Naucite decu da dele

Collapse
X
 
  • Vrijeme
  • Show
Clear All
new posts
Advertisement
  • minjabg
    osmeh
    • Jul 2009
    • 2774

    Naucite decu da dele

    Kada dete počne da ide u vrtić ili da na neki drugi način češće stupa u kontakt sa svojim vršnjacima, nije nikakva retkost da pokaže izvesnu dozu sebičluka kada se radi o deljenju svojih igračaka s drugima. Ovo je naročito česta pojava ako dete ni kod kuće nikada nije ni sa kim delilo igračke - jedinče je ili ima brata ili sestru koji su toliko stariji da se ne zanimaju za istu vrstu igračaka. Šta uraditi u takvoj situaciji? Kako dete naučiti velikodušnosti?
    Ono što neki roditelji pokušavaju jeste da dete prisile da podeli igračke s drugima - da mu jednostavno uzmu igračku i daju je drugom detetu. Ovo je loša ideja, jer se tako kod deteta izaziva osećaj straha i nesigurnosti - zašto mu mama i tata uzimaju igračku? Dete će se samo bojati da će mu igračka biti oteta, pa će još manje želeti da je s nekim deli.
    Još jedan pokušaj roditelja jeste da dete nazovu cicijom, ali i to ima slab efekat. Dete to najčešće ne shvati kao pokudu - samo prihvati da je ono cicija i tako se i ponaša.
    Ono što sva deca vole jesu pohvale. Zato je dobra ideja pohvaliti ga kad samo podeli svoju igračku s drugim detetom (a to će se pre ili kasnije sigurno desiti). Isto tako, korisno je skrenuti mu pažnju na to koliko uživa kad se igra s tuđom igračkom i navesti ga na razmišljanje o tome da je najlepše kad svi dele igračke, jer tada ima najviše različitih igračaka - i to za svakog.
    Kada se ide u goste kod ljudi koji i sami imaju dete, vršnjaka vašeg mališana, dobro je ne poneti omiljenu igračku vašeg deteta, kao ni neku drugu igračku čiji bi gubitak ili oštećenje (a to se uvek može desiti) ražalostili ili naljutili vaše dete. Isto tako, nije dobro ni predlagati detetu da svoju omiljenu igračku deli s nekim. Zgodno je da dete ima bar neku igračku koja će biti "samo njegova" i koju nikada i ni sa kim neće deliti, izuzev ako samo to ne poželi.

    (www.krstarica.com)
  • minjabg
    osmeh
    • Jul 2009
    • 2774

    #2
    Evo nekih nasih kucnih pravila, kojima smo pokusavali i uspeli ,,naterati'' nasu decu da vise medjusobno saradjuju:
    Ako ocekujete goste(sa decom), mozete skloniti omiljene igracke vaseg deteta, i tako jednostavno ,,olaksati'' deljenje i igru.
    Ako je razlika u godinama izmedju vase dece mala, pa se oboje ,,uhvate'' za istu igracku,nemojte se odmah mesati u raspravu. Malo ih pustite ,da bar pokusaju da se dogovore,pa neka se i posvadjaju.Samo da ne dodje do tuce.
    Automatsko oduzimanje igracke nije uvek imalo efekta.
    Na pitanja-zasto zelis bas tu igracku sada, cesto su se smejali i govorili -zato sto je brat uzeo,a ustvari mi i ne treba.
    Kod nas ima efekta to sto svako od dece ima neku svoju posebnu igracku, koju brat ne dira bez pitanja.
    Cak sam i ja kupila neku igracku sebi i nisam dozvoljavala da je uzimaju bez pitanja .
    I zaista su vrlo brzo shvatili sta znaci postovanje tudjih zelja i stvari.

    Comment

    • Diana
      <3
      • Oct 2009
      • 7086

      #3
      Odlično!Mi Maksu nismo odpočetka otimali igračke iz ruke tako da najčešče da sve(s drugom djecom dijeli sve,ne ako je nova igračaka)Stvarno je problem jer ostala djeca nedaju ništa.Nedavno smo bili u parku,mi smo imali svoje igračke, i kojemu god se djetetu Maks približio,to dijete je pobjeglo s igračkama bakama i plakalo se da ne da igračke.Meni je tako bilo žao M.jer je ispalo da svi bježe od njega.Djeca dođu u park i igraju se sama.Žalosno...
      sad M.prkosi pa mi uzme nešto iz kuhinje kaj nesmije,tu se teško odvaja,ali na kraju ljutito baci-vrati...ali vani s drugom djecom dijeli sve
      :)

      Comment

      • minjabg
        osmeh
        • Jul 2009
        • 2774

        #4
        A stvari iz kuhinje-e tu je uvek bilo ,,borbe''... Cesto sam bila nemocna, pa sam jedno vreme one delove ispod sudopere i radne povrsine drzala poluprazne (premestila sve u gornje police),pa kada bi se uverili da nema nista zanimljivo, odustajali bi i od kuhinje

        Comment

        • minjabg
          osmeh
          • Jul 2009
          • 2774

          #5
          Meni smeta sto cesto stariji u parku podsticu kod dece ono-ne daj svoje stvari,pa deca stvarno tako i beze, kao da ce im drugo dete ne znam sta uraditi
          Sa 4,5g. bice druga prica-deca ce biti slobodnija i opustenija

          Comment

          • Diana
            <3
            • Oct 2009
            • 7086

            #6
            znam,i mene to smeta..kažem,mi dijelimo mijenjanjem igračaka(maks sve da)ali nitko drugi ne da...znam da je otimanje napad na njih i da je to iz njihove prespektive uzimanje dijela njih samih...aaa,tresu mi se ruke
            :)

            Comment

            • minjabg
              osmeh
              • Jul 2009
              • 2774

              #7
              Dr. Djana Skeloto, časopis za roditelje „Insjeme":

              ,, Do tri, tri i po godine za dete ne može da se kaže da je egoistično, već pre egocentrično, pošto je usredsređeno na sebe i sopstvene potrebe. Ono ne ume da se identifikuje s drugima i jednostavno ne razume želju svog drugara da koristi njegovu igračku. Svu svoju energiju usmerava na izgradnju sopstvene ličnosti, a igra predstavlja njegov svet, svet koji mu uliva stabilnost i sigurnost. Dakle, nije nikakvo čudo što tako žestoko brani taj svoj svet. Ako mu neko tek tako oduzme loptu, ko mu garantuje da mu neće oduzeti i maminu ljubav?
              Posle trećeg rođendana dete obično prestaje da potvrđuje sopstveni identitet preko predmeta.
              Ako dete i dalje odbija da deli igračke s drugom decom, to može da znači da je nesigurno ili da oseća da ga okolina ne ceni dovoljno.
              Dešava se i da neka nova situacija podstakne detetov egoizam. Na primer, ako dobije brata ili sestru, dete oseća da je izgubilo raniji, privilegovan položaj. Ili, ako ste se preselili u novi stan, dete to može da doživi kao potiskivanje u drugi plan. Zato se potrudite da mu posvetite dovoljno vremena i postarajte se da u novu sredinu ponese predmete do kojih mu je stalo.
              Ako je dete izgubilo majčinu pažnju zbog dolaska mlađeg deteta na svet, normalno je da će ljubomorno čuvati svoje stvari i da od njih neće hteti da se odvoji ni na tren. Da biste udovoljili toj njegovoj potrebi za sigurnošću, možete da mu pomognete da opremi kutak u stanu koji će biti samo njegov - možete, na primer, da mu date kutiju u koju će stavljati svoje igračke i po kojoj niko neće „kopati".
              Važno je, takođe, da razgovarate s detetom o njegovom ponašanju da biste shvatili njegove uzroke.
              Možda ćete tako da otkrijete da ne želi da daje drugima svoje igračke zato što su mu ranije deca oštetila ili ukrala igračke do kojih mu je bilo stalo .
              U tom slučaju čvrsto mu obećajte da ćete ubuduće vi voditi računa o tome da mu stvari koje pozajmi drugoj deci, budu vraćene u ispravnom stanju''.

              Comment









              Latest Topics

              Collapse

              There are no results that meet this criteria.

              Working...
              😀
              😂
              🥰
              😘
              🤢
              😎
              😞
              😡
              👍
              👎