Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/index.php)
-   Zdrava hrana (http://www.alternativa-forum.com/forumdisplay.php?f=54)
-   -   Manuka med (http://www.alternativa-forum.com/showthread.php?t=4103)

lucero 14-04-11 10:18

Manuka med
 
Med kao sredstvo za borbu protiv bakterija otpornih na antibiotike

Med je već otprije poznat po antibakterijskim svojstvima i manuka med se već koristi u proizvodima za tretiranje rana, no antibakterijske osobine meda još uvijek nisu potpuno istražene
http://static.nacional.hr/img/8d6b21...dcf_medium.jpgIlustracijaManuka med- med sa Novog Zelanda, napravljen iz cvjetova koji rastu na manuka grmlju, mogao bi biti učinkovit za inficirane rane, a mogao bi i pomoći i kod bakterija otpornih na antibiotike, prenosi Science Daily.
Znanstvenici sa Instituta Cardiff na Welškom sveučilištu istražuju kako manuka med djeluje na na tri vrste bakterija koje često inficiraju rane: Pseudomonas aeruginosa, Group A Streptococci and Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Znanstvenici su otkrili da ovaj med na različite načine utječe na rast ovih bakterija i da bi mogao biti alternativa za tretiranje infekcija koje su otporne na lijekove. Med je već otprije poznat po antibakterijskim svojstvima i manuka med se već koristi u proizvodima za tretiranje rana, no antibakterijske osobine meda još uvijek nisu potpuno istražene. Grupa znanstvenika sa Instituta Cardiff se nada da će riješiti ovu misteriju tako što će istražiti kako manuka med na molekularnoj razini djeluje na bakterije.
Med na bakterije koje inficiraju rane djeluje tako da sprječava njihovo pričvršćivanje za tkivo, a može blokirati i stvaranje bakterijskog biofilma koji bakteriju štiti od antibiotika. Med može bakteriju MRSA učiniti i osjetljivijom na antibiotike, što bi moglo značiti da bi antibiotici bili učinkovitiji ako se koriste sa medom i da bi se pomoću meda moglo spriječiti da se bakterije otporne na antibiotike prošire na osjetljive pacijente.

lucero 14-04-11 10:20

Još jedan tekst na tu temu:

Postoje nekoliko glavnih razlika između običnog meda i manuka meda

1. Samo manuka Med pruža ne-vodikov peroksid antibakterijske komponente.
2. Manuka Med je antibakterijski faktor je nepromijenjen od strane enzima u tijelu koje uništavaju komponente vodikov peroksid.
3. Manuka Med je vrlo učinkovit protiv antibiotik-rezistentnih sojeva bakterija poput MRSA i vre.
4. Manuka Med zadržava svoju moć čak i kada se razrijeđena i preko 50 puta, kao što će se dogoditi kada se koristi na tijelo.
5. Manuka Med je nepromijenjen od topline ili svjetlosti.
6. Manuka Med ne zahtijeva vlage ili kisika da bi bio djelotvoran.
7. Manuka Med prodire duboko u tkivo kože, tako da je moguće doći do zaliječenja.


Kako manuka med obavlja svoj posao?

Sve vrste meda sadrže vodikov peroksid koji se proizvodi kada se pčele dodavaju enzime u nektar. U med, vodikov peroksid se proizvodi u slow-release način koji je dovoljno snažan da bude učinkovit u uništavanju bakterija, ali dovoljno niska da ne naškoditi tkiva. Manuka Med je različit po tome što sadrži i biljaka-derivet komponente, kao što metilglioksal i ono što neki stručnjaci nazivaju Factor Unique manuka (UMF

Benada 30-03-12 20:45

ima li tko kakva iskustva sa korištenjem Manuka meda? S obzirom da postoje razni faktori meda...pa i cijene o tome ovise, a koliko znam, nama najbliže nabavljiv u Grazu ili preko interneta...

imagine 30-03-12 21:45

Osobno mislim da svako područje na svijetu nema niti malo slučajno ,u ovom slučaju medonosno bilje ,koje upravo tamo raste u harmoniji sa svim ostalim živim svijetom ,pa tako i čovjekom kojemu donosi svoje blagodeti,i kojima pomaže u širokom dijapazonu bolesti...

No ima i proturiječnosti onih koji znaju više pa vele :


.............................
Antibakterijski bioaktivni med od manuke
Dr med. Rodoljub Živadinović, apiterapeut
Član Stručnog saveta Srpskog apiterapeutskog društva

Od 1983. godine, posle prvih objavljenih radova o bakteriji Helicobacter pylori (Warren i Marshall) raste interesovanje za ovaj mikroorganizam. U početku se smatralo da je njegovo prisustvo sporedan nalaz u traganju za nekim bolestima digestivnog trakta. Ali je neumoljivo dokazano brojnim studijama da Helicobacter pylori aktivno učestvuje u stvaranju i razvoju pomenutih oboljenja. Statistika beleži prisustvo ove bakterije kod 95% osoba sa ulkusom (čirom) dvanaestopalačnog creva, 70% kod uklusa želuca, a gotovo da je prisutna kod svih bolesnika sa aktivnim oblicima pojedinih vidova hroničnih gastritisa. Nalazi se u digestivnom traktu kod oko 10% mladih i zdravih osoba. Uvek oprezan Nacionalni institut za zdravlje SAD je izneo stav da je uspešna eradikacija (uništenje, istrebljenje) infekcije sa Helicobacter pylori najbolja metoda lečenja peptičkog ulkusa. Ova bakterija je i karcinogen prvog reda za nastanak karcinoma želuca. Danas postoje odlični lekovi kojima se Helicobacter pylori uništava. Ali, zar svi oni koji nisu oboleli od pomenutih oboljenja treba da se leče? Ne, nikako, ali infekcija sa Helicobacter pylori svakako nosi rizik od eventualnog oboljenja, a mi, kao deo opšte populacije ne možemo znati da li smo inficirani, niti bi bilo moguće (a ni povoljno što se tiče cene) da utvrdimo ili isključimo ovu infekciju kod svih osoba. Međutim, pčele rešavaju i ovaj problem. Evo i kako.
Naime, pčelari sa Novog Zelanda tj. oni koji pčelare na područjima gde raste domaći medonosni grm po imenu manuka (takvo područje je Severno ostrvo), su nedavno postigli najviše cene za svoj med od ove biljke. Istraživanjima u Australiji i Novom Zelandu je utvrđeno da ovaj med poseduje dodatna antibakterijska svojstva u odnosu na ostale vrste meda. Dr Peter Molan (2000), profesor Univerziteta u Vajkatou i kodirektor Katedre bioloških nauka za istraživanje meda, otkrio je da bioaktivne podvrste meda od manuke u sebi sadrže veoma efikasan antibakterijski molekul, koji nije vodonik peroksid, najodgovorniji za ovakvo dejstvo kod drugih medova. Vodonik peroksid se stvara dejstvom jednog enzima koji pčele dodaju nektaru (glukozo oksidaza). Ali, novootkriveno neperoksidno antibakterijsko dejstvo potiče direktno iz nektara manuke i može da bude naročito veliko u pojedinim sezonama. Međutim, u više od polovine količine meda od manuke na tržištu nema značajnijeg sadržaja ove supstance, što ukazuje na neke neotkrivene faktore koji mogu da utiču na njen sadržaj u medu.
Univerzitet je razvio testove kojima meri lekovitu moć ovog meda, a proizvođači su već registrovali trgovačku marku kojom označavaju antibakterijsku moć konkretnog meda u prodaji. To je UMF, tj. jedinstveni manuka faktor. Što je ovaj faktor veći, utoliko je i jače dejstvo meda na rane, infekcije, pa i stomačne čireve.
Dr Molan tvrdi da inficirane osobe mogu da kupe teglu meda sa UMF 10 ili više i da njime premažu rane ili da ga pojedu, ako žele da leče čir. Najviši nivo UMF-a do sada otkriven je 18.
Veoma je značajno da ovakav med uništava Helicobacter pylori, i njegovom upotrebom dolazi do eradikacije ove bakterije. Med je takođe uspešan protiv nekih bakterija otpornih na penicilin, kao što je Staphylococus aureus, koji sve češće inficira rane. Istraživači tvrde da se med sa visokim UMF slobodno može koristiti kao pravi lek, dok medovi sa nižim UMF mogu biti koristan dodatak ishrani u svrhu podrške zdravlju.
Da sve ovo nije marketinška prevara, potvrđuje i to što su naučni radovi o ovom medu objavljeni i u medicinskom časopisu Australije (Medical Journal of Australia), u kojima se još navodi i to da bioaktivni med od manuke može svojim dejstvom da savlada i nizak nivo gvožđa u krvi.
Treba naglasiti da i druge vrste meda značajno ometaju rast bakterije Helicobacter pylori i prilično uspešno se mogu koristiti u terapiji čira na želucu (Al-Somaiet, 1994; Ali, 1991; Pochinkova, 1992).


............................

izvještaj britanskih liječnika u "Journal of the Royal Society of Medicine".
Manuka honey against Helicobacter pylori
All varieties of honey have antibacterial properties due to
the osmotic effects of their high sugar content. Manuka
honey (from New Zealand) has particularly potent
antibacterial activity. This remains the case even when the
honey is diluted, thus negating its osmotic effects, and in the
presence of the enzyme catalase, thus eliminating activity of
glucose oxidasel. Al Somal et al.2 reported that, in vitro, a
5% manuka honey solution possessed bacteriostatic properties
against Helicobacter pylori. The Body Shop magazine
Naked Body highlighted these results and suggested that 'for
ulcer relief it is recommended that you eat a tablespoon of
the honey spread on bread an hour before each meal.'
We recruited (with informed consent) twelve nondiabetic
patients who had positive CLO tests but normal
gastroscopies. Active H. pylori infection was confirmed with
14C urea breath tests. Six patients were treated with a
tablespoon of manuka honey four times a day for 2 weeks
and six were treated with honey and omeprazole 20 mg
twice a day for the same period. A repeat 14C urea breath
test was performed 4 weeks after completion of treatment
regimens. This particular batch of manuka honey possessed
non-peroxide antibacterial activity equivalent to 11.7%
phenol (compared with 13.2% used in the in-vitro
experiment). All twelve patients remained positive for H.
pylori as demonstrated by 14C urea breath tests. After the
trial they were offered conventional eradication therapy.
We conclude that manuka honey is ineffective at
eradicating H. pylori. If honey is effective against dyspepsia,
it is not through an effect on H. pylori.
Dermot P B McGovern
Syed Z Abbas
Gillian Vivian
Harry R Dalton
Gastrointestinal Department, Royal Cornwall Hospital

Za one koji neznaju engleski ... ljudima su davali Hanuka med tijekom dva tjedna i nakon četiri tjedna opet su bili pozitivni na Hb pylor test...

.................

No, med ne pada s neba :smile_wink:, nego ga sakupljaju vrijedne pcele:smile_heart:. Za jedan kilogram meda 8000 radilica preradi oko tri kilograma cvjetnog nektra.:smile_surprised:

Med se ne moze proizvoditi umjetnim putem, njega pcele skupljaju i spremaju u kosnice, gdje se potom odigravaju cudesni fizikalno-hemijski proces.
Med sadrzi 17,20 posto vode. Tu su i razne kiseline (glukonska, limunska, jabucna, mravlja, mlijecna, sircetna...), te bjelancevine, razni minerali i druge komponente (pigmenti, aromaticni spojevi, enzimi, vitamini, inhibini...). Ipak, glavne sastojke meda (oko 75 posto) cine grozdani i vocni seceri.
Zbog te bozanske raskosi i ljekovitosti, med je za ljudski organizam istinski eliksir zdravlja. Poznat je blagotvorni uticaj glikoze i fruktoze na zivcani sistem. Zahvaljujuci njima poboljsava se ishrana celija i normalizira se oksidacija i detoksinacija u organizmu. Vitamini i minerali iz meda jos vise pojacavaju njegova cudesna svojstva, a prisustvo kalijuma i natrijuma, pospjesuju jonizaciju u ljudskom organizmu i harmoniziraju rad nervnog sistema.
To su vec odavno otkrili narodni iscjeljitelji pa nervoznim i iscrpljenim osobama preporucuju da uvece obavezno popiju casu tople vode (ili mlijeka) u kojoj je rastvorena jedna supena kasika meda i iscjeden sok iz pola limuna!
Med se koristi i u lijecenju bolesti probavnog trakta, mokracnih puteva, prostate, srcanih i krvozilnih bolesti, infekcija, dermatoloskih problema, u stresnim situacijama, za smirenje... Ako, primjerice, uporno uzimamo kestenov med, mozemo izlijecili bolesti jetre, sluznica ce se oporaviti, a cir na zelucu ce potpuno nestati. Bagremov med ubija bakterije prehlade u nosu, a odlican je za bolesti disajnih puteva.
Posebno cudesna svojstva ima sumski med od hrasta koji se, kazu, moze cak 66 puta razrijedili, a da i tada djeluje na oboljenje. Koristimo li tamniji med, on ce odlicno djelovati na anemiju, depresiju, sklerozu, stres, a za starije osobe - to je izvrstan biostimulator!

By the way nigdje ne mogu pronaći cijenu 1 kg manuka-meda...:smile_wink:
no sigurna sam da nije baš jeftin u odnosu na naš domaći...:smile_nod:

http://www.thehoneygatherers.com/ima...d-Manola17.jpg

pčelica na manuki

Benada 02-04-12 00:00

prije 4 godine manuka biljka je bila u prodaji kao sadnica u mbm centru, ali mi je uginula, ali ima prekrasne cvijetove i zaista privlači pčele...a što se tiče prvog posta, da je najveći dosad odkriveni UMF 18 je prilično zastarjela informacijaa jer već sada je na tržištu, koliko sam istražila i faktor 30.. evo okvirnih cijena nama najbližeg tržišta...http://www.manuka-honig.biz/manuka-h...us-neuseeland/, primjerice 250g meda faktor +25 sa troškovima slanja košta preko 69€, ima ga i peko e-bay trgovine i amozone.com od raznih ponuđača i sa raznim troškovima slanja...

KlasikStar 22-10-13 16:24

Sada ima faktor 55+ i 40+.
Ima ga za kupiti u Zagrebu, ako nekog zanima, u GreenGold centru u jednoj biljnoj ljekarni.
A vjerojatno ga ima i u drugim biljnim ljekarnama.
Taj koji sam kupio je MGO Manuka med.

Benada 28-10-13 11:26

Manuka Med
 
Koliko košta kod nas Manuka med, koje veličine je pakovanje...ja sam ga kupila u Grazu, do sada potrošili po 3 doze i objektivno nisam primjetila neke rezultate...MGO i UMF nije isto...
Dali ste kupili ovakav med? http://manukamed.hr/shop

Conalie 28-10-13 14:52

Citat:

Originally Posted by Benada (Post 382735)
Koliko košta kod nas Manuka med, koje veličine je pakovanje...ja sam ga kupila u Grazu, do sada potrošili po 3 doze i objektivno nisam primjetila neke rezultate...MGO i UMF nije isto...
Dali ste kupili ovakav med? http://manukamed.hr/shop

Ah, kod nas je skup.

Oko 400 kuna je pola kile tog meda.
Koilko je kod vas?

Meni je izvrstan, preporodila sam se.

Rekla mi je magistra kod mene na Vrbanima da će uskoro dobiti još bolji, i povoljniji. Jedva čekam.

KlasikStar 06-11-13 15:26

Meni su rekli u Naturi u GreenGoldu da će uskoro dobiti MGO 100, 250 i 400 po povoljnijim cijenama nego vi spominjete.
Al javim kad kupim.

KlasikStar 06-11-13 15:28

I da ne bi bilo, bit ce ih i u drugim ljekarnama- tamo prolazim nakon posla, pa znam za tu ljekarnu:)


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 05:10 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0