto neki pisu da konzumiraju smrznuto povrce? ili se to odnosi samo na kuhanje?
hvala svima koji ce mi odgovoriti, nadam se da nisam postavila glupa pitanja
pa ako je vani zima i ispod nule je prirodno je da se grasak zaledi.. pa kasnije kad se odledi mozes ga pojesti..
no da ce se stvorit prirodni uvjeti gdje ce ti se nesto kuhat 2 sata.. tesko :)
preci na raw ne znaci raditi gluposti jeduci sirovu hranu koja se inace mora kuhat da nam ne bi bila otrovna, ni raditi smijesna zamjenska jela kao nadomjestak za kuhana od samo sirove hrane (tipa sirova pizza od povrca i sl.)
preci na raw znaci vratiti se vlastitom instinktu i jesti ono sto nam tijelo uistinu trazi i sto je covjeku bilo prirodno dostupno da jede tisucama godina.. dakle nepreradjeno (ili neizmjenjeno na nikakav nacin) voce, povrce, orasidi, sjemenke itd itd..
kad predjes na raw zaboravi sve nutricionisticke tabele, statistike, definicije, podjele.. nista od toga ne vrijedi kad ti se kemija tijela promijeni u odnosu na ono kakva je ljudima na kuhanoj hrani.. sam nacin upijanja energije iz okoline se mjenja radi otvaranja energetskih kanala nestajanjem blokada koje kuhana hrana stvara u tijelu.. naravno za to je potreno neko vrijeme na sirovom dok se tijelo ne ocisti..
sve sto treba je PRVO SLUSATI SVOJE TIJELO... ni mene, ni nikakve nutricionisticke gurue.. ako ti pasu samo narance, jedi samo narance dok ti ne dodje zelja za necim drugim.. tvoje tijelo najbolje zna sto mu treba da se dovede u ravnotezu..
moja idealna prehrana bi bila bazirana uglavnom samo na vocu uz nesto orasida i sjemenki po potrebi..
dakle ako uz voce povremeno zatrebas jacu kaloriju jedes orahe, bajame, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta i sl..
samo opusteno, bez brige i bez straha.. nitricionisticki ti nece nista nedostajati.. dapace sa sirovom hranom covjek dobiva strasan pritok uravnotezenih nutrijenata koji nije ni moguc na kuhanoj hrani.. zato je sirove hrane moguce pojesti manje i brze se zasitimo..
pocetnih nekoliko kg koje ljudi naglo izgube prelaskom na sirovo je radi otpustanja velikih kolicina tekucine iz tijela..
ta tekucina je tamo bila da nam omoguci zivot uravnotezivsi kiselost koja nastaje jedenjem kuhanih obroka..
bez te tekucine covjek izgleda kao da se stanjio.. no u biti dosao je u svoje prirodne dimenzije..
napuhnutost i nadutost radi nepriklande prehrane postala je toliko uobicajna u danasnjem svijetu da su ljudi generalno to poceli smatrati zdravim i normalnim izgledom.. isto kao sta bi ljude sa vazama na glavi smatrali zdravim i normalnim u slucaju da je to prizor koji gledamo od rodjenja..
ps za neke su i ljudi u cipelama upitno normalni koliko kod to uvijalo neciji smisao za logiku
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16
Mene fascinira sirovojelstvo kao stvarno idealan način prehrane ljudskog bića. I ja bih to jako rado
Uoo, dobivaš li dovoljno B12 ili ga unosiš putem tableta?
Pretpostavljam da si ko i večina nas bio navučen na nešto tipa čokolade , jesi li imao apstinencijske krize?
Mene fascinira sirovojelstvo kao stvarno idealan način prehrane ljudskog bića. I ja bih to jako rado
Uoo, dobivaš li dovoljno B12 ili ga unosiš putem tableta?
Pretpostavljam da si ko i večina nas bio navučen na nešto tipa čokolade , jesi li imao apstinencijske krize?
iskoristit cu dio svojeg posta gore kao odgovor..
Citat:
Originally Posted by Uoo
kad predjes na raw zaboravi sve nutricionisticke tabele, statistike, definicije, podjele.. nista od toga ne vrijedi kad ti se kemija tijela promijeni u odnosu na ono kakva je ljudima na kuhanoj hrani.. sam nacin upijanja energije iz okoline se mjenja radi otvaranja energetskih kanala nestajanjem blokada koje kuhana hrana stvara u tijelu..
sve te price o proteinima, mastima, ugljikohidratima, secerima, vitaminima, kalorijama, antioksidansima itd itd su samo to.. price..
bajke.. bolje reci klupko bajki stvoreno da u ljudima potencira primalni strah od nepoznatog.. koliko je to uspjesno provjerite osvrnuvsi se oko sebe na prste nabrajajuci ljude koji se hrane onime sto im je priroda namijenila..
citava civilizacija se temelji na neravnotezi, tj. otudjivanju covjeka od prirode posredstvom straha generiranog egom.. drukcije nebi mogla postojati kao civilizacija tj. nesto sto automatski podrazumijevamo kao zaseban entitet izdvojen iz zivotnog toka.. izdvojen iz samoga zivota.. poput hobotnice koja pruza krakove u nebesa ili stabla koje zariva granje u tlo.. osudjenost na propast i karmicku lekciju plivanja u svojoj vodi.. disanja na svojem zraku i stajanja na svojem tlu.. nas teritorij je vec stvoren i vec je tu.. ne medju nama nego unutar nas.. netrebamo nista dohvatiti izvana nego moramo prestati izolirati iznutra
bolje prehrane za covjeka od one njemu najprirodnije nema.. postoje samo opravdanja proistekla iz neznanja i straha zasto da covjek ostane i dalje jadan i bolestan.. zato jer je nekome potreban takav.. zato jer je treniran da takav bude potreban sam sebi.. i zato jer ovisi o drugima koji su jadni i bolesni..
neprirodnost odnosa prema zivotu nas je od zivota izdvojila, a bolest i jad nas ka zivotu kao vjerni, strpljivi i ponizni ucitelji vracaju..
u pozadini naizgled krutog oblika stojim ja koji sam ti i sve sto postoji.. odjenuo sam ovaj ogrtac za dan maskara, a kad dodje drugi dan ogrnuti cu drugi da na tren zaboravim dio sebe i prisjetim se tebe
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16
bok svima,
čitala sam nešto malo o sirovoj hrani, (zapravo me tek nedavno počelo interesirat,inače sam veganka) pa me zanima kako zimi funkcionira, s obzirom da se zimi ipak jedu topla jela da se zagriješ. i još mi nije jasno kako se konzumiraju mahunarke i žitarice, dal klice ili se npr. grašak može sirov onako kao frape sa voćem?
koju knjigu, a da je prevedena, mi preporučujete?
grasak sirov naravno.. ali fokusiraj se prvo na voce.. svi krenu sirovo pa odmah sto pitanja.. kako cu pojest grah.. tvrd je.. kako cu pojest korijen celera itd
mislim ljudi.. neke stvari su fine kad su kuhane.. al ne pokusavajte te stvari ukomponirat u sriovome jer cete se brzo razocarat i vratit na kuhano..
jedite stvari sta su fine sirove i ukusne same po sebi.. i ne brinite se oko nutrijenata, vitamina, minerala itd.. sve sto vam treba za zdrav zivot je sadrzano u nekoliko vocki dnevno.. dakle nece vam nista falit.. ako uz to pojedete i nekoliko oraha/bajama na energetskoj bombi od konja ste..
drugo je sto se kuhanome vracamo radi emotivne vezanosti za nju.. pa tako i ja sam.. ali s nutrijentske strane sasvim je nepotrebno i neopravdano..
a za knjigu neznam.. netko drugi ce ti morati pomoci :)
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16
hvala na brzom odgovoru... ma znam, al kao šti si rekao, kad tek krećeš onda se unaprijed pitaš šta i kako kad si dosad jeo uglavnom kuhano.
inače mi se sirovo čini skroz logično bez obzira što sam se dosada hranila po makrobiotičkim načelima...
Jasno je da u zimskom periodu nije ugodno jesti hladnu hranu, pa se tada sve sirovo može lagano zagrijati.
U zimskom periodu moja je omiljena hrana zagrijani kiseli kupus uz dodatak rajčice (pročitala sam izjavu jednog ayurvedskog liječnika koji kaže otprilike ovako: kada ljudi nebi konzumirali rajčicu, mi više ne bismo imali što raditi) i začinskog bilja. Prihvatila sam ovu činjenicu i podvela je pod krivi prijevod...ili....
Što se pak rajčice tiče, ukoliko i odbacimo tvrdnju da se radi o jabuci iz raja, uvijek me intrigira njeno ime. Pitam se pitam što li se to okreće oko moje najomiljenije prehrambene namirnice...Osim voća, naravno. No, talijani rajčicu nazivaju zlatnom jabukom.
Čemu priče...čemu riječi.
Ljudi, vratite se u bazu. Mijenjajući sebe promijenit ćete Svijet.
Sve ostalo su izmišljotine zbog izmišljotina samih...da bi se pametovalo.
A sve je tako jednostavno da jednostavnije ne može biti.