Ash,
vjerujem da hoćeš. Moram napisati moje iskustvo s 3 i 1/2 čaše čistoga soka od blitve-najblaže rečeno, tada i više nikada. Bilo mi je toliko grozno da više ne mogu podnijeti taj okus. Blitva mi je OK u saltama, ali je čak ne stavljam niti u zelene kašaste sokiće, a kamoli da bih se odvažila ponovo napraviti samo sok
Nije baš ugodna za piti u svakom slučaju Ali već drugi puta sam je napravio sa bananom i jabukom. Mada mi banane baš i ne odgovaraju sa povrćem...
Danas sam napravio jedan mix koji mi se svidio: mrkva, jabuka, zel. salata i orasi.
No, zato sada imam tulum u crijevima Kao kada se čistim sa glinom, isti osjećaj. Ali pošto znam što se zbiva i zašto je to dobro za mene ne bunim se. Ali mislim da mi je danas pao tlak radi toga mixa... Nisam baš upoznat sa ovim načinom prehrane pa ću morati ovih dana na netu malo podrobnije to proučiti.
U svakom slučaju mislim da se isplati ubaciti u svakodnevnu prehranu bilo koje vrste sirovu hranu.
jos bih samo nadodao da je fino mixat razne sokove i sl.. ali time se gubi jedan jako bitan dio probave.. zvakanje hrane i mjesanje sa slinom/enzimima..
naime kad covjek pocne zvakati hranu u tom momentu receptori sa jezika i iz usta salju signal mozgu sta se tocno zvace, koji je PH, jel protein, mast , secer, ugljikohidrat i u skladu sa time reagiraju organi koji luce probavne sokove i pripremaju zeludac i crijeva za citav proces probave..
kada smiksas hrpu stvari i jednostavno ih popijes zeludac i tijelo opcenito dobije jedan veeliki SUUURPRIIISEE i nema vremena adekvatno reagirati i pripremiti se.. zato se i desavaju ovakvi tulumi u crijevima kakve ash opisuje i to je sve samo ne dobro za organizam..
naravno da je bolje nego jest pecenu svinjetinu zvakanjem.. ali izostavljen je kljucni dio procesa u prehrani..
moderno doba sa sobom nosi razne blendere, mixere i sl.. ali ne zaboravite da imate zube i da su tu sa razlogom.. a osim toga zvakanjem odrzavate njihovo zdravlje i ljepotu..
Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.
Ivan 3:16
kada smiksas hrpu stvari i jednostavno ih popijes zeludac i tijelo opcenito dobije jedan veeliki SUUURPRIIISEE i nema vremena adekvatno reagirati i pripremiti se.. zato se i desavaju ovakvi tulumi u crijevima kakve ash opisuje i to je sve samo ne dobro za organizam..
Mislim da je kod mene tulum radi toga što se ne hranim baš zdravo inače, na dnevnoj bazi kao nekada, na žalost. Pa su sada crijeva u fazi ubrzanog čišćenja od toksina, naslaga i stvaranja bakterija.
Ali slažem se oko ovoga sa žvakanjem, to je veoma bitan proces u probavi hrane. Ja prije nego što progutam kašicu najprije bučkam malo u ustima baš radi stvaranja sline.
Evo da prijavim, upravo sam popila grejp, ananas, jabuku, koprivu, list celera i pšenične klice + žlica meda tek tako. A inače je bez problema mogu popiti čiste zelene sokove, nije da mi je fino, ali nije problem. Nego saznala sam da mi je štitnjača kriva za opadanje kose. Ajde bar znam od čega krenuti...
Nego saznala sam da mi je štitnjača kriva za opadanje kose. Ajde bar znam od čega krenuti...
Dosta mojih prijatelja ima problema sa štitnjačom. Jednom sam pročitala u nekoj knjižici da je za štitnjaču dobro piti dosta ciklinog soka. I poslije kad god sam tražila taj podatak nikako nisam mogla pronaći gdje sam to vidjela! Sretno s lječenjem!
Super sok je cvekla, mrkva i jabuka.. Ako se jos doda koja kap limuna pojacava se resorpcija zeljeza.. Inace je dobar za imunitet, a kroz duze vrijeme i kao lijek za mnoge bolesti. Pije se ujutro, zbog secera..
Nije baš ugodna za piti u svakom slučaju Ali već drugi puta sam je napravio sa bananom i jabukom. Mada mi banane baš i ne odgovaraju sa povrćem...
Danas sam napravio jedan mix koji mi se svidio: mrkva, jabuka, zel. salata i orasi.
No, zato sada imam tulum u crijevima Kao kada se čistim sa glinom, isti osjećaj. Ali pošto znam što se zbiva i zašto je to dobro za mene ne bunim se. Ali mislim da mi je danas pao tlak radi toga mixa... Nisam baš upoznat sa ovim načinom prehrane pa ću morati ovih dana na netu malo podrobnije to proučiti.
U svakom slučaju mislim da se isplati ubaciti u svakodnevnu prehranu bilo koje vrste sirovu hranu.
Ash preporucujem knjige od Dr.Norman W.Walkera a posebno "Sokovi od sirovog voca i povrca". U njoj se nalaze sve potrebne terapijske kombinacije zivih sokova od povrca i voca i to koja kombinacija soka je potrebna za koji zdravstveni problem.
Enia ovdje je citat dijela jedne od Dr.Norman Walkera koji se odnosi na Stitnjacu:
"Štitnjača
Štitnjača je žlijezda prema kojoj se većina ljudi odnosi s
velikim strahopoštovanjem, budući daje stvaranje guše jedan
od velikih problema koji nastaje uslijed poremećaja u
funkcioniranju te žlijezde. Naravno da ljudi ne bi trebati
strahovati od te bolesti, ako se ispravno hrane.
Štitnjača ima prevladavajući utjecaj na sve kemijske
postupke koji se odvijaju u tijelu. Jedna od tvari koju
proizvodi ta žlijezda jest hormon koji se zove tiroksin.
Sastojcima koje štitnjača primjenjuje za stvaranje tog
hormona pripada bjelančevina poznata pod nazivom kazein.
Tijelo proizvodi vlastiti kazein iz atoma koji su sadržani u
našoj hrani na isti način kao što krava iz stočne hrane
proizvodi kazein u svom mlijeku.
124
Kazein je najvažniji sastojak mlijeka, ali kad ljudi piju
kravlje mlijeko, bez obzira na svoju starost, kazein se ni pod
kojim uvjetima ne može temeljito probaviti. To je razlog zašto
uzimanje mlijeka ne samo da u tijelu proizvoidi velike
količine sluzi, već uvijek iznova remeti i nanosi štetu
mn kc i on i ra nj u štit nj ače.
Kazein u kravljem mlijeku triput je koncentriraniji nego u
majčinom mlijeku. Kad se kravlje mlijeko pasterizira ili kuha,
ka/e in se mijenja i postaje još opasnijim nego što je bio u
sirovom stanju. Pasterizacija mlijeka uvedena je u SAD-u, u
jednoj istočnoj državi, gdje su mljekare zaposlile posebnog
liječnika da se bavi pripremom i uvođenjem tog postupka u
proizvodnji mlijeka. Naime, pasterizirano mlijeko se djede
kvari i zato se može prodavati po višim cijenama.
Tvrdnja da mlijeko sprječava širenje malteške groznice
potpuno je pogrešna. Ja sam u svom vlastitom laboratoriju
došao do zaključka da se bakterije malteške groznice u
pasteriziranom mlijeku mnogo brže i jednostavnije
razmnožavaju nego u sirovom mlijeku. Ako vas to zanima,
pročitajte što sam na temu mlijeka napisao u svojoj knjizi
"Svakodnevno svježe salate održavaju vaše zdravlje" i
zamislite se nad bezbrojnim smrtnim slučajevima u San
Francisku, Kaliforniji i Montrealu u Kanadi do kojih je došlo
zahvaljujući prevelikom uživanju pasteriziranog mlijeka." 1
3 U Njemačkoj je malteška groznica vrlo rijetka pojava, zato nije
mogla biti opravdanim razlogom za pasterizaciju. Glavni razlog za
pasterizaciju svodio se u Europi na prevladavajuće mišljenje da
kravlje mlijeko sadrži bakterije tubcrkolozc koje se pasterizacijom
uništavaju.
4 Vidi također spis "Mlijeko - izvor zdravlja ili bolesti?" dr.
Friedricha Dorschnera. Autor vrlo zorno prikazuje europski
razvitak pasteriziranja mlijeka i današnju situaciju.
125 Moja vlastita istraživanja uvjerila su me u to da naša
mladež pije ogromne količine mlijeka, stoje najbolje jamstvo
smetnji na štitnjači i drugim žlijezdama u poznijim godinama.
Svježi, sirovi sokovi mnogo su zdraviji i hranjiviji od kravljeg
mlijeka. Izbjegavajući korisne i hranjive prehrambene
proizvode - kao što su na primjer sirove živežne namirnice i
svježi sokovi - mi ne samo da slabimo otpornost žlijezda
prema bolestima i smetnjama, već im onemogućujemo
stvaranje većeg broja znatno boljih hormona. Učinite li to, vi
ćete čitav organizam učiniti zdravijim i sposobnijim.
Ako štitnjača nije u stanju proizvoditi tiroksin bez
vlastitog habanja. mogu nastupiti brojne smetnje. U te
smetnje ubrajamo raspad mišićnog tkiva, živčanu
ra/draženost, oštećenja zubiju i mišića, smetnje u spolnim
organima, zadebljanje i naboranost kože, suhu i slabašnu kosu
- da nabrojimo samo neke. Svim nabrojenim i drugim
smetnjama upravlja štitnjača sa svojim hormonima.
U nastojanju da postanemo mlađi, izbjegavajmo sloga bilo
kakve umjetne ili životinjske hormone, osim u krajnje nužnim
slučajevima, kad ih uzimamo kao posljednju slamku spasa.
Najbolji i najdjelotvorniji hormoni koje možemo dobiti jesu
hormoni naših vlastitih žlijezda, proizvedeni od probranih i
svježih živežnih namirnica. Loša prehrana može imati mnogo
ozbiljnije posljedice nego što su prolazne smetnje. Može
uroditi stvaranjem guše, a može dovesti i do poremećaja
kakvi su patuljasti rast, pretilost i gigantizam (abnormalno
veliki rast), kretenizam ili idiotizam i mnogi drugi.
Mnogi od tih poremećaja mogu naravno biti posljedica
mehaničkih smetnji pogođenih dijelova tijela, te se neki od
njih mogu poboljšati kiropraktičkim korekturama. Lijekovi
mogu neke tegobe ublažiti, ali uvijek na račun budućeg
oštećenja pogođenog ili nekog drugog dijela čovječjeg tijela.
Nasuprot tome, imao sam priliku vidjeti značajne uspjehe koji
126
Isu postignuti primjenom dobrog programa čišćenja i
uzimanjem obroka od probrane sirove hrane, nadopunjene
obilnim količinama ispravno pripremljenih sirovih sokova.
Ako ti sokovi nisu brižno i temeljilo pripremljeni, njima
nedostaju upravo one tvari koje su nužno potrebne za obnovu
zdravlja. U tom slučaju treba dugo čekati na priželjkivane
rezultate. Mađulim. nikad nisam doživio da sokovi ne bi bili
korisni ako su bili svježi - a ne iz limenki - pripremljeni
pomoću pravog sokovnika.
Sjećam se trinaestogodišnjeg sina jednog seljaka u New
Jerseyu. Kad sam ga prvi put sreo bio je malac tipični kreten.
Glava mu je bila prevelika, kosa puput suhe slame, imao je
tijelo petogodišnjeg djeteta koje nije bilo sposobno iz svojih
nacerenih usta ispusti ništa drugo do nekog nerazumljivog
blejanja.
Hranio se uglavnom mlijekom i namirnicama koje su
obilovale škrobom. Uobičajena hrana bila je smjesta
zamijenjena sirovim povrćem, salatama i voćem, a svakog
dana pio je koliko je najviše mogao samo svježe sirove
sokove. Nakon tri godine, kad mu je bilo šesnaest, njegovo je
tijelo primjetno naraslo i njegov stas bio je daleko normalniji.
Njegovo lice poprimilo je izraz inteligentnosti, njegova kosa
bila je posve prirodna i bujna, i bio je u stanju razgovarati kao
i svi oslali članovi obitelji.
Drugi slučaj odnosi se na 24 godine staru djevojku u
Kaliforniji. Do četrnaeste godine bila je očigledno normalna u
svakom pogledu. A onda je gotovo preko noći njezino tijelo
počelo venuti, izgubila je sposobnost razgovjetnog govora.
Njezin govor mogli su donekle razumjeti samo najbliži
članovi obitelji. Kosa joj se podigla i postala oštra poput
čekinja, a svakim je pokretom davala jasnu naznaku
retardiranosti.
127 Njezino stanje nije odgovaralo nijednoj "ortodoksnoj"
dijagnozi, zato se njezina obitelj naposljetku obratila
specijalistima koji liječe prirodnim metodama, u nadi da
barem malo pomognu jadnoj djevojci. Podvrgnuta je
klistiranju i ispiranju crijeva. Godinama je živjela od škroba,
mlijeka i konzervirane hrane, te se vrlo teško privikavala na
svježe voće i povrće, a naravno i na svježe sokove koje je
svaki dan pila u velikim količinama. Sokovi su kod nje doma
bili pripremani pomoću sokovnika, kako bi sačuvali što bolju
kvalitetu i čistoću. Odmah se na njoj moglo uočiti znatno
poboljšanje, a nakon nekoliko mjeseci mogla je posve
razgovjetrto razgovarati.
Posljednji put vidio sam tu djevojku dvije ili tri godine
nakon temeljite promjene u uzimanju hrane. Ne samo daje
bila posve normalna, već je nastavila započeti studij kojeg je
morala prekinuti zbog neopisivih patnji. Sokovi koji su bili
primjenjivani u oba slučaja sastoje se iz litre soka
pripremljenog po receptu br. 2 u knjizi "Sokovi od svježeg
voća i povrća": mrkva, celer, peršin i špinat kojemu se na
svakih pola litre dodavala četvrtina čajne žličice praha od
alga, morska salata (jedna vrsta zelenih algi) ili crvena
morska trava. Tome valja pridodati pola litre soka od mrkve i
špinata (recept br. 61), pola litre soka od mrkve i, ako je
moguće, pola litre soka po receptu br. 30: mrkva, repa i
krastavci. To je bio dnevni plan. Ako nije mogla popiti dvije i
pol litre, pila je onoliko koliko je mogla, ali po naprijed
navedenim recepturama.
Poznajem velik broj ljudi od kojih mnogi ili većina koriste
moje recepte za ublažavanje problema s gušom i vrlo su
zadovoljni njihovim učinkom. Štitnjača može uvelike
pridonijeli pomlađivanju, ali mi moramo paziti što jedemo i
pijemo, ukoliko želimo postati mlađi. "
Evo da prijavim, upravo sam popila grejp, ananas, jabuku, koprivu, list celera i pšenične klice + žlica meda tek tako. A inače je bez problema mogu popiti čiste zelene sokove, nije da mi je fino, ali nije problem. Nego saznala sam da mi je štitnjača kriva za opadanje kose. Ajde bar znam od čega krenuti...
Puno sreće vam želim
Javite kako ste i kako ide...