Bogata riznica vekovnog iskustva u lečenju lekovitim biljem, obiluje fantastičnim prirodnim lekovima koje je narodna medicina sačuvala od zaborava i vekovima koristila kako u bolesti, tako i za zaštitu, a na tanjiru kao hranu i začin. Istorijski podaci su prepuni zapisa o određenim biljkama koje su počev od starog veka pa nadalje kroz istoriju sve do naših dana, zadržale primat u korišćenju uz dužno poštovanje zbog svojih izuzetnih sastojaka, a uz to bile dostupne običnom čoveku, bez ozbiljnih medicinskih procesa kojima su im menjane strukture, namene i cene. Iskonska verovanja u magijske i lekovite moći određenog bilja, ostavila su širok trag i utrla vekovni put narednim generacijama,da iako neuki i nepismeni sačuvaju stara znanja i prenesu ih svojim potomcima. Jedna od tih biljaka,dobro poznata i svakodnevno prisutna u našim životima je - Beli luk (Allium sativum)
Iako se beli luk hiljadama godina koristio kao lek, hrana i začin, službeno potvrđen od raznih farmakopeja sveta, tek od pre stotinak godina se počeo ozbiljno naučno proučavati. Razlog proučavanja je otkrivanje fitonicida, antimikrobnih jedinjenja u bilju, odnosno antibiotika. Mnoge lekovite biljke koje se danas koriste u terapiji sa velikim uspehom, poticu upravo iz znanja narodne medicine, kako naše, tako i vekovnih tradicija drugih naroda. Ipak, zbog dostupnosti mnogih biljnih vrsta, za nas je važno da se prouče biljke sa naših prostora koje su nam svima dobro znane. Beli luk je biljka visokih farmakoloških potencijala i prerađena u razne preparate pod drugim imenima se prodaje širom sveta. Prepisuje se i kao obavezan lek u sastavu tinktura i ostalih galenskih preparata. Naš narod ga rado jede sirovog i kao dodatak salatama, mesu, zaprškama i sosevima.
Iako se beli luk hiljadama godina koristio kao lek, hrana i začin, službeno potvrđen od raznih farmakopeja sveta, tek od pre stotinak godina se počeo ozbiljno naučno proučavati. Razlog proučavanja je otkrivanje fitonicida, antimikrobnih jedinjenja u bilju, odnosno antibiotika. Mnoge lekovite biljke koje se danas koriste u terapiji sa velikim uspehom, poticu upravo iz znanja narodne medicine, kako naše, tako i vekovnih tradicija drugih naroda. Ipak, zbog dostupnosti mnogih biljnih vrsta, za nas je važno da se prouče biljke sa naših prostora koje su nam svima dobro znane. Beli luk je biljka visokih farmakoloških potencijala i prerađena u razne preparate pod drugim imenima se prodaje širom sveta. Prepisuje se i kao obavezan lek u sastavu tinktura i ostalih galenskih preparata. Naš narod ga rado jede sirovog i kao dodatak salatama, mesu, zaprškama i sosevima.
Comment