zanima me čime perete voće i povrće kada ih jedete sirove. da li je dovoljno koristiti samo vodu ili možda još nešto. neki spominju sol, pa sodu bikarbonu, glinu, zeolit... kada koristim orašasto voće i sjemenke, često je to lan, kako da ih operem?
ne znam. ja sve perem u vodi. Mada znam da je nešto od svega što jedem prskano. Neki doista govore da je dobro prati u sodi bikarboni. Ne znam. Nikad nisam...
Sve hemikalije koje se koriste za prskanje, rastvaraju se u vodi pre samog tretmana, pa analogno tome voda je najbolji rastvarač, i njome se najbolje pere voće i povrće. ponekad je poželjno ostaviti nešto da odstoji u vodi neko vreme, kao bi se rastvorilo sve što se nataložilo na površini, a potom oprati pod mlazom vode. Svakako da je bitno da sama voda ne sadrži neke štetne sastojke, ali to je druga tema.
zanima me čime perete voće i povrće kada ih jedete sirove. da li je dovoljno koristiti samo vodu ili možda još nešto. neki spominju sol, pa sodu bikarbonu, glinu, zeolit... kada koristim orašasto voće i sjemenke, često je to lan, kako da ih operem?
Meni je jednom slučajno upala u nitro za čiščenje.....više ju nikad nisam vidio
meni je naj bilo na nekoj emisiji o zdravoj prehrani itd.na nekadašnjem otv-u,priča neki nutricionist...neka sfrj škola...i veli da treba npr.jabuku oprati s malo deterdženta za suđe jer ga ionako unesemo u organizam pranjem suđa s obzirom da bi trebalo svaki komad oprat s cca 5l vode da bi ga potpuno isprali...ahahahhahaaa,zato ja mislim da sve u perilicu suđa treba nakrcat!
Poznajem dosta ljudi koji voće peru deterdžentom za suđe....
zezaš me??? meni je to bilo pre sick kad sam čula! kemijom ispirat kemiju?ko tu koga?ja ne znam nikoga tko to radi i nemrem vjerovat da postoje oni kojima je to normalno i logično...ma lažem, mogu vjerovat!al me to ne sprječava u žešćem čuđenju
Tečnost za sudove rastvara masnoću... I ništa više! Ako neko želi prati voće i povrće od masnoća, nek izvoli. Najblaže rečeno to je glupo, da ne kažem nešto drugo. Voda je najuniverzalniji rastvarač u prirodi.
Voće i povrće je najbolje prati vodom, a zatim ga ostaviti jedno vrijeme da odstoji u vodi u kojoj je dodato malo jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće je odličan odstranjivač teških metala i nataloženih hemikalija.