Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/index.php)
-   Sirova hrana (http://www.alternativa-forum.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Uzgoj vlastitog bilja na balkonu ili kući (http://www.alternativa-forum.com/showthread.php?t=5987)

bojamunje 05-03-12 09:18

Uzgoj vlastitog bilja na balkonu ili kući
 
Bok,

Odlucio sam imati vlastito bilje na balkonu, jer mislim da je bolje 6 mjeseci imati svoje povrce za malo ulaganje okruzeno orgonitima nego li kupovati na placu neprovjerene izvore :)

Planiram ovaj tjedan otici i kupiti velike vaze i napraviti onako sa oba dvije strane ograde od balkona i na podu uz ogradu pravi mali vrt. Jos nisam poceo istazivati pa slobodno ljudi sa iskustvom pisite koje su najbolje stvari za saditi, koje velicine vaza ( dosta mi je velik balkon) i koja je najbolja literatura.

Jos ce bit i super orgonit eksperiment.

Slike uskoro

A Lili 30-04-12 12:17

Sijem i sadim povrće o balkonu, više-manje uspješno, od ove sezone su i orgoniti u pomoći, čim se malo uštekam, stavim fotke. :smilie_smile:

Gledala sam po netu ekipu koja radi http://www.youtube.com/watch?v=nKM5Qxh1ZF8,čak i po stanovima, ali to ću ostaviti za budućnost kada budem u kući. :smile_wink:

U glavnom tu je rikula ( skupa je pa određenu količinu nadoknadim svojim uzgojem), za sada u jednoj velikoj posudi, uskoro slijedi raščupavanje i presađivanje u one duguljaste posude po 3 u svaku, višak ide u salatu. Ima je sasvim dovoljno kroz sezonu. Endivija je super u malim teglicama, svaka glavica za sebe. Čili papričice su zakon, iako ih ne trošim, lijepe su za ukras. Paradaiz mi se nije pokazao najboljim, nešto mu ne paše,pa ove godine neću ni pokušavati jer od 3 biljke dobijem 10-ak paradaiza a mogu ih pojesti na kile. Visoki grah je odličan jer mi napravi lijepu sjenu, od balkonske ograde do štrika za veš sam pružila žice za penjanje. Izgleda da sam ove godine pomješala sjeme i posadila onaj niski, ali nema veze, lijep je i ovako.:smile_sun: Urod mi je bio priličan, oko 700 gr s obzirom na prostor. I grašak je odličan. Mama radi experiment sa krumpirom u teglama, baš me zanima kako će uspjeti. Pokušala sam sa tikvicama i krastavcem, tikvice su bile zakržljale a krastavac nikakav iako je tegla bila od 50 l, navodno imaju duboki korjen, vole pjeskovito tlo pa je valjda to razlog.
Naravno, peršin, vlasac, menta (koja se smrznula ove zime, ali lagano tjera), bosiljak mi uvijek krepucne ne znam zašto pa žicam svježi okolo.
I cvijeće naravno, neven obavezno a kćer bira ostalo.
Koristim uglavnom svoje sjeme, žicam od bakica sa sela.
San mi je imati limun, a i steviju ću montirati dok nije kasno.

Koristim zemlju za cvijeće u vrećama i humus koji mi dostavi tata, od jednog eko proizvođača. Pomješam, a svake sezone umješam dio nove zemlje i humusa, tako da je za buduću sadnju dovoljno po 10 l jednog i drugog za prihranu. Nikakva gnojiva i pesticide ne koristim, osim koprive ali nije niti potrebno.

Količina povrća nije dovoljna za preživljavanje ali je lijepo dodati nešto svoje u salatu a i praznik je za oči. :thumbs:

bojamunje 30-04-12 12:23

Hehe

Ja sam posadio dosta i uskoro ce presadjsicanje a sadim jos. Vidis grah ni nije pao na pamet :) al imam penjacice biljke.

Budemo vidjeli kako ce sta uspijeri pa nozda i stavim koju sliku.

bojamunje 30-04-12 12:24

Probaj sa cherry paradajzom :)

A Lili 30-04-12 12:55

Za grah nikad nije kasno. :smile_wink:

Je, je, imam ih u vidu, čekaju me sadnice 250 km odavde, a pogledat ću i na tržnici ima li. :thanks:

Rani 30-04-12 14:38

evo jedan link za ove koje žele malo zelenila a imaju jako malo prostora ili nemaju balkon.meni de ovo jako sviđa a nije problem napraviti.

http://magazin.net.hr/dom-vrt/vrt/viseci-gradski-vrtovi

A Lili 30-04-12 20:22

I ja bi ovako! :smile_rofl:
http://www.patiogardentips.com/verti...-on-the-patio/ - skrol do zadnje fotke. Ima i linkova na savjete. Super rješenje za zadrte vrtlare u zgradama i one s malim vrtovima.

Tinker Bell 13-06-14 16:06

Ima li koga da uspješno uzgaja povrće u teglama :smile_sun:

Mene zanima minimalna veličina tegle u kojoj može uspjeti paprika rog - normalna, velika vrsta.

Tinker Bell 16-07-14 13:01

Moje paprike, biljke u teglama od 15 l, rastu kao blesave i u punom su cvatu :smile_sun: očito im paše ovakvo vrijeme. Imam i jedan plod koji također napreduje i nadam se da će uspjeti i dozrijeti.

Osim njih, imam još i cherry rajčice u teglama - za njih se ne brinem jer to provjereno uspjeva u teglama

Jesam 16-07-14 15:48

Meni jedino češnjak i začinsko bilje uspijeva u teglama.


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 13:43 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0