Ovo je diskusija na temu Čime prati voće i povrće u podforumu Sirova hrana jednostavnije je ne kupovat savrsene plodove ili birat one ostecene, nacete ...
jednostavnije je ne kupovat savrsene plodove ili birat one ostecene, nacete od strane kukaca i sl.
nema tog boga koji ce saprat onu kemiju iz savrsenih jabuka, paprika, nektarinki itd.
Na sreću ovdje ima još čika i teta koji dođu u grad s par proizvoda, kvrgavih, sitnih i sl. pa se može koješta od njih kupiti.
Gotovo sve što se danas kupuje ne bi bilo kupljeno da kupci znaju sve što treba da znaju.
Nema veze s voćem, ali sam prije mjesec dana imala čast kupiti cipele koje su mi zadavale probleme nekoliko dana (osip po nogama koji užasno svrbi), dok nisam skontala uzrok. Poslije ću saznati da su famozne Kineske proizvodnje, i da su povučene s EU tržišta jer su otrovne? WTF?
odi kod nas se moze jos nac negdi domace spize, zasad. samo me fascinira kako se moze ista kupit u trgovinama ala konzum,plodine,mercator itd. di u odjelu voca i povrca stoji tona razlicitih plodova i nime nikakvog mirisa. NIKAKVOG!
nema mirisa zrele jabuke koja tu stoji zrela vec dva miseca, nema mirisa naranci,paprika niceg. cak nema ni mirisa trulezi.
ako to nesto ne govori kupcu onda stvarno previse gleda tv.
Ovdje i na pijaci prodavači su preprodavači i kupuju namirnice od svugdje, i teško možeš skontati šta je domaće, a i kad skontaš, sigurno je tretirano svakako.
Ipak, ovo sve o čemu govorimo ne znači da se ne trebamo truditi da nađemo što zdravije sirove proizvode! Sve drugo u ponudi je jednako, ako ne i više zatrovano, od prskanog voća i povrća.
ja imam ove neke osnovne ala poma,kukumar (krastavac) i salatu domace iz vrta. rastu mi sad jos maslie,limun i narance ali ima par godina do toga. sir,prsut,panceta ... to je sve domace. uglavnom se pokusavam (ka i moja cila familija) povezat sa seljacima koji imaju proizvodnju za sebe ali mogu i prodat nesto pa se tako izvlacimo iz ovog uvoza u ducanima.
Meni bi jabučni ocat pokvario okus. Ja isto perem vodom i kapnem malo deterdženta za suđe kada vidim da naprimjer Jabuke imaju po sebi onako jedan sloja kao filma.
Ne prati voće i povrće deterdžentima. Samo vodom.
Što se jabuka tiče, taj sloj "kao film" na plodovima, normalan je, prirodan za većinu novih sorti jabuka. To se zove voštani mašak, plodovi sami proizvode tvar nalik vosku kako bi zaštitili plod od propadanja.
Problem je ako su plodovi prskani nekim sredstvom tijekom skladištenja, no to mora biti navedeno na deklaraciji...
Voće i povrće je najbolje prati vodom, a zatim ga ostaviti jedno vrijeme da odstoji u vodi u kojoj je dodato malo jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće je odličan odstranjivač teških metala i nataloženih hemikalija.
Perem uglavnom vodom,ali zelenu salatu, svezi kupus-presecem i stavim da odstoji u ovakvoj vodi.
Kad si vidio deklaraciju na jabukama ?? Pogotovo na placu? I te jabuke sa piknicama umacu u neku kemiju da ne propadaju. Jabuke bi trebalo oprati i oguliti prije jela...
Drugo, kad kupite hranu, nemojte je odmah konzumirati vec pustite da odstoji 1h. Ja uz to uvijek zamolim za čišćenje hrane : iskoristim dobre sastojke i da tijelo izbaci lose.