Alternativa Forum

Alternativa Forum (http://www.alternativa-forum.com/index.php)
-   Zdrava hrana (http://www.alternativa-forum.com/forumdisplay.php?f=54)
-   -   Chia sjemenke (http://www.alternativa-forum.com/showthread.php?t=4892)

Spring 13-09-11 16:53

Chia sjemenke
 
1 Pridružena/e datoteka/e
Chia sjemenke – novi hit među supernamirnicama

Novi prehrambeni trend stiže iz Meksika – radi se o sjemenkama biljke Salvia hispanica, poznatije kao Chia, koja potječe iz središnjeg i južnog Meksika i Gvatemale.

Kultivirali su je još drevni Azteci, a riječ Chia potječe iz starog indijanskog jezika i u izravnom prijevodu znači „uljnat“. Još se uvijek koristi u Meksiku i Gvatemali, a sjemenke se melju ili koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka i služe kao zanimljiva namirnica. Moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui predviđaju Chia sjemenkama svijetlu budućnost i široku primjenu u raznim zdravim napitcima i jelima te primjenu kao dodatak prehrani.

Riznica nutrijenata

Pod ne tako tvrdom i otpornom ljušturom ovalnih sjemenki promjera 1 mm, prisutna je čitava lepeza nutrijenata i antioksidansa koji imaju povoljan utjecaj na čovjeka. Ne treba ju samljeti da bi se oslobodili vrijedni sastojci, kao što je slučaj sa lanenim sjemenom.
Kao što joj i samo ime nagoviješta, Chia je bogat izvor masti, i to onih dobrih, nezasićenih.

Sadrži omega-3 masne kiseline, i osigurava 25-30% ulja koje se može ekstrahirati, uglavnom alfa-linolenske masne kiseline (ALA), koja je preteča dugolančanih višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina u tijelu. Također, dobar je izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina.

Izvanredan profil antioksidansa čine fitokemikalije poput klorogene kiseline, kavene kiseline te flavonoida miricetina, kvercetina i kampferola. U uljnoj fazi iznimno je visok udio omega-3 masnih kiselina – čak 64 %. Chia sjemenke se od ostalih srodnih namirnica razlikuju i po stabilnosti tih kiselina, one mogu kroz puno dulje vremensko razdoblje stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Ne sadrže gluten i vrlo su siromašne natrijem.

Uz masne kiseline, Chia sjemenke obiluju i prehrambenim vlaknima (čak više od integralnih žitarica), odnosno polisaharidima. Većim dijelom to su ksiloza i arabinoza, vrlo viskozni polisaharidi koji imaju snažnu moć navlačenja vode to svojstvo omogućava sjemenkama snažno bubrenje u vodi. Primjerice, stavite li jednu žlicu Chia sjemenki u čaši vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drugačija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu. Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisne za dijabetičare.

Vitaminska lepeza pokriva B-skupinu vitamina (niacin, riboflavin i tiamin), a minerali koji su najzastupljeniji u toj jedinstvenoj sjemenci su kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij, cink, mangan, bakar i željezo. S obzirom na količinu i bioiskoristivost, antioksidativni vitaminsko-mineralni sadržaj Chia-e nadmašuje čak i onaj od borovnica i ostalog bobičastog “supervoća”, poznatog po snažnom antioksidativnom djelovanju!

Konzumacija svega dvije žlice sjemenki osigurava otprilike 7 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 205 miligrama kalcija te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal.

Zbog iznimnog nutritivnog profila Chia se preporučuje kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, a može biti od koristi i sportašima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata što može doprinijeti izdržljivosti i sportskim izvedbama. Također, korisna je pomoć osobama na redukcijskim dijetama kao i svima koji žele na prirodan način obogatiti prehranu vrijednim tvarima iz hrane.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender

članak objavljen u časopisu Doktor u kući, siječanj 2011.

Adamina 18-01-15 15:18

Sviđaju mi se, da li je itko isprobao?
Sadrže • 8 puta više omega 3 od lososa
• 6 puta više kalcija od mlijeka
• 3 puta više željeza od špinata
• 15 puta više magnezija od brokule
• 2 puta više vlakana od žitnih pahuljica
• 6 puta više proteina od graha
• 4 puta više fosfora od mlijeka.

Uoo 18-01-15 17:07

Citat:

Originally Posted by Adamina (Post 421012)
Sviđaju mi se, da li je itko isprobao?
Sadrže • 8 puta više omega 3 od lososa
• 6 puta više kalcija od mlijeka
• 3 puta više željeza od špinata
• 15 puta više magnezija od brokule
• 2 puta više vlakana od žitnih pahuljica
• 6 puta više proteina od graha
• 4 puta više fosfora od mlijeka.


to su stvarno impresivne brojke..

kakva je dostupnost kod nas?

LIK 18-01-15 17:15

Citat:

Originally Posted by Adamina (Post 421012)
Sviđaju mi se, da li je itko isprobao?
Sadrže • 8 puta više omega 3 od lososa
• 6 puta više kalcija od mlijeka
• 3 puta više željeza od špinata
• 15 puta više magnezija od brokule
• 2 puta više vlakana od žitnih pahuljica
• 6 puta više proteina od graha
• 4 puta više fosfora od mlijeka.

Ja ih već dugo koristim u smutijima.

Nekad namočim prije pa se dobije želatina i onda zblendam, a nekad ih stavim odmah ili na kraju blendanja bez namakanja.

Može se raditi i desert (puding)

LIK 18-01-15 17:16

Citat:

Originally Posted by Uoo (Post 421024)
to su stvarno impresivne brojke..

kakva je dostupnost kod nas?

Imaš u svim prodavaonicama zdrave prehrane i tu na forumu.

Uoo 18-01-15 17:25

Citat:

Originally Posted by LIK (Post 421026)
Imaš u svim prodavaonicama zdrave prehrane i tu na forumu.

super.. koju količinu stavljaš i koliko penezi izađe zaliha za nekih mjesec dana npr? Il jednostavnije da ne kompliciram.. koliko dođe i kolko se dobije u pakiranju :)

LIK 18-01-15 18:37

Nije baš jeftino, mislim da su pakovanja 200 g, ali meni traje dugo jer stavljam u smutije većinom jušnu žlicu pošto dodajem i dosta drugih namirnica, poput mace, graviole, acaia, nekad i psilium prah, ovisi sto imam :)

Uoo 18-01-15 19:05

Super.. pošto je tako bogato korisnim nutrijentima i ne treba ti više od toga pored toliko dobrih ostalih namirnica.. provjerit ću bude li mi negdje usput.. no skupe su te uvozne delicije.. pa mi se čini da ću ostat na "blitvi" :smile_bigsmile:

Sativa 18-01-15 19:58

Ma nisu tolko skupe, ja sam u SLO uzeo kutijicu za desetak eura, mislim da ima 300 grama...to je puno...ja znam svaki dan ili svaki drugi dan uzet natašte 2 čajne žličice pa izdrobit u ustima i zalit vodom ili čajem...ovako će mi trajat 2 mjeseca najmanje...

jako su dobre i za probavu....malo ih je nezgodno izžvakat jer su jako sitne i ostaju po zubima okolo naokolo :smilie_smile: al nije frka

zanimljivo je da izgledaju identično kao sjemenke od konoplje (šare), samo su mnogo manje i imaju malo drugačiji oblik...

Adamina 18-01-15 19:59

Preporuka je 30 grama na dan tj oko 2 žlice. A s vodom se povećaju za 12 pa su dobre za pudinge ili kreme. Ja sam našla da su oko 70 kn 200 grama, ali nađe se i za 40 😉

Adamina 18-01-15 20:00

I nije ih potrebno samljeti ko lanene, pa ne gube na vrijednosti. Praktički su zamjena za multivitamine.

Jesam 19-01-15 10:56

Fantastične su su - nedavno sam ih otkrila i sad sam ovisnik. :smile_bigsmile:

Ima ih u Planetu zdravlja npr. - vrećica od 250 gr je bila nekih 40 kn na popustu, inače je 63 kn. U BIO&BIO je 200 gr 49,90 kn. Ali jako su izdašne jer od 2 žlice napraviš pol lonca kad se napiju tekućine, tako da ja tu vrećicu imam već skoro 2 mjeseca.

Ja ih pridodam rižinim pahuljicama koje ujutro kratko prokuham u bademovom ili kokosovom mlijeku, dodam šaku brusnica i 1 bananu, a chia sjemenke prvo namočim u duplu količinu tople vode i onda umiješam u ostalo. Mljac - fantastično! :thumbs:

Jučer sam ih stavila u smoothie a možeš ih samo tako namočene dodati raznim salatama. Baš su svestrane i idu u slatko i u slano jednako dobro.

http://dobrahrana.jutarnji.hr/chia-s...-zdravlja-ili/

Adamina 19-01-15 11:38

Baš sam naišla na recept za zdrave palačinke

1 banana (po želji možete i više)
2 jaja
˝ čajne žličice Chia sjemenki (po želji možete i više dodati)
1 čajna žličica cimeta
Ľ šalice sjeckanih badema
1 žlica Kokosovog ulja
1 prstohvat Himalajske soli
U srednjoj zdjeli zgnječite bananu do glatke teksture. Dodajte jaja i miješajte dok se sve ne sjedini. Zatim umiješajte sjeckane bademe, Chia sjemenke, cimet i Encian Himalajsku sol. Zagrijte tavu na srednje jakom plamenu te premažiteKokosovim uljem. Ulijte smjesu za palačinke i pecite sa svake strane oko 60 sekundi do zlatno smeđe boje. Zasladite ih Agava sirupom u kombinaciji sa voćem po želji.

Jesam 19-01-15 12:44

Neki dan sam napravila vafle od sličnog tijesta. Dodala sam još i bezglutensko brašno (rižino i heljdino) i kokos.

Bili su fenomenalni!

Adamina 19-01-15 12:47

Jesi li probala puding raditi?

Jesam 19-01-15 12:50

Citat:

Originally Posted by Adamina (Post 421126)
Jesi li probala puding raditi?

Nisam ... kaj se onda stavi unutra? Imaš kakav recept?

Adamina 19-01-15 17:52

Pa ima na netu, ofkors, nisam ih probala, pa ne znam kakvog je okusa.
Evo neki recept
1/4 šalice chia sjemenki
1 šalica bademovog mlijeka ili voda
1/4 žlice cimeta
1/4 žlica vanilije
2 datulje

Stavite chia sjemenke u zdjelu, te namočite u bademovo mlijeko, dodajte ostale sastojke i pustite da odstoji.
Povremeno pomiješajte i neka odstoji otprilike 30 minuta dok ne dobijete gustu smjesu.

Kada je smjesa dovoljno gusta, počnite sa slaganjem. Prvo stavite dvije žlice chia guste smjese, pa po želji narezanog sezonskog voća, te opet stavite dvije žlice chia smjese i opet voća i tako do vrha staklene čaše.
Vrh završite s bananama, borovnicom, kupinom ili jagodom i poslužite odmah.

BluePoppy 19-01-15 18:10

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 421114)
Fantastične su su - nedavno sam ih otkrila i sad sam ovisnik. :smile_bigsmile:

Ovo bi doslovce moglo biti istina!

Na mnogo mjesta sam čitala da chia sjemenke sadrže tvar koja izaziva ovisnost i tada sam shvatila da bi to moglo biti istina jer su me te sjemenčice osvojile više no što sam željela. Toliko da sam u roku keks stvorila preveliku zalihu (unatoč njihovoj nemaloj cijeni i mojim nevelikim potrebama), ali su me ipak vukle kad god sam prolazila pokraj ljekarne u kojoj su bile vidljivo istaknute. Pa sam shvatila da je moja ljubav prema njima prešla u zonu nesvjesnoga :smile_surprised:

I tada sam ih prestala konzumirati. Nije bilo lako, ali ne želim biti ovisna ni o čemu.

Uoo 19-01-15 19:06

hmm.. Sativa kaže nalikuju kanabisovim sjemenkama.. svi su njima oduševljeni.. Jesam je ovisna.. stvaraju se zalihe.. :smile_wondering: a taman sam htio reć da nisu tako strašno skupe :smile_rofl:

šalu na stranu.. pratit ću kako se situacija sa konzumentima razvija:smile_nod:
:smile_rofl:

Adamina 19-01-15 19:36

Citat:

Originally Posted by BluePoppy (Post 421148)
Ovo bi doslovce moglo biti istina!

Na mnogo mjesta sam čitala da chia sjemenke sadrže tvar koja izaziva ovisnost i tada sam shvatila da bi to moglo biti istina jer su me te sjemenčice osvojile više no što sam željela. Toliko da sam u roku keks stvorila preveliku zalihu (unatoč njihovoj nemaloj cijeni i mojim nevelikim potrebama), ali su me ipak vukle kad god sam prolazila pokraj ljekarne u kojoj su bile vidljivo istaknute. Pa sam shvatila da je moja ljubav prema njima prešla u zonu nesvjesnoga :smile_surprised:

I tada sam ih prestala konzumirati. Nije bilo lako, ali ne želim biti ovisna ni o čemu.

Možda je to baš bilo ono što ti je trebalo za organizam :smilie_smile:

Jesam 19-01-15 20:58

Citat:

Originally Posted by Uoo (Post 421155)
hmm.. Sativa kaže nalikuju kanabisovim sjemenkama.. svi su njima oduševljeni.. Jesam je ovisna.. stvaraju se zalihe.. :smile_wondering: a taman sam htio reć da nisu tako strašno skupe :smile_rofl:

šalu na stranu.. pratit ću kako se situacija sa konzumentima razvija:smile_nod:
:smile_rofl:

Pa nisam baš mislila ovisna doslovno :smile_giggle: ... ja nemam ovisnički mentalitet i nisam ovisna ni o čemu, tako da ... naprosto su mi fine i imaju široku primjenu, pa s obzirom na moju prehranu bezglutensku i bezmlječnu, puno mi znači takva namirnica. Jedem je recimo dva puta tjedno.

Uoo 19-01-15 21:01

Citat:

Originally Posted by Jesam (Post 421169)
Pa nisam baš mislila ovisna doslovno :smile_giggle: ... ja nemam ovisnički mentalitet i nisam ovisna ni o čemu, tako da ... naprosto su mi fine i imaju široku primjenu, pa s obzirom na moju prehranu bezglutensku i bezmlječnu, puno mi znači takva namirnica. Jedem je recimo dva puta tjedno.

jeje.. čuo sam ja te priče već... nisam ovisan.. mogu prestat kada hoću.. puno mi znači.. itd..

(:smile_rofl:)

Jesam 20-01-15 12:50

Citat:

Originally Posted by Uoo (Post 421171)
jeje.. čuo sam ja te priče već... nisam ovisan.. mogu prestat kada hoću.. puno mi znači.. itd..

(:smile_rofl:)

Ne sudi po sebi ... ima i drugačijih ljudi. :smilie_smile:
Ne bojim se za sebe, s obzirom da sam prevalila jako dalek životni put bez ijedne ovisnosti, onda mogu s pravom donijeti takav zaključak.

A ima ovisnosti raznih ... npr. ovisnost o ljubavi, ovisnost o vjeri, ovisnost o čokoladi, ovisnost o ovisnosti, ovisnost o partneru, ovisnost o djetetu, ovisnost ...

Zlo 22-01-15 19:29

Joj meni su chia sjemenke super u kašastom soku :)

Pitanje, jel ima neka određena količina koja se smije konzumirati? recimo, dvije žlice tjedno (ovo nagađam :D )?

Adamina 22-01-15 20:35

Prepruka je 2 žlice na dan, no smiješ i više, sama si utvrdi koliko ti je dovoljno :)

Adamina 22-01-15 20:35

Prepruka je 2 žlice na dan, no smiješ i više, sama si utvrdi koliko ti je dovoljno :)

Namjerni prolaznik 16-06-22 05:06

Dali je netko sijao? Sjemenke (kupljene, stare) imaju visoku klijavost, imam osjećaj da će mi izrasti it ruke:smile_giggle:. Puževi pojedu biljke ispod 7-8 cm.
https://morningchores.com/growing-chia/



Netko probao jesti listove? Dali je to začin ili salata?

https://diymelon.com/can-you-eat-chia-plants/

https://rawedibleplants.blogspot.com...hispanica.html

Jesam 17-06-22 07:11

Nisam probala - ne znam ni gdje toga ima.
Dodaj u salatu, kao što bi dodao vlasac, medvjeđi luk ili sl.

Namjerni prolaznik 17-06-22 17:42

A, bilo je u mom vrtu, a sad su male i čekam da zrastu:smile_rofl:

Namjerni prolaznik 20-06-22 21:47

Probao sam malu (2-3 cm visoku). Slična mi je rikoli po okusu.


Radio sam odvojeno klijanje (za takvo nešto nema potrebe) tako da sam u zdjelu stavio vodu i spužvu pa prekrio sa papirnatim ručnikom tako da dira spužvu, onda stavio koji mm zemlje pa sjemenke. Zaljevanjem sam odvalio par sadnica.



Za 4 dana je proklijala. Napravio sam rupu u papiru za vodu.


Za još 4 dana sam išao zasaditi u tegle. Korijen nije samo probio papir nego je i ušao u spužvu:smile_surprised:. Nekoliko korijena (nekoliko %) je prošlo kroz spužvu te je cijela situacija izgledala kao minijaturna verzija vrbe/smokve u šahtu. A to je kao neka pustinjska biljka. Nakon dosadnog odvajanja spužve od korijena sam ih zasadio. Ispod tegli ponekad stavim papirnati ručnik da zemlja ne ispada van te je zaljevam odozdola.


Zbog toga što nisam našao da ima korijensko vegetativno razmnožavanje te je jedini način razmnožavanja preko sjemenka (ako to stigne u našoj klimi) bih rekao da nije riječ o invazivnoj vrsti.




Dakle, najbolji način za klijanje (u početku nježne) biljke koja voli puno vode i dobar odvod je:
https://i.postimg.cc/L6r07G6w/sijanje.png
Papir je cijelo vrijeme vlažan dok kroz zemlju slabo prolazi voda zbog male sorbtivnosti. Zato je na vrhu, da donese vodu sjemenkama. Nakon nekog vremena klice probiju papir i ulaze u zemlju. Gornji papir postane ljigav i počne se raspadati.


Što se tiće Zadra našao nešto:
https://www.researchgate.net/publica...nd_the_Balkans

Namjerni prolaznik 03-07-22 15:12

Sad (20 dana nakon prošlog posta tj. 24 dana nakon klijanja ili 28 dana nakon početka) su spremne za zadnju (10 cm). Ostaviti ću ih još tjedan neposađeno. E, sad, dali će ih smrznuti te dali će stići se oploditi (malo sam kasno sadio)... Dali da ih sadim pa presadim drugdje? Neznam, vidjeti ću... Neki pričaju da je 20 °C najmanja temperatura, neki -20 neki da se nesmije smrznuti... hm...

Namjerni prolaznik 10-07-22 15:59

Sa gore opisanom metodom se uštedi jedan dan (dok voda dođe). Možda manje vode treba stavljati zato jer je papir bijeli; nego bez papira. Na dnu se može staviti malo gnojiva i minerala. NPK bi se trebao solidno raspasti dok korijen dođe do njega.



Jučer posadio sa podlogom i mješanom zemljom (ovom metodom se stabljika ružmarina pri početku treba zaljevati svaka dva dana). Arbuscular-na mycorrhiza je potpuno pojela plašt valjka od papira. Bazu nije još. Sad dali je to zato jer je prevelika vlaga bila dole ili zato jer je na dnu NPK sa zeolitom (pa je pregusto) neznam i nije mi osobno bitno.


Izgleda da papir trpi sve... Osim mikorize:smile_giggle:


Vremenska Zona je GMT +1. Trenutno je 04:41 sati.

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0