Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/index.php)
-   Yoga (http://www.alternativa-forum.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Pozdrav suncu (http://www.alternativa-forum.com/showthread.php?t=281)

Spring 22-05-09 22:55

Pozdrav suncu
 
Pozdrav suncu spada među popularnije vježbe joge. Radi se o vrlo djelotvornom slijedu dvanaest položaja koji sustavno istežu skoro sve mišiće tijela i masiraju unutarnje organe. U Indiji pozdrav suncu je tradicionalno bio sastavni dio duhovnog rada i izvodio se rano ujutro licem prema izlazećem suncu.

Ova vježba može vam pomoći da postanete gipkiji, osobito u predjelu kralježnice. Isto tako pravilnim izvođenjem vježbe možete povećati kapacitet pluća i potaknuti izbacivanje toksina iz tijela. Vježba se sastoji od 12 položaja koji se izmjenjuju u intervalima od 5 sekundi, a uz svaki položaj preporuča se određeni način disanja. Svaki položaj na određeni način isteže kralježnicu i tetive, što poboljšava fleksibilnost tijela. Ova vježba vam je ujedno odlična za zagrijavanje.

Prije početka obavljanja vježbi ako ste starije životne dobi ili imate bilo kakve ortopedske ili mišićne zdravstvene tegobe obavezno se savjetujte sa liječnikom. Ako prilikom vježbanja osjetite bol ili neugodu, jednostavno preskočite taj položaj. Vježbanje joge preporuča se barem 3 sata nakon jela i pola sata prije jela. Pazite prilikom izvođenja vježbi da se ne prenapregnete ili previše istegnete. Ova vježba sastoji se od 12 položaja, počnite sa onoliko ciklusa koliko možete, pa postepeno povećavajte broj ciklusa (najviše do 12 ciklusa). Vježbe izvodite polaganim tempom, tako da vam jedan ciklus traje otprilike minutu- dvije.

http://www.zena.hr/upload/surya-sequence.jpg

1. Položaj molitve - Stanite u uspravnom stavu, spojenih nogu, ruke spojite ispred sebe kao za molitvu prilikom izvođenja ovog položaja izdahnite.

2. Duboko udahnite i ispružite ruke visoko iznad sebe, formirajući luk prema otraga. Pogled usmjerite prema palčevima.

3. Izdahnite i spustite ruke ispred sebe skroz do poda, tako da su vam dlanovi na podu uz stopala, a glava vam dotiče koljena. Ukoliko ne možete rukama dotaknuti pod bez savijanja koljena, možete ih lagano savinuti.

4. Iz tog stava duboko udahnite, spustite se i ispružite desnu nogu otraga, dok su vam dlanovi položeni u razini ramena na podu. Usmjerite pogled čim više prema gore.

5. Duboko izdišući podignite se u luk bez pomicanja ruku. Nožni prsti i pete vam moraju biti na tlu.

6. Spustite cijelo tijelo na tlo, dok su vam dlanovi i dalje u širini ramena savinutih laktova. Pod neka vam dotiče samo 8 dijelova tijela: stopala, koljena, šake, prsa i čelo. U ovom se položaju zadržite samo sekundu, pa prijeđite u idući položaj.

7. Iz te ležeće pozicije udišući polagano dozvolite kralježnici da vam digne glavu, a zatim i cijeli torzo, odgurujući se lagano rukama od tla u položaj “kobre”. Neka vam laktovi budu uz tijelo, a kukovi neka ostanu na podu.

8. Izdišući, ponovno se vratite u ležeći položaj iz kojeg ćete podići stražnjicu od tla formirajući naopako slovo V.

9. Udahnite i vratite se u 4. položaj, samo ovaj puta sa desnom nogom među rukama, a lijevom ispruženom otraga.

10. Dignite se uz izdisaj i dalje držeći dlanove na podu (položaj 3).

11. Duboko udahnite dok dižete ruke prema gore i istežete ih preko glave formirajući luk. Kukove gurajte prema naprijed, a glavu otraga.

12. Izdahnite i vratite se u početni položaj molitve.

Spring 22-05-09 22:58

Sun salutation - video
 

Zockey 23-05-09 20:47

Svidja mi se još samo da krenem sa vežbanjem.
Samo da ne bude kao sa 5 tibetanaca :(

Spring 24-05-09 12:30

Citat:

Originally Posted by Zockey (Post 2244)
Svidja mi se još samo da krenem sa vežbanjem.
Samo da ne bude kao sa 5 tibetanaca :(

:smile_giggle: :smile_sports:

Zockey 24-05-09 12:32

:smile_surprised:

zoricab 24-05-09 13:00

Citat:

Originally Posted by Zockey (Post 2244)
Svidja mi se još samo da krenem sa vežbanjem.
Samo da ne bude kao sa 5 tibetanaca :(

Lenštino :smile_tongueout::smile_sun::00020116:

Spring 24-05-09 13:12

U Indiji, Bog Sunca je obožavan kao simbol zdravlja i besmrtnosti. Rig Veda govori: "Surya (Sunce) je Duša svih živih i neživih bića/stvari". Pozdrav Suncu (Suryanamaskar) je u svom izvornom obliku, niz pokreta u slavu Boga Sunca, koji se tradicionalno izvode tako da smo licem okrenuti Suncu. S vremenom, svaka od ovih 12 pozicija, dobila je svoju bija mantru kojom se slave svi aspekti Boga Sunca.

Pozdrav Suncu je vrlo graciozna sekvenca od 12 položaja koji se izvode u neprekinutom slijedu. Svaki položaj, prirodni je nastavak onog prethodnog, istežući tijelo na različite načine, uz ritmično svjesno disanje. Svaki položaj je jedan udah ili izdah (ili, u naprednijim varijantama, kontinuirano zadržavanje daha tijekom više uzastopnih položaja). Ako se redovno prakticira,

Pozdrav Suncu je od neprocjenjive vrijednosti za razvoj fleksibilnosti cijelog tijela i ravnomjernu raspodjelu prane (životne energije). Ova vježba je vrlo dobar uvod i priprema za asane.


http://www.yogacentar.hr/images/surya2.gif

micica 28-05-09 13:39

Ramya, koliko dugo se baviš yogom? Vodiš li kakve radionice, tečajeve, ili vježbaš samo za sebe?
Ja bih rado išla na neki certificirani tečaj kako bih se mogla i prof. baviti time. Imam grupu za yogu već 2 godine, ali nezgodno je jer nemam "papir" iako sam išla privatno na satove...:5550:
I OBOŽAVAM raditi yogu..žalosno što se ljudi danas još uvijek teško odlučuju na to. Mene još uvijek pitaju da li to crkva odobrava??? moraju li biti vegetarijacnci da bi vježbali...hoće li svećenik vikati na njih..da li je to religija...
:super_smilies068:

Spring 29-05-09 23:22

Ne bavim se jogom profesionalno, vježbam povremeno, najviše volim raditi pozdrav Suncu.:smile_yoga


Samo naprijed, Micica, nađi neki dobar tečaj i završi ga! Premda ne znam da li se to može u Hrvatskoj, ili treba ići van… Jedan moj prijatelj završio je tečaj joge u Indiji i sada vodi grupu u Zagrebu. Mogu ga pitati, ako želiš…

micica 30-05-09 08:08

:smexercise2:...može, pitaj ga..stvar je u tome da mi treba tečaj u Zg-u, i to po nekim normalnim cijenama..
ima u Nava centri i Sangha, ali treba brdo loveeeee...:smile_sadsmile:


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 04:42 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0