Visoki udio vode čini ovo voće idealnim desertom u vrućim ljetnim danima.
Među nutrijentima lubenice osobito su zanimljivi fitonutrijenti kao što su antioksidansi od kojih je najpoznatiji vitamin C, zatim likopen i betakaroteni.
Ovi vrlo moćni antioksidansi spriječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam.
Slobodni radikali primjerice mogu pogoršati oboljenja kao što je astma začepljenjem dišnih putova, oksidiraju kolesterol koji postaje ljepljiv te se veže na stijenke što može imati vrlo ozbiljne posljedice kao što su srčani ili moždani udar.
Štetno djelovanje slobodnih radikala može dovesti do oboljenja kao što su artritis ili oštećenja stanica debelog crijeva i potaknuti razvoj raka.
Brojne studije su pokazale da antioksidansi kao što su vitamin C i beta-karoten mogu vrlo učinkovito spriječiti štetno djelovanje na način da neutraliziraju radikale.
Vitamin C također pomaže u održavanju funkcija vezivnog tkiva, sudjeluje u procesima koji pospješuju zacjeljivanje rana i potiče rad imunološkog sustava. Jedna od uloga je i u procesima iskorištenja željeza u organizmu.
Likopen je također jedan od vrlo učinkovitih antioksidanta koji daje crvenu boju rajčici, lubenici ili ružičastom grejpu. Većina istraživanja o likopenu provedena je na ljudima, a ne laboratorijskim životinjam.
Te studije su utvrdile zaštitnu ulogu likopena u nekoliko vrsta raka (rak pluća, dojke, prostate i drugih vrsta). Likopen štiti stanice od oksidativnog oštećenja te na taj način sudjeluje u procesima zaštite srčano-krvožilnog sustava.
Zanimljiv sastojak lubenice je aminokiselina citrulin koja se u tijelu pretvara u drugu aminokiselinu arginin koja složenim procesima metabolizma utječe na sniženje tlaka i opuštanje krvnih žila. Arginin poboljšava i osjetljivost na inzulin u oboljelih od dijabetesa tip 2 koji su otporni na inzulin.
sve ovo je super.. al nesmijemo zaboravit da se takva analiza hrane moze vrsit tek kad se ona "unisti" kuhanjem i raznim drugim kemijskim procesima.. pri tome se vecina blagotvornih sastojaka unisti..
dakle sve najbolje i najbitnije stvari za nas koje su u lubenici i ostaloj sirovoj strani jos nismo niti otkrili propisno!!
tek nedavno otkriveno je kako analizirati zivu krv.. a izdatci za kvalitetno svaku hranu pojedinacno analizirat u sirovom stanju bili bi vjerojatno u bilijunskim iznosima.. posto to nikome ne donosi profit naravno da se to nece nikada desiti pa nam daju ovu krnju verziju gdje mjeruckaju buckuris nakon kuhanja umjesto prave sirove vocke..
eto na ovo sve me podsjetio video koji je stavila tree na sirojelstvo temi pa reko nije na odmet da budem svima malo dosadan..